Quantcast
Channel: Radio Vega | svenska.yle.fi
Viewing all 1688 articles
Browse latest View live

Insidan ut – ett själsligt äventyr för både stor och liten

$
0
0

Bra barnfilmer är filmer som tilltalar barnen och deras föräldrar. Insidan ut – Disney-Pixars senaste animation – är en sådan film. De minsta njuter av äventyret, medan de vuxna kan fundera på hur det egentligen är som människosjälen fungerar.

För det är just människans inre mekanismer som filmen handlar om, uttryckligen och påtagligen. Den utspelar sig inne i huvudet på nioåriga Riley. Huvudrollerna i huvudet spelar känslorna Glädje, Sorg, Rädsla, Ilska och Äckel. De står i Rileys själsliga kontrollrum, styr hennes reaktioner och arkiverar hennes minnen.

Utanför kontrollrummets fönster öppnar sig ett helt litet universum, med tankarnas tåg, fantasins nöjesfält, drömmarnas filmstudio, det omedvetnas fängelsehåla och glömskans avgrund. I centrum av hela maskineriet ligger Rileys lyckliga kärnminnen.

Inre jordbävning

Ett minne är ett klot med ett inspelat händelseförlopp, skimrande i det dominerande känslolägets färg: gult för lycka, blått för sorg, grönt för äckel och så vidare. De flesta av Rileys minnen är gula.

Men så ruskas allting om. Rileys familj flyttar från Minnesota till San Fransisco. Hon förlorar sitt hem, sina vänner, sitt ishockeylag. Hon träder in i en ogästvänlig, ny miljö där allt är främmande och skrämmande.

Hennes inre värld börjar rämna. Ett totalt sönderfall verkar allt mer sannolikt. Glädjen måste ingripa!

Skratt och tankar

Såväl stor som liten har både skratt och tankar att hämta ur Insidan ut. Glädjen upplever absurt fantasifulla äventyr i själens värld. Som när hon och Sorgen förirrar sig in i den abstrakta tankens omvandlarlåda, och förenklas, plattas till, slätas ut, slås ihop. Den yngre publiken skrattar säkert åt den mustiga animationen, medan den äldre kan meditera över den psykologiska biten, hur vi i tanken plockar isär och formar om våra känslor och erfarenheter.

Kännetecknande för de bästa barnfilmerna är att de inte förenklats för barnen, att filmen får innehålla element som kanske blir tillgängliga först när barnen blir äldre.

Men berättelsens upplägg erbjuder värdefulla tankelekar för publik i alla åldrar. Att våra känslolägen och stämningar är självständiga delar av vårt inre, delar som kan samverka och konkurrera med varandra. Att alla våra erfarenheter kopplas till våra tidigare upplevelser. Och att minnen kan formas om, och i värsta fall förloras.

Känslor utan nyansering, eller?

Liksom i alla disneyprodukter är gråzonerna utsuddade. Familjeidyllen är absolut, den hotande katastrofen total. Men eftersom det här rör sig om ett barns känsloliv, är de tvära kasten och bjärta kontrasterna inte helt omotiverade.

Till en början irriterar jag mig på att såväl Rileys föräldrar som hennes känslor så febrilt strävar efter att hon ska vara glad. En glad dag är en bra dag. Men mot slutet överraskar filmen med att avsevärt nyansera den bilden.

Barn vill och behöver tala om sina intryck. Insidan ut är en film som öppnar för långa samtal om livets stora frågor.


Fråga psykologen!

$
0
0

Radiodoktorn gästas på onsdag den 9 september av arbetshälsopsykologen Marina Maatela. Hon menar att fungerande relationer är A och O för hur vi mår och orkar – både på jobbet och privat.

Har du frågor kring de här ämnena eller om ditt psykiska välmående i övrigt? Du kan helt anonymt ställa frågor till henne här. De besvaras i Radio Vega på onsdag kl.19.30.

Fråga psykologen!

Du kan ställa helt anonyma frågor till arbetshälsopsykologen Marina Maatela här.

Läs också: Vanligare med positiv respons på jobbet

Mellan svek och förälskelse

$
0
0

Den franske renässansförfattaren Michel de Montaigne har skrivit att vi borde samla de bitar av oss som lossnat i en kruka och betrakta dem som en påminnelse om att vi dör bitvis – hänvisningen till Montaigne är en av de tiotals understreckningar jag gjort i Merete Mazzarellas nya bok Solkattens år.

För en dryg vecka sedan deltog jag i min studentklass 30-årsjubileumssits. Vi konstaterade med förvåning att vi kände igen varandra och att de flesta av oss såg ut precis (nåjo, nästan i alla fall) som för tre decennier sedan – någon hade fått en liten kulmage, någon hade fått glasögon, någon hade fått gråa hår, och de allra flesta av oss hade fått en hel del skrattrynkor. Livet, liksom döden, hade gjort oss mer ödmjuka och skamfilade, medvetna om att bitarna redan börjat lossna.

I sitt författarskap har Merete Mazzarella varvat litteraturhistoriska verk med personligt hållen essäistik. Under senare år har vi fått följa Merete Mazzarellas väg från den något obekväma rollen som farmor till pensioneringen från tjänsten som professor i litteraturvetenskap vid Helsingfors universitet, och i höst är Mazzarella aktuell med boken Solkattens år där hon reflekterar över sitt liv på gränsen till 70-årsstrecket.

För ett antal år sedan gav Mazzarella ut boken Då svänger sig sommaren kring sin axel. Om konsten att bli gammal där hon skrev om hur det kändes att närma sig de femtio, och jag inser att jag ständigt följer i Mazzarellas fotspår med två decenniers fördröjning … Av egen erfarenhet vet jag mer om hur det känns att närma sig 50 än 70, men å ena sidan kan det vara bra att ha lite förhandskunskap – å andra sidan är det svårt att sia om hur världen, samhället och jag ser ut om tjugo år.

Ett som i alla fall är säkert är att också jag kommer att få leva/lever med kroppsliga förändringar som Merete Mazzarella räknar upp och som hon tror att femtioåriga kvinnor troligen jobbar hårdare än sjuttioåringar för att avvärja: ”apelsinhud, bullmage, bilringsfabrik, deglår, gäddhäng, kalkonhals, muffinsmidja, kärringgardiner”. Bring it on! säger jag och ler lite smått ansträngt igenkännande.

Samhällsutvecklingen liksom den globala världspolitiska utvecklingen och den tekniska utvecklingen skenar iväg med en fart som får en snigel som jag att hicka och dra efter andan, och bekymrat undra hur sjukvården och åldringsvården kan tänkas se ut i framtiden – utvecklingen, eller snarare avvecklingen, som pågått under senare år har inte direkt ingett en förtröstan och förhoppningar om en lugn, säker och trygg omsorg på äldre dagar.

Mellan svek och förälskelse

Pärmbilden till Merete Mazzarellas bok "Solkattens år".
Pärmbilden till Merete Mazzarellas bok "Solkattens år". Bild: Sets förlag

Solkatten, som gett boken dess titel, är en knappt 10 cm hög plastfigur som drivs med solenergi – solkatten vinkar m.a.o. med ena armen i den takt som det finns tillgång till ljus: i januari är vinkandet långsamt och sävligt, om sommaren vinkar katten med en iver som börjar likna desperation.

För Mazzarella blir solkatten en påminnelse om tidens gång – solkatten ramar in det år som författaren skriver om i Solkattens år: den essäistiskt hållna texten har karaktären av ett slags fritt associerande mellan det som slentrianmässigt brukar kallas för det lilla respektive det stora livet, dvs. hemlivet och omvärlden.

Jag misstänker att Mazzarella skulle resa ragg över avgränsningar och kategoriseringar som det lilla och det stora livet eftersom hennes liv, såsom det framstår i texterna, är en enda växelverkan mellan dessa två liv/världar som blir en samverkande och odelbar helhet.

Följaktligen är Mazzarella aktivt intresserad av och engagerad i vad som pågår såväl på nationell nivå som i den globala omvärld vi alla är en del av idag, inte minst via snabba instantnyheter på sociala medier. På samma sätt som poeten Claes Andersson i sin senaste diktsamling En morgon vid havet skildrar Mazzarella hur världspolitiska konflikter drabbar oss mitt i vardagens sysslor.

I Mazzarellas fall blev terrorattacken utanför Bardomuseet i Tunis en alltför nära och konkret upplevelse i våras, eftersom hon just den marsdagen råkade befinna sig på semesterresa i staden tillsammans med den utvidgade familjen.

Mazzarellas styrka som essäist är hennes förmåga att ledigt slänga sig mellan allt från ekonomiska och evolutionsbiologiska resonemang till statistiska fakta om såväl skilsmässor som medellivslängd till uppköp i den lokala kvartersbutiken och besök på hälsovårdscentralen. Analyserna speglas och konkretiseras i en vardagsverklighet som de flesta av oss kan relatera till.

För några år sedan drabbades Merete Mazzarella plötsligt och totalt oväntat av kärleken – det hela var komplicerat eftersom Mazzarella var omgift sedan några år tillbaka och skilsmässan från mannen i Uppsala blev en upprivande historia.

Det onda samvetet gav Mazzarella utlopp för i boken Det enda som egentligen händer oss. Ett år i livet från år 2012 där hon skrev om smärtan, sorgen och sveket sedan hon fattat beslutet att lämna sin man för en annan.

I Solkattens år har Mazzarella och L landat i sin nya relation med allt vad det innebär av att förhålla sig till respektives barn och barnbarn, vänner och bekanta, ex-män och deras nya partners samt L:s avlidna hustru. Och inte minst att förhålla sig till varandras vanor och egenheter, och att samtidigt skapa gemensamma vanor och erfarenheter, som att göra dagliga promenader, att läsa och berätta barndomsminnen för varandra på kvällarna, att resa.

Att vara trogen sig själv eller andra?

I år har några av Merete Mazzarellas författarkolleger och tillika (så gott som) generationskamrater gett ut verk som också de kretsar kring det egna åldrandet – i Lilla Mammuten för Jörn Donner halvautentiska dagboksanteckningar från ett år fyllt av cancerbehandlingar och farväl till ett liv inom rikspolitiken, Claes Anderssons senaste diktsamling En morgon vid havet – inandning utandning består likaså i hög grad av reflektioner och iakttagelser kring det egna åldrandet i relation till världspolitiska händelser.

Både Donner och Andersson finns de facto med på ett hörn i Mazzarellas bok när hon resonerar kring frågor om skuldkänslor och trohet. Efter uppbrottet från ex-mannen har Mazzarella känt att hon inte varit sig själv trogen eftersom hon alltid tänkt på sig själv som en person som inte skulle kunna göra så mot en annan människa, såra och svika en människa på det sättet.

När Mazzarella ser Jörn Donner i tv-programmet ”Skavlan” blir hon förbannad över Donners svar på hur han ser på sina många relationer till olika kvinnor: enligt Donner gäller det att vara sig själv trogen. Också Claes Andersson lär ha gett samma svar under ett samtal på bokmässan i Helsingfors – men frågan som Mazzarella ställer är vad det betyder för herrarna att vara sig själv trogen. Enligt Mazzarella är det ett alltför lättköpt svar, och ett typiskt manligt svar – med en anstrykning av ansvarslöshet och undanflykt.

Mazzarella påpekar att det inte gått särdeles många årtionden sedan trohet mot sig själv innebar trohet mot avgivna löften, såsom äktenskapslöften. För Mazzarella har trohet mot sig själv kommit att betyda att stå för sina svek.

Varje månad besöker Mazzarella sin ex-man i Uppsala eftersom det känns viktigt för henne, och antagligen också för ex-mannen, att upprätthålla en kontinuerlig kontakt – trots att det kan vara nog så smärtsamt för dem båda.

I gränslandet mellan personligt och privat

Efter döden förvandlades den ena till en ek och den andra till en lind och deras kronor flätade sig in i varandra. De behövde aldrig skiljas.

Balansgången mellan det som är personligt och som av läsare kan upplevas som alltför privat kan ibland te sig besvärande, lite som att bli en obekväm snyltgäst på födelsedagskaffet eller en ofrivilligt indragen part i en intern konflikt.

Det är givetvis svårt att skriva om människor i ens näromgivning utan att folk genast kan dra likhetstecken, och då kan man ju tycka att det är schysstare att skriva ut namnen rakt av eller ange dem man refererar till med en (lätt igenkännlig) bokstav.

Jag kan trots allt inte låta bli att undra över om t.ex. Mazzarellas ex-mans dotter tycker det är okej att figurera i boken som dottern Bodil som inte vill att fadern överhuvudtaget ska träffa sin fd hustru eftersom han har svårt att släppa taget och gå vidare i sitt liv. Eller om Bodil skulle ha velat se ett av sina personliga brev till Mazzarella citerat i boken.

Men det oaktat skriver Merete Mazzarella med en uppriktighet och ärlighet som känns befriande samtidigt som texten präglas av många olika perspektiv och känslolägen: ilska över det turbulenta ekonomiska, politiska och krisintensiva tillståndet i världen idag, ironi över dumhet och ignorans bland beslutsfattare, och framför allt ödmjukhet, tillförsikt och respekt inför den oväntade glädje som drabbade henne i mogen ålder.

Mazzarella hänvisar till en antik myt som idag är hennes favorit – myten om det gamla och fattiga paret Filemon och Baukis, som (till skillnad från de andra i den lilla hembyn) bjöd in främlingarna Hermes och Zeus på mat och gav dem husrum. Som belöning fick de önska sig någonting, och Filemon och Baukis önskade att ingendera skulle behöva begrava den andra:

”Och mycket riktigt: inte nog med att de fick dö i samma stund, efter döden förvandlades den ena till en ek och den andra till en lind och deras kronor flätade sig in i varandra. De behövde aldrig skiljas.”

Nina Katchadourian – den finurliga konstnären

$
0
0

Konceptkonstnären Nina Katchadourian är född i USA där hon också är verksam. Men mycket inspiration och idéer tar hon med sig från den finska naturen. Hon spenderar nämligen alla sina somrar på Pörtö i Borgå skärgård.

Look carefully, titta efter ordentligt. Det var Nina Katchadourians mormor, gymnastikläraren Nunni Lindfors, som lärde Nina som liten flicka ute på en ö i den finska skärgården att vara observant och se noggrant på alla saker i omgivningen. Något som hon har tagit med sig hela livet och som avspeglas i hennes konst.

- Jag minns att mormor tyckte att det var viktigt att kunna känna igen och kunna namnet på olika fåglar, fiskar och växter. Man skulle se på saker och man skulle se noga på dem. Och det är en metod som jag har hämtat med mig och som jag använder när jag gör konst.

Ninas mamma är den finlandssvenska författaren och översättaren Stina Katchadourian och hennes pappa är den armeniska professorn Herant Katchadourian. Ett av Ninas tidigare konstverk heter The Mended Spiderweb och kom till på Pörtö redan år 1998. Hon lappade trasiga spindelnät och säger att det var hennes första riktiga konstprojekt som hände ute på Pörtö.

Nina Katchadourian gör konst av spindelnät
Ninas första riktiga konstprojekt på Pörtö var att försöka lappa trasiga spindelnät.(foto: "Courtesy of the artist and Catharine Clark gallery") Nina Katchadourian gör konst av spindelnät Bild: "Courtesy of the artist and Catharine Clark gallery" Mended Spiderweb #19 (1998) Lavatory Self-Portrait in the Flemish Style #12 (2011) from "Seat Assignment"

Lappade spindelnät

- Jag spenderade några veckor helt för mig själv här och lade märke till att det fanns många trasiga spindelnät i skogen och jag förstod inte vad som hade hänt. Hade spindeln lämnat sitt gamla nät och startat på ett nytt? Jag gick och hämtade röd sytråd och så började jag lappa spinelnätet. Följande dag när jag kom tillbaka märkte jag att alla mina trådbitar låg på marken och spindeln hade reparerat sitt eget spindelnät på nytt. Spindeln var ointresserad av min hjälp och det var då som det blev intressant. Det blev en sorts tävling i vem som kunde reparera nätet bäst, skrattar Nina.

Leka på allvar

Nina Katchadourian kallas ofta för en konceptkonstnär, alltså att konsten är baserad på att idén, eller konceptet, tar över det materiella eller estetiska. Något Nina inte alltid tycker att passar in på henne eftersom hon tycker om att göra saker själv. För Nina är det väldigt viktigt att se de saker som andra inte ser eller räknar med. Vardagliga saker som andra tycker att är tråkiga, de sakerna vill hon svänga på och försöka få ut någonting av.

- Men det är sant att all min konst börjar med en idé som jag sedan skall genomföra. Det betyder att det ibland blir en bild, ibland ett ljud eller så blir det en video. Själva konstformen blir till av idén och utförandet.

Skapar konst på flygresor

I över fem år har Nina hållit på med ett projekt som heter Seat Assignment.

- På svenska kan man kalla projektet Sittplats, när man flyger får man ju alltid sin egen sittplats. Och iden med det här konstprojektet är att varje gång jag flyger måste jag försöka laga saker av det som jag har med mig eller runt mig. Och jag får enbart använda min mobiltelefon för att dokumentera råmaterialet till konstverket. Hittills har det blivit över 150 flygresor sedan jag startade projektet år 2010 så det har blivit många bilder, ljudprojekt och videoinstallationer, säger Nina. Med projektet vill Nina visa att till och med på ett flygplan där man annars kan ha rätt så tråkigt så kan intressanta saker hända.

Nina Katchadourian är konstnär med rötter på Pörtö i Borgå
I fem år har Nina hållit på med Seat Assignment, här är ett självportätt som hon tagit på flygplanstoaletten. (foto: "Courtesy of the artist and Catharine Clark gallery") Nina Katchadourian är konstnär med rötter på Pörtö i Borgå Bild: "Courtesy of the artist and Catharine Clark gallery" Mended Spiderweb #19 (1998) Lavatory Self-Portrait in the Flemish Style #12 (2011) from "Seat Assignment"

- Man ska vara lekfull, men på allvar, det tror jag faktiskt på. Man måste tro på att det finns något att upptäcka och det får inte enbart bli en rolig lek utan man måste ta sin konst på allvar, menar hon.

Venedigbiennalen och guldlejonet

I maj besökte Nina Venedig, hon var inbjuden av Venedigbiennalen, Biennale di Venezia, som är en internationell utställning för samtida konst. Hennes konstverk ”Accent elimination” ingick i den armeniska utställningen och de vann guldlejonet för årets bästa paviljong i Venedig.

- Det var väldigt viktigt att vara med just i år och ställa ut för den armeniska diasporan. Det är hundra år sedan folkmordet i Armenien och vi samlade alla samtida konstnärer med armeniskt ursprung. Och det mest fantastiska var att vi med våra konstverk vann guldlejonet! Lilla Armenien vann, det känns som att vinna världscupen i fotboll mot Tyskland, skrattar Nina.

Härma accenter

Hennes videoverk heter ”Accent Elimination” och hon och hennes föräldrar försöker lära sig att tala med varandras accenter. Nina försöker tala som sin pappa med armenisk accent och som sin mamma med finlandssvensk accent medan hennes föräldrar kämpar med att få en bred amerikansk accent. I sex monitorer får man som åskådare ta del av detta.

Nina Katchadourian är konstnär med rötter på Pörtö i Borgå
Mycket av sin inspiration och sina idéer får Nina ute i skärgården. Hon försöker komma alla somrar till Finland. Nina Katchadourian är konstnär med rötter på Pörtö i Borgå Bild: Yle/ Kia Svaetichin

- Jag har alltid varit frustrerad över att jag inte lyckas prata som mina föräldrar och jag har aldrig förstått hur de inte blivit av med sina ovanliga och ganska svårplacerade accenter. Och är det faktiskt viktig att eliminera sin accent?

Nina Katchadourians konstverk ”Accent elimination” kan ses på Venedigbiennalen fram till slutet av november i år.

Läs mera om Nina Katchadourians konst här:

http://ninakatchadourian.com
https://vimeo.com/112671144
http://www.ninakatchadourian.com/photography/seatassignment.php
http://www.ninakatchadourian.com/uninvitedcollaborations/spiderwebs.php/series

"Vuxna ska bete sig när de skiljer sig"

$
0
0

Vid en skilsmässa står barnen försvarslösa. Det värsta kan dock bli bättre om föräldrarna beter sig schysst mot varandra och talar med barnen.

Det här säger fyra ungdomar med skilda föräldrar till programmet Familjeliv.

Sara var sex år då hennes föräldrar berättade att de skulle skilja sig. Sara förstod inte vad en skilsmässa var för något, så hon blev ledsen och började gråta. Mamman sade att de kunde åka för att se på det nya huset.

- Då vi kom dit kändes det bättre. Det var en stor fin lekpark där och det låg nära vårt andra hus, berättar hon.

Sara har minnen av att hennes föräldrar grälade före skilsmässan, men att de skulle skiljas - det fanns inte i hennes värld.

Föräldrarna lyckades ändå vända skilsmässan till något positivt för barnen, vilket Sara tycker var bra.

Vänjer sig

Sara säger att hennes föräldrar ofta talar illa om varandra, men hon har aldrig blivit pressad att välja sida. Nu när hon är äldre, kan hon ha olika åsikter om vem som har rätt eller fel. Ibland kan hon hålla med sin mamma, ibland med sin pappa. Och ibland låter hon dem veta vad hon tycker.

Sara berättar att hon i början önskade att hennes föräldrar skulle bli ihop igen, men att hon sedan började tycka att det var mycket bättre att de levde på skilda håll. Pappan har idag en ny fru vilket ibland orsakar strul, men å andra sidan tycker hon att det är bra att han hittat någon att leva med.

Saras tips till föräldrar som ska skilja sig är att lyssna på barnet och fråga var det vill bo.

- Om man är tillräckligt stor för att ha en egen åsikt i frågan så borde föräldrarna lyssna på den, säger hon.

Jobbigt bo på två ställen

De tre andra ungdomarna som Familjeliv träffade, ville vara anonyma. De var inne på samma linje som Sara om att få vara med och bestämma om var man ska få bo.

Två av dem har haft ett system där de bott två veckor åt gången hos vardera föräldern.

- Det är jobbigt att bo på två ställen, man känner sig tudelad, säger den ena flickan.

För den andra fungerade inte tvåveckorsschemat, så hon började bo hos sina föräldrar i perioder.

- Jag bor cirka 2-3 månader hos en och sedan byter jag. Det var mitt eget beslut, säger hon.

Hennes pappa har en ny flickvän medan mamman bor ensam.

- Det är väldigt olika hos mamma och pappa, så det tar alltid ett bra tag att vänja sig vid vardagen då man bytt ställe, berättar hon.

Saknar pappa

Pojken i sällskapet säger att det i början fanns ett vecka-vecka-system, men pappan flyttade och pojken träffade då sin pappa vartannat veckoslut. Idag bor pappan ännu längre bort, så det finns inga regelbundna träffar.

- Det är helt okej. Det är lättare att vara förankrad i enbart ett hem, säger han.

Han saknar visserligen sin pappa ibland, och vissa perioder har de inte haft någon vidare kontakt. Då har han känt sig ledsen.

- Ibland måste man anstränga sig om man vill upprätthålla kontakten, säger han.

Han är ändå nöjd med hur föräldrarna skötte själva skilsmässan, att det hade kunnat vara mycket värre.

- Jag är glad att de betedde sig som folk, säger han.

De bägge flickorna skulle inte vilja bo på bara ett ställe, eftersom de vill träffa både sin mamma och pappa.

- Man ska inte försöka påverka sina barn, barnet måste få ha en egen åsikt, säger en av flickorna och påpekar att det är viktigt att föräldrarna hålls sams även efter skilsmässan. Det värsta är om föräldrarna talar illa om varandra. Barnet måste få ha sin egen relation till båda föräldrarna.

Berätta om din egen skilsmässa här

Ställ frågor om skilsmässa till experter

Läs mer om skilsmässor och parrelationen

José Feliciano 70 år

$
0
0

Med mer än femtio år av karriär bakom sig kunde José Feliciano med rätta slå sig till ro som pensionär, men han har inte tröttnat på ett liv med konserter, turnéer och nya skivor. Dagarna som popidol på 60- och 70-talet är förbi, men inom den latinamerikanska musiken är han fortfarande en stor stjärna.

Hans musikintresse vaknade tidigt. Som sexåring lärde sig den unge José spela dragspel, och snart fortsatte han med gitarr, för att på kort tid bli virtuos på instrumentet. Musiken var från första början hans väg ut ur fattigdomen, runt de begränsningar hans handikapp innebar.

Född blind

José Feliciano är nämligen blind sedan födseln. Han föddes den 10 september 1945 som ett av elva barn i en fattig familj i Puerto Rico. När han var fem år gammal emigrerade familjen till New York, och José växte upp i de latinamerikanska kvarteren i Spanish Harlem, där han gick i en skola för synskadade.

I tonåren skaffade han sig fickpengar genom att uppträda på klubbar och caféer, både som soloartist och med sin jazztrio. Här en glimt av jazztrion i Josés första TV-framträdande, CBS:s 'Amateur Hour' från 1962. Videon fortsätter med två andra virtuosa framträdanden från 60-talet.


Upptäckt i Greenwich Village

Det var ändå inte TV utan folkklubbarna i Greenwich Village i New York som blev José Felicianos språngbräda till berömmelse. Där uppträdde han jämsides med storheter som Bob Dylan och Joan Baez, och det var där han blev upptäckt.

1964 fick han chansen att spela in sin första skiva, det tvåspråkiga albumet 'The Voice and Guitar of José Feliciano'. Det blev snabbt fler. Redan inom ett par år hade José spelat in ett halvdussin album på spanska och engelska.

Slog igenom på spanska

Sitt första stora genombrott fick han faktiskt på spanska. Efter en lyckad festivalspelning i Argentina 1966 blev han på stående fot erbjuden att spela in ett album med boleros. Resultatet blev en oväntad succé, och skivan lade grunden till hans enorma popularitet i Latinamerika.

På engelska slog han igenom 1968 med albumet 'Feliciano', som blev en världsomfattande framgång. Här ingår låtar som 'California Dreaming' och 'Light My Fire', som blivit bestående inslag i hans repertoar. Ingendera låten var från början hans egen, men hans versioner hör till de mest spelade och omtyckta.



Andra milstolpar i José Felicianos karriär är julsången 'Feliz Navidad' från 1970 - en av hans få egna kompositioner - och megahiten 'Che sarà' från 1971, som kom till mest av en slump. José Feliciano var inbjuden som gästartist till sångfestivalen i San Remo, och till hans uppgifter där hörde att framföra sin tolkning av 'Che sarà', som i tävlingen sjöngs av kvartetten Ricchi e Pòveri. Josés tolkning blev en succé, och han spelade själv in sången i tre olika versioner, på italienska, spanska och engelska. Här en spanskspråkig upplaga från början av 70-talet.


Senare karriär

Mot slutet av 70-talet började José Felicianos engelskspråkiga karriär mattas av, men samtidigt ökade intresset för den latinamerikanska musiken. José satsade nu allt mer på sin spanskspråkiga publik, och på 80-talet då han mer eller mindre försvann ur synhåll för den europeiska publiken spelade han in en lång rad succéalbum för den latinamerikanska marknaden.

De latinamerikanska framgångarna har fortsatt på 90- och 2000-talet med Grammynominerade och -belönade album som 'Señor Bolero', 'Señor Bachata', 'Con Mexico en el Corazón' och många fler.

José Feliciano har också flitigt gästspelat på andra artisters skivor. Han är en mångsidig artist som gärna uppträder tillsammans med kolleger från olika länder, både live och på skiva. Här sjunger han duett med kubanskfödda Gloria Estefan.



Med ett 70-tal album bakom sig håller José Feliciano ännu fart på karriären, och särskilt i den spanskspråkiga delen av världen är han fortfarande en stor stjärna. 70 år är ingen ålder! Feliz cumpleaños, José!

Musik med José Feliciano kan du höra i Café Continental i Radio Vega onsdagen den 9.9 kl. 18.03. Repris torsdag 10.9 kl. 21.05. Efter det ligger programmet på Arenan i 30 dagar.

Vill du bli Finlands lucia 2015?

$
0
0

Vi söker nu Finlands lucia. Lucia är en symbol för luciainsamlingen, för ljus och glädje.

- Lucia ska inte vara en martyr som uppoffrar sig för andra även om den riktiga lucia dog martyrdöden, säger redaktören Annika Sylvin-Reuter som är en av de tre som väljer de tio luciakandidaterna.

- Lucia ska tro på människans godhet och optimistiskt våga se på världen även om den kan te sig mörk. En lucia ska våga bemöta livet så som det är och hon behöver definitivt inte vara from! Hon får gärna sticka ut, vara besvärlig och högljudd. Det viktigaste är att hon är äkta och hjärtlig, tillägger Sylvin-Reuter.

Minnesvärda stunder och hårt arbete

Lucia gör tillsammans med sina tärnor, luciakören, närmare 100 besök på bland annat sjukhus, äldreboenden och fester i december och januari. Det är långa arbetsdagar men många minnesvärda stunder för livet.

I år samlar luciainsamlingen in medel för att hjälpa utsatta barnfamiljer. Du kan läsa här om en familj som fått hjälp via Luciainsamlingen.

Anmäl dig

Om du vill bli Finlands lucia ska du ha fyllt 18 år, tala svenska, tycka om att uppträda och sjunga bra.

Anmäl dig via Folkhälsans webbplats, www.folkhalsan.fi/lucia senast fredagen den 9 oktober 2015. Vi behöver också en rekommendation från någon närstående, foto och gärna en ljudfil med valfri sång.

Du ska också ha möjlighet att delta i de tios dag onsdagen den 21 oktober. Då träffas alla luciakandidater. Luciauppdraget pågår från början av december till mitten av januari.

Det går också bra för andra att anmäla en person som du anser vara lämplig som Finlands lucia. Kom ihåg att du behöver kandidatens medgivande.

Luciaval i november

Luciavalet och insamlingen inleds söndagen den 31 oktober. Sista röstningsdagen är den 25 november.

Annika Sylvin-Reuter, redaktör på Svenska Yle och Tommy Westerlund, chefredaktör Hbl, väljer tillsammans med en representant från Folkhälsan årets tio luciakandidater.

Finlands lucia presenteras den 26 november och kröningen sker på Luciadagen den 13 december kl. 17. Svenska Yle direktsänder kröningen från Helsingfors domkyrka på Arenan och i Radio Vega.

Luciainsamlingen till förmån för utsatta barn och familjer pågår till slutet av januari 2016.

Vill du veta mera?

Kontakta lucia@folkhalsan.fi, tfn 050 360 7933 eller läs mera på www.folkhalsan.fi/lucia

Finlands lucia är ett samarbete mellan Folkhälsan, Svenska Yle och Hufvudstadsbladet.

Här hittar du tidigare års kröningsfester och annat luciainnehåll på Svenska Yle

Schyssta nya låtar bortom mainstream vol. 8

$
0
0

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är helt omöjligt för gemene strölyssnare att ens försöka hänga med i alla svängar. Därför presenterar jag med lagom ojämna mellanrum tips på nya schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden. Det blir mestadels en rundtur i det uppfriskande musikaliska fältet någonstans litet bortom de mest upptrampade stigarna. Här kommer ånyo en handfull sådana låtar.

Sweet Billy Pilgrim / Slingshot Grin


I all sin till synes enkelhet är Slingshot Grin en osedvanligt snyggt uppbyggd låt som biter sig fast i mig allt hårdare för varje gång jag hör den. En ödesmättat bluesigt gungande rytm som perfekt lyfter fram texten som handlar om förhållanden som även de är i gungning. Det brittisk-amerikanska bandet Sweet Billy Pilgrim har existerat i drygt ett decennium och jag har sporadiskt lyssnat på dem under årens lopp. Emellanåt har jag applåderat högt åt det jag hört, men ibland har jag bara skakat på huvudet och undrat vad de egentligen håller på med. Men så har SBP också skapat musik med ett så pass brett spektrum att det är svårt att kategorisera dem i något specifikt fack. Vilket oftast är ett kännetecken på en intressant grupp eller artist. Slingshot Grin är en singel från deras färska album Motorcade Amnesiacs. På basen av denna låt är det en skiva jag definitivt måste kolla in närmare. I videon lär det, förutom ett par bandmedlemmar, förekomma diverse brittiska skådespelare som kanske är bekanta för er som följer med olika tv-serier som Game of Thrones, Eastenders och Holby City.

The Souljazz Orchestra / Shock And Awe


En låt med rytmpinnar kan ju inte vara dålig. Och det är den inte heller. Verkligen inte! Shock And Awe är fylld med härligt energiska västafrikanska rytmer med sköna latinoinfluenser. Vilket är smått intressant med tanke på att The Souljazz Orchestra kommer från Kanada. Men det är ett mångkulturellt band vilket även återspeglas i deras musik. Här finns en intensitet och äkthet som man inte kan återskapa på konstlad väg. Det går inte att fejka. Antingen har man det eller så har man det inte. The Souljazz Orchestra har det. Definitivt.

Public Image Ltd / Double Trouble


Public Image Ltd:s förra platta This Is PiL (2012) var deras första skiva efter en paus på 20 år och den blev den sommarens soundtrack i mitt hushåll. Efter det har jag ivrigt väntat på deras följande skiva och nu är den äntligen här! What The World Needs Now... är titeln på PiL:s tionde studioalbum som kom för några dagar sedan. Tyvärr har jag ännu inte kommit åt att höra den i sin helhet, men första singeln Double Trouble har jag diggat tämligen svårt i en dryg månad redan sedan den kom ut. Energin här är så elektrisk att den kan tävla med ett smärre åskväder eller slå ut trafikljusen i en medelstor korsning. Eller t.o.m. få mig att vilja dansa frivilligt, det ni. Visserligen blir det närmast fuldans, men på något sätt passar det till låten. Det här gör att jag tackar gudarna för att de begåvat mig med en förhållandevis god musiksmak så att att förstår att uppskatta det geniala i detta och inte ens i misstag går och köper en Justin Bieber-skiva, hugaligen. Och vem annan än John Lydon kan väl sjunga om en trasig toalett på medryckande vis.

Hooton Tennis Club / P.O.W.E.R.F.U.L. P.I.E.R.R.E.


Redan i januari skrev jag i denna blogg om brittiska Hooton Tennis Club när de då gav ut sin debutsingel. Nu har första fullängdaren kommit (Highest Point In Cliff Town) och P.O.W.E.R.F.U.L. P.I.E.R.R.E. är en singel från den. Redan första singeln Jasper fick mig att fastna för deras uppfriskande lo/fi- och garageinfluerade form av britpop och nya singeln bara befäster min åsikt om Hooton Tennis Club. Som naturligtvis inte kommer från Hooton och ingen i bandet spelar heller tennis. Det skall bli mycket intressant att följa med denna kvartett i framtiden. Jag hoppas bara innerligt att de inte lyfts fram som ännu en i raden av alla dessa band som den brittiska musikpressen hoppas att skall rädda britpoppen. Det brukar vara ett bra sätt att förstöra ett band genom att alltför tidigt lägga alltför stor press på dem.

Lianne La Havas / Green & Gold


Jag var en av många som fastnade för Lianne La Havas i och med hennes fantastiska debutalbum Is Your Love Big Enough? som kom 2012. Nu har den ofta svåra andra skivan (Blood) kommit ut och tyvärr måste jag konstatera att den inte når riktigt lika höga vågtoppar som debuten. Till exempel singlarna Unstoppable och What You Don't Do lämnar mig något oberörd. Men kanske de växer med tiden. Däremot gillade jag genast spåret Green & Gold. Skönt mjuk atmosfärisk tillbakalutad soul som får mig att sakna värmen i ett välfyllt och lagom skummigt badkar.

Schyssta nya låtar bortom mainstream-listan på Spotify:


Veckans Sibbe: Den älskande blev tvåa

$
0
0

Rakastava (Den älskande) är i dag ett av Jean Sibelius mest omtyckta och spelade verk. Från början var det ett stycke för manskör och det skrevs för en tävling. En tävling som Sibelius förlorade.

Tävlingen

Stycket har en brokig historia. Rakastava skrevs för en manskörstävling som Ylioppilaskunnan Laulajat ordnade 1893. Texten hämtade Sibelius ur Kanteletar. Det berättas att premiärpubliken belönade Sibelius med stående ovationer och alla närvarande trodde sig ha hört vinnaren i tävlingen. Också dagstidningarna skrev berömmande om Rakastava och lyfte fram originaliteten och den varma stämningen.

Ingen minns vem som vann

Därför kom det som en överraskning då juryn meddelade att första priset går till sången Hakkapeliitta. Den var komponerad av Emil Genetz, Sibelius gamla lärare. Juryn belönade tradition och fosterländskhet framom nytänkande och genialitet. I dag känner knappt någon till sången Hakkapeliitta.

För svårt för manskör

En förklaring till att Rakastava inte genast föll juryn på läppen kan ha varit att den var krävande att sjunga för den tidens manskörer. Tonläget är högt och den ska sjungas luftigt och lätt. Manskörerna var vana vid helt andra klanger. Som stöd för sångarna skrev Sibelius därför en stråkstämma. Men det var först 1912 som Rakastava dök upp i en helt ny form, som instrumentalt stråkorkesterstycke.

Stråkarnas sus, den älskades väg

Det märkliga är hur snyggt stycket klingar i sin stråkform. Körens luftiga klang blir till ett smidigt sus i stråkarna. Hela stycket börjar intimt med en beskrivning av ”Den älskande”, sedan följer en snabb och luftigt lätt sats, ”Den älskades väg”. Allra sist kommer den mångfacetterade ”God afton – farväl” fylld av vemod och längtan.

Kärlekslängtan och vemod

I sin stråkorkesterversion har Rakastava / Den älskande blivit ett av Sibelius mest älskade verk. Själv var han också mycket nöjd med det. Han dirigerade ofta Rakastava mellan sina symfonier då han gav egna kompositionskonserter.

Det mångkulturella är en självklarhet

$
0
0

Interkultfestivalen kör igång i Helsingfors idag. En av artisterna är Bizzyiam, som rappar för ett Finland där alla är välkomna.

- Tänk själv på om du skulle bo i ett land där det inte är tryggt att leva, vad skulle du göra? säger Hassan Maikal.

Han har ofta funderat på vad som skulle ha hänt om hans ensamförsörjande mamma i tiderna inte hade kommit från Somalia till Finland.

Maikal, som också är känd under artistnamnet Bizzyiam, är nitton år gammal och kommer till intervjun direkt från studentskrivningarnas hörförståelseprov i engelska.

Han är född i Tammerfors men har bott största delen av sin uppväxt i Gårdsbacka i Helsingfors tillsammans med sin somaliska mamma. Han började rappa för att kunna ta ställning i samhälleliga frågor. Bizzyiams första singel Ongelmii on släpptes för ett tag sen och nu jobbar han på en låt som handlar om vem som får tillträde till ett land.

- Då folk ser min mörka hudfärg och frågar varifrån jag kommer svarar jag ibland direkt att jag är somalier, medan jag andra gånger kan känna att jag naturligtvis är finländare, jag är ju född i Finland. Det är en svår fråga, men sist och slutligen har vi ju alla olika bakgrunder, säger Maikal.

catia suomalainen pedrosa, hassan maikal
Cátia Suomalainen Pedrosa har tillsammans med Hassan Maikal bjudit in unga musiker från olika kulturer att uppträda på kvällens Interkult Beat. catia suomalainen pedrosa, hassan maikal Bild: Yle/Ida Henrikson

Konst mot rasism

På onsdag är Hassan Maikal värd för evenemanget Interkult Beat på kulturhuset Stoa i Helsingfors – där unga musiker från olika kulturer uppträder med bland annat hiphop, rap, dance hall och reggae. Kvällen är en del av Interkultfestivalen, som i år ordnas för andra gången.

- Vi vill blanda olika konstformer och konstnärer, både såna med invandrarbakgrund men också helfinska. Och vi talar inte om mångkulturalitet, det är så självklart, berättar Cátia Suomalainen Pedrosa, verksamhetsledare för festivalens huvudarrangör, Interkult Kassandra.

Hon ser konsten som är ett sätt att få olika slags mänskor att se varandra som jämställda och jämlika.

- Konstvärlden är alltid lite svår, det är inte lätt att utöva konst. Men speciellt om man har en invandrarbakgrund kan det vara svårt att överhuvudtaget bli accepterad som konstnär, till exempel om man inte har den rätta utbildningen, säger Suomalainen Pedrosa. Det här vill vi ändra på.

Interkultfestivalen strävar inte efter att lyfta fram etniska skillnader, fast det i sig inte är fel. Men idag behandlas invandrarkultur ofta via det som är annorlunda. Festivalen vill istället visa att alla kan göra konst på lika villkor. Bara för att nån kommer från Afrika behöver hen inte spela trummor, utan kan till exempel dansa balett.

Mellan olika kulturer

Interkultfestivalen pågår ända fram till lördag med bland annat seminarier, teater och dans. Målpubliken är i synnerhet ungdomar och unga vuxna, och det är också unga som står för en stor del av programmet. Speciellt vill man lyfta fram unga som lever mellan olika kulturer.

Själv kommer Suomalainen Pedrosa från Portugal. Där har en massa olika kulturer alltid varit en självklar del av samhället på grund av landets koloniala historia. Bara i hennes barndomshus kunde man höra tiotals olika språk, räknar hon upp.

- En mänska som är uppvuxen i en mångkulturell miljö tänker nödvändigtvis inte ens på det.

Hassan Maikal, som är engagerad inom olika slag av ungdomsverksamhet i huvudstadsregionen, berättar om en gång då han deltog i en paneldebatt med en Sannfinländare som klagade över de låga medelvitsorden i skolor med många invandrarbarn. Maikal påminner om att det kan vara svårt för en elev att få hjälp med läxorna hemma, till exempel om föräldrarna inte kan språket. De flesta finländska föräldrar har sjäva gått igenom samma skolsystem som sina barn, medan föräldrar med invandrarbakgrund kanske inte har det. Det här leder till att unga med invandrarbakgrund ofta är tvugna att studera mer självständigt.

- Då blir det extra viktigt att lyssna på ungdomarna, och fråga vad det är de behöver hjälp med, säger han.

För Maikal har musiken varit ett perfekt sätt att påverka.

- Om ingen annars lyssnar på dej – så lyssnar de nog då du rappar.

Bizzyiam uppträder ikväll den 9.9 klockan 18 på konserten Interkult Beat på kulturcentret Stoa i Helsingfors.

På torsdag den 10.9 presenterar Interkultfestivalen Teater Universums pjäs Under the same roof, där inflyttade finländare berättar om hur det var att komma till Finland.

Mer om festivalprogrammet här.

Radioteatern prisnominerad

$
0
0

–Vansinnigt roligt! Och alldeles extra kul eftersom det är mitt första hörspel på så många år. Det var Ulrika Bengts första reaktion när hon i dag fick höra att hennes uppsättning av Gunilla Hemmings pjäs Om ett försvinnande har blivit nominerad för Prix Europa.

Prix Europa är en av de två stora internationella radio- och TV-tävlingarna och går av stapeln i slutet av oktober i Berlin. Radioteatern har vunnit tävlingen senast år 2004, då med Susanne Ringells hörspel Och om bettlare och vägmän.

Gunilla Hemmings Om ett försvinnande, som sändes i Radio Vega i januari i år, tar upp problemet med ensamma åldringar som i sin utsatthet lätt blir offer för olika former av utnyttjade.

Gamla lever farligt

Den här svåråtkomliga formen av, oftast ekonomiskt, utnyttjande kan ske både i ett slags gråzon där det till det yttre handlar om hjälp och vård, men i andra fall kan det också vara frågan om ren och skär brottslighet.

Googlar man ”ekonomiskt utnyttjande av äldre” kan man läsa oräkneliga tidningsnotiser, artiklar och undersökningar som alla talar samma språk. Den som är gammal lever farligt.

Man kan läsa om hänsynslösa ”försäljare” som har lurat åldringar att underteckna köpeavtal gällande allt från bostäder till flera tusen euros dammsugare, eller om hantverkare som utnyttjat äldre genom att debitera dubbelt för utförda reparationer. Man kan läsa om falska utmätningsmän som under många års tid lyckats komma åt en gammal människas hela förmögenhet, eller om vårdare som systematiskt har försnillat pengar av sina klienter.

Gråzon

Det finns också undersökningar om hela den gråzon av ekonomiska brott som åldringar utsätts för av sina närstående: sina barn, eller andra nära släktingar – brott som kanske aldrig anmäls eller hamnar i tidningsspalterna.

Allt tyder också på att de ekonomiska brotten mot äldre hela tiden ökar.

Det är sådana undangömda tragedier som har inspirerat Gunilla Hemming till Om ett försvinnande. I Ulrika Bengts regi nystas historien om Elsi, 88 år, steg för steg upp. Vi får följa med hur hennes gamla vänner plötsligt inte längre får tillträde till hennes hem där de nya duktiga grannarna har tagit över. Hur Elsi inte längre behöver vännernas hjälp, och snart inte heller deras vänskap.

Gunilla Hemming bygger upp sin pjäs lite som en thriller där vi får följa vännernas kamp för Elsi. Samhällets instanser kopplas in på fallet, men överallt kammar man noll. Juridiskt sett har inget fel begåtts. Men för alla dem som tidigare stått henne närmast är Elsi onåbar.

Kär återkomst

För Ulrika Bengts innebar Om ett försvinnande en kär återkomst till Radioteatern.

– Det är tio år sedan senast och det var väldigt roligt för mig att göra hörspel igen. Inte bara det att man håller sig torr om fötterna och huvudet, vilket inte alltid är fallet när man gör film. Men också för att radion ger en möjlighet att testa nya och annorlunda saker. Och för att det var ett så fint samarbete med skådespelarna och hela gänget bakom produktionen.

För Ulrika Bengts handlade pjäsen i främsta hand om åldrandets problematik, och först i andra hand om frågan om ekonomiskt utnyttjande. Hela tanken på vad det är som sker när man åldras, hur både man själv och omvärlden förändras.

–En annan intressant aspekt var huvudpersonen Åsas upplevelse, när hon försöker reda ut vad som har hänt. I början av pjäsen utgår hon ifrån att alla människor är lika hyggliga som hon själv. Men efter den resa hon gör genom samhällets maktapparat slutar hon som en betydligt mer desillusionerad person. Rättvisan är kanske objektiv. Men det hjälper inte när hjälp skulle behövas.

Erik Lindström - den sista intervjun

$
0
0

Erik Lindström (29.05.1922 – 27.08.2015) var en av den finska schlagerns centrala figurer, både i egenskap av musiker, kompositör, orkesterledare, producent och skivbolagsdirektör.

Erik Lindströms musikaliska rötter fanns i jazzen och det var jazzen som låg honom närmast hjärtat. Trots det är det nog finsk schlager man, först och främst, associerar namnet Erik Lindström med. Franska klackar, Armi, Minns du Monrepos, Vågar du ej hålla av mig säg och För lite tid är bara några exempel på Lindströmlåtar som är populära än idag. Men också i hans digra schlagerproduktion hörs jazzinfluenserna många gånger tydligt.

Jag träffade Erik Lindström i hans hem på Sommargatan i Helsingfors i maj 2015, några dagar innan hans 93-årsdag. Han var pigg och pratsam, berättade vitt och brett om sin långa karriär, visade foton, spelade några skivor och bjöd på kaffe.

Höjdpunkter

- Vilka har varit höjdpunkterna i din karriär?

- Det är nog på 50-talet när de här amerikanska jazzmusikerna kom och de behövde en rytmgrupp. Då lärde man sig mycket, det var mycket bättre än att vara på någon, skall vi säga Sibelius Akademin. Jag tog reda på allting som fanns och jag hade bra lärare.

- Så det har nog varit att skaka hand med Louis Armstrong och Woody Herman och de här killarna. Nog vet man vad man har gjort. Och jag började 1942.

Oscar Pettiford

- Vilka av de här amerikanska musikerna spelade du med?

- Jag spelade med Lucky Thompson och så spelade jag med basisternas fader, Oscar Pettiford. Han spelade också cello, knäppte på cello, och så ville han ha mig och ackompanjera sig. Radion tog det på band åttatiden på finska Hanken och sen gick vi hem till oss och lyssnade på det. Och han var mycket nöjd.

Delta Rhythm Boys

- Och sen förstås Delta Rhythm Boys när de kom. De hade övning på radiohuset på Fabiansgatan och deras manager ringde och sa: "kan du komma", och jag sa: "ja". Jag har aldrig sett så mycket flickor i studion, hela personalen var där.

- Och sen när vi hade övat allt, talade jag med pojkarna och sa: "jag har bil och kan köra er omkring i Helsingfors". Det var olympiad. De sa, att de inte ens har ett hotell där de kan vara. Så ringde jag hem – vi hade just köpt en tvåa på Drumsö - och frågade frun om vi tar emot två ”svartingar”. Och hon sa: "jo, vi skall hjälpa dem".

- Och de steg upp varje morgon och tog bussen och människorna tittade ju på dem. Sen sa vi, att vi äter klockan sex och klockan sju åker vi till Borgbacken, det är vårt jobb den här veckan. Sen när de fick kåldolmar åt de upp alltsammans och vi blev utan. Efter det sa en av killarna, att hans fru har ett eget köksprogram i Amerika, och han ringde till henne och sa: "nu får jag bra mat".

Ingmar Englund

- Du började alltså 1942 och spelade jazz. Var det enbart jazz som gällde då?

- För det mesta. Jag tänkte ju inte alls börja spela. Jag var ju där på Uusi Suomi tre år, men så gick jag till Veljeshovi, Broidis på svenska, och Ingmar Englund var där. Han hade hört mig spela någonstans. Jag var bara vikarie för någon, brorsan eller någon, och så frågade han om jag vill komma och spela. Så sa jag, att jag inte kan så mycket. Men de gav mappen med alla låtarna åt mig och sa: "titta nu på dem där hemma". Då fick farsan ett gott skratt. I min ungdom sa han: "du skall lära dig noter", och det höll han alltid på med.

Musikteori

- Så frågade jag: "vad är det här för ton och vad är det här för ton", och farsan sa: "vi tar det lugnt nu, du har en vecka tid". Men dagen därpå ringde jag till en privatlärare som spelade i Stadsorkestern som sa: "du är välkommen". Och han ville genast att jag skulle komma och spela bredvid honom i Stadsorkestern men jag sa: "det är nog bäst, att jag hållet mig till min egen gebit".

- Fick man köpa noter här då?

- Det var nog dåligt. Jag hade kontakter i Amerika så jag fick dem därifrån. Och sen var det en kille som hade ett tidningsstånd på Gustav Adolfs Torg och han var i kontakt med Amerika och han fick noter därifrån. Men han fick inte från Ryssland. Men jag sa, att jag kan skaffa från Ryssland och så kan vi byta.

Schlager och dansmusik

- Du höll dig inte enbart till jazzen. Småningom blev det mera schlager och dansmusik?

- Nå jo, allting måste man ju spela om man tänker leva på det här. Så jag var på alla grammofoninspelningar som gjordes på Valhallagatan. Där fanns en liten studio. Dom skar direkt, man kunde aldrig höra vad man hade spelat före skivan kom ut. Och så frågade kapellmästaren alltid om det är någon som har spelat fel. Men man hittade aldrig någon. Jag har nästan 3000 skivinspelningar, räknat från 1951. Men det var många före det också.

Stolt

- Vilka av de över 500 låtar som du har skrivit är du speciellt stolt över?

- Det är svårt att säga. Den som musikerna tycker om är Etkö uskalla mua rakastaa (Vågar du ej hålla av mig, säg). Där är fina harmonier. Jag vill nu inte börja skryta men det finns några, som just den här Armi. Den skulle ha gått till Amerika och Perry Como skulle ha sjungit den. Men då skulle det ha varit en annan kompositör så jag sa: "ni kan hålla era pengar".

- Jag har hört, att Armi egentligen var skriven för din fru.

- Jo. Det var skivbolaget. När jag först visade den, ville de inte ha den. Men sen behövde de en b-sida och tyckte att de måste ta vara på den här reklamen för henne (Armi Kuusela) och så bad de Saukki skriva en sådan text.

Dream Team

- Den bästa tiden var när vi hade det här Dream Team. Vart vi än kom var det fullsatt. Vi spelade bara sju gånger om året och det var inte alls liksom arbete utan det var att träffa killarna. Och de var mycket yngre killar än jag: Pentti Lasanen, Seppo Hovi, Erkki Liikanen, Pekka Toivanen, Wade Mikkola,..

Erik Lindström spelade aktivt i över sju decennier. Han avled 27 augusti 2015.

Ingrid Bergman - karriären, kameran och kärleken

$
0
0

Ingrid Bergman levde upp varje gång en kamera riktades mot henne. Det var en kärlek så intensiv att män och barn aldrig kunde konkurrera med den. När Stig Björkman fick tillgång till hennes privata arkiv visade det sig att hon dessutom själv gärna filmade. Allt och alla.

I år har det gått 100 år sedan Ingrid Bergman föddes. Stjärnan som miste sin mamma som treåring och sin pappa när hon var tretton. Som filmdebuterade vid sjutton och vars karriär kom att omspänna närmare femtio filmroller. Många av dem klassiker.

Den framgångsrika karriären och det skandalomsusade privatlivet har gjort att vi alla har en bild av henne. Men vad skrev hon om sig själv och vad valde hon själv att filma?

Stig Björkman har fått äran att gå igenom Bergmans enorma privatarkiv för att sedan portionera ut det till oss i dokumentären Jag är Ingrid.

Att Ingrids dotter Isabella Rossellini vände sig till just Björkman är inte så konstigt - han står bakom framgångsrika dokumentärer och böcker om namn som Ingmar Bergman, Lars von Trier och Woody Allen.

stig björkman bakom kameran
stig björkman bakom kameran Bild: Stina Gardell

Det privata för privat?

Men känns det inte konstigt att läsa en människas dagböcker - titta på bilder som är privata? Når man aldrig en gräns där man tänker "det här är inte avsett för mig"?

- Det är klart att det kan kännas privat, men när det gäller Ingrid så ville hon att de skulla läsas, och då inte bara av barnen. I sina memoarer skriver hon t ex "Jag vet att mitt liv är viktigt, att andra människor kommer att se det som viktigt", säger Stig Björkman som är imponerad över att Bergman kunde hålla sin samling intakt.

- Visst är det märkligt med tanke på alla hennes flyttar - från Sverige till USA, från USA till Italien och så småningom till Paris och London. Och det är inga små boxar! Det är tunga lådor fulla med dagböcker, bilder, brev och filmer.

"Jag vet att mitt liv är viktigt" må vara en replik som balanserar på gränsen mellan självsäkerhet och arrogans - men den säger mycket om den Ingrid man ställs inför i Björkmans dokumentär. En stark kvinna som vet vad hon vill och som är beredd att betala det pris som krävs för att nå dit. Om det så innebär att överge sin familj. Flera gånger.

Det gör ont att se bilderna på lilla Pia som tidigt lämnas ensam med pappa. Men det är oerhört intressant att höra den vuxna Pia analysera mammas relation till kameran och männen bakom den.

- Det som överraskade mig under arbetet med dokumentären var hennes oerhört starka medvetenhet och viljestyrka när det gäller arbete kontra vanligt mänskligt liv med man och barn. Och hon var inte bara medveten om det utan kunde bearbeta det så att de som drabbades av hennes ambition - barnen - ändå kunde se det med förståelse och känsla.

När man ser dokumentären är "känsla" kanske det ord som kommer närmast ens upplevelse. Man känner starkt för Ingrid och hennes barn. Det är lätt att förstå Ingrids lust att satsa allt på drömmen om Hollywood, det är lika lätt att förstå barnens saknad.

Den är påtaglig ännu flera decennier efteråt.

Björkmans bildfavoriter

Det fascinerande med Ingrid Bergman är att hela hennes person verkar gå att definiera och analysera via bilder. Från de tidiga foton som pappa fotografen tog, via de smalfilmer hon själv filmade och fram till de ikoniska filmbilder som satt sin prägel på allt det vi förknippar med stjärnfabriken Hollywood.

Det faller sig naturligt att be Stig Björkman plocka fram sina favoriter ur det material han jobbat med. Och svaret kommer snabbt.

Visst säger stillbilden på lilla Ingrid i mammas famn oerhört mycket och visst är det omöjligt att inte fascineras av den öppna blick man möter via den tidiga testfilmningen för David O. Selznick.

Det som ändå överraskar mig mest när jag ser Björkmans dokumentär är hennes verbala förmåga. I brev och dagböcker formulerade hon hela tiden sina känslor, farhågor och förväntningar. Och när hon väl inlett sin karriär såg hon till att den kunde frodas på flera språk.

"Ambitiös" är ett av de ord som nämns i samband med Ingrid Bergman. Andra är målmedvetenhet, styrka och kylig elegans. Idag finns det flera svenska stjärnor som kan göra anspråk på dessa epitet. Två av dem är Alicia Vikander och Eva Dahlgren. Och bägge medverkar i "Jag är Ingrid".

Alicia Vikander gör Ingrids röst i dokumentären samtidigt som hennes egen stjärna i Hollywood hela tiden ökar i lyskraft. Just nu är hon bioaktuell med "The Man From U.N.C.L.E" och flera internationella storsatsningar är på kommande.

Eva Dahlgren medverkar i sin tur både i egenskap av entusiastisk smalfilmare och som musiker.

När jag frågar Björkman hur det kommer sig att han valde att samarbeta med just dessa artister så lyser kvinnornas egen initiativkraft igenom. Det var de som drev på. De ville verkligen delta. Målmedvetna och starka - precis som Ingrid.

Alicia Vikander är idag lika gammal som när Ingrid Bergman gjorde succé i Hollywood. Frågan är om vi kommit längre när det gäller förutsättningarna för - och synen på - hur kvinnor skall klara av att kombinera privatliv och yrkesliv? Är priset för framgång fortfarande lika högt? Och har pressen från pressen blivit mindre?

Filmen Jag är Ingrid har premiär i Finland på fredag den 11 september.

The Visit - På besök hos mångalna mormor

$
0
0

Mormor springer omkring om nätterna, naken på alla fyra. Morfar gömmer bajsblöjor i skjulet och slår ner främlingar på gatan. Det är kanske inte så konstigt att mamma bröt kontakten med dem. Men varför sa hon ingenting om det här innan barnen ensamma åkte iväg på sitt första besök till mormor och morfar?

Skräckfilmen har (liksom morfar) aldrig blivit riktigt rumsren. M. Night Shyamalan (Sixth Sense, The Village, Signs) är en av ytterst få skräckmakare som lyckats hålla sig inom hollywoodfilmens huvudfåra.

Framgångsreceptet är skräckhistorier efter klassiskt snitt. Först råder trygghet, men tryggheten störs av ett mystiskt monster. Monstret blir mer och mer synligt, tills det avslöjas i en klimax som gärna vänder ut och in på berättelsen. Monstret avväpnas, friden återupprättas.

Med skräckmått mätt är det hela ganska tamt, men hos den breda publiken går det hem. Och varför ändra på en produkt som säljer?

En vilsam vecka hos mormor?

Tonåringarna Becca (Olivia DeJonge) och Tyler (Ed Oxenbould) reser långt ut på landet för att tillbringa en vecka hos sina morföräldrar (Deanna Dunagan och Peter McRobbie). Lite extra spännande blir det hela av att de aldrig tidigare träffats. När mamma (Kathryn Hahn) i tiderna slog igen dörren till sitt flickhem, var det med slutgiltighetens kraft. Vad uppbrottet berodde på vill ingen berätta för Becca och Tyler.

Mest för mammas skull gör Becca en dokumentärfilm om besöket. Men det material hon spelar in blir något alldeles annat än det försonliga ålderdomslugn hon räknat med.

Oskulden och odjuret

Till skräckgenrens regler hör protagonistens oskuld. Oftast är det en attraktiv, ung kvinna som möter monstret – i flämt-och-skrik-scener med påfallande sexuell underton. Eller också är det som här: barnets skräck i mötet med det främmande.

Ett av problemen med The Visit – och det är inget unikt problem– är att barnen här inte utstrålar någon oskuld. Becca och Tyler är självmedvetna, ironiska och medievana framför sin kamera. Barn av sin tid, för all del. Men jag känner ingen lust att skydda dem, och kan inte heller leva mig in i deras rädsla.

Kanske förutsåg Shyamalan problemet när han valde att göra filmen som en låtsasdokumentär. Med kamerans förstapersonsperspektiv kan jag själv, liksom för min egen skull, fasa för monstermormors följande entré.

Uppfriskande lite blod

Visst bjuder filmen på genuint kusliga stämningar. Som när mormor leker kurragömma med barnen under huset. Eller när hon berättar sagan om utomjordingarna med osynliga tentakler. Och skräcken byggs upp med lite uppfriskande våld och blod.

Besvikelserna väger ändå tyngre. Som i så många skräckfilmer koncentrerar sig de mest skrämmande stunderna till filmens första hälft. Vändpunkten är lätt att ana sig till. Och det lovande upplägget med familjehemligheten löser upp sig i tomma intet.

Men de gamla knepen blir aldrig för gamla – dem behärskar Shyamalan mästerligt. Med samma kraft som så många gånger förr bultar pulsen i takt till refrängen: Nej! Inte dit! Gå för guds skull inte ner i källaren…

Ricki and the Flash - rockmorsan Meryl

$
0
0

Ända sedan Mamma Mia-filmen kom 2008 har Meryl Streep gång efter annan fått visa att hon kan sjunga. Också. Efter sagostuket i Into the Woods får hon nu chansen att rocka loss ordentligt. Frågan är bara om inte publiken blir lite less på det hela?

Ricki älskar att stå på scenen och sjunga sig hes. Hon har accepterat att rockstjärnedrömmen inte fört henne längre än till det lokala stamhaket. Hon har accepterat att sjunga covers som anpassas till publikens önskemål.

Det enda hon vägrar anpassa sig till är omgivningens tankar om hur man skall klä sig och bete sig när man passerat en viss ålder.

Men så får hon ett samtal från ex-maken Pete (Kevin Kline). Dottern Julie (Mamie Gummer) har blivit lämnad av sin make och behöver sin mamma. En mamma som pysslar om och förstår och finns där.

Men klarar Ricki av att vara den typen av mamma? Och är barnen beredda att ta henne tillbaka efter alla dessa år?

Mycket väsen för...

Det kunde ha blivit bra. Det borde ha blivit bra. Med ett manus av JUNO-författaren Cody Diablo och med skådisar som Streep & Kline.

Men det blir det inte.

Motsättningarna är övertydliga. Karaktärerna är övertydliga. Musiken är... bara för mycket. Bruce Springsteen & co i all ära men när vi för femte gången hör Streep klämma i med en fräsig rocklåt så är det svårt att kväva en gäspning.

Detta trots att hon sekunderas av en riktigt charmig Rick Springfield - stor rockidol på 1980-talet. Och trots att Streep själv sjunger riktigt bra.

Rick Springfield och Meryl Streep rockar loss på scenen
Rick Springfield och Meryl Streep rockar loss på scenen Bild: © 2015 CTMG, Inc. All Rights Reserved.**ALL IMAGES ARE PROPERTY OF SONY PICTURES ENTERTAINMENT INC. FOR PROMOTIONAL USE ONLY.

Problemet är att Streeps karaktär aldrig får något djup. Vi förstår att hon lämnat man och barn för att förverkliga sig själv - men det är svårt att engagera sig i detta drastiska beslut. På samma sätt är det svårt att få upp ångan i mötet mellan henne och ex-maken.

Det blir alltför mycket spel med pinsamheter när den sjungande arbetarklassmorsans tillvaro krockar med rikemansfarsans värld

Dessutom faller Ricki and the Flash mellan väldigt många stolar. Alltför smärtsam för att funka som komedi, alltför ytlig för att funka som seriöst drama.

Och alltför lösryckta musiknummer för att det skall funka som musikfilm.

Vill man se en bättre skildring av vad det kan kosta att lämna man och barn till förmån för drömmen om framgång så kan man välja dokumentären om Ingrid Bergman.

Och vill man se Streep som sjungande rebellmamma är det kanske dags att gräva fram Mamma Mia igen.


Nya människor, nytt liv

$
0
0

Vårt land behöver 100 000 invandrare, sades det tidigare i veckan. Vi tittar på exemplet Närpes.

Finland kan komma att få och behöva 100 000 flyktingar de närmaste åren, skrev Jaakko Kiander på pensionsbolaget Ilmarinen i sin blogg tidigare i veckan.
Han syftar då på att befolkningspyramiden kan vändas med hjälp av en mängd nya invånare.

I Närpes har precis det här skett - i liten skala.

- Det började med mottagning av flyktingar för drygt 25 år sen. Det ledde till en arbetskraftinvandring som varit mycket naturlig.

Hans-Erik Lindqvist är stadsdirektör i Närpes. Han har sett hur ett litet samhälle kan må bra av invandring.

Stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist, stadsdirektör i Närpes ser positiva följder av en ursprunglig flyktinginvandring.
Stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist i Närpes. Stadsdirektör Hans-Erik Lindqvist, stadsdirektör i Närpes ser positiva följder av en ursprunglig flyktinginvandring. Bild: Yle/Markku Hautala

Det har varit som en injektion då det kommit unga familjer.

År 1988 anlände flyktingar från Vietnam och 1992 flyktingar från Bosnien. Senare då behovet av arbetskraft växte bl.a. inom växthusodlingen och metallbranschen bad företagen att de anställda skulle höra sig för om mer arbetskraft bland sina bekanta.

De kom. Under 2000-talet både från Bosnien och Vietnam.

Idag är ca 1000 av totalt 9400 invånare i Närpes sådana som invandrat.

- Ålderstrukturen har varit snäv och vi har inte haft tillräckligt med unga människor. Det har därför varit som en injektion för oss då det kommit unga familjer där föräldrarna jobbat och barnen gått i dagis och skola, säger Lindqvist.

Inverkan på flera plan

Efterhand har de nya invånarna i Närpes köpt och renoverat bostäder vilket gagnat såväl bostadsmarknaden som de småföretag som förmedlat t.ex. byggnadsmaterial och –tjänster.

- Det blir ett flyt i hela samhället på det sättet och t.ex. äldre som vill flytta in till centrum får sina hus sålda, säger Lindqvist.

Traditionella högtrycksnatriumlampor och moderna LED-lampor i ett växthus
Traditionella högtrycksnatriumlampor och moderna LED-lampor i ett växthus Bild: Yle/Roger Källman

Arbetet centralt

I Närpes fall har den senare arbetskraftsinvandringen varit betydande. Folk har kommit uttryckligen för att arbeta.

Det har samtidigt betytt att de nyanlända naturligt kommit in i samhället via sina jobb och sina tidigare sociala kontakter.

- När man har jobb så trivs man, barnen trivs och är med i idrott, kulturverksamhet, musik mm. Kontakter till dagis, skola och fritidssysselsättningar är väldigt viktiga, säger Hans-Erik Lindqvist.

Kalle Tallqvist mot Kraftare
Bk-46 mot Närpes IF Kraft 26.7.2015. Kalle Tallqvist mot Kraftare Bild: Yle/ Patric Westerlund

Staden har också bl.a. tillsammans med grannkommunerna haft flyktingkoordinatorer, projektledare och vänfamiljer.

- Men de är enbart extra stöd. Det vanliga samhället är ytterst viktigt. Det att man möter en människa som en människa. Att man inte tänker i grupper.

Vad kan då erfarenheterna i Närpes resultera i för allmänna råd t.ex. då det gäller sysselsättningen?

- Att man ger möjlighet att studera språk.

- Och så har vi märkt att man kan ha en bra, lång utbildning men ändå ha svårt att få jobb p.g.a. behörighetskrav. I Finland borde vi kunna öppna oss för olika bakgrunder vad gäller kompetens.

Lyssna till intervjun i veckans Kvanthopp.

Hela programmet Kvanthopp.

Läs också:

Borgåföretagare: Se invandrarna och flyktingarna som en resurs

Ian McNabb får sina gamla låtar att bli som nya

$
0
0

Den brittiske musikern Ian McNabb har gjort det fler artister borde göra – förbättrat sina egna gamla låtar. Nya plattan Krugerrands består främst av nyinspelade versioner av hans tidigare produktion.

Ian McNabb blev känd redan på 1980-talet med sitt band The Icicle Works, men de senste drygt 20 åren har han mestadels jobbat som soloartist. McNabb är även känd för sina starka åsikter gällande kontemporär musik som han ofta skäller ut för att vara konstlad och plastig.

Äkta musik

Själv håller McNabb på det han kallar äkta musik, d.v.s. levande musiker och traditionella rockinstrument som gitarr, trummor och bas. Och när man lyssnar på Krugerrands är det svårt att argumentera emot det konceptet.

Krugerrands är den andra plattan som Ian McNabb spelat in med Liverpool-bandet Cold Shoulder och här är det långt just raka rockrör som gäller.

Fakta om skivan:

Artist: Ian McNabb
Titel: Krugerrands
Utgiven: augusti 2015
Vitsord: 3,5/5

Soundmässigt går tankarna stundvis till skivan Head Like A Rock (1994) som han gjorde med Crazy Horse, d.v.s. bandet som annars är mest kända för att ofta lira bakom Neil Young, men även till McNabbs kanske bästa platta Merseybeast (1996). Men förstås även till utmärkta förra skivan Eclectic Warrior (2013) som han gjorde med Cold Shoulder.

Smälter samman

Med Cold Shoulder har Ian McNabb nu fått ett band bakom sig som får dem att smälta samman på ett osedvanligt välfungerande vis. De låter så naturliga tillsammans att man kunde tro att de lirat ihop betydligt längre än ett par-tre år.

Det är även långt Cold Shoulders förtjänst att Ian McNabb nu fått nytt liv i flera av sina gamla låtar. Här finns en härlig spelglädje och just den äkthet som McNabb efterlyser.

Orsaken till att Ian McNabb valt att spela in några av sina gamla låtar är naturligtvis att han var aningen missnöjd med hur de lät på de ursprungliga inspelningarna. Enligt McNabb led de av allt från sneda arrangemang till dåliga trummaskiner. Och han kände att låtarna skulle vinna på att spelas in på nytt. Vilket han hade alldeles rätt i. De har nu fått helt nytt liv och låter fräschare än originalinspelningarna.

Ian McNabb
Ian McNabb Ian McNabb Bild: Wikimedia Commons

Det här är något som jag länge efterlyst – att fler artister borde spela in sina gamla låtar/skivor på nytt. För låtarna kan i sig fortfarande hur bra som helst, medan sounden och arrangemangen idag kan vrida det tidigare småsaliga leendet till en illaprydande grimasaktig min. Så istället för att göra covers på andras låtar kunde en artist med fördel omtolka sig själv någon gång.

Ny låt och riktig cover

Men allt på Krugerrands är ändå inte nyinspelningar av tidigare eget material. Här finns även en kul och uppsluppen version av Sly Fox-klassikern Let's Go All The Way. Dessutom finns här en helt ny låt – Gravy – som lovar mycket gott inför Ian McNabbs nästa "riktiga" skiva.

Upp på barrikaderna?

$
0
0

Så har regeringen lagt korten på bordet. Det ska bli bindande lagstiftning med lägre söndagsersättning, en karensdag vid sjukdom, lägre ersättning för sjukledighet, lägre övertidsersättningar, oavlönade helger mitt i veckan, kortare semestrar för offentligt anställda ...

Facket har idag fredag listat sina motåtgärder:

Det ska bli en jättedemonstration den 18 september. Nu är frågan: tänker du gå med, eller tvärtom bli hemma och applådera regeringens beslut?

Det är inte så svårt att hitta argument för bägge sidor.

Utvalda argument mot regeringen:

* Varför straffa, i proportion hårdast, lågavlönade kvinnodominerade branscher? På vilket sätt ökar det köpkraften?
* Medelklassen och välavlönade klarar sig bra med två obetalda helger per år, eller lägre söndagsersättning (om de ens jobbar då), men med dessa åtgärder blir det ännu mindre marginaler för dem som tjänar sämst.
* Och hur orkar folk i åldrings- och sjukvården när deras semestrar förkortas?
* De som har svår ekonomi kommer att komma sjuka till jobbet, och då blir ännu fler sjuka.

Utvalda argument för regeringen:

* Tiderna är hårda, och hårda tider kräver hårda åtgärder. På det här sättet kan vi skapa nya jobb, vilket i sin tur räddar vår välfärd.
* På kort sikt kan det vara jobbigt men så här ökar Finlands konkurrenskraft.
* Facket hade sin chans men ville inte nå en uppgörelse förhandlingsvägen.
* Det är bara logiskt att arbetsgivarna inte tvingas betala för icke-existerande arbetsinsatser (helgerna mitt i veckan).

I dagens Eftersnack ska vi spinna vidare i ämnet, men först behöver vi din input: är du för eller emot, tänker du protestera eller applådera? Rösta i vår enkät och tyck till nedan!

Tänker du demonstrera mot regeringen?

You and You tar ut countrysvängarna

$
0
0

Countrybandet UnU, eller You and You, har släppt en ny singel med två låtar, skrivna av bandets solist Håkan Streng. Skivan har fått namnet Andra Svängen eftersom det här är fortsättningen på låtarna som kom tidigare i år. Lyckostigen lyckades inte ta en plats på Danslistan, nu testar vi Jag tror nog att jag börjar tycka om dig.

UnU bildades för fem år sedan av Uffe Nylund, känd från finlandssvenska dansbandet Canyons en gång i tiden. För ett par år sedan anslöt Håkan Streng som sångsolist och gänget gjorde en revival av danslåtarna på albumen Med dig i mina armar 1 och 2.

Möte i gränden från det projektet lyckades knipa en plats i Danslistans Guldklass.

Det här är alltså countrymusik på svenska. Influenserna kommer från country, blues och folkballader plus grekiskt inspirerad dansmusik.

Bandets svenska medlem, Ulf Edefuhr, bidrar med steel guitar och UnUs kvinnliga medlem, Gerd Nyholm, spelar bouzouki.

Trubaduren och underhållaren Håkan Streng, solist och låtskrivare i UnU, har tecknat en serifigur till låten Jag tror nog att jag börjar tycka om dig.

- Seriefiguren kommer att dyka upp i andra sammanhang och händelseförlopp senare, säger Uffe Nylund. Kanske vi skapat en ny ”musik supportande Ferdinand”?


Häng med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Tårarna bara rann

$
0
0

Det finns artister som lämnar ett oförglömligt intryck redan vid första mötet. Siri Widestam är själv artist men då hon hörde Melissa Horn i bilen så blev det en känsloladdad upplevelse.

Med låten Hitta mitt land är Siri Widestam från Borgå en av utmanarna på Vegatoppen den här veckan. Hon har bott utomlands i flere år men landade trots allt någon kilometer från barndomshemmet i Borgå. Gitarren var en ständig följeslagare och med den satt hon på diverse terrasser och balkonger och spelade egna visor. Starten till den musikaliska karriären blev en trubadurskola som hennes man hade hittat och så småningom så blev det också uppträdanden och studioinspelningar.

Starka förebilder

Hennes mamma hade lyssnat en hel del på Melissa Horn och det blev också en stark upplevelse för Siri.
- Hon är jätteung och jag är alltid så imponerad av hur en så ung människa kan skriva så bra texter. Mamma uppmanade mig att lyssna på cd:n och jag lånade en skiva och lyssnade i bilen då jag körde till matbutiken och så kom spår nr 2, Jag saknar dig mindre och mindre. Barnen låg och sov i baksätet och när jag lyssnade på låten kom alla känslorna på en gång och jag fick sitta kvar en stund i bilen för tårarna bara rann på mina kinder.



Ny stil

Från att ha varit mera av en trubadur har Siri på den nya låten tagit ett steg i ny riktning. Hon har också själv svårt att kunna definiera i vilken stil Hitta mitt land egentligen går. Knappast kunde hon heller ana då hon skrev texten hur aktuell den skulle vara just nu när flyktingströmmarna är starkare än någonsin. Låten var redan i starten ganska färdig men en del tillägg kom det sedan i studion.
- Till och med producenten sade att det här kommer nog att bli svårt att överträffa i framtiden.



En nykomling

Med låten Runaway så lyckades nykomlingen Joey Edström ta sig upp på listanvilket betyder att Tomas Ledin föll ut. Förutom Siri siktar BKO, Michael Monroe och Bryan Adams också på att komma in på listan nästa vecka.

Kolla Vegatoppens sammandrag på Arenan

Du kan rösta på Vegatoppen fram till kl 10 på torsdagen.

Viewing all 1688 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>