Quantcast
Channel: Radio Vega | svenska.yle.fi
Viewing all 1688 articles
Browse latest View live

Flere nya namn på Vegatoppen

$
0
0

Det blev många överraskningar på den första Vegatoppen för säsongen. Flere kända etablerade namn föll ut medan 2 helt nya bekantskaper lyckades ta sig in på listan.

Trots bra respons från konserterna i Finland så var det ändå bara med ett nödrop som Tomas Ledin lyckades hålla sig kvar. Framgångar i ESC är däremot ingen garanti för att komma in på listan. Varken Måns Zelmerlöw eller Krista Siegfrids kom in från utmanarplats. Jannike fortsätter att dominera på både första och andra plats. Veckans överraskare är karlebyduon The Sparrows som går rakt upp på fjärde plats med låten Willow tree. Gruppen Forth kom också in på listan och båda är säkert nya bekantskaper för många lyssnare.

Hallå Jan Lehmus från The Sparrows, hur känns det att komma in på Vegatoppen?

- Wau, det var en mycket mycket trevlig överraskning. Helt otippat för oss.

Radiohead sammanförde

Duon Lehmus/Antti Hokkala spelade tillsammans första gången 2009 i hemstaden då de hade en gemensam spelning på en pub. Man spelade låtar från ett av Radioheads album från pärm till pärm. Då märkte de att de hade ganska samma smak då det gällde musik. Det dröjde dock tilll 2014 då de bestämde sig för att bilda The Sparrows och till en början gjorde man enbart covers på andras låtar. Men under spelningarna började de samtidigt fundera på egna låtar.

Orden till låten Willow tree kom också till på ett lite speciellt sätt:

- Jag vaknade mitt i natten och jag hade så gott som hela texten i huvudet och så skrev jag ner den på telefonen. Nästa morgon då jag vaknade så läste jag igenom den och det verkade vara helt ok då ännu, berättar Jan.

S&G och Indie

Musiken gjorde duon tillsammans på en dag och så småningom blev det dags att göra en skiva med 4 låtar tillsammans med producenten Jonas Olsson. Musikstilen beskriver Lehmus som en blandning mellan folk och rock och en gemensam nämnare för båda två är Simon & Garfunkel samt indie-rock från 90-talet.

Och Lehmus har också en förklaring till folkmusikens stora popularitet för tillfället:

- Rocken är aningen död just nu och jag tror att det stora intresset för folk- och akustisk musik bottnar i att man vill ha mera organisk musik. Allt går naturligtvis i vågor.

Lehmus jobbar som flygledare men då jag ringer upp honom så svarar han skrattande att han just nu går på en kurs för grafisk design. Så småningom så börjar också inspelningarna av ett helt album med The Sparrows.


Trainwreck – så tuktas en argbigga?

$
0
0

Amy dricker mycket, har sex med många och talar ogärna om känslor. Men vad händer när hon plötsligt har sex utan att vara på fyllan? Flera gånger. Med en och samme man.

Det är inte lätt att vara liten och få veta att mamma och pappa skall skiljas. Men pappa Gordon (Colin Quinn) gör det så smärtfritt som möjligt för sina döttrar. De får helt enkelt höra att monogami inte är realistiskt.

Faktum är att monogami är ett omöjligt koncept. Omöjligt och löjligt.

Tjugofem år senare lever Amy som pappa lärde. Övertygad om att monogami inte är något för henne. Visserligen sällskapar hon lite smått med store Steven (John Cena) – men det räknas inte.

Karriären är det som räknas. Och den går bra. Hon trivs utmärkt med jobbet på S´nuff - en tidskrift som satsar på sexiga artiklar om… tja, sex. Så vad kan gå snett när hon skall intervjua den framgångsrike sportläkaren Aaron (Bill Hader)?

Förutom att de har sex. Mer än en gång.

Amys show

Amy Schumer är het just nu. Sketcherna i hennes serie Inside Amy Schumer laddas ner miljontals gånger och lovorden haglar.

Mot den bakgrunden är det självklart att hon i något skede skulle få en egen film. Med betoning på egen. Judd Apatow må ha regisserat Trainwreck, men Schumer står för manuset och lånar dessutom huvudkaraktären sitt namn.

En huvudkaraktär som likt kvinnan i Inside Amy Schumer leker med könsroller, tänjer på klichéer, spelar med nötta mönster och tabun.

Vilket i korthet innebär en drift med de konventioner som präglar romantiska komedier. Här är inget gulligt och tillrättalagt. Kvinnorna är inte tjusiga och männen luktar inte testosteron.

Muskelberget Steven älskar konstfilmer och drömmer om monogami. Basketstjärnan LeBron James följer Downton Abbey och agerar gärna relationsexpert.

Och den 35-årige hjälten i dramat har bara haft sex med tre kvinnor.

Hur fungerar det?

Man kommer inte ifrån att Trainwreck fungerar oväntat bra för att vara en komedi som sträcker sig över tvåtimmarsstrecket. Visserligen kan man aldrig helt skaka av sig känslan av att helheten består av en räcka enskilda sketcher, men det gör ingenting eftersom tempot är rappt och skådespelarna bra.

Det är ett nöje att se den ofta så strama Tilda Swinton som sexig & skrupelfri chefredaktör för en snuskigt dålig tidskrift. Och det är en fröjd att se henne flankerad av unge Ezra Miller som spelade hennes son i den emotionellt brutala We Need To Talk About Kevin (2011). Bägge är utpräglade personligheter som förmår förse vilken karaktär som helst med oväntad skärpa.

Och om duon Swinton / Miller står för skärpa så representerar Bill Hader idel mjuka kanter. Han är den genomsympatiske, hygglige mannen som inte kan låta bli att älska sin argbigga. Och som inte har för avsikt att tukta henne.

En dag är prinsen här...

Det finns ingen orsak att förneka att Trainwreck är underhållande på samma sätt som Bridesmaids (2011) var det. Även den en film gjord med tonvikten på ett gäng kvinnor som inte passar in i formen för den traditionella romantiska komedin.

Det enda man möjligen kan fråga sig är om det här är det enda sättet? Måste en kvinna bete sig som den mest klichéartade versionen av en man för att man skall fatta att hon är självständig och stark?

Vinner någon på att Amys jargong ställvis låter som en uppspeedad Samantha i Sex & The City?

Och hur var det nu… måste räddningen trots allt fortsättningsvis gå via en Han som visar sig vara den rätte?

Susanna Ström-Wilkinson: Det händer att jag köper nånting nytt

$
0
0

Att ta hand om andras gamla saker tycks vara en lust eller en egenskap som går i arv.

Jag besökte min son i Helsingfors för ett tag sen. På en innergård i Tölö stod en container, man hade kanske vindstömning eller vårstädning i husbolaget. Min son är rätt lång och kunde med lätthet kika över kanten. Saldot blev en grön öronlappsfåtölj och en halv meter hög buddastaty i plåt. Han bodde inte mer än ett par kvarter därifrån så vi kunde med lätthet bära hem grejerna och möblera om i den lilla lägenheten.

Min syster hade ett par påslakan som var så brokiga att hon påstod att nattsömnen blev störd. Hon frågade om jag ville ha dem. Det ville jag och jag sover mycket gott i de stormönstrade rödrosa. Min far köpte en ny vardagsrumsmatta för något år sedan och då passade jag på att önska mig hans gamla till julklapp. Jag tog över en klänning av en kollega, en liten svart - oumbärlig ungefär två gånger per år. Av en väninna fick jag ett par rutiga byxor, som hon tyckte att var, just det, alldeles för rutiga.

Susanna Ström-Wilkinson sitter ute på trappan på Strömsö
Susanna Ström-Wilkinson sitter ute på trappan på Strömsö Bild: Yle /Rolf Granqvist

Folk ändrar storlek, smak och stil, gillar att förnya och modernisera. Jag kör med samma storlek, flexibel smak och utan nämnvärd stil. Jag tar hand om det som blir över då andra mänskor gått vidare i tiden och trenden.

Såhär har jag hållit på i flera decennier. På 80-talet var det av ekonomiska skäl - en fattig student tar emot det hon får. Sedan blev skälen mer ekologiska - det sliter på miljön att producera nya saker så varför inte använda dem som redan finns. Sedan några år tillbaka är skälen rent egoistiska - nya grejer är farliga! De är fulla av flamskyddsmedel och insektgifter, som jag inte vill ha in i mitt hem utan som jag helt fräckt låter andra först vädra ut i sina hem. Då jag tar över prylen efter några år tror jag att den är, om inte giftfri, så betydligt renare.

Det händer att jag köper nånting nytt, nu senast två par skor, ett par åt mig och ett par åt sonen. Ett sprillans nytt våffeljärn landade också på diskbänken för ett par veckor sen, men helst tar jag över andra mänskors gamla grejer av rent egoistiska skäl.

I nöd och lust: Äktenskapsterapi på film?

$
0
0

Äktenskapsproblem och skilsmässor har alltid varit populära teman i filmvärlden. Men ur vilket perspektiv skildras de? Och vad får man som åskådare ut av dessa filmer? Vad tycker Du och vilken är Din favorit?

Begreppen "nöd" och "lust" är av naturliga skäl starkt förknippade med äktenskapet. När det gäller lusten finns det en uppsjö av filmer att välja mellan. Och bland dessa påfallande många som slutar med bröllop och löftet om ett "happily ever after".

Men hur ser de filmer ut som skildrar den vardag som tar vid efter The End? En vardag som inte sällan kretsar kring utmaningar och kriser av olika slag. Och varför vill vi se dessa filmer?

För att bli stärkta? För att få tröst? För att våga ta steget ut? Eller för att bli motiverade att fortsätta tillsammans?

Från början till slut

En given klassiker när det gäller filmer i vilka vi följer kärleksparet från det första mötet till det sista avskedet är Sydney Pollacks The Way We Were (1973). Finns det något som kunde ha räddat relationen mellan den samhällsengagerade Katie (Barbra Streisand) och konservative Hubbell (Robert Redford)?

Robert Redford och Barbra Streisand i filmen "The Way We Were".
Robert Redford och Barbra Streisand i filmen "The Way We Were". Bild: Columbia Pictures

Om man föredrar en film som leker med berättargreppet kan man alltid välja Derek Cianfrances sorgmättade Blue Valentine (2010). Via scener hämtade från olika skeden i Deans (Ryan Gosling) och Cindys (Michelle Williams) relation får vi en inblick i vad det är som gått snett.

Skilsmässoprocessen

På alla listor över skilsmässoskildringar på film kan man hitta Robert Bentons Kramer vs Kramer från 1979. Här kämpar den hängivna pappan Ted (Dustin Hoffman) för rätten till sitt barn Billy (Justin Henry). Vad är det som säger att mamma Joanna (Meryl Streep) automatiskt skall ha företräde?

Meryl Streep och Justin Henry i filmen "Kramer vs Kramer"
Meryl Streep och Justin Henry i filmen "Kramer vs Kramer" Bild: Columbia Pictures

En blivande modern klassiker är utan tvekan Asghar Farhadis Nader och Simin: en separation (2011). I filmens exceptionellt effektiva inledningsscen sitter Nader (Leila Hatami) och Simin (Peyman Moaadi) inför domaren som skall ta ställning till deras fall.

Hur gick det nu såhär?

Om man tampas med frågan om vad det är som leder fram till en separation kan man få svar av Ingmar Bergman. Scener ur ett äktenskap (1973) är en sex timmar lång terapisession med det äkta paret Marianne (Liv Ullman) och Johan (Erland Josephson).

Inspelning av "Scener ur ett äktenskap" med Liv Ullman och Erland Josepsson
Inspelning av "Scener ur ett äktenskap" med Liv Ullman och Erland Josepsson Bild: Cinematograph AB

Bland yngre auteurer hör Noah Baumbach till dem som närmat sig äktenskapsproblematiken. I The Squid and the Whale (2005) möter vi Bernard (Jeff Daniels) och Joan (Laura Linney) som bägge är författare. Frågan är vad som händer när den ena plötsligt har mera framgång än den andra? Och vad innebär deras konkurrens för barnen?

Vad händer med barnen?

Barnens utsatta situation under och efter det att föräldrarna går skilda vägar kan skildras på många sätt. Richard Linklaters Boyhood (2014) är inte bara formmässigt en ovanlig film utan ger också en ovanligt konstruktiv bild av hur relationen mellan föräldrar och barn kan bibehållas genom en skilsmässa.

I Kjell-Åke Anderssons filmatisering av Åsa LInderborgs succéroman Mig äger ingen (2013) kretsar det mesta kring pappa Hasses (Mikael Persbrandt) relation till dottern Lisa (Ping Mon H. Wallén/Saga Samuelsson/Ida Engvoll). Hur går det med tryggheten när den enda närvarande föräldern har alkoholproblem?

Mikael Persbrandt och Ping Mon Wallén i filmen Mig äger ingen.
Mikael Persbrandt och Ping Mon Wallén i filmen Mig äger ingen. Bild: Filmlance International AB/Alexandra Aristarhova

Gammal kärlek rostar aldrig?

I Howard Hawks klassiska screwballkomedi His Girl Friday (1940) får vi njuta av stjärnreportern Walter Burns (Cary Grant) försök att locka tillbaka ex-hustrun Hildy Johnson (Rosalind Russell). Här är replikerna rappa och tempot högt.

De kvinnliga regissörerna är inte direkt överrepresenterade i denna genre, men Nancy Meyers bidrog 2009 med komedin It´s Complicated. I den återkommer Meryl Streep som frånskild i rollen som Jane - en kvinna som slits mellan ex-maken Jake (Alec Baldwin) och potentielle älskaren Adam (Steve Martin).

Nu återstår frågan: vad tycker Du? Vilken är den bästa, mest gripande, roligaste, mest träffande skilsmässoskildringen på film?

Du kan också berätta om din skilsmässa! Svenska Yle samlar in berättelser.

Patti Smith och drömmen om glasverandan

$
0
0

Det var något med hennes röst. Så fylld av vrede och poesi, en slags punkattityd före punken, och som ung journalist kunde jag sitta i en åbostudentbytvåa och föreställa mig ett samtal med henne på en glasveranda någonstans i Amerika.
Det skulle ta en halv evighet innan jag fick möta henne, i Helsingfors för exakt tio år sedan.

Det var under tidiga studieårs efterfester som jag fastnade i rum där Patti Smiths musik spelade huvudrollen.

rivet ur mitt arkiv

En gång i månaden gräver Tomas Jansson fram en stor journalistisk upplevelse som firar jämna år just den månaden.
Nästa månad ska det handla om minnet av en unik finlandssvensk teaterhändelse.

Jag minns speciellt ett trähus på Sirkkalagatan där hennes Horses och Wave snurrade på skivtallriken, och jagade fram den där speciella kicken som får en att stanna till och bara vilja försvinna in i den värld som konstverket framkallar.

Jag kan inte exakt komma ihåg vad det var. Kanske var det kombinationen av något verkligt ruffigt och obeskrivligt vackert och ett slags ”jag gör min grej och skiter i allt annat”-attityd som tog strupgrepp om mig, och fick mig att köpa hem hela hennes 70-talsproduktion.

Så föddes den tidiga journalistdrömmen, att en gång hälsa på hemma hos och prata liv och punk och konstens kraft och allt som kändes viktigt. Jag såg framför mig ett trähus där hon skulle bo, en glasveranda där hon skulle duka fram te, kanske ett glas vin, och så skulle vi filosofera kring livet och rocknroll dagen lång.

För mig var hon en konstnär som skulle kunna ge just sådant tid.

Patti Smith året hon besökte min hemstad Åbo.

Det blev aldrig så. Hur kunde det ha blivit? Med min måttliga flygnojja känns det omöjligt bara att ta sig över Atlanten.

Helsingfors 2005

Det tar över 20 år innan jag får träffa henne och äntligen se henne göra sin musik live, i Huvilatältet under Helsingfors Festspel.

Det var tidigt 80-tal under någon efterfest där hennes Horses och Wave snurrade på skivtallriken, och jagade fram den där speciella kicken som får en att stanna till och bara vilja försvinna i den värld som konstverket framkallar.

Då visar hon sig vara just en sådan person som jag hade föreställt mig i den där studentbytvåan i början av 1980-talet. En konstnär som inte gömmer sig bakom en artistroll. Som resonerar och filosoferar, på allvar.

Med skivan Horses gjorde hon 1975 något som inte ens hade ett namn. Det bröt mot alla regler, det var poesi möter rocknroll, det var en 70-talsversion av poeter som William Blake och Arthur Rimbaud och Allen Ginsberg. Hon var supertuff, arg och känslig på samma gång, en androgyn rockande poet i en manlig rockvärld där kvinnans roll oftast var den glamourösa sexiga vokalisten. Det var en vulkanisk manisk kraft som kom att bli en förebild för många inom den punkrörelse som snart skulle födas.

Det talar vi förstås mycket om, den där dagen i augusti för 10 år sedan i Richardsgatans bibliotek i Helsingfors.

Flanerar tillsammans med kamera och anteckningsbok

Hon har valt stället själv, för att hon älskar bibliotek.

pärm av tidnin gen "Punk" med Patti Smith
Tidskriften "Punk" med Patti Smith på första sidan, den som Joey Ramone hämtade med sig till sjukhuset. pärm av tidnin gen "Punk" med Patti Smith Bild: Tomas Jansson/YLE

- Jag är så lycklig över att vara här, säger hon och när hon ler stort gör hon det på ett sätt som får en att tro att det inte är något som hon bara säger.

- Jag är uppvuxen på landet i New Jersey, i fattiga förhållanden, med ett bibliotek som var litet och inte speciellt bra. Men det här biblioteket är bara fantastiskt. Jag älskar alla böcker, jag älskar att kunna promenera omkring i en främmande stad och bara ta in allt som jag möter. Jag promenerar, har med mig min anteckningsbok, och så fotograferar jag...

Kanske skissade hon redan då för sin prisbelönta minnesbok Just Kids som kom ut för fem år sedan, och som i höst ska få en uppföljning med M Train som ges ut i oktober.

Men så var det dethär med ”punk”.

Joey Ramone och "Punk"

- Jag förstod aldrig varifrån det begreppet kom. När jag var ung betydde punk ”asshole”, när någon var en ”asshole” kalla man den för punk, skrattar hon.

- Och så kommer Joey från Ramones och berättar att jag är punk, när jag efter min olycka 1977 ligger på sjukhus och i fyra månader mest bara ska hålla mej stilla.

- Joey hade med sej ett nytt fanzine som hette Punk och hade en bild av mej på första sidan. Och jag var ”varför kallas tidningen Punk, det betyder ju asshole". Men han sa nej nej vi ändrar på det nu, det betyder nånting helt annat nu. Och jag tänkte att, okej.

När jag var ung betydde punk "asshole", och så hade Joey Ramone med sej ett nytt fanzine som hette Punk och hade en bild av mej på pärmen

”jag har alla åldrar inom mej”

Det är fantastiskt med dessa rockartister som inte nöjer sig med att luta sig tillbaka mot det som redan är gjort.

- När vi blir äldre, om vi bara kan hålla våra hjärtan öppna så... Vi har alla åldrar inom oss, den vi är idag men också den vi en gång var. Den energi som fanns i det jag gjorde på 70-talet, den finns fortfarande kvar inom mej.

- Jag är 58 nu, berättar hon i biblioteket för 10 år sedan.

- Men när jag tar på mej min elgitarr, och vi gör ”rocknroll nigger” eller nånting, då känner jag mej inte som en 58-åring som gör just den låten, jag känner att den personen som en gång skrev låten fortfarande finns kvar i mej.

- Den stora skillnaden är att mitt hår är annorlunda än när jag var ung, det är gråare, but my spirit is stronger than ever.

Konsertbild av Patti Smith
Patti Smith Helsingforsåret 2005. Konsertbild av Patti Smith Bild: Olivier Maire / EPA

Ja, när jag 20 år senare än planerat sitter i samma rum som hon, är rynkorna fler och håret gråare än på de tidiga skivkonvoluten. Men blicken brinner passion och energi lika mycket som på 70-talets konsertvideon.

Och så sitter hon och samtalar med oss, i över en timme. Hon pratar Irakkriget och materialism och konst, hon skrattar när hon talar om operafestivaler hon besökt klädd som sig själv men omgiven av festklädd operapublik. Och så talar hon död, alla vänner och familjemedlemmar som dött runtomkring henne. Och om glädjen att fortfarande finnas kvar.

- Jag var inget geni som ung. Jag är en sån som utvecklas långsamt. Horses var något alldeles speciellt, men jag tänker att mina bästa arbeten ännu inte är gjorda. Jag vill hålla på livet ut.

Dröm som går i uppfyllelse

Samma kväll stiger jag in i Huvila-tältet med obeskrivligt höga förväntningar.

Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag hade missat henne när hon besökte min hemstad på 1970-talet, jag var för ung då, men nu ska jag få min revansch. Samtidigt är jag orolig för att det redan är för sent. Det är ju över 20 år sedan hon gjorde låtarna jag fortfarande älskar.

Men när hon stiger upp på scenen är det just som hon säger. Hon är 20+ och 50+ samtidigt, och när hon som extranummer drar Rock’n Roll Nigger, eller en av rockhistoriens mest ursinniga låtar Gloria, då betyder ålder och tid ingenting.

Då slängs jag, för några ögonblick, tillbaka till studentbytvåans skivspelare där Horses och Wave med jämna mellanrum snurrar nonstop, och jag föreställer mig ett samtal på en glasveranda, någonstans i Amerika.

Läs också seriens juniavsnitt om Bruce Springsteens mytomspunna Göteborgkonsert 1985, och juliavsnitt om mötet med George Tabori 1995.

Esbo Ciné 2015: Hon gör film som berör

$
0
0

Den brittiska regissören Kim Longinotto är dubbelt aktuell just nu. Dokumentären Dreamcatcher handlar om en fd prostituerad, medan Love Is All består av arkivklipp ur filmens 100-åriga historia. Två helt olika filmer - eller?

När man ser mycket film händer det ibland att intrycken blir för många. Att man blir emotionellt utmattad av allt det destruktiva man ser. Fiktiva filmer fulla av meningsfullt våld, dokumentärer fulla av en våldsam verklighet.

Ibland är man beredd att ge upp. Men så dyker det upp en produktion som återställer ens tro på filmen som konstform och på människan som varelse. Hit hör Kim Longinottos dokumentär Dreamcatcher.

En bra berättare

Brenda blev sexuellt utnyttjad redan som barn, hamnade på gatan, övergav sina egna barn, knarkade och hatade. Sig själv, sin omvärld, sitt öde. Idag jobbar hon på heltid med att hjälpa andra kvinnor som går på gatan - och unga flickor som löper risk att hamna där.

Hon verkar vara en varm, positiv, underbar människa. Alla sagans goda feer i en och samma kropp.

När jag möter kvinnan som fångat Brendas vardag på film är således min avsikt att inleda med att tacka för att hennes film burit min tro på mänskligheten en bit framåt. Men jag glömmer att göra det. Detta eftersom Kim Longinotto helt oväntat inleder med att fokusera på mig - intressera sig för vad jag gör.

Något som indirekt ger en vink om hur hon jobbar - öppet, nyfiket, rakt på sak.

regissören Kim Longinotto poserar
regissören Kim Longinotto poserar Bild: espoo ciné

Dessutom visar hon sig vara ett verbalt fyrverkeri. En intensiv berättare vars svada hela tiden väcker nya frågor. Frågor som hon tar till sig - vänder på och bemödar sig att svara på. Hon är helt enkelt väldigt närvarande.

Vägen till Brenda

- Jag hade inte tänkt göra film om prostitution eftersom jag inte gillar filmer om uttalade offer. Men producenten visade ett kort klipp med Brenda där hon rör sig bland kvinnor på gatan och jag blev helt förälskad i henne. Jag insåg att här fanns potential till något hoppfullt, roligt och annorlunda.

- Och filmen handlar sist och slutligen inte om prostitution utan om förändring, hopp, familj, hemligheter och lögner, säger regissören som gång efter annan påpekar hur viktigt det är att lyssna och att prata.

- Det enda sättet att få stopp på de övergrepp som ständigt sker är att tala om dem. Vi har nyligen haft ett fall i England med tusentals unga flickor som råkat illa ut och som bara tigits ihjäl. De har berättat om det som hänt för socialarbetare, poliser och andra - men ingen har trott på dem.

Även i dokumentären om amerikanska Brenda får man höra mängder av historier man helst inte skulle vilja vare sig höra eller tro på. Historier som förmedlas av unga flickor som utnyttjats regelbundet sedan de var fem år. Av tonårstjejer som skildrar hur de försöker skydda sina småsyskon. Av vuxna kvinnor som vuxit upp på gatan och som nu säljer sig på densamma.

Gravida. Trötta. Uppgivna.

Hur orkar man?

När jag frågar Kim Longinotto hur man lyckas hålla hoppet vid liv när man ger sig i kast med tunga ämnen kommer svaret snabbt.

- Man måste hitta någon som förmedlar det för en. Jag kan inte göra det själv. Jag skulle inte klara mig fem minuter på gatan, trots att jag som ung faktiskt var hemlös en tid. Man måste hitta en karismatisk person att göra filmen med. Tillsammans ger man sig sedan ut på en resa som är både skrämmande och inspirerande. Kanske sorglig.

- Jag grät ofta under Dreamcatcher och var rädd att det skulle sluta olyckligt. För allt slutar inte alltid bra och då måste du kunna skildra det också. Men sedan kommer stunder som den då en ung kvinna säger till Brenda "du trodde på mig och nu tror jag på mig själv".

- Och från att ha levt på gatan sedan hon var åtta år gammal förmår denna kvinna plötsligt ta steget in i en annan värld. Sådant är underbart att få bevittna - och filma.

Mirakel sker oväntat

Man kan bara hoppas att det skall gå bra även för de skolflickor Brenda regelbundet träffar. De som berättar om allt det varit med om. Sådant som inget barn någonsin borde behöva ställas inför. Jag utgår automatiskt ifrån att Kim följt flickorna länge för att vinna deras förtroende.

Brenda i Dreamcatcher föreläser för skolflickor som löper risk att hamna på gatan.
Brenda i Dreamcatcher föreläser för skolflickor som löper risk att hamna på gatan. Bild: espoo ciné

- Nej, inte alls, säger hon förvånat och konstaterar att hon sällan följer någon utan kamera.

- Flickorna hade jag faktiskt bara träffat under en enda dag. Jag hade visat dem två av mina filmer och berättat om mitt eget liv. Jag hade ingen aning om att de skulle öppna sig under första inspelningsdagen.

- Men mirakel kan hända. Visserligen sker det oftast inom fiktionen - men vi kan alltid drömma om det, ler Longinotto innan hon bestämt slår fast: Dessa flickor tog chansen att bli hörda!

En lärorik process

Kanske är det Longinottos förmåga att lyssna och bara följa med som gör att helheten fungerar så bra. Här finns fina bilder av hur Brenda sitter i klassrummet och hör sin inbjudna dotter berättar om hur det var att växa upp med en mamma som var prostituerad.

Dottern berättar om övergrepp, hunger och smuts och medan hon pratar drar en skugga över Brendas ansikte - man riktigt ser att det gör ont.

- Efteråt satt hon bara och grät och då försökte jag trösta genom att säga "din dotter har förlåtit dig och gått vidare, hon har det bra nu och nu måste du förlåta dig själv". Och i samma ögonblick insåg jag att detsamma gäller mig själv - jag måste förlåta mig själv för saker jag gjort.

- Bland annat det lärde jag mig under processen, säger Longinotto och konstaterar att det skulle ta hela dagen att räkna upp allt hon lärde sig via arbetet med Brenda.

Tuffa flickor i alla tider

När man tittar på listan över de ämnen Longinotto tagit upp i sina verk är det uppenbart att tyngdpunkten ligger på flickor och kvinnor. Och när man talar med henne är det lika uppenbart att hennes hjärta slår för manliga regissörer som vågat göra annorlunda kvinnoporträtt.

Hon väver utan ansträngning in många nordiska referenser i sina resonemang.

- Det jag vill med Dreamcatcher är att den skall betyda något för människor. Även om man bara ser den som ett firande av någon som förändras, eller om man blir inspirerad, eller skrattar igenkännande.

- Hur som helst vill jag inte att man betraktar den utifrån - titta nu på de där människorna! - utan att man tar det till sig. Och det tycker jag att all film borde eftersträva, säger regissören som genast tillägger att Hollywoodfilmen misslyckas med detta eftersom den alltid är ute efter att sälja något - t ex drömmen om det lyckliga äktenskapet.

Agnes (Rebecca Liljeberg) och Elin (Alexandra Dahlström)
Agnes (Rebecca Liljeberg) och Elin (Alexandra Dahlström) Bild: fotograf Åke Ottosson / Memfis film AB, Lars Jönsson

- Nej, jag tänker på världens Lukas Moodyssonar, dess Borgen-gestalter och Stig Larssons underbara huvudkaraktär (Lisbet Salander).

- Och på Fucking Åmåls fantastiska flickor! Det är sådant som bryter ny mark och det är det jag hoppas kunna göra med mina egna filmer - om än i mindre skala.

Den ambitionen lyser igenom då man ser hur hon behandlat arkivmaterialet i anslutning till kollagefilmen Love Is All. Hon antog att beställaren förväntade sig ett traditionellt upplägg med bilder av flirt, förälskelse, förlovning och bröllop. Men det hade hon aldrig för avsikt att leverera...

Olika sorters kärlek

- Jag ville skildra olika sorters kärlek. Inte bara den mellan hustru och man. Också kärlek som brinner ut - som Romeo och Julia. Kärlek man känner för ett barn eller en lärare. Den som finns mellan vänner.

- Här finns en underbar scen från 1920-talet med en kvinna som håller på att bli rånad av en man, men just när han skall sticka iväg med hennes handväska kommer en annan kvinna till undsättning. Med några karateslag fixar hon biffen och sedan får man se de två kvinnorna öva karate tillsammans medan de kastar kärleksfulla blickar på varandra.

- Här har vi ju Buffy! På 1920-talet! Det var intressant att märka att det fanns manliga visionärer som tidigt vågade visa andra bilder än de vanliga. Det gjorde mig otroligt glad, säger Longinotto med eftertryck.

Stumfilmsbild som ingår i Kim Longinottos kompilationsfilm Love Is All.
Stumfilmsbild som ingår i Kim Longinottos kompilationsfilm Love Is All. Bild: espoo ciné

Vi är nästan rörande eniga om att stumfilmen imponerar. Att det är häftigt att inse att det mesta av det som sägs på film idag sades redan då - innan ljudet och det tekniska maskineri vi har idag.

Och Kim Longinotto blir nästan lyrisk när hon berättar hur tagen hon blev av de starka, tuffa, annorlunda kvinnoporträtt hon mötte.

Vem hade t ex väntat sig att få se dokumentära klipp med fotbollsspelande kvinnor som tränar hårt och som leriga står vid planen och hänger som vilka grabbar som helst - för hundra år sedan!

Kärleken till "the underdog"

När jag undrar hur det kommer sig att hon gav sig i kast med en film som Love Is All när den så starkt bryter mt det hon vanligen gör ser hon fundersam ut och säger att hon inte tycker den avviker så mycket från det hon vanligen tar sig an.

- Alla mina filmer handlar om "underdogs". Om dem som utmanar överordnade och traditioner. Som säger jag vill göra saker annorlunda, jag vill ha en egen röst, klara mig själva. Så Love Is All är egentligen en arkivfilm över det jag är besatt av: jämlika rättigheter för minoriteter av all slag.

- Jag vill visa hur gayrörelsen berikat vår värld, hur mötet med människor från andra länder gör det. Jag vill motarbetat hatet som mina föräldrar stod för - eller UKIP som just nu är aktuella i England. De som vill att vi skall vara misstänksamma mot dem som kommer utifrån. Jag säger, nej - de har något att ge oss och vi något att ge dem.

När kärleken tar slut

Den typ av kärlek som resulterar i äktenskap överlever som bekant inte alltid. Och när jag berättar att vi på Yle har en kampanj om skilsmässor just nu - en satsning där människor uppmanas skriva om sina egna upplevelser - ja, då är Kim Longinotto inte sen att haka på.

- Jag önskar att mina föräldrar hade skilt sig. De hatade varandra och deras sätt att förhålla sig till varandra kom att bli min bild av vad det innebär att vara vuxen. Och det gjorde i sin tur att jag så länge som möjligt kämpade emot detta att växa upp. Jag slutade till och med äta för att inte utvecklas rent fysiskt. Jag ville inte bli vuxen och sluta som de, säger Longinotto som faktiskt också skildrat skilsmässa på film.

- Dokumentären ifråga hette Divorce Iranian Style (1998) och var väldigt spciell att göra. Skilmässa är ju ingen självklarhet i Iran och vi satsade mycket på att skildra det som hände i domstolen.

- Faktum är att den iranske regissören (Farhadi) som gjorde den fina skilsmässoskildringen Nader och Simin - en separation (2011) lär ha sagt att han inspirerats av min dokumentär. Jag vet inte om det är sant, men om det stämmer så gör det mig väldigt glad. Och visst finns det likheter mellan våra verk - t ex när det gäller öppningsscenen, säger Longinotto.

Ungefär när vi hunnit så här långt i vårt samtal börjar det vara dags för oss att skiljas åt och för mig att ge plats för nästa redaktör. Och inte heller då kommer jag mig för att tacka för den upplevelse som Dreamcatcher bjöd på.

Jag är fullt upptagen med att smälta intrycket av en kvinna som så obesvärat varvar iranska kvinnoöden med tjejerna i Åmål och hjältinnan Furiosa i Mad Max Fury Road.

Men nu tänker jag göra det. Säga det jag hade tänkt säga: Tack, Kim Longinotto - tack för Dreamcatcher!

"Love Is All" visas på Esbo Ciné lördagen den 29.8 kl 18.30 och söndagen den 30.8 kl. 14.30. Filmen kommer även att visas på YLE Teema.
"Dreamcatcher" visas på Esbo Ciné söndagen den 30.8 kl. 20.15

Skicka en bild till Strömsö: Återvunnet från topp till tå

$
0
0

Gillar du att göra nya kläder av gamla? Är du en hejare på att pimpa upp i garderoben? Har du gjort ett toppenfynd på loppis? Är du "återvunnen" från topp till tå?

Återvinning och upcycling har alltid varit en del av Strömsö och nu slår vi på den stora trumman och direktsänder Rester och Gäster på Strömsö. Det handlar om mat, mode och gäster – allt återvunnet på ett eller annat sätt.

Skicka din bästa återvunna out fit som en bild med förklaring till stromso@yle.fi, via vår Facebooksida eller tagga den #strömsö på Twitter eller Instagram.

Din bild kan bli din chans att vara med i direktsändningen på söndag bland trashionistor och återvunna gäster.

Vi samlar alla bilder på svenska.yle.fi/strömsö-live och kommer visa de bästa i Strömsös stora återvinningskväll Rester och Gäster på Strömsö, söndag 6.9 kl. 17-19.30.

Genom att skicka egna bilder till Yle ger du oss rätten att använda, dela och vid behov modifiera dina bilder i Yles tjänster. Skicka endast bilder som du själv har tagit. Om bilderna är tagna i privata situationer, bör du ha tillstånd av människorna som syns på bilden.

Familjeterapeut: Alla förhållanden går att rädda

$
0
0

Familjeterapeuten Kristina Rosenberg har besök av par i alla åldrar på sin mottagning. En gång kom ett par där båda var över åttio år och de hade beslutit att de inte ville skiljas efter över femtio år tillsammans.

- De ville ha hjälp att förbättra sitt förhållande. Och jag anser att alla förhållanden går att rädda om man bara vill, säger Rosenberg.

Hon menar att det i varje förhållande kommer känslor av att man inte står ut med den andra. Det är helt normalt.

- Man kanske säger det rent ut också, att du har förstört mitt liv.

Enligt Rosenberg är det ofta fråga om en frustration. Det kan vara så att man är missnöjd med något i sitt eget liv och projicerar det på förhållandet. Eller kanske har man inte undersökt vilka förhoppningar man har på den andra, om de är realistiska. Eller sen är det helt enkelt så att förhållandet behöver förnyas på samma sätt som vi växer och förnyas som människor.

- Men det betyder inte att vi är fel för varandra, eller att man har sumpat bort ett helt liv.

Att landa i vardagen

En förälskelse kan vara ett par månader, eller något år. Man kan också under ett långt förhållande återuppleva passionen. Kanske så att man hittar nya sidor hos sig själv eller den andra. Men förr eller senare kommer vardagen emot. Då ser man den andra utan förälskelsens skimmer och man kanske upplever känslor av besvikelse.

- Då gäller det också att identifiera om det jag önskar av den andra egentligen är något jag borde undersöka i mig själv.

Det är också viktigt att man tar sig tid för förhållandet. Rosenberg betonar vikten av att man under de hektiska åren med barn, vakande, hobbyer, karriär och bolån ser till att man möts.

- Försök åtminstone under veckoslutet se till att ni har tid att prata.

Också ofrivillig barnlöshet kan vara en svår kris för parförhållandet. Man kanske börjar fundera på om vi inte är skapta för varandra när vi inte kan få barn tillsammans.

- Skuldkänslor kan vara ett problem. Och de svåra diskussionerna om hur livet skall bli. Ska vi adoptera barn eller ska vi leva i en tvåsamhet?

Vem är du?

Om man inte har sett till att man håller uppe förhållandet så kan det bli kris när livet lugnar sig. Det är inte ovanligt att människor skiljer sig då barnen är i övre tonåren.

- Man har helt enkelt tappat bort varandra. Då får man jobba för att hitta förhållandet på nytt. Parterapi kan vara ett bra alternativ, säger Kristina Rosenberg.

Då man blir äldre förändras kroppen, både män och kvinnor kan uppleva övergångsålder och olika besvär. Sexualiteten kanske förändras. Det gäller att hitta ömheten för både sin egen och den andras förändring. Men det är också viktigt att man ser till att berätta för den andra att man tycker om hen.

- Kanske tappar man tron på att man är värd att älska. Och då är det ju så lätt att gå ut och kolla att hej, tycker någon annan att jag är attraktiv?

Mot solnedgången

Det skämtas om vresiga gubbar och gnatiga kärringar, säger Rosenberg, och något ligger det kanske i det. Då vi blir gamla så kommer våra egna särdrag fram.

- Hur mycket har jag lärt mig tolerera hos den andra och hur mycket måste jag tolerera? Man har ju rätt att säga ifrån också.

Kristina Rosenberg säger att det kan löna sig att försöka hitta gemensamma intressen. Då står man kanske lättare ut med den andras irriterande sidor. Då vi blir äldre och får krämpor så är vi säkert alla irriterande ibland.

Men å andra sidan är det också viktigt att göra saker separat. Om man gör allting tillsammans så förlorar man sig själv, säger Rosenberg. Man måste stå på egna ben för att kunna vara tillsammans.

- Man måste lära sig att leva med sig själv för att kunna leva med någon annan, poängterar Rosenberg.

Svenska Yle samlar in berättelser om skilsmässa och parförhållanden:

Läs publikens berättelser här!

Varför gick ni skilda vägar? Här kan du berätta din story.


Knausgårds Min Kamp som teater

$
0
0

I Stockholm lyckas Stadsteatern med det som norska Nationaltheatret misslyckades med, att förvandla närmare 4 000 sidor Knausgårdtext till fungerande teater. Sällan har jag sett en romandramatisering som så starkt fungerar som ett självständigt verk, utan att vända förlagan ryggen.

Min Kamp / Stockholms stadsteater

Av Karl Ove Knausgård
Dramatisering: Ole Anders Tandberg
Regi: Ole Anders Tandberg
Ljud: Magnus Ericssson
Ljus: Ellen Ruge
I rollerna: Sven Ahlström, Gerhard Hoberstorfer, Jessica Lindberg, Ann-Sofie Rase
Premiär: 29 augusti 2015

En jättelik stenbumling på en naken scen.

En metafor för den massiva romantexten, eller jagpersonens barndomsupplevelser, en bild av ett obestigbart berg som är pappan och drömmen om att bli författare på riktigt. Men på Stockholms stadsteater lyckas skådespelarna till slut bestiga berget också konkret, och på samma sätt lyckas de tillsammans med regissören med det omöjliga; att tämja det vilda romaneposet Min Kamp.

Nationaltheatret gav upp

Det är två år sedan Osloteatern Nationaltheatret berättade att man skulle förvandla Karl Ove Knausgårds mammutepos Min Kamp till teater.

Det var lättare sagt än gjort.

Först skuffades det planerade premiärdatumet (april 2014) fram med 10 månader, en ny regissör plockades in, flera manusförfattare var inblandade – och till slut lades hela projektet ned.

Också för den stockholmsbaserade norska regissören Ole Anders Tandberg verkade uppgiften övermäktig. Ännu i våras innan repetitionerna inleddes, lär han ha suttit med ett manus för tio timmar teater. Men till premiären har han och ensemblen lyckats med det omöjliga; tusentals romansidor har förvandlats till 150 minuter teater som fungerar alldeles utmärkt.

Utomstående blick gör romantexten gott

För mig är det förstås omöjligt att säga hur någon som inte har läst en enda av de sex romandelarna upplever föreställningen.

reklamaffisch vid stockholms stadsteater
reklamaffisch vid stockholms stadsteater Bild: Tomas Jansson/YLE

Själv har jag läst dryga fem av dem, och funderar inför premiären mycket på hur teaterversionen ska hantera det som stört mig mest med romanen: att författaren så totalt utelämnar människorna omkring honom.

Men när texten möter en teaterscen hämtas samtidigt en utomstående blick in, och med den också en skön distansering av materialet. Det är inte längre författaren Knausgård som styr berättelsen, och det gör helheten gott.

Fyra skådespelare gör Karl Ove

Tandberg har lyckats med det omöjliga tack vare två avgörande val.

Dels skär han ordentligt i romanens jättelika persongalleri. Såpass centrala figurer som storebrodern och bästa vännen och första frun syns bara flyktigt. Den demonaktiga pappan finns inte heller där som en figur utan som en dov brutal högtalarröst ovanifrån, som en sträng bestraffande gud.

Dels, och framför allt, väljer Tandberg att inte låsa någon av de fyra skådespelarna vid en enskild roll. Att låta också de kvinnliga skådespelarna agera som Karl Ove är genialt. Det gör jagets upplevelser mer allmänmänskliga, och inte alls fastlåsta i en manlig hybris.

scen ur föreställningen Min Kamp
Jessica Liedberg. scen ur föreställningen Min Kamp Bild: Foto: Petra Hellberg Kulturhuset Stadsteatern Stockholm

Nu kastar alla fyra skådespelare sig smidigt mellan alla roller. De är alla Karl Ove, ibland samtidigt, ibland turvis. Ibland ställer någon sig utanför handlingen och konfronterar Karl Ove, ibland använder man sig av mikrofoner på ett sätt som får mig att tänka på ett vanligt dokumentärteatergrepp, ibland gör de långa monologer tillsammans och låter stafettpinnen smidigt och snyggt gå mellan varandra.

Teaterns direkta tilltal lyckas också överbrygga romanens för mig diffusa spel mellan fiktion och ett faktiskt dokumenterande av verkliga händelser och människor. Här behöver jag inte förhålla mig till vad som är fakta och vad som är fiktion. Det jag får är en berättelse om författarskap och vad det kräver av själviskhet och offer, och en berättelse om att bli människa med allt vad det kräver av växtvärk och existentiellt grubblande och skam och kärlek och förlust och osäkerhet.

Nu har Tandberg förstås varit tvungen att stryka inte bara i persongalleriet, utan också i väldigt centrala teman.

Ta bara den första romandelens avgörande bit där jagpersonen tillsammans med sin storebror röjer upp i det hem där den alkoholiserade pappan har supit ihjäl sig. Den finns med bara som några korta formuleringar mot slutet av pjäsen.

Däremot finns mycket av den sjätte delens analys av Hitler och ondskan med, inte som en enda massiv tegelbit utan jämnt utspritt över hela pjäsen.

Förstoringsglas över känslor

Allt det här gör det överhuvudtaget möjligt att göra teater av Min Kamp, men det räcker förstås inte till för att det ska bli sevärd teater.

Jag har sett ett par regier av Tandberg tidigare. Det är länge sedan, men det jag fortfarande minns av dem är hans förmåga att med små medel trolla fram magiska teaterögonblick, stunder som får det att suga till i maggropen.

Det lyckas han med också här.

Det handlar om att plötsligt växla grepp, kasta in en ekofylld ljudbild, ett nytt ljus, en ny ton, detaljer som får det att kännas som om han lade ett förstoringsglas över alla känslor. Det är fantastiska ögonblick som trollar fram en intensitet och en intimitet. Och så växlar han tillbaka, kastar oss vidare till högt tempo och lekfullhet.

scen ur föreställningen Min Kamp
Gerhard Hoberstrofer och författarjagets skrivmaskin. scen ur föreställningen Min Kamp Bild: Foto: Petra Hellberg Kulturhuset Stadsteatern Stockholm

Ingenting skulle ändå bli rätt om inte hela skådespelarensemblen skulle vara så totalt närvarande på scenen, och totalt du med materialet. Det som jag ibland har haft svårt med i svensk teater, att man ”spelar” istället för ”att vara”, det ser jag ingenting av här.

Lätt och lekfullt

Det är imponerande vilket flyt skådespelarna jagar fram. Det stör inte ens fast texten ännu inte sitter hundraprocentigt. Här finns ett ständigt här och nu, och en sådan självklar lätthet i uttrycket. En lätthet och en lekfullhet som gör det allvarliga plågsamma lidandet gott.

scen ur föreställningen Min Kamp
Jessica Liedberg, Sven Ahlström, Gerhard Hoberstorfer och Ann-Sofie Rase, med den väldiga stenbumlingen i fonden. scen ur föreställningen Min Kamp Bild: Foto: Petra Hellberg Kulturhuset Stadsteatern Stockholm

Hur svårt det måste vara att spela fram en sådan atmosfär, påminns jag om när spelet mot slutet av andra akten för några minuter går på tomgång, när långa existentiella resonemang plötsligt tappar mark.

Den påminnelsen är hälsosam. Ingenting är någonsin självklart och lätt på en teaterscen. Att få det att kännas självklart och lekfullt är ju det allra svåraste.

Just lekfullheten, och tillsammans med den också en ny blick på romanjagets kast mellan självdestruktivitet och storhetsvansinne, är det finaste som teaterföreställningen tillför romantexten.

Samtidigt är det skönt att se hur rikssvenskar klarar av att skratta åt sig själva.

När Knausgård gör sig lustig över svensk babyrytmik och tillgjord familjär atmosfär, gör ensemblen det maximala av scenen och får salongen att skratta åt sig själv - lika gott som man skrattar åt scenen när alla fyra skådespelare gestaltar hur jagpersonen undviker att besöka toaletten, för att få uppleva smärtan när en massiv stelnad skitkorv till slut måste ut.

I radioprogrammet Dokumenterat återkommer Tomas Jansson i början av oktober till Min Kamp som teater, då intervjuas också regissören Ole Anders Tandberg.

Vill du ha expertsvar på dina relationsgrubblerier?

$
0
0

Sommarsemestern och julhelgen är de mest kritiska tiderna för ett haltande parförhållande. Om relationen knakat i fogarna redan från tidigare kan dessa perioder av intensiv samvaro vara den sista spiken i kistan.

Svenska Yles satsning I nöd och lust fokuserar på relationssvårigheter, separationer och skilsmässor. I tre veckor i rad kommer Experttimmen på Radio Vega att diskutera alla dessa knepiga situationer och försöka ge råd och vägledning då det stormar i hemmet.

Heli Vaaranen, chef för parförhållandecentrum på Väestöliitto och Lars Granskog, expert på konfliktlösning i parförhållanden svarar på just dina frågor.

Ställ dina relationsfrågor till experterna i formuläret nedan. Du kan givetvis vara anonym.

Skicka in en bild: Mina bästa rester

$
0
0

Det är fruktansvärt dumt och vid det här laget också ytterst omodernt, att kasta bort mat. Det är dessutom både dålig ekonomi och dålig ekologi. Så vad gör vi i stället?

Jo, vi äter gårdagens. Vi fryser ner, vi spär ut, steker upp och blandar i.Tisdagens potatis i onsdagens köttbulle, skrynkliga äpplen i frukostgröten och uppvärmd gårdagsspaghetti till barnen, som varken märker något eller bryr sig. Eller hur gör vi? Hur gör du?

Skicka in en bild på dina bästa rester med förklaring till stromso@yle.fi, via vår Facebooksida eller tagga den #strömsö på Twitter eller Instagram.

Vi samlar alla bilder på svenska.yle.fi/strömsö-live och kommer visa en del i Strömsös stora återvinningskväll Rester och Gäster på Strömsö, söndag 6.9 kl.17-19.30.

Genom att skicka egna bilder till Yle ger du oss rätten att använda, dela och vid behov modifiera dina bilder i Yles tjänster. Skicka endast bilder som du själv har tagit. Om bilderna är tagna i privata situationer, bör du ha tillstånd av människorna som syns på bilden.

Alfred Backas kommunistsånger

$
0
0

Nittonhundranånting firar ettårsjubileum, och om du har lyssnat på programmet ens någon enstaka gång så lär du ha insett att Alfred Backa har ett rent sjukligt intresse av att prata om Sovjetunionen. Dessutom sjunger han ibland tafatta sånger om denna period i Rysslands historia. Här finns tre av de bästa verken samlade.

Sången om Stalins död

Morbid visa om Josef Stalins död, 1953. Lättas upp av trevlig koreografi samt Alfred Backa i klänning.

Text:
Åh, Josef Stalin nu är du avliden
Som ledare före har du gått ur tiden
Du är nu borta men bilden av dig lever strong
Varje kulak i gulag uti Stalingrad sjunger nu denna sång
Åh, Josef Stalin du var mig en stygg en
Hade ihjäl Trotskij med en isspik i ryggen
Åh, Josef Stalin du var ändå ganska stilig
Ditt riktiga namn var Vissarionovitj Dzjugasjvili
Nu är du borta, kamrat Stalin, ja det känns
Du gick samma öde till mötes som tio miljoner under din regens
Staliiiiiin....

Stalin din dödning
Landets förödning
Många ville ha ihjäl dig, men det blev en hjärnblödning
Du dödade folket bit för bit
Du var mannen av stål men vi fann din kryptonit

Åh Josef Stalin, nån som du blir det aldrig igen
Hur många skicka du inte till Sibirien?
Nu när du är borta, var ska vi begrava dig?
Vore det inte ironiskt att göra det i Sibirien så säg.
Staliiiiiiin...

Allting är som förr uti Sovjet


Den som inte lär av historien är dömd att skriva sånger om den.

En glad showtune om Sovjets sista år, när allting började gå utför. På slutet finner man också ironiserande över nutidens världsläge, så den här sången är väl den aktuellaste, när den försöker jämföra allting med mordern tid. Vi vet vad du är ute efter, Putin.



Hela Sovjetunionens historia på mindre än tre minuter

Här gäller det att hänga med i svängarna. Lärorikt och utstuderat, men de två sista raderna säger det mesta om min research.

Text:

Det börja 1917, februarirevolutionen vars
Tidpunkt egentligen var åttonde till tolfte mars
Då tog revolutionära krafter över Ryssland, vilket kap
Och sköt ner tsarfamiljen till förmån för kamratskap
Lenin tog sen ledning starta Röda Armén så
Med Trotskij blev unionen till 1922
Josef Stalin tog sen makten 1927
Och förbättrade planekonomin med hjälp av GPU
Han fixa kollektivisering av jordbruk och skog
Det funkade så fint att tio miljoner människor dog
I Sovjet, i Sovjet, i Sovjet, i Sovjeet.
Krustjev tog sen makten året 1953
Ville rensa upp efter Stalin, hur man nu gör de
Landet ska bli fredligare och nya idéer kläcks
Som att invadera Ungern redan 1956
Men nog lyckades han också när han inte tänkte snett
Skicka hundar upp i rymden och en människa -61
Men efter honom skulle en ny trio träda in
Det var Brezhnev, Podgorny och Kosygin
Sen tog Brezhnev makten, och se på fan
Ekonomin stagnera efter krig i Afghanistan
Men denna era fick ett slut, den sprängdes med ett "poff!"
Och in kom portvinmärktets man Michail Gorbatjov
I Sovjet, i Sovjet, i Sovjet, i Sovjeet.
När Gorbatjov tog makten skulle spritandet ta slut
Men man fick kritisera staten, som ett substitut
Ekonomin skulle fixas med Michail på sin post
Lanserade begreppen perestrojka och glasnost
Men folket blev argare och länder föll bort
Baltstater och ukrainare och snart var tiden kort
Järnridån föll efter att berlinmursfallet skett
Och kalaset fick sitt slut 1991
Denna melodi kan ses meningslös men om du får en essäfråga nån gång
Som berör Rysslands historia kan du minnas denna sång
Och om du undrar hur jag blev så smart, hur kan jag va så bra?
Så har jag stulit allting från Wikipedia.

Det var väl allt. Hoppas ni fortsätter att lyssna på Nittonhundranånting och lär er om det förflutna. Den som inte lär av historien är dömd att skriva sånger om den.

Solveig von Schoultzpriset till Susann Uggeldahl

$
0
0

I år hade juryn i Solveig von Schoultz-tävlingen att ta ställning till 65 bidrag. Tävlingen arrangeras av Svenska Folkskolans Vänner med syftet att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Årets tävling gällde noveller.

Ett första pris på 5 000 euro tilldelas Susann Uggeldahl från Esbo för novellen "Änglavakt", som juryn karakteriserar som "en intensivt berörande och stilfullt koncentrerad skildring av en ensamförälders kamp, både för och med sin funktionshindrade son. Vanmakt och raseri utmynnar i lugn tillförsikt när förälder och barn möts i gränslandet mellan gråkall verklighet och bländande fantasi."

Susann Uggeldahl är kemist till utbildningen och innan sin pensionering jobbade hon många år som översättare, bl.a. på Arbetsmarknadsverket och på Esbo stad.

Intresset för att skriva har dock funnits där sedan skolåren. I Märta Tikkanen hade Susann en uppmuntrande modersmålslärare, och under studietiden gick Susann på kurs i fri skrivning för Merete Mazzarella.

Under årens lopp har Susann deltagit i ett flertal skrivarkurser och i dagens läge skriver hon s.g.s. dagligen.

Att få en erkänsla för sitt skrivande såsom första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen är skoj och fint, men hjälper dock föga när man sitter där vid datorn och ska komma igång med att arbeta, konstaterar Susann.

År 2007 tilldelades Susann ett hedersomnämnande i Solveig von Schoultz-tävlingen.

Ett andra pris på 3 000 euro tillfaller Maria Rönnqvist från Jakobstad för novellen "Nätterna med Muhammed", som enligt juryn "skildrar en mor-dotterrelation där till och med olika dygnsrytm framhäver oförmågan att mötas. Det går att se varandra med ömhet endast då betraktandet sker i smyg. Texten är avskalad och laddad med tystnader allt medan detaljerna får det att knastra sand mellan tänderna och lukta svett i trånga bås."

Ett tredje pris om 2 000 euro tilldelas John Christian Nordman från Pörtom för novellen ”Gurksallad gör alltid dagen lite trevligare”, som juryn beskriver som "en berättelse som med sitt exakta språk pendlar mellan vardaglig realism och dystopiska dimensioner i ett mardrömsaktigt samhälle som är kallt och omänskligt. Hopplösheten tätnar och känslorna kvävs, men en mänsklig längtan består – trots allt."

Ett hedersomnämnande går till Nina Brander Källman bosatt i Östhammar i Sverige, "för en humoristiskt illusionslös gestaltning av den upplevda kvinnokroppen, dess prosaiska svagheter, livgivande styrkor och ständiga utsatthet."

Hedersomnämnande tilldelas också Johan Fagerudd från Vasa för novellen ”Allt kommer att bli bra”, som enligt juryn "med enkla medel bygger upp och gestaltar den spänning som finns i en situation då livsavgörande beslut måste fattas, något som kan leda till att sorg och vrede övergår i en känsla av frihet."

Finlands nästa popstjärna – är det du?

$
0
0

Har du skrivit en låt som världen borde få höra? Vore det inte bättre att den låg på hitlistorna ute i Europa än hemma i skrivbordslådan? Här kommer tre bokstäver som kan hjälpa dig: UMK!

Softengine lämnade bandlokalen i Seinäjoki för att charma tusentals i Köpenhamn. Krista Siegfrids satte bröllopspress på sambon inför hela Europa. I våras breddade Pertti Kurikan Nimipäivät begreppet schlagertävling med flera kilometer.

När Tävlingen för ny musik, UMK, nu drar igång för femte året är frågan: vad ska nästa framgångssaga bli?

En sak är säker – om du är artist är UMK helt rätt ställe att synas på. Och det kan leda till något ännu större. Vinnaren representerar Finland i Eurovision Song Contest i Stockholm nästa vår.

Hanna Sky i UMK 2014. Bild: Yle / Tomi Mikola

Jublieumsår för Finland

- Svenskarna är bevisligen skickliga på att arrangera, och Finland är med för 50:e gången. Det blir jubileumsstämning redan under UMK, säger producenten Anssi Autio på Yle.

Vill du vara med så börjar det bli bråttom. Det går redan nu att skicka in låtar till tävlingen, och sista minuten att delta är 8 september klockan 11.59.

Ta chansen, ta reda på vad juryn och Finland tycker om din låt. Anmälan gör du här.

Ses vi på Yle TV2 i vinter?

Bland bastur och björnar

$
0
0

Såhär kan det se ut när Helsingfors universitet festar loss. Vetenskapsfestivalen Thinkfest inleddes i måndags samtidigt som universitetsåret började och nya studerande välkomnades. Här några bilder ur vimlet.

Gimme five.
Gimme five... En mängd olika kampsportsgrupper gav prov på sitt kunnande för att locka med nya intresserade. Gimme five. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström
Folk och bastu.
Under stadsfestivalen Thinkfest bjuds det på bastu i olika exotiska former. Här var det en mobil variant som rullats in i centrum. Folk och bastu. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström
Bastubad mitt i stan.
Antti Pollari nybadad efter ett varv i den mobila bastun. Bastubad mitt i stan. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Mobil bastu i stan.
Inbjudande och på riktigt varm. Mobil bastu i stan. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström
Fäktningsintresserad?
Fäktning kunde man likaså bekanta sig med. Ville Saari demonstrerar grundutrustningen. Fäktningsintresserad? Bild: Yle/ Ulrica Fagerström
Alla får va med.
Alla får va med. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström
Spontan dans.
Lite spontan dans är aldrig fel. Spontan dans. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström
Folket och universitetet möts.
Universitet ute i samhället. En av tankarna med Thinkfest som pågår denna vecka i Helsingfors. Folket och universitetet möts. Bild: Yle/ Ulrica Fagerström

Se hela programmet för Thinkfest här.

I veckans Kvanthopp i Radio Vega hör du mer om festivalen.


En kvinnas röst: Yasmine Hamdan om politik, erotik och feminism

$
0
0

Yasmine Hamdan tog makten över sitt liv, genom sin musik skapade hon sig en röst och sjunger nu om sensualitet, passion och politik.

Att undersöka frågor om sexualitet, identitet och kvinnlighet var ett politiskt val för libanesiska Yasmine Hamdan.

Yasmine Hamdan har precis vaknat men är sprudlande vänlig då vi träffas på restaurang Juttutupa i Helsingfors, några timmar innan hennes spelning i Huvila under Helsingfors festspel.

Jag minns en kompis bands gig som jag såg i samma lokal för över 15 år sedan, hur en av musikerna inledde med ”Okei spurgut, nyt rokataan”. Episk öppning, men inte lika episk som det jag får se senare på kvällen.

Yasmine Hamdan förför tältpubliken med sin mörka och meningsbärande röst, men också med sin glädje, humor, sensualitet – allting sammanvävt på ett unikt sätt.

– Jag är ledsen över regnet säger hon åt mig tidigare på dagen, varpå jag svarar att det inte är hennes fel. Under konsertkvällen lyser en poetisk måne på ett nästan regisserat sätt.

Hamdan är en stor artist i den arabiskspråkiga världen, men hon har arbetat hårt för sin position.

Hon har sjungit i en film av Jim Jarmusch, blivit välmottagen för soloalbumet Ya Nass och spelat i otaliga länder.

yasmine Hamdan i Helsingfors
yasmine Hamdan i Helsingfors Bild: Sebastian Bergholm/yle

Beirut

Hamdan bor idag i Paris, men det var i hemstaden Beirut som hon började göra musik, ur intet.

Under slutet av 90-talet hade Beirut genomlidit ett 16 år långt inbördeskrig och staden tog sina första nya andetag. Människor ville börja leva igen.

– Jag var väldigt uttråkad och ensam, säger Yasmine Hamdan med ett skratt, och att ha ett band räddade mig.

Soapkills hette bandet och var det första som spelade alternativ musik i arabvärlden, på arabiska.

Bandet blev en livboj för Yasmine och bandpartnern Zeid Hamdan, hennes skolkamrat, inte släkting. De byggde själva upp sin musik och alternativa scen och det var en kulturellt intressant tid.

En arabisk kvinnas liv är ofta bestämt på förhand, predestinerat― Yasmine Hamdan

Eftersom allting var förstört var allting också möjligt för konstnärerna som drömde om framtiden, minns Hamdan.

Beirut idag är en mera färdig stad, men Hamdan berättar att hon drömmer om och romantiserar det Beirut som Soapkills startades i.

På Ya Nass finns låten Beirut där hon sjunger om männen som dricker arrak, kollar på trav och spelar kort. Med kärlek sjunger hon om sin mångdimensionella hemstad och det skälver i mig då jag lyssnar på låten.

Gräver i det arabiska

Yasmine Hamdan valde att sjunga på arabiska istället för på engelska. Hon ville söka sig tillbaka till ett förflutet som hon och hennes generation avskärmats från.

Hon började sjunga gamla arabiska sånger på sitt eget sätt, så som ingen tidigare sjungit dem.

– Det var intressant att uttrycka mig på arabiska och gräva djupare i min egen identitet, som är väldigt blandad.

Hamdan har inte bara bott i det krigsdrabbade Beirut. Hon växte upp i olika gulfstater och Grekland, på flykt undan kriget, och fick genom musiken delvis syn på vem hon är.

Under spelningen i Helsingfors sjöng hon en fiskarsång som hon hörde då hon bodde i Kuwait och hon sjunger ofta på olika arabiska dialekter. Hon vill bädda in orden i rätt stämning, ge dem en viss mening.

I konsten hittade hon rum att drömma.

– Det ligger något romantiskt över en förstörd stad, men det är också väldigt tungt då den har sina spöken.

yasmine Hamdan i Helsingfors
yasmine Hamdan i Helsingfors Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Rösten

Yasmine Hamdan beskriver sitt val att sjunga om sina erfarenheter som politiskt.

Som arabisk kvinna och del av en efterkrigstida generation tog hon sig rätten att ha en egen röst, trots att människor ofta inte såg på hennes musik med förstående ögon.

Det fick henna att kämpa och vilja fortsätta uttrycka sig. Hennes tankar sjungs ut med den uråldriga och samtida röst, som bara kan finnas hos en människa som står med ett ben i nuet, ett annat i traditionen.

Feminstisk strävan?

I Helsingfors stannar Yasmine Hamdan kvar efter spelningen för att skriva autografer och för att tala med folk.

Jag frågar henne om hon har en feministisk strävan som hon uttrycker genom att vara en artist som möter och berör människor.

Det finns många kämpande kvinnor i den arabiska världen, svarar Hamdan.

– En kvinna är en kvinna överallt, men vi har förtryckts på många olika sätt; i skolan, familjen och samhället. En arabisk kvinnas liv är ofta bestämt på förhand, predestinerat, funderar hon.

Att foga sig var aldrig ett alternativ för Yasmine Hamdan.

– Det var de här sakerna jag revolterade mot; traditionen, min mammas familj och jag ifrågasatte den utveckling som pågick omkring mig.

Soapkills sammanfattade många av de erfarenheter som de unga i Beirut hade; frågor om identitet, sexualitet och denmaktlösa känslan av att inte ha en röst.

Politik och sexualitet

Yasmine Hamdan är en artist som sökt sig bakåt i den arabiska musikaliska traditionen och snöat in sig på olika kompositörer, för att sedan tolka deras verk på sitt eget sätt.

Det finns något sexigt i att ta en sång och göra det här, ta över mansrösten

Politiken finns alltid men i hennes musik och i konst överhuvudtaget, funderar hon.

– Du har en röst, gör val, får en platform och folk lyssnar på vad du vill uttrycka.

Yasmine Hamdan återkommer gång på gång till betydelsen av att ha en egen röst, en möjlighet att uttrycka sig och också ha någon som lyssnar på en.

Själv undersöker hon sin kluvna relation till arabvärlden och dess politik; sin sexualitet och det faktum att hon är kvinna i ett patriarkalt sammanhang.

Hamdan talar samtidigt om den ömhet som hon beskriver som en viktig del av den arabiska kulturen.

– Sensualitet, humor och erotik är viktiga ingredienser, allting blandat med en känsla av hopplöshet, ler Hamdan.

I en mans huvud

Vissa av de låtar hon tolkar handlar om passion, men sjungs av en man till en annan man – av respekt för kvinnan, som låtarna egentligen handlar om.

Jag fascineras av den här perspektivväxlingen, hur känslorna blir en kvinnas genom hennes tolkning.

– Det finns något sexigt i att ta en sång och göra det här, ta över mansrösten.

Sensualiteten och erotiken finns i all arabisk musik, åtminstone fram till 1970-talet hävdar Hamdan, men aldrig på ett plumpt sätt.

– Jag växte upp med den här kulturen, men alla mina sånger handlar inte om sensualitet. Att sjunga den manliga stämman passar ändå mig bra.

Den kan ge tolkningen en tvetydighet och skapa ett känsla av avstånd i sången.

Olika araber

För några år sedan gjorde Hamdan ett elektroniskt popalbum med producenten Mirwais, Arabology, som påminde om att klubbmusik har många centrum, Kairo och Beirut likaväl som Berlin och London.

Vi kommer från en uppfuckad region, Amerika och Europa fuckade upp den med vår goda hjälp

Musiken utmanade den europeiska självtillräckligheten som är vanlig i musikvärlden.

– Jag upplever egentligen att vår kultur är väldigt universell, samtidigt som media gärna rutar in världen på ett vulgärt sätt.

Man talar alltid om extremister i media och de ges en platform och en röst.

yasmine Hamdan i Helsingfors
yasmine Hamdan i Helsingfors Bild: Sebastian Bergholm/Yle

I verkligheten finns det otaliga arabiska kulturer, säger Hamdan, som vet vad hon talar om då livet och musiken tagit henne nästan överallt i den arabiskspråkiga världen.

Yasmine Hamdan virar en sjal kring sig. Den är från Damaskus berättar hon och är därför väldigt värdefull. Man får inte längre tag på en sådan.

– Vi kommer från en uppfuckad region, Amerika och Europa fuckade upp den, men med vår goda hjälp.

Situationen är komplex men de olika länderna skiljer sig från varandra på en mängd sätt, bland annat i sin utbildningsgrad.

– Man kan vara arab på så många olika sätt, men i den arabiska musiken finns förutsättningarna för att vara universell, överskrida gränser och nå människohjärtan.

Jag själv berördes djupt då jag hörde Hamdan sjunga för första gången och hon påpekar att det är ett exempel på hur det kan funka, hur musik berör också bortom orden.

– Jag måste inte förstå allting jag lyssnar på, ofta ger musiken mig hopp och inspirerar mig. Det är nödvändigt för mig.

I Helsingfors lämnade Hamdan knappast någon i publiken oberörd.

Lili-Ann var nära att bli skjuten

$
0
0

Ett dramatiskt skottintermezzo kunde ha dödat Lili-Ann Junell-Kousa när hon var ett litet barn, men i övrigt var barndomen innanför Nylands brigads port det tryggaste man kunde tänka sig. I Samtal om livet berättar Lili-Ann om sin roliga uppväxt i Dragsvik, om jobb, sjuklig stress och en olaglig uppsägning.

Lili-Ann Junell-Kousa är en så kallad "Drakan-unge", det vill säga hon har vuxit upp i Dragsvik i Ekenäs. Hennes pappa var officer vid Nylands brigad och de första elva åren bodde familjen på brigadområdet.

- Det var de lyckligaste åren i mitt liv. Jag var ett väldigt ensamt barn, men i Dragsvik fanns en massa barn att leka med. Vi lekte tillsammans, flickor och pojkar, svensktalande och finsktalande.

När Lili-Ann säger att hon var ett ensamt barn, syftar hon på att hon saknade syskon, något hon också känt av som vuxen.

- Mina föräldrars första barn föddes 1947 i åttonde månaden. Barnet, en flicka, var död redan när hon föddes. Hon skulle aldrig klarat sig eftersom hon hade missbildningar och vägde väldigt lite.

- Min mamma har aldrig berättat om det här och om den sorg hon och pappa måste ha känt. Det var först för några år sedan jag själv fick veta om min syster.

- Två år senare föddes jag och efter mig hade mamma ännu tre missfall. Två av dem minns jag.

- Jag var alltså ett väldigt älskat barn. Men det är främst min pappa jag minns. Min mamma fick aldrig riktigt styrkan tillbaka efter sina missfall. Jag tror hon var ganska tungsint och deprimerad. Hon fick troligtvis också en förlossningsdepression efter mig.

Lili-Ann pratar mycket om sin far, som alltid hade tid för sin dotter, som sjöng godnattvalsen och som var väldigt snäll.

Ett svartvitt foto på Lili-Ann Junell-Kousas pappa, kapten Junell, Dragsvik
Lili-Anns pappa Ett svartvitt foto på Lili-Ann Junell-Kousas pappa, kapten Junell, Dragsvik Bild: privat

- Jag vet att många av mina kamraters pappor hade väldigt sträng disciplin hemma, men sådan var inte min pappa. Han var ingen barsk militär, men han lärde mig de viktigaste värderingarna. Han var lite som Ronja Rövardotters pappa.

Samhället i samhället

Ute på gården fanns det många lekkamrater och det lektes i gamla pansarvagnar, spionerades på beväringar som vänslades med flickvänner och det sprangs ärenden för de beväringar som satt i finkan.

Naturligtvis lekte man också helt vanliga lekar och man besökte varandras hem. De flesta hade sina mammor hemma och papporna fanns bara en bit ifrån. På den tiden kom papporna hem på lunch.

- Det var endast när pappa var på manöver som han var borta en längre tid.

Lili-Ann Junell Kousa tittar på gamla fotografier från Dragsvik.
Lili-Ann tittar på gamla fotografier från Dragsvik Lili-Ann Junell Kousa tittar på gamla fotografier från Dragsvik. Bild: YLE/ Tiina Grönroos

I Dragsvik fanns allting som en familj kunde tänkas behöva. Där fanns butik, post, skolbuss, söndagsskola och till och med scouterna.

Skottet som kunde dödat Lili-Ann

En dramatisk händelse som satt spår i Lili-Ann Junell-Kousas liv var när hon och hennes kompis blev beskjutna.

- Vi satt ute, nedanför våra balkonger och lekte med dockor. Vi var vana vid att höra skottlossning i och med att det övades en del på brigadområdet.

- Därför reagerade vi inte först när vi hörde hur det small till. Men sedan började min kompis galltjuta.

- Jag råkade titta upp och såg grannpojken ute på sin balkong. Jag såg hur han höll ett gevär och hur han rusade in.

- Våra mammor kom rusande, jag minns väldigt lite av vad som hände, men jag kommer ihåg att min mamma höll min kompis i famnen och att vi rusade till sjukstugan. Efter det minns jag ingenting.

Kulan hade genomborrat armen på Lili-Anns kompis. Flickan låg två veckor på sjukhus och det blev en stor polisutredning.

- Först nekade både grannpojken och hans far, men poliserna hittade fingermärken på geväret.

Vid utredningen uppdagades att pojken hade haft för avsikt att skada Lili-Ann, som då var cirka sju år gammal. Orsaken var till en början oklar, men det visade sig att pojken, som var några år äldre, hade blivit arg på Lili-Ann eftersom hon en tid före skottintermezzot hade sagt till en flicka att grannpojken inte tyckte om henne längre.

- Allt var så otroligt overkligt, det mesta tystades ner. Hela historien är grym och makaber. Vi var ju bara barn.

Den före detta grannpojken bad flera år efteråt om ursäkt. Han hade inte någon egentlig förklaring till varför han försökte skjuta Lili-Ann.

När Lili-Ann Junell-Kousa var elva år gammal flyttade familjen till ett nybyggt hus i Knipnäs i Ekenäs. Hon bor fortfarande i samma hus som hon ärvde av sina föräldrar.

Jobb inom vården

Lili-Ann utbildade sig till sjukskötare och jobbade många år som lärare vid Ekenäs sjukvårdsläroanstalt, en skola som inte längre finns. På senare år har hon också utbildat sig till samtalsterapeut och psykoterapeut i familjeterapi.

- Idag jobbar jag med terapi. Jag har mottagning i Helsingfors och Ekenäs. Dessutom föreläser jag bland annat i kvinnors hälsa.

- Jag har själv råkat ut för utmattningssymptom på grund av kronisk stress. Därför vet jag vad jag pratar om när jag föreläser om stress, hjärtproblem, binjureutmattning och sköldkörtelproblem.

I dag är Lili-Ann egentligen pensionerad, men hon har fortsatt hålla mottagning och föreläsningar om kvinnors hälsa eftersom hon tycker det känns meningsfullt och viktigt för henne.

- Så länge huvudet håller känner jag att jag har en mission.

Det fanns en tid när Lili-Ann var sjukskriven. Orsaken var att hon stressade och, som hon själv uttrycker det, nästan jobbade ihjäl sig.

- Det är typiskt oss kvinnor. Vi är så duktiga. Vi är presterare som inte kan ta motgångar och kritik på ett värdigt sätt.

Stressen

Lili-Ann Junell-Kousa berättar om flera faktorer som inverkat på hennes kroniska stress. En grundliggande orsak är skottintermezzot i barndomen. En annan händelse som stressade upp Lili-Ann var när hennes älskade pappa dog i magcancer. Han var då endast drygt femtio år gammal.

- Efteråt har jag insett att jag inte gav mig tid att sörja min pappa eftersom jag hade mamma kvar att ta hand om.

Mamman dog fjorton år senare, då var Lili-Ann 37 år och ensamförsörjare till en fyraårig dotter.

Det var med darrande ben jag steg upp. Mitt samvete var rent, jag fick plåster på såren.

- Den slutliga smällen kom när jag blev uppsagd från min tjänst som verksamhetsledare på Svenska pensionärsförbundet. Det här skedde 2003. Då bröt jag ihop, det var min man som fick försvara mig, själv orkade jag inte.

Det visade sig senare att uppsägningen var olaglig.

Den offentliga orsaken till uppsägningen var att styrelsen för pensionärsförbundet inte hade förtroende för sin verksamhetsledare, men Lili-Ann säger att det handlade om att några få personer inte tyckte om hennes stil och sätt att leda förbundet.

- Jag fick till sist rätt, min uppsägning var olaglig. Jag hade inte gjort några fel som berättigade till uppsägning.

Lili-Ann fick skadestånd, men bakom sig hade hon ett tufft år där hennes namn figurerade i de finlandssvenska tidningsspalterna och i radion.

- Det var med darrande ben jag steg upp. Mitt samvete var rent, jag fick plåster på såren.

- Det här året var samtidigt ett hälsans år för mig. Jag började gräva i orsakerna till att jag mådde så dåligt. Hade jag inte blivit uppsagd hade jag säkert arbetat ihjäl mig. Mitt blodtryck var uppe i 210 när jag sökte hjälp.

Idag mår Lili-Ann Junell- Kousa bra. Smakerna har kommit tillbaka, likaså ljuset.

- Jag hör fågelsången på ett helt annat sätt, hjärtat är lugnt och kroppen värker inte.

- Men eftersom jag lider av kronisk utmattning måste jag ta vissa basvitaminer alla dagar för att upprätthålla min goda hälsa.

- Det som gör mig speciellt gott är kontakten till mina klienter och alla härliga kvinnor som jag möter på mina föreläsningar.

Du kan höra på Lili-Ann Junell-Kousa i Samtal om livet fredagen den 4 september kl 11.03 och lördagen den 5 september kl 20.03.

Sebastian Bergholm: Upp med gränserna på vid gavel

$
0
0

Vi kan inte låta bli att öppna gränserna så länge som människor drunknar i haven.

Den slutsatsen drar jag då jag funderar på de moralfilosofiska system och resonemang jag känner till.

Ja, det finns områden inom moralfilosofi där man ägnar sig åt frågor om hur det är rätt att handla om en människa håller på att drunkna, vem man skall rädda om en båt håller på att sjunka, vem man i värsta fall kan tillåta att drunknar och så vidare.

Jag har hittills mest sett dessa exempel som intellektuella tankelekar, utan desto större verklighetsanknytning.

Då människor drunknar i Medelhavet och kroppar av barn flyter upp på stränderna minns jag ändå de här exemplen och slås av att vi verkligen står inför frågor som nästan känns som moralfilosofiska övningsexempel.

Men de är förkrossande verkliga och på sina håll i Europa förefaller man först nu vakna upp till det här.

Hjälpa ingen egen risk

För argumentets skull målar jag nu med en bred pensel och konstaterar att trots att olika grenar inom moralfilosofin nog beskriver frågor om ansvar, plikt att hjälpa andra och medkänslans roll på olika sätt, så vågar jag påstå att det bara är inför risken att förlora sitt eget liv som ens någon av dessa discipliner skulle se det som acceptabelt att låta en människa drunkna inför ens ögon.

Den risken finns inte för oss som trygga i Västeuropa läser om flyktingläger och tjafsar om kvoter.

I olika medier ser vi allt från barnkroppar som sköljs upp på stränder till överfyllda gummibåtar. Gränserna öppnar vi inte gärna, trots att det skulle vara en handling som skulle rädda liv.

Varför det egentligen?

Tysk marin räddar båtflyktingar utanför Libyens kust.
Tysk marin räddar båtflyktingar utanför Libyens kust. Bild: EPA/CHRISTIAN KRUSE / BUNDESWEHR/PAO MITTELMEER

Vi kan inte ta hand om alla de här människorna, brukar det heta.

Nå, också ett bristfälligt mottagande är bättre än inget alls i de flesta fallen skulle man tycka, om risken att dö är ett reellt alternativ.

Låt de eventuella konflikterna komma

Den farhåga som går som ett spöke genom flyktingdebatten är på vilket sätt människoströmmarna kommer att påverka de europeiska samhällena, "vår" kultur.

Det här är en fråga som de fascistiska högerpartierna har lyft upp, men som också rundgår i de invandrarkritiska läger där man inte primärt är fascister, men där man är rädd för att stor invandring kommer att förändra livet i Finland och leda till olika slags konflikter.

Jag tänker på dem som är rädda för att den egna livskvaliteten kommer att sjunka.

Låt konflikterna komma, vi har inte något etiskt alternativ som jag ser det.

Det kan förstås hända att vårt samhälle får möta nya problem i och med invandring, men det kan också hända att den berikar vårt samhälle.

Nöden moralisk utgångspunkt

Jag själv hör till dem som skulle gilla ett mera mångkulturellt samhälle, men frågan om huruvida vi skall hjälpa eller inte hjälpa människorna i livsfara kan inte hänga på vad jag eller någon annan råkar vilja av världen och finna eftersträvansvärt.

Möjligheten att få hjälp kan inte hänga på att det finns människor i Europa som inte tycker att det är kiva att samhället förändras.

Ett samhälle förändras alltid och om vi i den ena vågskålen har drunknande människor som flyr krig och den andra någon idé om hur ett trevligt/kiva/lugnt samhälle skall organiseras och se ut, ja då tycker jag att det är klart hur man bör handla.

Livsfara är ett värde som trumfar över trevligheten, samhällsfrid och också eventuella problem.

Vi kan idag inte göra något annat än att öppna gränserna, ta emot dem som kommer. De flyendes och krigsdrabbades nöd är det som bör vara utgångspunkten för vårt handlande.

Om det uppstår problem och kulturkrockar, ja då får vi fundera på dem sen.

Vi delar en värld. Att leva som om krig och konflikter inte skulle sätta människor i rörelse är ett omöjligt alternativ.

Veckans Sibbe: Idyllen förändrades

$
0
0

Jean Sibelius komponerade oftast musik på musikens egna villkor. Men han skrev också musik för speciella tillfällen. Och han lät sig inspireras av annat, inte minst av naturen.

De flesta tonsättare skriver musik helt enkelt för att det man vill ha sagt inte kan uttryckas med ord. Eller så vill man inte skriva in en viss tolkning i pannan på den som lyssnar.
Samma gällde Jean Sibelius. Han ville ogärna förklara sina kompositioner.

Citaten som talar sitt tydliga språk

Det är märkligt att man alltid försöker hitta förklaringar till musiken. I själva verket är en komposition ett själstillstånd, som bara kan uttryckas med toner.(Sibelius till sin sekreterare Santeri Levas)

Om jag med ord kunde uttrycka detsamma som med musiken, skulle jag naturligtvis använda ett verbalt uttryck. Musiken är självständig och mycket rikare. Musiken börjar där språkets möjligheter slutar. Därför skriver jag musik.(intervju i Berlingske Tidende 1919)

en komposition är ett själstillstånd

Min musik är enbart musik och ingenting annat. Varje konst måste tala sitt eget språk. Om någon skriver att musiken eller min musik framkallar stämningar av landskap, så är det bra: låt honom säga så. Men må det nu bli klargjort att man inte kommer in i musikens verkliga innersta genom analys, och att analyseraren skriver i sitt eget namn, inte i komponistens namn. (1935)

Jean Sibelius som ung
Jean Sibelius som ung Bild: Lehtikuva

Musik med ett program

Men Sibelius komponerade också musik för speciella tillfällen, och hans skrev sånger med ett tydligt budskap. Och han lät sig inspireras av annat än musik, inte minst av naturen.

Det här är ett försök att sätta ord på Sibelius ”Idyll”. Det är ett av hans Tio stycken för piano op.24, komponerat i slutet av 1890-talet.

  • 0'00 Allt börjar idylliskt med sol på himlen och en svag bris.
  • 1’00 Det bildas småningom moln på himlen.
  • 1’08 Molnen svartnar.
  • 1’47 Det börjar blåsa.
  • 2’12 De första regndropparna faller.
  • 2’40 Regnet tilltar.
  • 3’00 Det öser ner.
  • 3’10 Blixtar och dunder.
  • 3’20 Ovädret drar förbi.
  • 3’35 Idyllen är återställd.

"Ta kontakt med flyktingarna"

$
0
0

Sjuttonåriga Vasagymnasisten Amina Elezovic har ett handgripligt råd till alla oss som funderar på hur vi kan göra något för de flyktingar som nu kommer hit. Gå fram och säg hej, önska dem välkomna till Finland, och ta med dem på en utflykt eller picknick.

- Det behöver inte vara märkligare än så, säger Amina. Men det bryter isen och ger en positiv första kontakt, som är så viktig för många som kommer direkt från krig, flykt och hemska upplevelser.

Amina Elezovic säger att det skär i hjärtat att ta del av nyheterna om den allt mer akuta flyktingkrisen. Speciellt händelsen i Österrike, där drygt sjuttio flyktingar lämnades att dö instängda i en skåpbil av människosmugglare, har berört henne djupt.

Våra makthavare måste ta sitt ansvar

- Nu måste våra beslutsfattare börja agera. Jag vill höra kraftiga ställningstaganden från vår president och statsminister. Också EU-parlamentet, FN och USA måste visa musklerna och ta ansvar, menar hon.

Amina är villig att personligen gå i spetsen för att praktiskt ta emot de flyktingar som kommer hit. Hon är en engagerad ung tjej också annars. Aktiv inom Röda Korset, elevkåren, skolungdomsförbundet och så är hon ordförande för gruppen "ungdom mot rasism". Det var de som arrangerade det lyckade mångkulturevenemanget på Sandö i Vasa för några veckor sedan.

Flyttade med familjen från Bosnien

Själv kom hon till Malax från Bosnien för sex år sedan tillsammans med föräldrarna som hade fått jobb här.

- Vi blev själva väldigt väl mottagna. Jag fick snabbt kompisar och lärde mig språket på kort tid. Det är säkert denhär goda erfarenheten som gör att jag verkligen brinner för de här frågorna, säger Amina.

Utsedd till "årets unga person"

Hennes engagemang i samhällsfrågor har noterats av kommunen. Malax har nämligen utsett Amina till "årets unga person". Ett faktum som också uppmärksammats av medier i hennes hemland Bosnien.

- När jag var där på semester nyligen blev jag stoppad på gatan av folk som undrade om jag var den Amina som representerar Bosnien så fint därborta i Finland. Det känns hedrande och det kommer att vara en stor dag i mitt liv när jag får utmärkelsen i november, säger Amina Elezovic.

Viewing all 1688 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>