
Fantasy bygger ofta på bekanta bilder, men i Siri Pettersens roman Odinsbarn är mycket annorlunda än det brukar vara i den här genren. Rollerna är så att säga ombytta.
Siri Pettersen själv är en charmig och slagfärdig reklamformgivare och serietecknare hemma från Tromsö i nordligaste Norge. Hon bor numera i Trondheim och Odinsbarn är hennes debutroman. Att det var just fantasy hon skulle skriva var alldeles självklart. Geek och rollspelsdeltagare har hon varit i tiotals år. Genremässigt är Odinsbarn en episk high fantasyberättelse i fornnordisk kontext.
Men här finns inga magiska svärd, inga profetior och inga drakar. Huvudpersonen, Hirka, är en mänska bland varelser som alla har svans. Om de andra skulle få veta att det ingalunda var vargarna som tog hennes svans när hon var liten så skulle hennes liv vara i fara. För de gamla sångerna om mytiska mänskor säger att de för med sig röta, en förfärlig och obotlig farsot. Om mänskor överhuvudtaget längre finns och inte bara är gammalt skrock, anses det
Religionen ger makt
I fantasy brukar kvinnan vara av onåbar och av hög börd och mannen vara av lägre rang. Men i Odinsbarn är mannen Rimin av högsta möjliga börd. Han är den utvalde. Han skulle ha en plats i Rådet, men avsäger sig den för att istället bli en lejd mördare för den högsta makten, Siaren. Rådet är Siarens uttolkare och verkställande makt., ofelbart i sin visdom.
Pettersen har uppfunnit sitt eget universum och de lagar som styr det. Men till skillnad från många andra liknande berättelser i den här genren så besparar hon läsaren onödiga beskrivningar av hur hennes universum fungerar.
- Det är svårt att låta bli, säger hon med ett skratt. För när man väl har fått ihop alla bitar så vill man så gärna visa upp dem och skryta med dem. Men då stannar berättelsen upp. Istället gäller det att sätta det mesta krutet på karaktärerna. Om de är trovärdiga så fungerar de som en motor för berättelsen och läsaren kommer nära dem och deras reaktioner. Hur ditt universum fungerar framgår bäst genom hur karaktärerna agerar och reagerar. ”Need-to-know-basis” är regeln.
Hirka är en mycket kapabel hjältinna. Trots att hon inte är född i Elmsdal, så har hon växt upp där och vet hur man klarar sig. Men en sak kan hon inte. Hon kan inte famna, hon är jordblind. Det betyder att hon inte har tillgång till Kraften som strömmar genom alla varelser i världen. Nu närmar sig hennes femtonde födelsedag, då det är dags för Riten. Då reser landets alla femtonåringar till huvudstaden för att bedömas av det mäktiga Rådet. Hirkas mardröm är att hon ska avslöjas och brännas levande som ”menskr”, ett odinsbarn.
Främlingsfientlighet
- Om du vill diskutera främligsfientlighet så är det svårare att göra det om du använder begrepp som alla har förutfattade meningar om, säger Pettersen. Det är t.ex. svårt att tala om krig och hänvisa till Mellanöstern för det har alla en uppfattning om. Men om alla begrepp är nya så är det lättare att få syn på mekanismerna. Alla kan identifiera sig med Hirka för hon är en mänska och i den här världen råkar hon ut för fördomar och okunskap.
Hirkas barndomsvän Rime vill hjälpa henne, men hon förblir stum inför Kraften. När hennes hemlighet avslöjas tvingas Rime välja mellan sin lojalitet för Siaren och sina känslor för Hirka.
Det ryktas även att onda varelser, De blinda, har tagit sig in i världen igen genom de så kallade korpringarna, stenportarna som står mellan olika världar. De blinda har inte synts till på tusen år och ryktena väcker stor fasa. Så stor att ett krig mellan huvudstaden Manfall och det enda riket som inte tror på Siaren, Korphem verkar oundvikligt när alla skyller på alla.
En människa kan göra skillnad
Mycket står alltså på spel så där som det alltid gör i fantasy. Men det gör det ju egentligen också i verkligheten, om vi tänker efter. Enligt Pettersen ska vuxna inte bekymra sig över att ungdomar använder mycket tid till rollspel, cosplay, fantasy- eller science-fictionspel och -berättelser Egentligen borde de vara mer oroade om de inte gör det, menar hon.
- Om jag jämför realistisk litteratur med fantasy så upplever jag att realistisk litteratur ofta lär oss att mänskor är sårbara, svaga, egoistiska och i många fall oförmögna till att ändra sin situation. Budskapet är att den som försöker, klarar det inte. Mänskan överlever inte, säger Pettersen.
I fantasy däremot handlar det om vad vi har potential att bli och göra. Fantasy handlar ofta om att rädda världen. Men verkligheten är att idag år 2015 borde världen räddas. Det är skrämmande, men det är sant. Fantasy handlar om att mänskor inte är svaga, vi kan vara hjältar och det ger inspiration och hopp.
Lita inte på makthavare
Den som har läst science-fiction vet att inte all teknologi är framsteg och att regeringar kan ljuga och undanhålla sanning. Berättelser av det här slaget vädjar till det som är sant och modigt inom oss. Berättelser av det här slaget har mänskor i alla tider berättat för varandra. Därför är Pettersen väldigt glad över en ny generation som är uppfostrad med verklighetsflykt.
Uppfinningsrika fans
Odinsbarn har visat sig vara en riktig cross-over bok. Både unga och deras föräldrar läser den. Hard-core fansen är de unga som delar bilder på nätet med Siaren-tatueringar, korpmuffins, stickade tröjor likadana som Hirkas, cosplay figurer som ser ut som Hirka och ett helt facebook sammanhang där böckerna diskuteras och folk delar sina illustrationer till berättelsen.
Efter den första boken fick Siri Pettersen många förslag för hur historien borde fortsätta. Men hon hade redan planen klar och den andra boken Röta, som utkommer på svenska den här veckan vid bokmässan i Göteborg utspelar sig i vår värld anno 2014. Här tar Pettersen steget från high fantasy till så kallad urban fantasy. Den tredje boken i trilogin Korpringarna utkommer på norska våren 2016 och kommer förmodligen att heta Kraften på svenska.
Jag rekommenderar varmt den här serien för alla er som undrar vad ni ska köpa för julklapp till det läshungriga barnet eller barnbarnet. Och föralldel läs boken själv. Berättelsen om Hirka har en ovanlig fräschör och visualitet som gör att de här böckerna förmodligen kommer att få klassikerstatus. Och ärligt talat, varför är så många intresserade av psykopatiska mördare som styckar kvinnor på löpande band? All underhållning behöver inte vara depressiv och nedgörande. Nej tacka vet jag en välskriven hjältinna istället!