Quantcast
Channel: Radio Vega | svenska.yle.fi
Viewing all 1688 articles
Browse latest View live

Nits i toppform

$
0
0

Radio Shoes, dA dA dA, Nescio – Nits öppnade Helsingforskonserten starkt med idel ädel Nits-klassiker. Och sin vana trogen sjöng Henk Hofstede Nescio på ett litet annat sätt än han sjunger den på skiva.

Till en början var soundet litet hårt och ojämnt. I alla fall där jag satt i salongen. Men just i höjd med Nescio fick ljudavdelningen balansen att stämma så att resten av konserten präglades av just det varma sound man blivit van att förknippa med en Nits-konsert.

Fakta om konserten:

Artist: Nits
Aktuella med: 40-års jubileumsturné
Plats: Savoy-teatern, Helsingfors
När: 20.05.2015

Mindre spelade låtar

Trots att konserten var ett led i gruppens 40-års jubileumsturné bjöd de inte enbart på deras mest kända låtar, vilket man kanske hade kunnat vänta sig, utan det serverades även såväl nyare låtar som äldre stycken de mer sällan spelar live. Åtminstone på de konserter jag sett med dem.

Detta fräschade upp helheten och förstärkte intrycket av att det här bandet må vara 40 år gammalt, men att de fortfarande har en bra bit kvar till pensionen. Tack och lov. För det syntes och hördes lång väg att det här är tre killar som gillar att lira tillsammans.

Publiken fick välja

Några uppiggande avbrott i konserten var när frontmannen Henk Hofstede konstaterade att Nits har alltför många låtar på lager för att hinna spela dem alla under kväll. Därför fick publiken vid några tillfällen välja nästa låt på så sätt att bandet gav två låtalternativ som publiken sedan demokratiskt fick välja mellan genom att helt enkelt högt ropa ut sin favorit av de givna alternativen. Det var riktigt underhållande att höra hur de för stunden två olika lägren försökte överrösta varann. Ett moment som verkligen gick hem.

Nits har alltid satsat på sin scenbelysning och så även nu. Över scenen hängde dels små taklampor och dels långa slingor med små lampor som löpte i bågar över orkestern likt upplysta klädstreck. Mycket stämningsfullt.

Trummisen till heders

Reguljärt när man pratar om Nits brukar man lyfta fram sångaren och gitarristen Henk Hofstede tillika med den mycket renommerade Robert Jan Stips på klaviatur. Dessa herrar i all ära, men live är nog ändå trummisen Rob Kloet min favorit. Han har en helt personlig spelstil som är smått fascinerande att följa med. Han ser ut att sitta stelt med mycket rak rygg och har små lustiga axelryckningar emellanåt. Men attans vilka små finurligheter han lyckas få fram på sitt upphöjda batteri.

Nits har även en styrka i att alla tre bandmedlemmar kan sjunga vilket gör att de kan bjuda på stämsång – något som kommer ännu bättre fram live än på skiva.

Nits avslutade konserten i Savoy-teatern med klassikern J.O.S. Days till publikens stående ovationer. Det var de väl värda.

Nits
Nits Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Läs även den tidigare artikeln Nits – 40 år som kultband.


B. B. och Lucille

$
0
0

Blueslegenden B. B. King spelade på tiotals, om inte hundratals gitarrer under sin närmare sjuttio år långa karriär. En sak hade de alla gemensamt: namnet Lucille. Berättelsen om gitarren som nästan brann upp har blivit en bestående del av bluesens historia.

Bluesens historia är full av roliga och mer eller mindre fantasifulla berättelser, som inte alltid tål en närmare faktagranskning. Bluesen är till sin karaktär en muntlig tradition, och det gäller inte bara musiken utan också berättelserna kring den. Vandringssägnerna är många, och samma historier berättas ofta om olika personer vid olika tillfällen. Musikhistorikerna har fått lära sig att mycket bör tas med en rejäl nypa salt.

Men det finns de historier som är sanna. En av dem är berättelsen om hur B. B. Kings gitarr fick namnet Lucille.

Heta känslor i publiken

Året var 1949, eller möjligen 1955. Olika källor anger olika årtal, men det tidigare är det mest sannolika. B. B. King spelade på ett danshak i den lilla staden Twist i Arkansas. Det var mitt i vintern, och arrangörerna hade riggat upp en primitiv fotogenkamin för att värma upp salen.

Afroamerikanskt danshak, 1939
Jitterbug på en s.k. Juke Joint, ett enkelt danshak i den amerikanska södern. Afroamerikanskt danshak, 1939 Bild: US Library of Congress / Marion Post Wolcott (1939)

Mitt i spelningen utbröt ett våldsamt slagsmål mellan två män i publiken. De två slagsbultarna lyckades välta kaminen, brinnande fotogen rann ut och hela dansplatsen fattade eld. Mitt i tumultet, då alla försökte ta sig ut ur den brinnande byggnaden, insåg B. B. att han glömt kvar sin gitarr på estraden. Med fara för sitt eget liv sprang han tillbaka in i eldhavet för att rädda gitarren. Han lyckades, men undvek med en hårsmån att själv bli innebränd.

Lucille

Efteråt fick han höra att de två männen hade slagits om en kvinna som hette Lucille. B. B. beslöt då att ge sin gitarr namnet Lucille för att alltid komma i håg två saker: att aldrig mer riskera livet för en gitarr och att aldrig någonsin slåss om en kvinna.

Den första Lucillegitarren, som nästan blev lågornas rov, var en akustisk Gibson av typen L-30. Den skulle följas av en lång rad andra gitarrer av olika modeller. Gitarrerna avlöste varandra i rask takt under B. B.s karriär, men en sak hade de gemensamt: alla hette Lucille.

Märken och modeller

På 50-talet spelade B. B. King på ett flertal så kallade jazzgitarrer av Gibsonmodell, bland annat "Charlie Christian-gitarren" ES-150 och jazzklassikern ES-175. Men på gamla skivomslag kan man också se B. B. med en Fendergitarr av modellen Esquire, en tidig föregångare till den välkända Telecastern.

Några av B B Kings gitarrer i rad
Lucille i olika skepnader, fr. v. Gibson L-30, Gibson ES-150, Fender Esquire, Gibson ES-175. Några av B B Kings gitarrer i rad Bild: Wikimedia Commons / Montage: Yle / H. Svahn

1958 kom Gibson ut med den första halvakustiska gitarren, den berömda modellen ES-335 som har blivit en klassiker. Den halvakustiska gitarren är designad för att minska på den rundgång som uppstår när man spelar med hög volym, och modellen blev snabbt populär bland blues- och rock'n'rollgitarrister. För B. B. King var Gibson ES-335 standardgitarren under hela 60- och 70-talet, även om han efter hand bytte upp sig till den senare toppmodellen ES-355.

I början av 80-talet fick B. B. King sin egen signaturgitarr, en specialdesignad Gibson vid namn Lucille. Gitarren bygger på modellen ES-355 men saknar de så kallade f-hålen i locket. Lucille är halvakustisk men helt sluten, för att ytterligare minska på rundgången. Med gitarrer av den här modellen spelade B. B. King ända fram till sin död.

Två av B B Kings gitarrer
Gibson ES-335 och Lucille. Två av B B Kings gitarrer Bild: Gibson, Wikimedia Commons; Montage: Yle / H. Svahn

Fokus på B. B. King i Radio Vega torsdag 21.5 kl. 18.03, repris onsdag 27.5 kl. 13.03. Från och med torsdag kväll kan du höra programmet på Arenan.


Naturväktarnas bildblogg är tillbaka

$
0
0

Det omtyckta radioprogrammet Naturväktarna är tillbaka för sommarsäsongen.

Våren framskrider i rask takt. De första vitsipporna och nunneörterna blommar och till och med lungörten skiftar i blått i lundarna. De första uggleungarna börjar bli flygfärdiga och transplogar passerar vid lämpliga vindar. Citronfjärilar och andra övervintrande dagfjärilar flyger i solskenet.

Det här är Naturväktarnas bildblogg, där vi under sändningen samlar de bilder som du skickat in till oss på addressen vega.natur@yle.fi.

Naturväktarna hör du torsdagar kl 19.30 till 21.00 i Radio Vega.

Mer information om programmet hittar du på Naturväktarnas programsida.

The Role - det dunkelt sagda

$
0
0

Konstantin Lopushanskis film "The Role" lär ha fått ett positivt mottagande i Ryssland. För att den anses fånga något centralt i såväl den ryska revolutionen som den ryska konsten. Frågan är om den förmår fånga den åskådare som inte är bekant med referenserna?

Det börjar effektfullt. Med en suddig, svartvit bild. I mörkret tycker man sig kunna urskilja ett ansikte. Ett ansikte som långsamt blir tydligare. För att slutligen visa sig tillhöra en man som betraktar sig själv såsom i en spegel. Fundersamt stryker han med handen över pannan, kinderna, halsen, munnen. Som om han försökte fixera sina egna konturer.

Mannen heter Nikolai (Maksim Sukhanov) och är skådespelare. En skådespelare på gränsen till nervsammanbrott. Vilket i sin tur håller på att driva även den finska hustrun Amalia (Maria Järvenhelmi) över desperationens stup. Hon vägrar acceptera att maken en längre tid tackat nej till vanliga teateruppdrag för att istället axla en ovanlig roll.

Nikolai tänker gå in för att spela en verklig person. Inte på scenen - utan ute i verkligheten. Året är 1923.

Dramatiskt utgångsläge

Mannen Nikolai tänker gestalta har han mött en enda gång - på en vindpinad perrong fem år tidigare. Medan han själv stått bland människor som dömts till döden av de röda har den andre varit den som delat ut order. Den som fattat beslut om vem som får leva - vem som skall dö.

Nikolai har lyssnat till skottsalvorna och under ett förbiilande ögonblick mött blicken hos mannen med makt. Och just i detta förbiilande ögonblick har bägge männen insett hur mycket de liknar varandra utseendemässigt. Att de är snudd på identiska.

När filmens första vändpunkt kommer är den ene död och den andre beredd att träda in i hans liv. För att spela sitt livs roll. På allvar.

Låter det som ett intressant upplägg? Det kanske det är. Problemet är bara att man måste treva sig fram till denna stomme genom en minst sagt dimmig dramaturgi. Och ett berättargrepp omöjligt att greppa.

Det dunkelt sagda

Den korta etableringen av filmens utgångspunkt har för min del möjliggjorts av två genomgångar av filmen i kombination med texter av människor med en inblick i såväl rysk historia som film. Utan dessa referenser hade denna recension blivit extremt kort. Snudd på obefintlig.

Jag stod nämligen rådlös efter det första mötet med filmen.

Vem är vem i historien? Varför hamnar Nikolai där han hamnar? Handlar det hela om en personlighetsklyvning? En balansgång mellan dröm och verklighet? Förskjutna tidsperspektiv? Om konstens förmåga att spegla verkligheten? Om mötet mellan liv och konst?

Ett visst mått av vilsenhet är alltid välkommen i filmsammanhang - Lars von Trier, Terrence Malick och många andra förför med både symboler och dimensioner - men det krävs någon form av nyckel för att man skall kunna ta sig in i drömmen. För att uppleva att man är delaktig. Nu sitter man där och känner sig som om man trillat av vagnen redan innan den dramatiska scenen på perrongen.

Må så vara att det är tänkt att man skall kunna läsa in hela världar i Nikolais byte av sida från de vita till de röda, i hans vilja att gå upp i sitt värv, i behovet av att känna att det man gör är av betydelse. Men då krävs det mer än att säga att "ryssar lever som om de vore gestalter i en Dostojevskij-roman". Eller att hävda att regissören arbetar i Tarkovskijs anda.

Det vackert visade

"The Role" må vara en av de mer svårtolkade filmerna på länge, men den är samtidigt en av de vackrare. Den rysk-ukrainske regissören Konstantin Lopushanski har i likhet med många andra regissörer valt att ta det svartvita berättandet till heders igen. Och han gör det med den hedern. Bilderna är vackra, suggestiva, tidlösa.

I likhet med polska "Ida" och inhemska "Betoniyö" visar "The Role" att svartvita bilder kan bli hur färgstarka som helst. Med hjälp av dimma, imma, ånga och snö förhöjs den magiska känslan ytterligare.

Den inledande bilden av ansiktet som träder fram ur mörkret går under filmens lopp igen i form av spegelbilder och fotografier. Som om det hela tiden handlade om att fixera egna och andras konturer. Få syn på det egna jaget bortom rollerna vi spelar.

I slutändan önskar man bara att det visuella finliret haft en stadigare stomme att svinga sig kring. Nu blir berättandet så förvirrande, jämntjockt och långsamt att man stundvis måste nypa sig i armen för att hållas vaken. Och riktigt meditativ var det kanske inte tänkt att filmen skulle bli - trots djupdykningen in i den ryska folksjälen.

Petra Marklund, Brandon Flowers och Nightwish nya på Radio Vegas spellista

$
0
0

Här presenterar Radio Vega litet närmare de nya låtar som kanalen nu börjar spela. Den här gången bjussar vi på musik från Sverige, USA och Finland. Varsågoda!

Petra Marklund / Det som händer i Göteborg (stannar i Göteborg)


Det som händer i Göteborg (stannar i Göteborg) är första singeln från Petra Marklunds kommande album. Det är en somrig elektropoplåt som symboliserar Petras känslor och tankar kring sköna Göteborg. Vid sidan av sin karriär som sångerska och artist är Petra Marklund nuförtiden även känd som programledare för Allsång på Skansen.

Brandon Flowers / Can't Deny My Love


Brandon Flowers är mest känd som sångaren och den huvudsaklige låtskrivaren i det Las Vegas-baserade rockbandet The Killers. Men tillika med The Killers har Brandon Flowers även en framgångsrik solokarriär. Can't Deny My Love är den första singeln från hans andra soloskiva The Desired Effect som precis getts ut. Plattan har överlag fått mycket fina recensioner. I videon kan man bl.a. se skådespelerskan Evan Rachel Wood och sångaren Richard Butler från den brittiska rockgruppen The Psychedelic Furs.

Nightwish / Endless Forms Most Beautiful


Nya singeln Endless Forms Most Beautiful är titelspåret från Nightwishs åttonde studioalbum som gavs ut i mars. Det är samtidigt det första med nya sångerskan Floor Jansen. Inspirationen till plattan kommer från naturvetenskapsmannen Charles Darwins klassiska verk Om arternas uppkomst. Hela skivan har hyllats av kritiker världen över som menar att Nightwish nu inlett en ny era i deras karriär.

Följ Radio Vega på Spotify:

Giganternas kamp

$
0
0

Den här veckan ser det ut att bli giganternas kamp på Vegatoppen. Det blir Jannike vs. Susann. Och samtidigt håller alla på att spänna fast säkerhetsbältena inför ESC-finalen.

De tre första platserna är intakta och Jannike Sandström har fortfarande två låtar i topp. Men den här veckan får hon en hård utmanare i Susann Sonntag som med låten Let´s dance nu försöker komma in på Vegatoppen. Oberoende hur det går i ESC så tror jag att Australiens bidrag kan bli en av de stora radiohittarna. Guy Sebastian har en fantastisk röst och låten för tankarna till tidigare sommarhittar som "Happy" med Pharell Williams, Det är bara Nile Rogers gitarr som saknas. Maroon 5 har också en utmanare som säkert blir en stor sommarhit i alla fall i USA. Och Van "the Man" Morrison har slagit sig ihop med Michael Bublé.


Susann Sonntag ft Markus Grönholm

Hattarna försvann

Medan vi i Finland ännu slickar såren efter semifinalen i ESC så ser det nu ut som om Sverige skulle ta hem en promenadseger. Så överlägsna var de i alla fall i semifinal nummer 2 men men men allt är inte över ännu. Man kunde ju redan i Melodifestivalen konstatera att Zelmerlöws show var i en klass för sig och även om led-screenar, och 1288 speciallampor ger extra glitter och glamour åt de flesta uppträdanden i Wien så har Måns bara på en punkt ändrat sitt nummer efter den nationella tävlingen. I stället för den de roliga spetsiga hattarna som "streckgubbarna" hade tidigare så har de nu en "pipo" på grund av upphovsrättliga problem. Jag saknar de gamla gubbarna.

År det en tävling eller show

Men låtmässigt finns det flere som utmanar "Heroes". Det är egentligen bara fråga om smak för det finns 3 - 4 mycket bra utmanare men frågan är ju alltid att vad tycker Europa och den här gången också Australien? På sociala medier startar det varje år en debatt om huruvida ESC är en sångtävling (läs låttävling) eller något annat. Jag kommer ihåg hur chockad en kollega blev för många år sedan då han frågade vad tävlingen är och jag svarade att det är en TV-show för Europa. Han levde fortfarande i den ädla tron att det är låten som är det viktigaste. Men så är det nu inte riktigt. Men med en scen och ljussystem som är det senaste som man kan frambringa inom den moderna teknologin så kan man kanske inte förvänta sig att Europa skall sluta ögonen och bara lyssna på låtarna då man sitter bänkade framför apparaterna.

Dåliga förlorare

Men det som jag inte kan förstå är varför vi i Finland alltid skall vara så himla dåliga förlorare. Pertti Kurikan Nimipäivä gjorde en stor sak bara genom att stå på scenen och framföra sin låt för miljoner tittare. Det var en historisk händelse. Så varför inte bara acceptera att övriga Europa kanske bara tyckte att låten var dålig. Om Kohu-63 som är ett av de häftigaste punkbanden i Finland skulle ha deltagit så skulle det antagligen ha gått precis på samma sätt. Nu förväntade vi oss sympatipoäng för PKN av alla. Och då poängen för varje land publiceras på söndagen så tror jag att det visar att vi fick en hel del sympatipoäng från publiken medan juryna var av helt annan åsikt.
Men då lördagen sakta övergår till söndag vet vi hur det gick och det är inte så många månader så startar de nationella tävlingarna igen. Och eventuellt svettas SVT med budgeten för 2016.


Guy Sebastian som representerar Australien som första gången deltar i ESC.

Du kan lyssna på alla låtar på

Stafettkarnevalen eller Eurovisionen?

$
0
0


Majmånad är bäst. Och för många är det uttryckligen Stafettkarnevalen och/eller Eurovisionen som förgyller månaden. Eller föredrar du sommarstugan eller något helt annat?

Det drar alltså ihop sig till en riktig superhelg.

Evenemang nr ett: Stafettkarnevalen. En fantastisk uppvisning i glädje och samhörighet. Hela arrrangemanget är i själva verket unikt och det är omöjligt att hitta på något negativt att säga, ja, förutom ljudnivån för känsliga öron förstås. (Och att någon steg på min Walkman som låg i min rygga på läktaren, ca år 1985.)

Evenemang nr två: Eurovisionen. Också det en extravagant show som det ändå är "lite" lättare att gnälla på om man är på det humöret. Men i dag ska vi inte analysera. Utan bara hylla. Eurovisionen är suverän underhållning med trallvänliga melodier och europeisk, ursäkta europeisk-australiensisk, samhörighet. Glöm inte att ge poäng!

Alternativen: sommarstugan (här behöver inte mer sägas), en kväll på stan, en promenad i skogen, hemmakväll utan skärm, ja, vi vet nog, det finns otaliga möjligheter.

Men vad föredrar du? I dagens Eftersnack ska vi diskutera dessa existentiella frågor men först behöver vi din input. Rösta i vår enkät och tyck till med en kommentar så spinner vi sedan vidare.

Vad väljer du i helgen?

Radio Vega fredag kl. 15.03, repris kl. 22.15.
Podden finns här.
Och här med rörliga bilder.
Bildversion på Yle Fem textat till finska sö kl 15.15.
Obs! Ingen livestream i dag pga Stafettkarnevalen (Yle streamar därifrån istället).

Kulturreaktionen: Sett i veckan

$
0
0

I Sverige rasar en debatt om en debatt. På nätet rasar arga män över en kvinnlig filmhjälte. I Cannes kräver man höga klackar på röda mattan. Vad tycker Silja Sahlgren- Fodstad, Kia Svaetichin och Johanna Grönqvist?

Det började med litteraturprofessorn och feministen Ebba Witt-Brattströms inlägg om medelålders, manliga författares fascination för unga flickor. Frågan flammade upp som en litterär skogsbrand och idag rasar ett verbalt krig där kulturpersonligheter försöker överträffa varandra i elak formuleringskonst.

Hur skall man förhålla sig till debatten om debatten?

Och vad skall man tycka om den diskussion som ”Mad Max: Fury Road” gett upphov till? Alla dessa män som rasar över att en kvinna intagit machoarenan. Att det inte längre handlar om Max utan om den furiösa hjältinnan Furiosa?

Varför upplevs en stark kvinna som så hotfull?

Och varför måste kvinnor bära högklackat på röda mattan i Cannes? Är det viktigt? För vem? Kunde man inte ägna tiden åt något vettigare? Som att titta på fyra säsonger av ”Game of Thrones”.

Men hur är det - har Du tid att sätta 2000 minuter på en tv-serie som Alla andra redan sett?


Vem är Bernie Taupin egentligen?

$
0
0

När Elton John år 2007 firade sin 60-års dag på Madison Square Garden sade Elton John åt publiken att utan Bernie Taupin hade hans karriär förmodligen sett helt annorlunda ut. Med andra ord hade Elton mycket att tacka Bernie för sin framgång. Och allting började nästan av en slump.

Fakta om Bernie Taupin:

Döpt till: Bernard John Patchett Taupin
Födelsedatum: 22.05.1950
Födelseort: Sleaford, Lincolnshire, England
Yrke: textförfattare, singer-songwriter, poet, konstnär
Aktuell med: fyller 65 år

Året var 1967 och den då 17-årige Bernie Taupin svarade på en annons han läste i tidskriften New Musical Express där skivbolaget Liberty Records efterlyste nya talanger. En annan som också svarade på samma annons var en viss Reginald Dwight, d.v.s. han som en tid senare skulle bli känd som Elton John.

Varken Bernie eller Reg fick jobb hos Liberty Records, men deras A&R-ansvarige såg ändå den talang som bägge unga herrar besatt och gjorde så att de kom i kontakt med varann.

Intressant nog träffades Bernie och Reg varken under skivbolagets intervjutillfälle eller ens när de fått varandras kontaktuppgifter. De skulle dröja ett halvår innan de första gången sågs ansikte mot ansikte. Men då hade de redan hunnit inleda sitt samarbete genom att skicka musik och texter fram och tillbaka mellan varann per post.

Med tiden skulle de två samarbeta på mer än 30 album sammanlagt och tillsammans skapa massvis med eviga popklassiker. Det stora genombrottet kom med Your Song från år 1970.

Farmarbakgrund

Bernie Taupin kommer från en arbetarbakgrund med betoning på farmning. Bernie var inte särskilt bra i skolan, även om lärarna nog märkte att han hade en viss begåvning när det kom till att skriva. Han slutade skolan vid 15 års ålder och började jobba för den lokala tidningen med tanken att en dag bli journalist.

Men det blev inget av det, för den tonårige Bernie tröttnade ändå snart på det jobbet och tillbringade de följande ca två åren med att umgås med sina kompisar, lifta runt i trakten för att kunna delta i diverse ungdomsdanser, spela snooker på puben och dricka öl. Emellanåt tog han något ströjobb tills han nappade på den där annonsen i NME. Den som ledde till samarbetet med Elton John.

Personliga texter

Många av Bernie Taupins låttexter är förankrade i hans egna upplevelser som t.ex. Saturday Night's Alright For Fighting som handlade om hur det kunde gå till på en av de många ungdomsdanser och pubar han besökt. Och i Goodbye Yellow Brick Road finns textraden "going back to my plough", alltså "far tillbaka till min plog" – en referens till hans farmuppväxt.

Men det som ändå hade den största influensen på Bernie Taupins texter var den gamla amerikanska västern. Den har han återkommit till flera gånger under sin karriär. Och när Bernie och Elton år 1975 bestämde sig för att göra en självbiografisk skiva kallade Taupin sig själv för "The Brown Dirt Cowboy" medan Elton kallade sig "Captain Fantastic".

Andra samarbeten

Bernie Taupin må vara mest känd som Elton Johns mångåriga musikaliska parhäst, men under årens lopp har de två stundvis tröttnat på varann och valt att jobba med andra krafter. Bernie har bl.a. skrivit texten till de stora hittarna We Built This City med Starship och These Dreams med Heart.

Taupin har även samarbetat bl.a. med så divergerande artister som Alice Cooper, Courtney Love och Brian Wilson.

Solokarriär

Men Bernie Taupin har även haft en egen solokarriär som artist. Eller ett försök till en sådan, i alla fall. Redan år 1971 gav han ut sin första skiva – Taupin. Det var något av en spoken word-platta där Bernie läste upp sina dikter medan diverse musiker ackompanjerade honom.

Därefter har det kommit två album till där Bernie visade att han inte är någon oäven sångare heller. Han har även gett ut två skivor med sitt band Farm Dogs. Men Bernie Taupins försök till solokarriär gick de flesta förbi, så efter år 1998 har han inte längre gett ut några egna skivor utan satsat på att skriva för andra artister istället. Han har även publicerat dikter och ägnat sig åt att skapa tavlor.

Man måste älska musik

Många gånger har unga aspirerande låtskrivare och textförfattare frågat Bernie Taupin om goda råd. Det här är vad han brukar säga åt dem:

- En musiker kan alltid bli bättre genom att öva, men det är osäkert om man kan bli bättre som låtskrivare om man inte har gåvan från första början. Man kan inte lära sig låtskrivande från någon bok. Och man måste tro på sig själv, för annars kommer man ingenstans. Man måste vara dedikerad, man måste bry sig och man måste älska musik.

Hot Pursuit - årets sämsta film?

$
0
0

Vad gör man när man ställs inför en riktigt dålig film? Förtiger den i hopp om att den drunknar i mängden? Skriker ut högljudda varningar? Försöker sig på en seriös analys? "Hot pursuit" kan få en att överväga både det ena och det andra.

Cooper (Reese Whiterspoon) är polis. En kvinnlig polis. En kort, kvinnlig polis. Vilket innebär att hon har stora problem med auktoritetsbiten. Men vad Cooper saknar i centimeter och muskelstyrka tar hon igen i paragrafrytteri och allmän strikthet.

Hennes skjortor är så stärkta att hon inte behöver någon skottsäker väst, skorna så foträta att de får Birkenstock-modeller att framstå som sensuella utsvävningar.

Och nu har Cooper fått ett uppdrag. Ett viktigt uppdrag. Hon skall beskydda en gangsterhustru på väg mot vittnesbåset i en rättegång där alla vittnen tenderar att dö innan de hinner öppna munnen.

Gangsterhustrun heter Daniella Riva (Sofía Vergara) och hon är både lång och sexig. Hennes klänningar är så snäva att de får Conchita Wursts schlagergarderob att te sig som en hög oformliga tält. Och hennes skor - de är försedda med klackar så höga att inga försäkringar i världen kan täcka fall från dylik höjd.

Kan ni gissa hur det går?

Förutsägbart upplägg

Det finns två filmkällor som "Hot Pursuit" valt att hämta inspiration ur. Den ena är "buddy-cop"-genren som länge hade enbart manliga förtecken. Den andra utgörs av Pygmalion-temat som kretsar kring att en kvinna stöps om i en ny form.

Förstnämnda bygger på spänningen mellan radarpar vars samarbete inleds i motvind. Par som kompletterar varandra och som så småningom även lär sig av varandra. För bara ett par år sedan gjorde Sandra Bullock & Melissa McCarthy en kvinnlig inmutning på detta manliga territorium med komedin "The Heat".

Och faktum är att Bullock mycket väl kan tjäna som representant även för Pygmalion-temat. I "Miss Congeniality" (2000) går hon från att vara en butchig FBI-agent till att bli en sexig FBI-agent. Det är först när hon lärt sig raka benen och gå i högklackat som hon blir riktigt lyckad. Och lycklig.

Jobbigt genomförande

Det som gör att "Hot Pursuit" faller platt till marken i sina försök att leka med genrekonventioner och klichéer är att allting blir så oerhört förutsägbart, billigt och löjligt. Därtill är helheten kliniskt humorbefriad.

Om man nu inte råkar tycka att det är roligt med kvinnor som skriker hysteriskt, beter sig irrationellt och löser varje farosituation genom att spela med sin kvinnlighet. En kvinnlighet som kan fungera i såväl avskräckande som upphetsande syfte.

Vilken man står väl ut med att höra mensrelaterade detaljer? Vilken man kan väl motstå kvinnor som hånglar med varandra?

Så frågan är vem det är tänkt att regissören Anne Fletcher skall tillfredsställa med detta dravel? Den manliga publiken lär knappast köa för en biljett till en "kvinnlig" komedi och den kvinnliga dito gör bäst i att inte slösa pengar på en film som spinner vidare på "starka kvinnor"-trenden utan att ha fattat något av vad den egentligen bygger på.

Nej, man känner sig faktiskt enbart illa till mods när duon Cooper & Riva drar fram längs landsvägarna i sin öppna bil. För det här - det skulle varken Thelma eller Louise ha diggat.

Spelen och teven fördärvar oss – eller?

$
0
0

Populärkulturen passiverar, fördummar och infantiliserar oss. Den åsikten har basunerats ut i årtionden. Enligt Steven Johnson är det precis tvärtom: spelen, teven och popcornfilmerna gör oss smartare och smartare.

När jag föddes, fanns redan en VHS-bandspelare i mitt hem. Datorn och datorspelen flyttade in när jag var sju år gammal. Internet fick vi när jag var tretton. Och precis som mina klasskamrater tittade, spelade och surfade jag, timme efter timme, dag ut och dag in. Datorn och teven var oemotståndliga.

Jag har otaliga starka minnen av vackra stunder i äventyrsspelen jag spelade. Den erotiska laddningen när Indiana Jones äntligen kysser Sophia i slutet av Fate of Atlantis. När Robert Foster återförenas med sin far, i framtidsstadens datacentralhjärta i Beneath a Steel Sky. När vi tror att Dr. Watson dött i en explosion i The Lost Case of Sherlock Holmes. Att spela var en njutning.

Men redan från början hade jag en viss skuldmedvetenhet inför mitt mediebeteende. Om vi bara ville leka eller idrotta istället för att stirra på teven! Om vi bara ville läsa istället för att spela dator! Sådär som de vuxna gjorde när de var små.

Föräldrar gnäller

Mina föräldrar hörde inte till de största gnällarna. Det behövdes inte heller. Den fördömande inställningen till teven, videon och datorspelen var så allmänt utbredd att ingen av oss kunde undgå den. Det var lättja, fantasilöshet och dålig vana som dikterade vad vi sysslade med – och inte sysslade med – på fritiden. Något drastiskt avvikande perspektiv stötte jag aldrig på hos någon vuxen.

Våra föräldrars gnäll går igen hos min generation, när vi nu får egna barn. Men med smarttelefoner och pekplattor finns multimedieunderhållningen idag precis överallt. En kamp mot den känns lönlös. Den är inte bra, men vad kan man göra? Vi suckar resignerat.

Men alla suckar inte. Det finns föräldrar som, stolta och förundrade, berättar hur skickliga deras tvååriga barn är på telefonspel. Hon var snabbare än jag! Visst är det något att häpna över.

Och visst är det besynnerligt hur lätt det är för oss som vuxit upp framför datorn att förstå oss på ny teknik och ny programvara. Något slags kompetens, något slags anpassningsbar förmåga har vi övat upp. Teven och spelen har inte bara gjort oss dummare.

Det är bra för dig

Enligt Steven Johnson är det precis tvärtom. Dagens barn är intelligentare än sina föräldrar, och just tack vare spel, filmer och teveserier. Detta är tesen i hans bok Everything Bad is Good for You – How Popular Culture is Making us Smarter (2005).

Själv har jag blivit stockkonservativ när det kommer till barn och populärkultur. Jag begränsar mina döttrars multimedieintag, så länge det ännu låter sig göras. Inga videospel, inga pekskärmar, utvalda (gärna gamla) barnfilmer.

Är det möjligt att jag gör mina barn en björntjänst?

Det är med blandade känslor jag tar mig an Johnsons bok. Jag streckläser den. Och så läser jag den en gång till.

Omruskad och full av tankar, skriver jag en radioessä om bokens budskap.

Dokumenterat "Skräp gör dig smartare" 24.5 kl. 9:03 och 27.5 kl. 11:03 i Radio Vega

"Vi kastade ut den trasiga strömmingsskötan..."

$
0
0

Hon bläddrar ivrigt i det slitna fotoalbumet. Mycket av vardagen efter kriget handlade om fiske, som ett komplement till livsmedel på kort. Det finns inga foton på ett av hennes stora fiskeminnen men minnesbilderna har inte bleknat. Vi talar om fiskarfänget med stort F.

Chris-May Savonius bläddrar i gamla fotoalbum efter fiskeminnen.
Chris-May Savonius bläddrar i gamla fotoalbum efter fiskeminnen. Chris-May Savonius bläddrar i gamla fotoalbum efter fiskeminnen. Bild: Yle/Anna Savonius

Chris-May Savonius har fyllt 80 och fiske har intresserat henne livet igenom. Hennes pappa Bertel var en ivrig fiskare och jägare och han lärde både sin son och dotter att fiska. I Chris-Mays barndom fanns det flera yrkesfiskare i trakten. Alla fiskade och det fanns fisk.

I släkten är "det stora strömmingsfisket" redan en legend. Det utgör ändå bara en del av historien om skärgården förr, när stadsborna - de så kallade sommargästerna - kom.

En stor gädda på svirvel på 1950-talet i Ingå skärgård.
En baddare till gädda på svirvel på 1950-talet. En stor gädda på svirvel på 1950-talet i Ingå skärgård. Bild: Yle/Anna Savonius

För Chris-Mays del skriver vi maj 1939, ett halvt år före vinterkriget bröt ut, då föräldrarna köpte sommarstugan på Barölandet, där familjen sedan levde året om i några års tid, undan striderna i hemstaden Helsingfors.

Stora fångster, också ål och flundra

- Det var väldigt öde trakter då - och där fanns massor av fisk, berättar Chris-May. Ål, gäddor, gös, stora abborrar, braxen och vi fick också flundror i näten.

De fina fångsterna varade i några tiotals år och sedan började de minska.

- I början betydde fisket mycket för det rådde matbrist både under och efter krigen. Därför fiskade man mycket, vi plockade svamp och bär. Huvudmaten bestod av fisk.

- Jag har också fiskat mycket själv, rott nät och lagt ut långrev.

- Jag kunde ännu för tio år sedan säga, nu går jag ner och tar en dryg kilos gädda för vi får matgäster i dag. Läget är annorlunda i dag.

dubba unga fiskare med svirvelspö

"Riddare av den gyllene fisken"

Hon berättar om traditionen att uppmärksamma fiskeintresset i släkten. De äldsta brukar dubba de yngre fiskarna till riddare av den gyllene fisken om man fått en fisk som överstigit sex kilo.

Stormästaren dubbar de unga fiskarna med svirvelspö. Riddartecknet utgörs av ett silverdrag, beställt av en finlandssvensk silversmed.

"Jag slängde nu ut den slitna skötan"

Vilken är då historien bakom det stora strömmingsfisket?

Jo, somrarna var långa och det fanns många barn på landet på 1960- och 70-talet. Chris-May hittade en gammal, hålig strömmingssköta i båthuset. Den härstammade från 1930-talet och hade tjärats för att hålla lite längre. Det fanns bara några meter kvar av en flera meter djup sköta.

- Den kastar vi ut före vi slänger den, minns hon att hon tänkte.

- Så vi rodde ut den och jag slängde den i sjön utan större förhoppningar om fångst.

Chris-May Savonius har fångat en gädda på svirvel, 1960-talet.
Nu kunde gäddan dokumenteras i färg, fångad på 1960-talet. Chris-May Savonius har fångat en gädda på svirvel, 1960-talet. Bild: Yle/Anna Savonius

- När vi sedan försökte lyfta skötan följande dag kändes den märkligt tung. Sen såg vi den första strömmingen.

- Alla barn hoppade och tjöt och vi släpade skötan till stranden, berättar hon.

Hon uppskattar att skötan hade över 50 kg strömming. Det var underligt att skötan höll, eftersom den var både sliten och murken.

rensade strömming hela dagen

- Vi drog upp skötan på en klippa och började rensa fisken.

På dagen åkte hon ännu upp till kyrkbyn för att köpa tio kilo grovt salt och en 50 liters röd platsbytta. Merparten av fisken saltades, för strömmingslådor senare.

- Vi satt på klippan tills barnens pappa kom hem från jobbet på kvällskvisten.

- Min man glömde aldrig när han kom roendes över sundet och såg sina fyra flickor, som rensade ett berg av strömming.

- En lika stor fångst har vi aldrig upplevt efter det här verkliga fiskarfänget, avslutar Chris-May.

Fiskets dag den 13 juni

Känner du fiskare, folk som älskar att fiska, någon som dragit upp en baddare. Tipsa om Fiskets dag. I Svenska Yles heldag kring fiske, Fiskets dag i Radio Vega, medverkar expertpaneler, förståsigpåare, yrkesfiskare, forskare, kockar, fritidsfiskare med flera.
Du kan delta i ett av Svenskfinlands största fiskeevenemang, Fiskets dag, den 13 juni i Radio Vega, på svenska.yle.fi och #fisketsdag

Skicka in ditt tävlingsbidrag, gärna med kontaktuppgifter, till lordax.vega@yle.fi.

Bidra med dina fiskehistorier

Tävling! Vinn eurovisions-memorabilia

$
0
0

Har du koll på artisternas ansikten och låtar? Med det kommer du inte långt i den här tävlingen, för nu är det fötterna som är i fokus. Du som har fot-koll kan vinna en officiell ESC 2015-väska fullproppad med cd-skivor, t-skjortor, tygkassar och andra skatter.

Fyra av årets artister hade extra fräsiga dojor på öppningsfesten förra veckan. Identifiera fötterna och skicka ditt svar till eva.frantz @ yle.fi före den 1 juni. Vi utser en en vinnare bland dem som svarat rätt.

En Eurovisionsartists skor.
En Eurovisionsartists skor. Bild: Yle / Eva Frantz

Mysteriefot 1
Det är sällan man kommer sig för att iaktta den här sångerskans fötter. Man tenderar ha fullt upp med att fundera över det hon bär på huvudet istället. Vem är hon?

En Eurovisionsartists skor.
En Eurovisionsartists skor. Bild: Yle / Eva Frantz

Mysteriefot 2
Kolla vilka fina pinka pjucks! Kanske artisten köpte dem på nätet strax efter att han hittat sin duettpartner på youtube? Vem är han då?

En Eurovisionsartists skor.
En Eurovisionsartists skor. Bild: Yle / Eva Frantz

Mysteriefot 3
Sångerskan gillar inte bara vita sandaler, hon har gått omkring i vita kläder hela veckan också, förutom på scenen då hon satsar på glitter istället. I landet hon representerar verkar man också gilla vita hus. Vad heter hon?

En Eurovisionsartists skor.
En Eurovisionsartists skor. Bild: Yle / Eva Frantz

Mysteriefot 4
Du milde så snofsigt! Snärtiga skor verkar dock vara den här artistens passion, de han bär på scenen är ännu vildare! Man förknippar honom gärna med en viss ädelmetall. Vem kan det vara?

OBS, skriv inte in dina svar i kommentarsfältet, utan e-posta dem till eva.frantz @ yle.fi! Vi kontaktar vinnarna per e-post efter den 1 juni.

Eva Frantz: Förvirringen inför finalen

$
0
0

Så har vi nått det skede av ESC-veckan då jag plötsligt varken vet ut eller in. Hittills har det varit så tydligt vilka mina vinnarfavoriter är och vilka bidrag som känns svaga, men nu plötsligt känns alla ganska jämnstarka. Det här kan gå precis hur som helst.

Gårdagens generalrepetition var fullständigt kaotisk. Det är också något av en tradition. Semifinalernas startordning är ju färdig i god tid, och därför kan den tekniska personalen fila på alla övergångar i lugn och ro. Till finalen slängs däremot alla bollar upp i luften igen och på bara några timmar ska arrangörerna ha fått ihop ett nytt schema för alltsammans. Att allting inte är perfekt på generalrepetitionen får man helt enkelt godta, men varken i Malmö eller Köpenhamn var finalgenomgången lika förvirrad som den vi hängde med på igår kväll här i Wien.

Final a la 70-tal

Kollegan Johan Lindroos och jag skämtade om att årets final känns lite som de Eurovisionstävlingar vi såg på som barn. Någon från Italien sjunger om amore, någon från Spanien sjunger och corazón och så kommer ett jättelångt och jättetråkigt pausnummer med någon som spelar trumpet och trumma. Det hela är lite old school, men det kan ju också ha sin charm.

Öppningssekvensen blir smått knasig då de tre programledarna plötsligt bestämmer sig för att sjunga en stump, medan en förskrämd Conchita hissas upp i taket dinglande i en vajer. Det var första gången någonsin som hon varken såg elegant eller självsäker ut, och jag klandrar henne verkligen inte. Men det här har man antagligen filat på under dagen, så jag hoppas att det blir maffigt ikväll! Man har trots allt släpat in både gosskörer, filharmoniker och rappare på scenen.

Ingen rök utan Guy

Vinnarfavoriterna då, hur gick det för dem? Jovars, alla klarade sig bra igår kväll, och det är som bekant viktigt eftersom jurygrupperna redan sänt in sina omdömen på basis av gårdagens prestationer. Men det var ändå rätt mycket som gick snett.

Australiens Guy Sebastian lämnade så mycket rök efter sig på scenen att stackars Loïc Nottet från Belgien knappt syntes under den första minuten av sin låt (EBU övervägde att låta honom sjunga på nytt för jurygrupperna, men bestämde sig för att röken inte haft en så stor betydelse).

Måns Zelmerlöw levererade precis som vanligt felfri sång och koreografi, men det hjälper inte att Måns och streckgubben står på rätt ställe om kamerorna inte hänger med.

Rysslands Polina Gagarina basunerar ut sitt malplacerade fredsbudskap med smått hysterisk uppsyn och absolut ingen kamerakontakt. Och så har ännu arrangörerna låtit förhandsfavoriten Italien få den eftertraktade sista platsen i startordningen. Il Volo kommer därmed att vara de som publiken har färskast i minne då röstningstiden inleds.

Själv kände jag mig nästan lite besviken på de tre tenorerna. De sjunger felfritt, men står mer eller mindre prickstilla på scenen och förväntar sig att hela Europa ska tuppa av. Vilket största delen av Europa antagligen redan har gjort, men inte på grund av Il Volo utan för att den andra halvan av finalen består av ballad efter ballad. Olyckligt nog ledde lottdragningen till att nästan alla up tempo-låtar hamnade i den första halvan och alla långsamma bidrag mot slutet. Men med kaffe ska det nog gå!

Också ljusglimtar

Vad gick bra då? Mycket! Serbiens Bojana Stamenov tar i från tårna i sin sång och får nästan taket på Stadthalle att lyfta. När röken skingrats är Belgiens Loïc Nottet suverän på sitt märkliga androgyna robot-vis. Estlands Stig och Elina har fantastisk kemi på scenen och gör ett av kvällens stiligaste nummer. Det finns gott om ljusglimtar i kalabaliken, med andra ord,

Precis som vanligt blev showen på tok för lång, så nu har ORF fått gå fram med rödpennan i manuset. I Köpenhamn lyckades DR förvandla ett klantigt genrep till en suverän eurovisionsfinal, så jag håller tummarna för att ORF ska klara av samma bedrift.

Och lite strul hör ju trots allt Eurovisionen till!

Finalen i Eurovision Song Contest sänds med svenskt referat i TV2, i Radio Vega och på Yle Arenan med start klockan 22.00

Behöver vi hemskheter?

$
0
0

Behöver dagens barn utsättas för Hans och Greta som blir utslängda hemifrån och lockas till häxans hus? Och mår vi vuxna bra av att läsa deckare som är mättade av våld och perversioner, eller titta på skräckfilmer med levande döda och utomjordiska monster?

Vad är det som gör att vi, eller åtminstone en del av oss sitter som bergtagna och låter oss skrämmas?

- Skräckfilmerna ger en möjlighet att utforska sig själv och sin identitet, säger Outi Hakola som skrivit sin doktorsavhandling om skräckfilmer. De är också väldigt kroppsliga. Både det vi ser och hur vi reagerar är ofta väldigt fysiskt. Vi prövar våra gränser och hur mycket vi står ut med av det obehagliga. Hakola menar också att det här ger en möjlighet att byta synvinkel och testa på hur det skulle kännas att vara den som gör det onda.

Grymma sagor

Det är också viktigt att barn får höra hemska sagor, skriver Ulla Hinge Thomsen i tidningen Vores barn Junior. Hon hänvisar till psykologen Lene Brok som menar att folksagorna är fulla av livsvisdom och viktiga mänskliga erfarenheter. De kan läsa hela artikeln här.

- När du läser för ditt barn om ärriga troll, onda häxor och avundsjuka prinsessor så visar du också ditt barn att sådana hemska känslor får finnas. Men det är viktigt att det goda alltid segrar.

Social upplevelse

Det är vanligt att ungdomar tittar på skräckfilmer tillsammans eller efteråt diskuterar vad de sett på olika håll. Den sociala upplevelsen ger möjlighet att tillsammans bearbeta upplevelsen, säger Hakonen. En del ungdomar konstaterar rätt snabbt att skräckfilmer inget är för dem, medan de för andra blir en livslång hobby.

Och på samma sätt framhåller Lene Krok vikten av att det finns en trygg vuxen mellan barnet och den hemska sagan. Det är en delad stund.

- Du skall främst välja sagor du själv tycker om så du kan förmedla din egen begeistring och förstås välja sådant som barnet själv tänder på.

Deckarförfattaren Johanna Holmström och Terhi Paukku, trebarnsmor och fotokonstnär är gäster i Pia med flera söndag klockan 10.03 i Radio Vega.


Visor, schlager och psalmer

$
0
0

Vad förenar låtar som Stad i ljus, Gabriellas sång, Koppången, Vandraren, psalm 808 Vad är Gud och senaste tillskottet, Vi är bara människor? Jo upphovskvinnan bakom sångerna är Py Bäckman. En av Sveriges bästa låtskrivare, om man frågar Thomas Lundin.

Bäckman är Lundins stora idol. Hon levererar sånger som den svenska pop- och schlagereliten gjort till hits som håller. Eller till älskade psalmer i kyrkan.

thomas lundin
Thomas Lundin spelar Py Bäckmans sånger thomas lundin

Både i radion och som scenartist återkommer Lundin ofta till Py Bäckman och hennes sånger. På hans nya skiva Sommar för evigt igen finns också Bäckmans Störst av dem är kärlek, vilket är hennes version av bibeltexten i 1 Kor. 13:4-13. Mats Wester ur Nordman har gjort musiken.

Det här är ju långt ifrån enda gången Py Bäckmans sångtexter har en koppling till den andliga världen.

- Stad i ljus skrev hon ursprungligen som en psalm. Och den blev en psalm i sinom tid, säger Thomas Lundin.

Men före det blev låten Tommy Körbergs bidrag i Melodifestivalen 1988. Tommy Körberg vann och tävlade för Sverige i europafinalen i Dublin det året. Där kom Stad i ljus på 12:e plats.

- Stad i ljus är nog den enda melodifestivallåten av alla 1400 som tävlat sedan 1956, som faktiskt blivit en psalm, konstaterar Lundin.


Stad i ljus är inte den enda psalmen med Py Bäckman som upphovskvinna.

Psalm 808 i den svenska psalmboken, Vad är Gud, är också skriven av henne.


Py och Nordman

Py Bäckman är artist, sångare och musiker, men hennes största framgångar är låtarna hon skrivit åt andra artister. T.ex åt folkrockgruppen Nordman. Py Bäckman och Mats Wester inledde ett samarbete 1993 och det var där och då som Nordman grundades.

Nordmans stora hit Vandraren är bara ett exempel på samarbetet Wester-Bäckman.


Den andra superhiten som Py Bäckman skrivit är Gabriellas sång. Ett beställningsarbete hon fick för filmen Så som i himmelen (2004). Stefan Nilssons filmmelodi behövde en stark text för huvudpersonen Gabriella, som spelades av Helen Sjöholm.

- Py skrev texten på noll time, har hon berättat. Hon var nöjd med sången, men hade absolut ingen aning om att denna sång skulle bli en superhit, berättar Lundin.


Gabriellas sång låg på Svensktoppen i 68 veckor åren 2004-2006. Covers på låten har gjorts av både dansband, Riki Sorsa och Py Bäckman själv.

Musik hela livet

Py Bäckman har levt av och med musik hela sitt liv. Hon upptäcktes redan som 9-åring tack vare ett turnerande radioprogram. Efter det blev det TV-debut hos Lennart Hyland 1957.

Py Bäckman är född i Solna, men växte upp hos mormor och morfar i Iggesund.

- Hennes mormor lär ha varit en kyrklig och from kvinna. Hon ville att lilla Py skulle uppträda i folkdräkt och det här visade sig vara en succé, berättar Thomas Lundin.

Sedan unga år har Py Bäckman turnerat i de svenska folkparkerna och senare också på klubbarna med rockbanden NQB och Raj Montana Band.

Solokarriären inledde hon på 80-talet och just nu är hon aktuell med sin nionde soloskiva Vi är bara människor. De nya låtarna är ett samarbete med Ulf Lundell gitarristen Janne Bark.


Py Bäckman har rört sig både inom pop-, rock-, musikal- och visvärlden. Som sångerska och musiker och som låtskrivare och kompositör.

Musiken lever ständigt i henne. De nya låtarna hon skrivit med Janne Bark innehåller samma energi och finess som låtarna alltid gjort när Py Bäckman varit inblandad.

Lyssna på Py Bäckmans sånger i Thomas Lundins skivhylla!
I Vega Visor 25.5 kl. 21.05 och 31.5 kl. 8.05.

Courtney Barnett är en artist att lägga på minnet

$
0
0

Vad gör man när ingen vill ge ut ens skiva? Jo, man lånar pengar från sin farmor och startar ett eget skivbolag. Det är var Melbournebaserade singer-songwritern Courtney Barnett gjorde.

Fakta om skivan:

Artist: Courtney Barnett
Titel: Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit
Utgiven: 20.03.2015
Vitsord: 3,5 / 5

På det egna Milk Records gav hon sedan ut EP:na I've Got A Friend Called Emily Ferris (2012) och How To Carve A Carrot Into A Rose (2013). De väckte så pass mycket intresse att indiebolaget Mom + Pop Music i New York gav ut dem som The Double EP: A Sea of Split Peas.

Redan här märkte man att Courtney Barnett hade något eget och speciellt på gång även om hon då ännu inte riktigt lyckats hitta sin egen stil. Men med sitt egentliga debutalbum Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit har Courtney Barnett nu visat att hon definitivt är ett namn att lägga på minnet.

Skivan känns uppfriskande handgjord, spontan, långt ifrån överproducerad. Om något kanske den stundvis låter nästan litet väl oslipad, nästan demoaktig. Men det här var också något som Courtney Barnett var ute efter. Trots att hon själv arbetat på låtarna i ett års tid lät hon inte sitt band ta del av dem förrän en vecka innan de skulle spelas in. Hon ville att det skulle låta fräscht och det har hon även långt lyckats med.

Som en road movie

Här finns härligt snedvridna elgitarrsound och det hela låter litet som en road movie där det emellanåt faktiskt händer något också. Hennes sångröst är smått lakonisk vilket passar bra till hennes underfundiga och småroliga texter som ofta är personliga och smått berörande.

Courtney Barnett
Courtney Barnett Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Skivan med den fyndiga titeln Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit blir bara bättre för varje gång. Till och med de låtar som först kändes som snudd på utfyllnad växer bara man lyssnar litet mer på dem. Jag ser redan nu fram emot hennes nästa platta.

Tomorrowland – den förlorade framtiden

$
0
0

Tomorrowland – A World Beyond handlar om ett äventyr till en storslagen plats utanför tid och rum. En plats varifrån man kan rädda världen och de som räddar världen är Casey (Britt Robertson) en nyfiken tonårsflicka och Frank (George Clooney) en småsur, gammal man.

Filmen borde vara bra, för den kan pricka av alla de rätta punkter som en film idag år 2015 skall ha: stark och självständig flicka i huvudrollen (filmen har de facto två flickor), en stor filmstjärna som är bra för marknadsföringen (Clooney) och ett hot om världens undergång.

Eftersom det här är en Disneyfilm så vänder man dystopin till en utopi och ger oss uppmaningen att fortsätta drömma och fantisera.

Men trots alla rätta element blir det hela ändå inte bra.

Tomorrowland börjar 1964, den unga pojken Frank (Thomas Robinson) kommer till framtidsmässan i New York för att visa sin uppfinning. Där träffar han en smart, ung flicka Athena (Raffey Cassidy) som bjuder honom till framtiden, ett utopiskt samhälle som präglas av teknologisk optimism och glada mänskor.

Här gör filmen ett hopp till vår tid och vi träffar den unga tonårsflickan Casey. Hon är tekniskt begåvad och fiffig. I skolan får hon höra att världen håller på att gå under, lärarna talar om miljöförstöring, krig, politiska kriser men ingen kan svara på hennes fråga om hur man då kan fixa världen och rätta till felen.

För att göra en lång introduktion kort så får Casey en pin och när hon rör vid den får hon se en glimt av en helt annan värld, en annan tillvaro. Och det är nu som det börjar hända saker i rasande takt. Casey hamnar hos Frank som nu alltså inte längre finns på dem magiska platsen utan lever i den helt vanliga världen och just därför är han kanske nu en medelålders, småsur och bitter man.

Flickan Athena dyker också upp igen och trots att det förflutit 50 år är hon fortfarande en liten flicka. Det visar sig att Athena är en android och i hennes kölvatten följer andra (elaka) androider som ser ut som om de kom direkt ur The Matrix. Det blir en häftig jakt som inbegriper bl.a. en flykt i ett badkar och en helt ny sida av Eiffeltornet.

Casey, Athena och Frank måste tillsammans ta sig till den här magiska platsen, utanför tid och rum, för att kunna rädda världen.

Man kunde också beskriva filmen som en lightversion av Interstellar. Men där Interstellar präglades av pessimism handlar Tomorrowland om optimism.

Var framtiden bättre förr?

Det intressanta med filmen är frågeställningen hur vi ser på framtiden. 1960-talet präglades av optimism, allt skulle bli bättre och teknologin skulle vara hjälpmedlet på väg mot den lysande framtiden.

Nu ser vi på framtiden med större farhågor. Och mötet mellan den optimistiska Casey och den pessimistiska Frank är kanske den största och mest intressanta kollisionen i filmen.

Filmen vill visa att vår förlorade tro på framtiden är det som orsakar problemen idag. Jag skall inte avslöja hur filmen kommer fram till den slutsatsen men vårt frossande i undergångsstämningar och dystopier menar man att i det långa loppet skadar oss. Du blir det du talar om, typ.

Det är inget fel att Disney & Co. med regissören Brad Bird i spetsen gör en familjefilm som handlar om att rädda världen och tron på framtiden. Men det fungerar inte när allting på slutet blir både naivt och sentimentalt.

Sedan köper jag inte heller resonemanget om att vår fascination för dystopin och undergången är skadlig. För man kan också vända på det hela, vi behöver kanske berättelser om undergången för att bättre förstå vad vi inte vill ha. Dessutom har undergången och dystopin mer dramatik.

Dante Alighieri skrev i början av 1300-talet Den gudomliga komedin, den består av tre delar: Helvetet, Skärselden och Paradiset. Men vilken av de tre delarna av Dantes verk är det som vi fortfarande talar om?

Att lyssna, inte lysa

$
0
0

Impro är att lyssna. Att ta upp andras idéer och ge upp sina egna. Att acceptera att man ibland inte hänger med utan bara släpar i ett rep efter tågvagnen. För nästa ögonblick är man uppe i vagnen igen och färden fortsätter tillsammans.

Det här får jag lära mig när jag inför radioteaterpremiären på föreställningen Top Guns träffar Anja Bargum, Max Bremer, Niklas Häggblom och Åsa Nybo, alla medlemmar av improvisationsteatern Stjärnfall.

Det är mycket jag är nyfiken på: Varför börjar man satsa på impro? Vilka är improskådisens främsta yrkeshemligheter? Och så alltså detta om improns själva själ. Men vi börjar med alltings början:

Stjärnfall-gruppen bildades för snart tjugo år sedan – också om ni kom med i gruppen vid lite olika tidpunkter. Hur kom ni ursprungligen in på improvisation och varför ni valde att satsa på det?

MAX: För mig, som för så många andra, började allt med den engelska impro-gurun Keith Johnstons legendariska bok i ämnet. För honom är impron mera ett arbetsredskap för skådespelare och han utvecklade olika lekar för att hjälpa skådespelare att få tillbaka den kreativitet som teaterskolan – åtminstone i England – har tagit livet av. Vi var en grupp som genast tände på det här och började göra övningarna ur boken.

NIKLAS: Det speciella är att hos oss sattes impron igång av professionella utövare, medan det i de flesta länder är amatörer som sysslar med impro. På internationella festivaler har folk varit väldigt förvånade över att vi inom Stjärnfall håller på med det här fast vi är proffsskådespelare.

MAX: Eller kanske framförallt över att vi gör det trots att vi är så kallade klassiska skådespelare. I andra länder skiljer man ofta mellan ”actors” och ”comedians”.

Niklas Häggblom, Åsa Nybo, Anja Bargum och Max Bremer
Åsa Nybo & Anja Bargum Niklas Häggblom, Åsa Nybo, Anja Bargum och Max Bremer Bild: Jessica Edén/YLE

Mer än roliga knorrar

ANJA: Till exempel i New York är det väldigt vanligt att människor går på improkurser. Där är impro framförallt komedi, medan vi vill att impro skall täcka alla spektra av livet och vara både roligt, berörande och dramatiskt...

NIKLAS: ... inte bara punchlines och gags.

ÅSA: Ursprungligen började vi faktiskt med det som man inom impron brukar kalla ”teatersport”, där man delar in sig i olika lag och spelar upp korta scener och där det hela går ut på att komma till en rolig knorr på slutet. Men vi ville utveckla oss vidare. Och då var vi så pass kamikaze att vi satte igång med att göra impro-följetonger som bestod av 5-6 föreställningar som hängde ihop. Det var ju helt omöjliga projekt egentligen...

ANJA: Vi kunde ju ha valt att specialisera oss på att göra underhållande krogshower med korta, kvicka nummer och möjligen skulle vi i dag ha en större publik och få fler beställningar. Men i stället har vi valt att utveckla oss som improvisationsskådespelare med allt vad det innebär av att ta stora risker. Och också om det kanske inte är det som har gett oss den största publiktillströmningen är det åtminstone för mig själva kärnan.

Hemliga koder

Ni har ju under åren fortsatt att skola er som improvisatörer vid sidan av annat skådespelararbete och satsat djärvt på många olika former av långa föreställningar. Gemensamt för dem alla är ju att ni aldrig har en aning om vad som kommer att hända i föreställningen när ni går upp på scenen. För att få det här att fungera måste det ju finnas någon form av osynlig kommunikation mellan er skådespelare. Hur ser den ut?

MAX: Vi har ju olika tekniker där man genom kroppsspråket kan kommunicera med varandra så att man kommer vidare i historien. Man kan till exempel börja en ny scen med att man ställer sig framme på scenen...

NIKLAS: ... också om det här naturligtvis är sådant som publiken inte får märka.

ANJA: Men det handlar ju inte om att ha en massa hemliga koder, utan bara vissa överenskommelser om rent tekniska saker.

Hur fungerade allt det här nu när ni jobbade i radion?

ÅSA: Vi undrade lite hur vi skulle kunna klara av den här biten, eftersom både vi själva och publiken vanligen avläser så mycket av vårt kroppsspråk. Och nu var vi betydligt mera stillasittande.

MAX: När man jobbar för radion kunde ett bra sätt att förbereda sig vara att göra ett ordentligt förarbete kring karaktärerna. Att skapa karaktärer som man sen kunde ösa mycket ur i de olika situationer som karaktärerna hamnar i. På så sätt kunde man få in mera av det subjektiva och det subtila, mera lyriska element och känslotillstånd som inte bara handlar om intrigen eller situationen, utan om personligheten. Det spännande är ju att undersöka vad som driver en person. Det hiskeliga babblet handlar ju ofta om att fylla ett tomrum...

ANJA: Vi försöker ju också hela tiden bli bättre på tysta scener. Scener där man gör saker, som visar så mycket mer än ord. Vi jobbar hela tiden på att komma ifrån babblet.

MAX: Det som gjorde att det fungerade när vi nu spelade in vår radiopjäs, trots att vi inte gjorde något stort förarbete kring karaktärerna, var att vi fyra har jobbat ihop så länge och känner varandra så bra. Man kan spela på sina egna polariteter, eller den andras, eller på vissa karaktärsdrag som antingen är gömda eller i förgrunden.

Vadå repetitioner?

Du talar om förarbete. Men hur kan man egentligen förbereda sig inför en helt improviserad föreställning?

ANJA: Folk undrar ju ofta vad man sysslar med när man repeterar inför en improföreställning. Men det finns helt enkelt vissa saker som gör det lättare för en bra föreställning att födas. Man kan till exempel öva sig på att etablera olika miljöer, vem man är och vilka ens relationer är.

ÅSA: En viktig sak är bland annat att träna på att inte prata om det man gör. Det blir ofta ganska tråkigt. Om en scen utspelar sig låt oss säga under en operation är det bra att låta kirurgen prata om något helt annat än operationen, som. t.ex. om gårdagskvällens teaterbesök.

ANJA: Det handlar väldigt ju mycket om att använda sig själv. Ibland förbereder vi oss inför en föreställning genom att tala om vad som hänt under dagen, för att man ska kunna landa i sig själv.

ÅSA: Och försöker man undvika nånting brukar det oftast vara det första som kommer fram på scenen...

Att bära varandra

NIKLAS: Det handlar ju framförallt om att man måste lita på varandra. Gör man inte det börjar man själv ta för mycket ansvar och dra berättelsen åt det håll man själv tycker. Då försvinner hela impro-galenskapen och alla plötsliga infall. Det handlar om tillit, inte om att nån i gruppen ska lysa.

Att komma med nån briljant punchline kan de facto döda själva föreställningen. Man får ett stort skratt, men där tar berättelsen egentligen slut. Man har tagit kål på det som man har byggt upp och måste börja om från början.

ANJA: Det är jätteobehagligt att improvisera om man plötsligt märker att nu är här något annat på gång än att vi berättar en historia tillsammans och försöker få varandra att lysa. Vår grunduppgift är att ge saker till de andra i gruppen. Så fort man märker att nåns ego är på scenen stör det. Det kan t.ex. handla om att nånting man säger inte går vidare för att den andra är för upptagen med att fundera på vad hon eller han själv ska säga. Då har man kommit mycket långt från improns fantastiska huvudfilosofi som går ut på att alla bär varandra.”Lämna bort egona” är en gyllene regel inom impron.

Acceptera otryggheten

NIKLAS: Jag tror att det här är något man måste jobba mycket på. Vi kan ju inte bestämma vad som ska hända i våra föreställningar, men just det här samspelet är något vi kan jobba på under våra repetitioner. Att lyssna. Att ta upp andras idéer och ge upp sina egna. Med andra ord att inte investera sitt ego i sina idéer utan i stället inse att man kan bygga vidare på andras.

Ibland hänger man inte riktigt med, men då gäller det bara att förlita sig på att ”aha, du hänger med, då ska jag bara lyssna på dig”. Man hänger ett tag i ett rep efter tågvagnen och så plötsligt är man där uppe i vagnen igen och förstår var man befinner sig. Att acceptera den otryggheten är viktigt. När man har lärt sig det här samspelet kan man egentligen improvisera precis vad som helst.

Top Guns, ett samarbete mellan Stjärnfall och Radioteatern, sänds i Radio Vega onsdag 27.5 kl. 21.05 och midsommarafton kl. 17.15.

Schyssta nya låtar bortom mainstream vol. 5

$
0
0

Strömmen av ny musik är stridare än någonsin och det är helt omöjligt för gemene strölyssnare att ens försöka hänga med i alla svängar. Därför presenterar jag med lagom ojämna mellanrum tips på nya schyssta låtar som glatt mig den senaste tiden. Det blir mestadels en rundtur i det uppfriskande musikaliska fältet någonstans litet bortom de mest upptrampade stigarna. Här kommer ånyo en handfull sådana låtar.

The Proclaimers / You Built Me Up


Ända sedan tvillingarna Charlie och Craig Reid gav ut deras debutalbum This Is The Story med sitt band The Proclaimers år 1987 har jag varit en inbiten fan. Stundvis kanske t.o.m. litet väl inbiten för jag har fortsatt att köpa deras skivor även när de i något skede började låta litet som ett skotskt dansband. Visserligen är det ett snäpp eller två bättre än den svenska dito, men ändå – hugaligen och bevare mig väl. Men nya plattan Let's Hear It For The Dogs har tack och lov mera gemensamt med deras fantastiska platta Sunshine On Leith (1988) och även Hit The Highway (1994). En återgång till det gamla goda Proclaimers-stuket. Vilket gör mig glad.

Saun & Starr / Big Wheel


Om ni har hört Sharon Jones & The Dap-Kings, så har ni hört Saun & Starr. För den här duon har agerat bakgrundssångerskor åt Sharon Jones under namnet The Dapettes. 2014 gav Saun & Starr ut sin första egna skiva och nu har nummer två kommit. Härligt soligt souligt varmt och man blir bara på gott humör.

Mini Mansions / Freakout!


År 2009 bestämde sig Queens Of The Stone Age för att ta en liten paus efter en tung turné. Men det var basisten Michael Shuman inte pigg på, så för att få tiden att gå startade han bandet Mini Mansions. Men det här är helt annan musik än QOTSA. Trots att Mini Mansions är från Los Angeles gör de poporienterad musik som för tankarna till E.L.O., 10CC och senare The Beatles. Varför inte litet Sparks också. Pop – ja, men ingen lättviktar sådan, utan det här kräver redan litet av lyssnaren. Och jag gillar musik som bjuder på litet tuggmotstånd. Babyvällingen får någon annan ta.

Young Fathers / Rain Or Shine


Aj, aj, ändå det där orgelsoundet i början! Det greppar genast tag i mig. Young Fathers är en hip hop-trio från Skottland och de har nyligen gett ut deras andra platta där de tar influenser från elektropop, avantgarde musik och varför inte även krautrock. Det hela blir en väldigt brittisk form av hip hop som inte längre har så mycket med den amerikanska varianten att göra. Rätt uppfriskande. På sitt sätt.

Terakaft / Karambani


Tuareg-bandet Tinariwen från norra Mali har ju rönt en hel del uppskattning världen över de senaste åren. En av musikerna som grundade Tinariwen startade även ett annat band – Terakaft. Han är inte längre med, men trion Terakaft gungar på ändå med deras gitarrbaserade ökenbluesrock. Medryckande och inspirerande. Karambani är tvivelsutan en höjdarlåt live.

Schyssta nya låtar bortom mainstream-listan på Spotify:

Viewing all 1688 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>