Quantcast
Channel: Radio Vega | svenska.yle.fi
Viewing all 1688 articles
Browse latest View live

Löprundor i mörkret

$
0
0

I thrillern Hush Baby som utkommer idag kombinerar Johanna Holmström två miljöer som lämpar sig bra för hemligheter. Den ena är den vackra och rika fasaden och den andra är den mörka snårskogen. På Vråkören skyddar flere generationer sina hemligheter både inomhus och utomhus.

Huvudperson är barnpsykologen Robin som motvilligt återvänder till Vråkören för att hälsa på sin alkoholiserade mamma som hon är orolig för. Barndomens miljö med orörda marker och tät skog har förbytts i dyrbara strandtomter och villor med panoramafönster mot havet och ryggen mot vägen. Det blir inget kärt återseende, utan obehagliga minnen väller fram. Minnen av övergrepp, hemligheter och rädsla.

Mörkermotion

Holmströms psykologiska thriller dukar till en början upp en hel by av namn och personer som läsaren får försöka placera ut i det höstliga östnyländska landskapet. Robin gör under sina besök hos mamman löprundor och möter villaägare av olika kaliber. Löpandet ger henne en möjlighet att se saker som hon annars inte skulle uppfatta, en del bara som skuggor i ögonvrån. Hon löper längs mörka vägar ifrån sina egna smärtsamma minnen och det obehagliga knattret av mopeder som följer efter.

Det går rykten om armborstmannen som härjade i skogarna för många år sen. När Robin var liten mötte hon och hennes bror honom i skogen. Nu har han rymt och är på fri fot. Det gör barnen rädda och oroliga och Robin får i uppgift av grannfruarna att tala med dem för att lugna dem.

pärmbild till johanna holmströms Hush Baby
pärmbild till johanna holmströms Hush Baby Bild: Schildts & Söderströms

Kvinnor och barn

Men det här är samma grannar som trakasserar hennes mor och försöker förmå henne att flytta. Någonting är allvarligt fel och Robin får använda all sin lyhördhet för att uppfatta vad som inte sägs. Även om det här inte är en skildring av frustrerade hemmafruar i sina fina villor så rör sig den dagliga samvaron mest mellan kvinnor och barn. Enstaka män förekommer. Men de befinner sig på olika sätt i periferin. En av dem har dessutom förolyckats under en älgjakt i en arrangerad olycka. Det vet vi från romanens inledande scen.

Holmström har i barnpsykologen Robin skapat en opålitlig berättare som agerar på känsla. Hon känner inte sig själv särskilt bra, men är bra på att få folk att berätta och utnyttjar det. Ibland är hon burdus och drar slutsatser som blir felaktiga. Men så spetsar Holmström också till sin thriller så att nästan ingen lämnas oskyldig utanför. Efter en ganska lång startsträcka då det mesta är aningar, minnen eller missförstånd dras snaran åt kring människorna på Vråkören. Alla visar sig ha sin andel i dramat, som har långtgående konsekvenser i tid och rum.

Skrämmande skog

Det är inte första gången Holmström använder sig av den mörka snårskogen som plats. Även i novellerna i Camera Obscura och i romanen Ur din längtan förekom skogen som en scen för sådant som inte skulle synas i dagsljus. Ingen vet vad som ruvar i mörkret i den ogenomträngliga granskogen, och vem som betraktar dem som befinner sig på de smala vägarna.

Till de här skogarna söker man sig inte för att njuta av naturens ro. Snarare sällar Holmström sig till en mellaneuropeisk tradition där skogen alltid innebär ett latent hot och där det oöverskådliga förbinds med obehagliga överraskningar. Tänk bara på skogen i t.ex. Harry Potter. Hit går man inte för att hitta svamp eller bär. Nej här finns bara mörka ruvande träd.

Miljön i Hush Baby påminner om Björnsö österom Helsingfors med sina stora villor och vissa platser har riktiga namn som t.ex. Kalkstrand och Nordsjöhamn. Holmström leker med en fiktiv värld hon känner bra till på samma sätt som hon leker med en genre läsaren är bekant med. Men hon tänjer medvetet på genrens gränser.

Stora moraliska frågor

I en kriminalberättelse är det viktigt att veta vem som är mördaren. Men här står större saker på spel. När Robin blir närmare bekant med grannarna får hon veta mera om en välgörenhetsorganisation som de flesta verkar ha en relation till. Men vem som egentligen organiserar verksamheten är det svårt att få reda på. Någon lägger ut ledtrådar som leder till Rumänien och till Robins barndom, men vill inte själv ge sig till känna.

Och varför leker barnen så obehagliga lekar, som de inte vill berätta om? Hush Baby är lika snårig och mörk som en ogallrad granskog och den ställer stora frågor om identitet, moral och erbjudanden det är bäst att tacka nej till. Holmström är en berättare som vet hur man skruvar till en berättelse ännu ett varv.


Dikten som tillflyktsort

$
0
0

I Kurt Högnäs dikter står landskapet i fokus, ett tillsynes odramatiskt landskap där små skeva rörelser kan bli betydelsefulla och livsavgörande.

Minnet må vara ett ruckel men glömskan är dess olaga rivning.

Dikternas jag rör sig ofta i ett obekant (för att inte säga obekvämt) och öppet landskap där utflykten, färden, resan, blir till en sinnebild för en existentiell vandring där målet är höljt i dunkel och dimma – en vaghet och osäkerhet vilar över sidorna.

Högnäs senaste lyriksamling bär titeln Refug, ett ord som betyder tillflyktsort och som allmänt används för att beskriva de upphöjningar i vägbanan som avgränsar olika körfält från varandra.

Pärmen till Kurt Högnäs lyriksamling "Refug".
Pärmen till Kurt Högnäs lyriksamling "Refug". Bild: Sets förlag

Refugen i Högnäs dikter och prosatexter är påfallande ofta en strand, en bro eller en brygga, där en båt med människor ombord tar iland för att söka skydd undan ett annalkande odefinierat hot eller för att ta steget vidare ut och framåt in i en okänd framtid.

Eller också kan man se båten (färjan, farkosten, jollen, kanalbåten) i sig som ett slags refug – en tillflyktsplats i ständig rörelse mellan tid och rum, mellan då och nu, mellan nu och en okänd evighet, mellan ett vi och ett ensamt jag.

Och så alla dessa fåglar och fiskar som också kan ses som budbärare mellan olika element och lager av tid.

Dova undergångsstämningar

I dikterna finns ett dovt eko av undergångsstämningar: katastrofer och miljöförstörelser liksom krigshandlingar – och den ständiga närvaron av döden inte att förglömma.

Inte mening, men meningens skugga, skildrande inte skuggans väsen, med dess fall.

Vid sidan av all denna stilla kurande oro och sorg finns också ett ljusare och lätt nostalgiskt barn(doms)perspektiv där sommaridyllen och gemenskapen med naturen och familjen får utgöra en motvikt och kontrast till de mer mollstämda klangerna.

Naturen härbärgerar på så vis både en förödande och förgörande kraft samt en livgivande och livsupprättande kraft i Kurt Högnäs stilla berörande dikter.

Arvid Mörne-pristagarna utsedda

$
0
0

Årets Arvid Mörne-tävling gällde noveller och sammanlagt 66 bidrag skickades in till tävlingen. Första pris gick till Satu Laukkanen, andra pris till Christa Lundstörm och tredje pris till Julia Wickholm.

Första pris på 5 000 euro gick till Satu Laukkanen (f. 1990), Åbo, för novellen ”Vi varandra”. Novellen gestaltar vardagen i kärlekslivet där mångbottnade detaljer blir främmande och avgörande för att fortsätta bygga bo.

Oron på och mellan raderna fladdrar som fjärilar magen. Det är en novell med putsad fasad men innan tapetklistret torkat har kärleken skavt hål i skinnet.

Satu Laukkanen
Satu Laukkanen Satu Laukkanen Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Andra pris på 3 000 euro gick till Christa Lundström (f. 1996), Vasa, för novellen ”Adventskalendern”, som på ett skickligt vis väver samman konkreta detaljer med dolda, känslomässiga smärtpunkter i en berättelse som genomsyras av tilliten till medmänsklighet, värme och hopp.

Lyssna på en intervju med Christa Lundström - längd 5 minuter:

Christa Lundström, 2:a pristagare i Arvid Mörnetävlingen 2015.
Christa Lundström Christa Lundström, 2:a pristagare i Arvid Mörnetävlingen 2015. Bild: YLE/Jessica Morney

Tredje pris på 2 000 euro tilldelades Julia Wickholm (f. 1987), Söderkulla, för en elegant komprimerad gestaltning av hur våldet i ett parförhållande långsamt eskalerar. Utan att skuldbelägga offret blottar skribenten det komplicerade samspelet mellan lust, beroende och våld.

Ett hedersomnämnande gick till Malou Zilliacus (f. 1987), Bromma, Sverige, för en vardagssinnlig skildring av en 82-årig kvinnas pånyttfödelse. Novellen tvingar sin läsare till perspektivbyte och raserar effektivt tabun kring kvinnlighet och åldrande.

Hedersomnämnande fick även Mariann Hilli (f. 1987), Åbo, för novellen ”Hamideh”, som utvecklas till en balanserad och verklighetstrogen skildring av livets ovillkorliga gång. Mitt i saknaden kan glädjen visa sig, och allt känns meningsfullt igen.

I prisjuryn 2015 satt författaren Mia Franck (ordförande), litteraturforskaren Eva Kuhlefelt och författaren Peter Sandström.

Syftet med Svenska Folkskolans Vänners litterära tävlingar är att främja intresset för att skriva skönlitteratur. Det finns två tävlingar: Arvid Mörne-tävlingen (för under 30-åringar) som instiftades 1986, och Solveig von Schoultz-tävlingen (för de som fyllt 30) som instiftades 2004. Vartannat år gäller tävlingarna dikter, vartannat år noveller.

Knarkar skrivarkurser och dricker saft

$
0
0

Satu Laukkanen började skriva för att bearbeta egna upplevelser, för att hon känner att hon behöver skriva.

Laukkanens vinnarnovell Vi Varandra är en berättelse om ett par som flyttat från staden till landsbygden, där den ena parten vill leva så mera än den andra. Trots att kärlek finns så förstår läsaren att de olika viljorna kan komma att göra kärleken svårgenomförbar i vardagen.

Laukkanen som själv är uppvuxen i Sjundeå har egna erfarenheter av att dras mellan stad och landsbygd då hon flyttade till Åbo för studier i litteraturvetenskap.

– Det var befriande att få komma till Åbo och studera. Jag var inte en ungdom som festade så det kändes som att har ett socialt liv äntligen. Men då man blir äldre känns det inte så extremt.

Det är ett exempel på hur de egna erfarenheterna har beröringspunkter med texten.

Fysisk text

Jag träffar Laukkanen i hennes lägenhet i Åbo. Hon skriver i sängen, i soffan, vid skrivbordet, på natten. På väggen finns randiga tapeter, precis som i novellen. Hennes text är både fysisk och detaljrik.

– Jag tycker om kroppar och saker som känns i kroppar. Jag lägger märke till vissa detaljer; ansiktsuttryck och hur människor beter sig.

I sina texter undersöker Laukkanen andra personer genom sitt berättarjag. Människorna, inte jagperspektivet, är oftast de som får utrymme.

Satu Laukkanen
Satu Laukkanen Bild: Sebastian Bergholm/Yle

Skrivarkursens rus

Satu Laukkanen knarkar skrivarkurser. Hon har alltid skrivit, men det fick en ny betydelse då hon för fyra år sedan tog del av en skrivarkurs på Åbo arbis som sen följdes upp av bland annat kursen litterärt skapande. Skrivandet sker i grupper och leds av författare.

Att få feedback på de egna texterna har varit viktigt, men också att vara del av ett skrivande sammanhang.

– Jag har fått jättemånga fina vänner och det kändes bra att få kritik av människor som inte tar mitt parti.

Skrivarkursen tacklar också frågor som varje författare stöter på; hur skriva om andra människor som eventuellt känner igen drag av sig själva sig i texterna.

Hon är ändå inte rädd för vad andra människor skall tycka.

– Jag tror att man måste skriva utan att fundera så mycket.

Det är i redigeringsskedet man får fundera kring texten ett ytterligare varv. De litterära vännerna hjälper en att tackla självkritiken, frågan om det man skriver alls är relevant.

Vad är bra litteratur?

Satu Laukkanen skriver snabbt. Hon gillar ljudet av tangenterna, sitt tangentbord, poesi och för henne är det också viktigt att texten ser vacker ut på sidan.

– För mig handlar det jätte mycket om form och jag tycker om då texter är lekfulla.

Hon föredrar lågmäld litteratur men läser också spänningslitteratur, där formen inte är allting.

Att vinna priser är ovant men kul får jag veta då vi dricker te. I Vi varandra dricker berättarjagets partner, Volt, kaffe. Det är bara i samband med honom som kaffe luktar gott. Det här är ytterligare ett exempel på hur något i livet söker sig in i texten.

– Jag är absolut ingen kaffetyp. Jag har försökt lära mig då det känns att alla borde dricka kaffe men jag tänkte att jag kan vara ett evigt barn och hålla mig till te och saft.

Oron på och mellan raderna fladdrar som fjärilar i magen, ja bland annat så beskriver juryn den text som placerade Satu Laukkanen högst upp i Arvid Mörne -tävlingen 2015.

Lyssna på Satu:

Veckans Sibbe: Utmätningsmännen tänkte ta flygeln

$
0
0

Flygeln i Jean Sibelius hem Ainola var en 50-årspresent. 144 av hans musikvänner hade samlat ihop pengar för att kunna ge honom ett ordentligt instrument.

Men det höll på att gå illa. Som vanligt hade Sibelius stora skulder och bara några dagar efter 50-årsdagen knackade utmätningsmän på dörren. De såg sig omkring och konstaterade att flygeln kunde var en lämplig pjäs att mäta ut. Till all lycka kom Sibelius vänner ännu en gång till hjälp och sångerskan Ida Ekman ordnade en folkinsamling. Skulderna kunde avkortas och Sibelius fick behålla sin nya födelsedagspresent.

Hög kvalitet

Pianisten Folke Gräsbeck har spelat in en skiva på flygeln på Ainola i Träskända och han berömmer instrumentet.

- Flygeln är inte stor, strax under 2 m lång, men den är i väldigt gott skick. Året 1915 använde pianotillverkaren Steinway mycket goda material.

De mekaniska delarna och strängarna tillverkades av fabriken i New York medan trädelarna och detaljerna av ebenholts monterades vid fabriken i Hamburg. Därifrån skeppades den till Finland.

Pärlande anslag

Klangbottnen i en flygel ska helst vara gjord av kvistfri gran med mycket täta fibrer. Steinway fick sitt virke från en speciell högslätt i Rumäninen, säger Gräsbeck och fortsätter,

- Ainolaflygeln är byggd av bästa material och det känns fortfarande. Den har inte den djupa basklangen som stora flyglar, men den har ett vackert lyriskt anslag som passar ypperligt för pärlande pianomusik som ”Nejlikan” och ”Impromptu”.

200 pianostycken

Hur Jean Sibelius själv spelade piano vet man egentligen inte så mycket, säger Folke Gräsbeck, men eftersom Sibelius komponerade också tekniskt avancerad pianomusik (t.ex. Kyllikki-sviten) så tyder det på att han var rätt duktig vid tangenterna.

- Sibelius skrev omkring 200 pianostycken och lägger man till de 200 verk där pianot finns med så är det en ansenlig mängd pianomusik han de facto skrev.

Han var aldrig någon vän av virtuost frodig textur à la Liszt eller Rachmaninov, säger Gräsbeck. Det framgår av Sibelius brevväxling där han ofta betonar det sångbara, det sjungande i musiken. Han var ingen vän av ytlig virtuositet.

Flygeln fyller 100 år

Sibelius spelade ofta på nätterna då han prövade hur olika kompositionsidéer kunde låta. Frun Aino var en duktig pianist och alla hans döttrar lärde sig grunderna i pianospel. Pianoläxorna fick döttrarna däremot öva på i källaren, dit det gamla pianot flyttades. Sibelius hade svårt att koncentrera sig på komposition om det förekom för mycket ljud omkring honom.

Flera kända musiker spelade för Sibelius då de besökte honom, bland andra Wilhelm Kempff år 1923, Kosti Vehanen och Marian Anderson 1933 och Emil Gilels 1952.

Flygeln fyller 100 år i år.

Hall of Fame eller Hall of Shame

$
0
0

En av de otaliga legenderna inom rockmusiken gör gällande att 27 är en speciellt farlig ålder. Som bevis brukar räkna man upp ett antal musiker som dött vid den åldern, den s.k. 27-klubben.

Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin, Jim Morrison dog alla som 27-åringar och kan anses bilda stommen för legenden om "klubben". Kurt Cobain och Amy Winehouse nämns också ofta i detta sammanhang. Men är det sant att man kan dra en lättnadens suck då man fyller 28 som musiker? Vilka andra än de ovannämda är medlemmar i 27-klubben och varför dog de vid så unga år?

Legenden föds

Legenden om 27-klubben föddes under en två års period, från Rolling Stones-gitarristen Brian Jones död under suspekta omständigheter i sin swimming pool den 3 juni 1969 till Doors-sångaren Jim Morrisons minst lika suspekta död i Paris den 3 juni 1971. Däremellan hade Janis Joplin och Jimi Hendrix dött av drogöverdoser vid 27 års ålder.

Alan Wilson från Canned Heat och Arlester Christian från Dyke and the Blazers som också dog som 27-åringar under den här perioden räknades först i efterhand då legenden började växa.

Snart insåg man också att blues-gitarristen Robert Johnson, en av de mest mytomspunna figurerna inom populärmusikens historia, också varit 27 då han enligt legenden mördades efter att ha sålt sin själ åt djävulen.



När Nirvanas Kurt Cobain begick självmord (eller mördades om man vill tro mera sensationella konspirationsteorier) år 1994 och Amy Winehouse dog av alkoholförgiftning år 2011 var klubbens "Big 6" kompletta.

Den här samlingen artisters liv och död har romantiserats och eftersom det är frågan om musikbranschen har legenden om en "27-klubb" vars medlemmar är förevigt unga använts för att sälja böcker, filmer, skivor, musikaler och cover-konserter där man bygger på den ganska befängda idén att det är "coolt" att dö ung och lämna efter sig en vacker kropp.

Sanningen

Journalister, vetenskapsmän/kvinnor och statistiker har under årens lopp forskat i varför just 27 skulle vara en så farlig ålder för musiker. Sanningen är att livet som musiker kan vara hårt och farligt och statistiskt sett löper folk i branschen en större risk att dö som unga (20-40 år) än genomsnittsbefolkningen.

Att just 27 års ålder skulle vara speciellt farlig stämmer däremot inte. Det är i själva verket vanligare att dö vid 28 års ålder och det farligaste levnadsåret verkar vara 56.

Men varför dör då musiker oftare än s.k. vanliga mänskor vid en ung ålder?

Pengar

Det rör sig en hel del pengar i musikbranschen och att inhibera turnéer och spelningar blir ofta dyrt och leder till besvär med försäkringsbolag och liknande instanser. För en artist är det inte så där bara att ringa till sin närmaste chef och meddela att man är litet förkyld eller att man har svårt att få barnvakt.

I värsta fall leder det till att sjuka artister eller personer som absolut borde läggas in på torken i stället tvingas ut på en lång turné (som ju är bokad långt på förhand) eller in i studion trots brist på inspiration och material. Ibland tar managers och skivbolag fel beslut i stället för att se på vad som är bäst för artistens fortsatta karriär.

Här ser vi ett skräckexempel på hur det kan se ut. Ett av 27-klubbaren Amy Winehouse sista offentliga uppträdanden den 18 juni 2011 i Belgrad:

Den 23 juli var hon död. I efterhand skyller de olika inblandade på varandra, något som igen är på tapeten tack vare den kommande dokumentärfilmen Amy.

Droger

Drogmissbruk utgör en av de vanligare inträdesbiljetterna i 27-klubben. Droger spelade en roll i alla de sex berömda medlemmarnas liv och var i varierande grad orsaken till deras död. Gary Thain (Uriah Heep), Rudy Lewis (The Drifters), Alan Wilson (Canned Heat), Kristen Pfaff (Hole) och Jeremy Michael Ward (Mars Volta, De Facto) hör också till den här kategorin.

Även i de fall då överdoser inte utgör den direkta dödsorsaken är droger ohälsosamma vilket kan leda till att man dör av sjukdomar man annars hade klarat av. Missbruket leder också ofta till psykiska problem som depression vilket kan ha allvarliga konsekvenser.

Varför är drogmissbruk så vanligt bland musiker? Enligt Keith Richards som ju torde veta vad han talar om, börjar det ofta ganska oskyldigt. Turnélivet är ganska besvärligt när det gäller dygnsrytm och liknande. Ibland har man svårt att hålla sig vaken när man borde vara det eller att sova då man äntligen har chansen. Då "hjälper" någon kollega eller manager ofta med ett litet piller som får en att uppnå det önskade tillståndet.

Vissa mänskor klarar av det här medan andra glider in i ett regelrätt missbruk. 60-talets överoptimistiska romantiserande av droger och 70-talets mode där kokain hörde till de främsta statusymbolerna förstörde många liv.


Lyckligtvis har drogrelaterade dödsfall inom musikbranschen minskat sedan 70-talet. Den som har pengar (i USA) har bättre möjligheter att få sakkunning vård än tidigare. Men det hjälper inte alltid. Vissa artister vill bara inte och då går det ofta illa till slut.

Alkohol

Trots att alkohol är lagligt och socialt godkänt leder missbruk ofta till försvagad hälsa och död. Visserligen inte lika snabbt som andra droger vilket leder till att spriten är ganska sällsynt som dödsorsak bland 27-klubbarna.

Men om man börjar tillräckligt tidigt är det nog möjligt att supa ihjäl sig ockå vid en yngre ålder. Sprit och droger går ju ofta hand i hand och bl.a. Jim Morrison, Janis Joplin och Amy Winehouse söp ganska friskt vid sidan om sina drogproblem.

För Ron "Pigpen" McKernan (Grateful Dead) och Dave Alexander (The Stooges) var spriten det som ledde till döden vid 27 års ålder.

Alkohol leder ju också ofta till att man gör mindre fiffiga saker i fyllan, något som kan vara farligt i samand med...

Trafik

Musiker är ofta på resande fot. Trafiken utgör ju en fara även för vanliga mänskor och den som spenderar en stor del av sin tid i diverse fordon löper rent statistiskt en större risk att råka ut för olyckor.

En hel del 27-klubbare har dött i trafikolyckor, bl.a. Jesse Belvin (sångare), Cecilia (spansk sångerska), Chris Bell (Big Star), Jacob Miller (Inner Circle), D. Boon (Minutemen), Rodrigo Bueno (argentinsk sångare) och klubbens nyaste medlem Slađana "Slađa" Guduraš (bosnisk sångerska) i bilar, Wallace Yohn (Chase) och Marina Serrano Serrano (Passion Fruit) i flygkrascher, och Pete de Freitas (Echo and the Bunnymen) på en motorcykel.

Hit får man väl kanske också räkna Roger Lee Durham (Bloodstone) som dog år 1973 efter att ha fallit av en häst.

Jacob Miller var en av Jamaicas mest begåvade artister och sågs som en av Bob Marleys tronarvingar.

Olyckor

En fara som hotar musiker är elektricitet. Förstärkaranläggingar och PA-system byggs upp under tidspress och ibland av mindre sakkunnig personal och om man slarvar med säkerheten kan det gå illa.

Den 3 maj 1972 spelade gruppen Stone the Crows en utomhuskoncert i Swansea. Det hade regnat och scenen var full av vattenpölar. Under den sista låten var gitarristen Les Harvey mitt i en intensiv gitarrsolo då han fick en elektrisk stöt som tog livet av honom och gav honom inträde till 27-klubben. Det bisarra var att stöten ledde till krampaktiga rörelser som många trodde var en del av showen.

Först när han blev liggande kvar på scenen efter att resten av gruppen lämnade den till rungande applåder insåg alla att något var fel.

Les Harvey (bror till sångaren Alex Harvey) var en av Storbritanniens mest begåvade gitarrister på 70-talet:

Sjukdomar

Vissa av medlemmarna i 27-klubben har råkat ut för en s.k. naturlig död. Medfödda hjärtfel och liknande kan leda till en överraskade död vid unga år. När det gäller turnélivet är det inte heller alltid lätt att hålla sig med sunda matvanor. Illa nog på lång sikt för vem som helst men livsfarligt för diabetiker.

Soulsångerskan Linda Jones som hade haft diabetes sedan barndomen hamnade i koma och avled under pausen mellan matinén och kvällsshowen på New Yorks legendariska Apollo Theater där hon skulle avsluta en längre turné.

Swingpianisten Nat Jaffe (högt blodtryck), gospelsångaren Joe Henderson (hjärtattack) trummisen Ukyō Kamimura (hjärnblödning) trumpetisten Richard Turner (hjärtattack) och sångerskan Nicole Bogner från österrikiska metallgruppen Visions of Atlantis hör all till denna undergrupp i 27-klubben.

Mord och självmord

Det rör sig en hel del skumma figurer i musikbranschen och musiker rör sig ofta på riskfyllda platser under riskfyllda tider av dygnet.

Arlester Christian (Dyke and the Blazers), Mia Zapata (The Gits), rap-artisterna Fat Pat och Freaky Tah, den mexikanska sångaren Valentin Elizalde och den ursprungligen iranska gitarristen Soroush "Looloosh" Farazmand från gruppen Yellow Dogs blev alla mördade.

Här kommer vi till den mest tragiska och onödiga kategorin av 27-klubbare, de som frivillgt blivit medlemmar genom självmord. Många begåvade artister är samtidigt också känsliga och vissa personer borde aldrig ha gett sig in i en så hård bransch som rockindustrin. Att uppnå framgång och förlora den eller att inte uppnå framgång trots ihärdigt arbete och begåvning kan tära på även den mest balanserade individ.

Kombinerat med sömnbrist, stress och överarbete kan det här leda till drastiska beslut. Som 27-åring är man kanske också mera benägen att se saker svartvitt än mänskor med mera livserfarenhet.

Badfinger hade under början av 70-talet en lysande karriär framför sig. De hade kontrakt med Beatles skivbolag Apple och sålde bra med skivor. Penningmässigt gick det inte så bra. När Beatles slutade hamnade Apple i ekonomiska svårigheter och ungefär samtidigt visade det sig att Badfingers manager var något av en skurk.

När gitarristen och sångaren Pete Ham insåg att han fortfarande efter åratals hårt arbete och många sålda skivor fortfarande inte ägde ett kylskåp eller en TV och att gruppens framtid hotades av managerproblem och rättegångar hängde han sig i desperation.

Han är inte den enda. Många av hans kolleger har tagit denna utväg då rockdrömmen såg ut att fly sin väg eller visade sig vara något helt annat än de trodde.

27-klubben

Keith Richards
Keith Richards Bild: By Siebbi (Keith Richards) [CC BY 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Vad skall man då tycka om den här legenden? Undersökningarna visar att myten om att speciellt 27 skulle vara en farlig ålder för musiker är just det, en myt.

Men myten kan vara en farlig idé. Man vet att åtminstone Amy Winehouse och Kurt Cobain var mycket medvetna om idén med 27-klubben och vem vet hur det påverkade dem.

Att rockmusik är något som bara är till för unga och att man som 27-åring börjar närma sig slutet av sin rockdröm är enligt mig en felaktig och i vissa fall farlig idé. Att det skulle vara speciellt glamouröst att dö före man fyller 30 tycker åtminstone jag att är en fjantig tanke.

Många av 27-klubbarnas äldre kolleger har skapat mycket bra och värdefullt och om de sen blir litet skrynkligare med åren så är det ju inte hela världen. Själv tycker jag att bilden till höger är mycket "coolare" än de du ser i början av den här artikeln.

Fokus på 27-klubben torsdagen 7.5 kl. 18.03 med repris onsdagen 13.5 kl. 13.03 i Radio Vega

Imperialismen som sprack

$
0
0

Vad händer efter att den värld vi känner till har kollapsat, efter att länder, strukturer och ideologier har splittrats? Hur ser livet efter en stor katastrof ut? Kulturredaktör Ida Henrikson drar paralleller mellan Vladimir Sorokins roman Tellurien och konstnärskollektivet De Kristallklaras film Society.

ben hellman
Ben Hellman har översatt Vladimir Sorokins roman Tellurien till sevnska. ben hellman Bild: Yle/Ida Henrikson

Den ryske författaren Vladimir Sorokin beskrivs ofta som en profet, det är lätt att läsa in förutsägelser i hans böcker. Själv brukar han svara att han ogillar han den stämpeln. Han rör sig ändå hela tiden parallelt både i historien och i framtiden.

I romanen Tellurien målar han upp ett Ryssland med dystra framtidsutsikter. Han förutspår att den imperialistiska nojan kommer att sluta i förödelse.

- Han förutser en total katastrof. Allt rämnar i små bitar, säger docent och lektor i rysk litteratur Ben Hellman, som har översatt flera av Sorokins böcker till svenska.

Ja, en framtid där både strukturer och länder har splittrats upp.

Efter flera succéromaner som Blått Fett och Snöstormen, är Tellurien det första av Sorokins verk där denne ryska litteraturens enfant terrible breddar sitt perspektiv och också synar osäkerheten i hela Europa. Det Europa han beskriver har genomgått två krig och resultatet är en mängd små stater som försöker klara sig undan inbördeskrig och maktkamper.

- Religioner, geopolitiska drömmar, ideologier, utopier, allting har upplevt ett sammanbrott, förklarar Hellman. Nu ska man börja bygga upp något nytt.

ur filmen Society av De Kristallklara
Verklighetsflykten blir en överlevnadsmetod både i De Kristallklaras flim Society och i Sorokins roman Telluien. ur filmen Society av De Kristallklara Bild: De Kristallklara

Verklighetsflykten som tröst

Samtidigt på finlandssvenskt håll är konstnärskollektivet De Kristallklara inne på väldigt liknande spår i och med sin nya film Society. Filmen, skriven av Henrik Heselius, Willehard Korander och Oscar Hagen, skildrar världen efter att de sociala strukturer vi känner till har rämnat. Efter en stor katastrof.

Det är en post-apokalyptisk tid där ledarskap och gränser har suddats ut. Vi får följa tre karaktärer som försöker hitta sina egna sätt att överleva – genom att bege sig på en inre resa, genom att utnyttja andra, eller genom att fly in i en virtuell värld.

Också i Sorokins Tellurien finns tanken om verklighetsflykten som ett centralt tema. Med hjälp av en spik av metallen Tellur som bankas in genom skallen i hjärnan, kan romanens figurer befrias och röra sig fritt i tid och rum.

Nästan i alla Sorokins verk förekommer (ofta påhittade) droger. Enligt Hellman symboliserar de en artificiell lycka, människans försök att undgå att leva i nuet och i de realiteter som råder. Men det är en villfarelse. Samtidigt är det just verklighetsflykten som ger stabilitet och hjälper människor att klara sig.

- Man måste ha drömmar, och i det här fallet hjälper drogen Tellur – tillfälligt, säger Hellman.

Förändingen börjar inifrån

De Kristallklaras film Society är, trots den djupa underliggande sorgen, en film fylld av hopp om en bättre värld. Om en förändring som börjar på individnivå. Det samma gäller romanen Tellurien, även om Vladimir Sorokins bild kanske inte är alldeles lika idealistisk/romantisk.

Då Sorokin indirekt kommenterar dagens Ryssland som har en ledare vars nycker styr hela landet, förstår vi att det handlar om Putin. Det blir ett slags ironiskt lovpris av presidenten.

- Det ser ut som om han håller på att restaurera de sovjetiska liket och limma ihop bitarna. Men i själva verket håller han listigt på med det rakt motsatta, att splittra upp det. På så sätt blir han hjälten som skapar ett Ryssland av mänskliga proportioner, säger Hellman.

Sorokins utopi är alltså en stat där medborgarna inte bara är tegelstenar som verkar på statens villkor, utan där staten formas efter och enligt individerna.

Kulturprogrammet Lasso har den här veckan temat fosterland.
Lasso på Yle Fem, onsdagar klockan 20 och på Yle Arenan.

Träffa kärleken på teatern

$
0
0

Alla går vi omkring och drömmer om den stora kärleken. Vissa möter den redan i unga år medan andra får harva runt i relationsdjungeln en längre tid innan de hittar den rätte. Sedan finns det de som aldrig träffat en lämplig partner vid mjölkhyllan i butiken, på jobbet eller ute på krogrundan och då kan det vara dags att testa alternativa metoder för att få till en fullträff på kärlekens piltavla.

I dagens värld är det lyckligtvis få som höjer på ögonbrynen om en bekant berättar att hen nätdejtar eller använder sig av någon dejtingapplikation för att utöka sin bekantskapskrets och möjligtvis också hitta den stora kärleken. Vill man hellre träffa nya människor öga mot öga kan s.k. snabbdejtning vara ett sätt - och gillar man teater kan man nu även kombinera dessa två.

Snabbdejta på teatern

Svenska Teatern i Helsingfors satsar i maj 2015 på ett koncept i vilket man både vill bjuda på en kulturupplevelse och förhoppningsvis även skapa nya bekantskaper för publiken. Efter pjäsen, som lämpligt nog handlar om en första dejt mellan två människor, får publiken möjlighet att snabbdejta varandra.

Manusförfattaren till komedipjäserna Dates John Lundsten, skådespelerskan Sophia Heikkilä och dramaturgen Linnea Stara är alla involverade i denna nya produktion som i bästa fall i det långa loppet leder till nya finlandssvenska skattebetalare.

Linnea Stara, Sophia Heikkilä, John Lundsten
Fr.v. Linnea Stara, Sophia Heikkilä och John Lundsten. Linnea Stara, Sophia Heikkilä, John Lundsten Bild: Yle / Hannah Norrena

- Idén kom från att vi på Svenska Teatern har talat mycket om hur vi kan erbjuda deltagande upplevelser för publiken och det här är ett sätt. Det finns många tankar bakom projektet, delvis ville vi beställa nya pjäser och eftersom det inte är särskilt lätt att hitta publik till ny dramatik ville vi pröva en ny form och på så sätt få nya manusförfattare att bli uppmärksammade.

John Lundsten som skrivit komedipjäserna Dates har tidigare främst gjort sig ett namn i TV-branschen med program som Putous, Pasila, Napamiehet och Salatut elämät på sitt CV. Möjligheten att skriva för teatern tog han emot med öppna armar.

- Jag var jätteglad att få skriva något för teatern för jag har tidigare bara skrivit för TV och dejting är dessutom ett spännande tema. Det handlar bl.a. om Tinder och hur människor i den virtuella världen sätter ut bilder på sig själva som inte alltid stämmer överens med verkligheten.

Förändra ditt liv på 5 minuter

Sophia Heikkilä är skådespelare och trots att hon är fåordig om själva handlingen i pjäserna avslöjar hon att det handlar om en första dejt mellan två människor i Helsingfors och hur den kan gå till. Trots att hon personligen inte längre är inne i dejtingdjungeln beskriver hon hur snabbdejtningen på teatern kommer att gå till i praktiken.

Dates är en relationskomedi på Svenska Teatern
Cecilia Paul spelar i Svenska Teaterns pjäs Dates. Dates är en relationskomedi på Svenska Teatern Bild: Cata Portin

- Vi har 40 platser, 20 för kvinnor och 20 för män. Efter pjäsen får var och en publiken träffa varandra i ca. 5 minuter innan man flyttar ett steg vidare till nästa. Fattar man tycke för någon kan man sedan be kontaktuppgifter av teatern.

Är man intresserad av att träffa nya människor behöver man inte vara orolig för att inte platsa in i sällskapet. Olika föreställningar är för olika åldrar.

- Vi har tre ålderskategorier, 25-35, 35-50, 50+, och sen ordnar vi också två HBTQ-kvällar, en för män och en för kvinnor. Man måste förhandsanmäla sig så vi kan se till att det finns ungefär lika många män och kvinnor. Man kan komma hit och snabbdejta först och hittar man någon spännande människa kan man se den andra pjäsen veckan därpå och sedan om ett år eller två komma på barnföreställning, haha.

John Lundsten, Sophia Heikkilä och Linnea Stara gästade Lördax på Radio Vega 2 maj 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.


Kulturhuvudstadsåret en vändpunkt för Mons

$
0
0

För inte så länge sedan skulle jag nog inte ha rekommenderat en kulturutflykt till Mons som ligger nära den franska gränsen i Vallonien. Men sedan huvudorten i den belgiska provinsen Hainaut blev europeisk huvudstad har det skett stora förändringar.

Mons är huvudorten i landskapet Borinage som fram till första världskriget var ett viktigt industriområde med stenkolsgruvor och järngjuterier. Militärhistoriker brukar vara speciellt intresserade av Mons eftersom första världskrigets första strider mellan britter och tyskar utkämpades här. På militärkyrkogården St. Symphorien vilar både soldater från det brittiska samväldet och tyska krigare.

Det i gotisk stil byggda rådhuset i Mons har nästan 550 år på nacken och den barocka klockstapeln Beffroi är stadens mest igenkännbara byggnad. Mons centrum är vackert, men om jag ska vara ärlig så är det i jämförelse med städer som Gent och Brygge inte så speciellt.

Trummor i Mons Memorial Museum.
Trummor i Mons Memorial Museum. Trummor i Mons Memorial Museum. Bild: Albert Ehrnrooth

Betong-Stradivarius

När det för åtta år sedan tillkännagavs att Mons tillsammans med Plzeň i Tjeckien skulle bli europeisk kulturhuvudstad var provinsstaden inte känd för sina museer, teatrar eller kulturevenemang. Därför var jag lite extra nyfiken på att se vad som hade förändrats.

Det visar sig att Mons på relativt kort tid har lyckats smälla upp fem museer och en konserthall, som alla nyligen öppnades mer eller mindre samtidigt.

Jag tittar in på en gammal brandstation som förvandlades till konserthuset Arsonic. Arkitektoniskt och akustiskt sett var det en utmaning eftersom budgeten var minimal. Jag talar med akustikern som försöker få betong och träribbor att klinga som en stradivarius.

Jag hade inte tid att närvara vid en konsert, men i oktober tänker jag återvända för att besöka Orlando di Lasso-festivalen. Roland de Lassus (1530-1594) som han ursprungligen hette, föddes i Mons och anses vara en av renässansens främsta tonsättare.

I krigens skugga

Bergen (som staden heter på nederländska) har nu äntligen också fått ett imponerande krigsmuseum som byggdes i en gammal vattenpumpstation.

Mons Memorial Museum är i princip ett ‘minnesmuseum’ men den permanenta utställningen handlar huvudsakligen om båda världskrigen och hur lokalbefolkningen klarade sig under den tyska ockupationen som sammanlagt varade i 8 år.

Skalet av det gamla nunnekapellet finns kvar men inuti uppvisar det nya konstmuseet Artothéque ganska få spår av den kristliga verksamheten som tidigare utövades här. Artothéque hör till den där lite nymodiga typen av museer som plockar fram och ställer ut massor av föremål som tidigare förvarades i magasinet.

Det är ganska underhållande men personligen ser jag hellre 10 riktigt fina föremål än 1000 objekt av mindre kvalitet. Det mest spännande är nog att besökare får en chans att titta bakom kulisserna. Man kan få en inblick i hur föremål konserveras och restaureras. Stora surfplattor ger besökare en möjlighet att ta reda på mera detaljer om utställda objekt och man kan också göra djupdykningar i stadens fascinerande historia.

I mitt inslag finns det tråkigt nog inte utrymme att inkludera ett besök till museet.

Fängslad poet och misslyckad predikant

Beundrare av Paul Verlaines diktverk besöker Mons på grund av att poeten tillbringade två år i stadens fängelse, efter att ha skadat sin älskare Arthur Rimbaud med ett pistolskott. En utställning om Verlaine och vad han sysslade med i fängelset kan man se på Beaux-Arts Mons (BAM).

Utställningen ‘Van Gogh au Borinage’, som också visas på (BAM), är den mest avslöjande utställningen jag någonsin sett om den holländska konstnären Vincent van Gogh.

När van Gogh år 1878 flyttade till ett gruvsamhälle lite utanför Mons följde han sin religiösa kallelse. Men gruvarbetarna uppskattade inte alls hans bibelläsningar och framför allt inte hans försök att dela deras lidande genom att leva i fattigdom och skänka bort alla sina ägodelar. De började göra sig lustig över den rödhårige och tafatte prästsonen och Vincents överordnade insåg att han inte dög som predikant.

Maison van Gogh i Cuesmes där Vincent  bodde efter att han hade skrivit till sin bror att han tänkte bli konstnär.
Maison van Gogh i Cuesmes. Vincent bodde här 1880 efter att han hade skrivit till sin bror att han tänkte bli konstnär. Maison van Gogh i Cuesmes där Vincent bodde efter att han hade skrivit till sin bror att han tänkte bli konstnär. Bild: Albert Ehrnrooth

Vincent tappade sin tro och efter en djup depression skrev han i juni år 1880 till sin yngre bror Theo (som också understödde honom finansiellt) att han tänkte bli konstnär. Vincent hade visserligen arbetat i sin farbrors konsthandel, men han hade hunnit bli 27 år gammal när han tog beslutet.

Inte många teckningar har bevarats från Vincents vistelse i Borinage men på basen av skisserna som visas på BAM museet måste man konstatera att van Gogh inte var någon naturlig begåvning. Han bodde i Cuesmes, inte långt utanför Mons, och ägnade sig på heltid åt att studera konstböcker och kopierade flitigt verk av konstnärer som Jules Breton, Hans Holbein och framförallt Jean-François Millet.

Obegåvad men envis amatör

‘Van Gogh au Borinage’ är en speciellt avslöjande utställning eftersom vi, med hjälp av brev, teckningar och (efter några år) oljemålningar, kan följa med konstnärens utveckling från obegåvad amatör till en av den moderna konstens banbrytare.

Utställningen visar också att Vincent gång efter gång återvänder till teman som han redan hade utvecklat i gruvdistriktet: arbetare (på landet), arbetarbostäder, såningsmannen och själfulla landskap. Synd att den här utställningen inte kan visas i flera andra städer. I det här sammanhanget kommer finländska Ateneums målning ‘Gata i Auvers-sur-Oise’ verkligen till sin rätt.

Här får man bästa beviset för att man inte nödvändigtvis behöver ha en medfödd talang för att bli konstnär. Om du idogt tränar och har rätt motivation kan du också bli en banbrytande konstnär. OK, det är förmodligen en liten vit lögn, men det är en sanning att talang är överskattat. Tråkigt nog avslutas utställningen ‘Van Gogh au Borinage’ redan den 17 maj.

Albert Ehrnrooth

Här hittar du mer om Van Gogh i Borinage.

Här hittar du mer om utställningen på Beaux-Arts Mons om Verlaine och vad han sysslade med i fängelset.

Ta också en titt på Alberts bilder från Mons.

Åbolands skärgård har fått nytt soundtrack

$
0
0

Låt mig vara fullständigt ärlig.

När jag läste det infobrev som följde med skivan Sol o värme suckade jag först tungt. "Tonberättelser om naturen", "poetisk ro", "lyrikens känsliga skönhet". Inte ännu en samling hötorgsdikter som vill berätta hur vackert det är i skärgården, tänkte jag. Visor som någon knäppandes på en akustisk gitarr sedan tolkar på ett överdrivet känslosamt sätt.

Har vi inte tillräckligt av den varan redan? Jo, jag skulle tro det.

Men sidu nej. Jag hade fel. Tack och lov.

För här har Åbomusikern Kaj Peter Harju tillsammans med bandet Havets Barn lyckats skapa riktigt snygga skärgårdshyllningar på ett nytt sätt. Eller nytt för skärgården, i alla fall.

Proge- och progginfluenser

Musikaliskt är det här litet Fish (f.d. Marillion) möter Procol Harum men med svenska 70-tals progginfluenser. Men litet stillsammare. Snygga melodier, väl spelat, bra stämning. Och till och med dikterna får ett djup som jag inte märkte när jag först bara läste dem i konvolutet.

Dikterna är skrivna av modern Runa Harju och sonen Kaj Peter lyckas göra dem mer än rättvisa. Ett skönt litet paket och en fin gåva till alla mödrar som förstår sig på den sällsynta kombinationen skärgård och progepop.

Kaj Peter Harju
Kaj Peter och Runa Harju + skivomslaget till Sol o värme. Kaj Peter Harju Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

The Voices – huvudlös film

$
0
0

Efter sina svartvita studier i verklighetens Teheran tar regissören Marjane Satrapi steget in i en pastellfärgad seriemördarkomedi. Väntat drag? Nej. Lyckat drag? Nej.

Vid det löpande bandet i den lilla fabriken i den lilla staden möter vi Jerry. Och Jerry (Ryan Reynolds) är inte riktigt som andra. Åtminstone inte som de andra på verkstadsgolvet. Han är artig, vänlig och stilig. En liten pojke i en vuxen mans kropp.

Eftersom han inte kommer från orten är det ingen som vet något om hans bakgrund. Det enda som är uppenbart är att han svärmar för vackra Fiona (Gemma Arterton) - trots att han skulle ha betydligt större chanser med söta Lisa (Anna Kendrick).

För det mesta går han trots allt ensam hem. Hem till sina bästa vänner: katten Mr. Whiskers och hunden Bosco. De är mjuka, gulliga och trogna. De lyssnar. Kommer med goda råd. Och med mindre goda sådana.

”Du måste döda”, väser Mr. Whiskers. ”Först då kan du känna att du lever...”

Från rosa till svart

Marjane Satrapis´ ”The Voices” är en absurd film. I negativ bemärkelse. Och inte ett drag man väntat sig av regissören som tidigare filmatiserat sina egna seriealbum. Där ”Persepolis” (2007) skapade svartvit magi i animationsform blir detta en visuell smällkaramell som inte är ett dugg god.

Den är bara för mycket av allt.

Inledningsvis en komedi i pastellnyanser. En komedi med inslag av musikal som efter ett stänk av relationsdrama kantrar över i en svart studie i ett sönderfallande psyke.

Visst ger terapisessionerna med Dr Warren (Jackie Weaver) små vinkar om ett mörkt förflutet och visst börjar man ana att det verkligen är viktigt att Jerry tar sina mediciner - men inget förbereder en på den brutalitet som plötsligt flammar upp.

Ett besinningslöst våld som tvingar en att sitta på helspänn under återstoden av filmen. Vad kommer nästa bild att bestå av? Gulligt gosande med mjuka husdjur eller ivrigt hackande av annat än grönsaker vid diskbänken? Och vad blev det av det där avhuggna huvudet?

Vad är poängen?

Visst finns här fungerande element. Den lilla staden med David Lynch-vibbar. Den snälle mannen som inledningsvis får en att associera till byoriginalet i ”Lars and the Real Girl” (2007).

De absurda replikskiften som äger rum mellan djuren och deras husse. De effektfulla växlingarna mellan den värld Jerry tror sig leva i och den verklighet han de facto är mitt uppe i.

Och mitt i allt detta en Ryan Reynolds i högform. Bortkommen. Olycklig. Sönder.

Problemet är att skrattet drunknar i blodpölarna medan den potentiella ironin skär sig sönder och samman på alla vassa knivar. I slutändan förmår man varken skratta eller gråta åt stackars, hemska Jerry.

Och just när man bestämt sig för att avskriva ”The Voices” som en pendelrörelse mellan två genrer så introduceras ytterligare ett element: musikvideon. Komplett med Jesus, dua dua-flickor och en rosa lagertruck.

Komiskt? Nej. Tankeväckande? Nej.

Huvudlöst? Ja.

Släktträff med Bryan Adams och japanska dinosaurier

$
0
0

Vad vet du om dina anförvanter egentligen? I DuvTeaterns nya produktion Välkommen glada släkting! på Svenska teaterns Nicken-scen bjuds publiken på uppsluppen improteater med många överraskningar i det kollektiva släktträdet.

Nämn något ställe ni trivs på! – Mossig sten. Och något ni vill dofta på? – Orkidé!

Kvällens värdar, Tanya Palmgren och Johanna af Schultén, slänger ut några snabbfrågor till publiken. Vi har samlats till en gemensam släktträff och allra först gäller det förstås att slå fast vilken ätt vi tillhör egentligen. Svaret ger sig ganska snabbt, det här måste ju vara släkten Orchidéstens sammankomst!

Jag har aldrig vetat särdeles mycket om mina släktingar men ändå kommer det som en överraskning att de faktiskt är så många och SÅ spännande.

Under ett par timmar trollar ensemblen nämligen fram en brokig skara av kollektiva anförvanter både ur det förflutna och samtiden. Det visar sig att släkten inte bara rymmer en japansk dinosaurus och en kvinnlig astronaut som gifte sig med en rymdvarelse utan också kazoovirtuosen Uhu från Åbo, musikalfiguren Mamma Mia och rockstjärnan Bryan Adams som kraschlandar mitt i partyt med sitt privata jetplan.

Och i alla släkter finns naturligtvis också de gåtfulla. Vi Orchidéstenar funderar t.ex. fortfarande på varför den medlem vi bara brukar kalla ’Släktingen som försvann’ skrev ett så uppgivet brev före sin avfärd ut i det okända...

Melankoli och galenskaper

Välkommen glada släkting! bygger på ett mycket interaktivt koncept och under premiären på Nicken lyckades ensemblen verkligen få publiken med på noterna från första stund. Förslagen på årstider, färger, platser, yrken haglade och ur dem föddes en rad tablåer som sträckte sig ända från det uppsluppet galna till det skört poetiska och melankoliska.

Foto från Välkommen glada släkting!
En bossig mamma. Karolina Karanen och Johanna af Schultén i Välkommen glada släkting! Foto från Välkommen glada släkting! Bild: Stefan Bremer

När Karolina Karanen t.ex. fick uppgiften att fysiskt uttrycka adjektivet ’modig’ blev det startskottet till en hejdlös familjescen där en militant mamma körde med sina döttrar så att t.o.m. en livslevande general blev tvåa medan Marina Haglund och Christoffer Strandberg bjöd på en av kvällens mest stämningsfulla scener i sitt dansnummer ’röd mellan höst och vinter’, helt i enlighet med publikens färg- och årstidsönskemål.

Lyckad dramaturgi

Men för att improteater verkligen ska fungera räcker det förstås inte enbart med att låta stundens ingivelse råda. Skådespelarna måste också ha lite tekniska knep och stödstrukturer i bagaget.

Inför sin första improteaterproduktion har DuvTeatern samarbetat både med musikpedagogen Salla Markkanen och improvisationsteatern Stjärnfall.

Tillsammans med DuvTeaterns egen konstnärliga ledare Mikaela Hasán har Johanna af Schultén från Stjärnfall arbetat fram ett föreställningskoncept som inte bara borgar för en omväxlande dramaturgi utan också förser skådespelarna med verktyg och ramar för sina improvisationer.

Alla som har varit med om en improföreställning någon gång vet att den i många avseenden liknar livet. En del intar scenen direkt medan andra kanske blir stående lite avsides i väntan på rätt tillfälle. I Välkommen glada släkting! blir ingen sittande på avbytarbänken. I programhelheten finns scener både för dem som helst agerar i grupp och dem som inte låter sig avskräckas ens inför de största utmaningarna.

Och det gäller också publiken. Att njuta tyst av samvaron i sin fåtölj eller ivrigt delta i spelets gång – bägge är okay.

Paul Oxley och Bo Kaspers nya på Radio Vegas spellista

$
0
0

Här presenterar Radio Vega litet närmare de nya låtar som kanalen nu börjar spela. Denna vecka är det Paul Oxley's Unit och Bo Kaspers Orkester som gäller. Varsågoda!

Paul Oxley's Unit / Lifeline


Lifeline är den andra singeln från nya skivan Black Gold med Paul Oxley's Unit. Det Ekenäs-baserade bandet hade sin storhetsperiod under tidigt 1980-tal, men har fortfarande en trogen skara fans runtom i Svenskfinland. Med Lifeline får de en given sommarhit.

Bo Kaspers Orkester / Sommaren


Mera sommar blir det i vår andra låt som heter Sommaren. Bo Kaspers Orkester låter precis så bra som vi har lärt oss att vänta av dem. Titeln till trots handlar låten inte direkt om sommaren, utan mer om längtan till den. Sommaren är den första singeln från deras nya platta som kommer till hösten, med bandet tyckte att låten kändes alldeles för somrig för att vänta ända tills dess.

Följ Radio Vega på Spotify:

Olipa kerran seminaari – och sen fanns det inte mer

$
0
0

Vissa dokumentärfilmer borde förses med en varningstext, den här filmen kan få ditt blodtryck att stiga till farliga nivåer. Olipa kerran seminaari är just en sådan.

Vissa dokumentärfilmer låter tråkiga och knastertorra, Olipa kerran seminaari är en sådan. Men en film som sedan överraskar en totalt.

Tro på bildning

Filmen handlar om lärarutbildningen i Kajana, dess uppgång och fall. Hur man i slutet av 1800-talet beslöt att bygga upp en stor enhet för lärarutbildning och hur den här enheten blev framgångsrik och kostnadseffektiv. Och hur man sedan efter 113 år plötsligt lade ner det hela.

Det hela börjar så fint, med tankar om utveckling och höga bildningsideal. Man grundar en lärarutbildning i en avkrok av landet där det finns inte så mycket, inte ens ordentliga vägar och just därför anser man det extra viktigt att föra bildning och kunskap dit. Det finns en stark tro på att man kan förändra samhället och dess invånare, att även folk i obygden behöver duktiga och kompetenta lärare.

Dokumentären handlar också om Finlands historia, om utvecklingen från ett fattigt samhälle med småbrukare och torpare till ett modernt, framgångsrikt och högteknologiskt land. Det handlar om bubblor man lever i. Och det handlar om hur tron på bildning försvunnit.

Berättelse på flere nivåer

Filmen i sig är inte speciellt märkvärdig, under 1h och 5 min presenterar regissören Markku Heikkinen (som tidigare i år var aktuell med dokumentären Talvivaaran miehet) både nedläggningen och dess bakgrund. Parallellt med historien om seminariet berättas också historien om enhetens nära kopplingar till skyddskåren och militären. Vilket ibland för tankarna in på helt andra spår och bort från den dramatiska berättelsen om själva nedläggningen. Men å andra sidan breddar det historien, visar på det farliga med att leva i en bubbla och fungerar även som en förklarande del till varför våra skolor har sett ut som de gör, varifrån den starka tron på disciplinen härstammar.

Seminariet i Kajana blev inte bara en framgångsrik och effektiv skola, Heikkinen visar också hur den hade en stor inverkan på det lokala samhället, speciellt kulturlivet. När det går som bäst har Kajana både pappersindustri och högskola i samma stad, inkomst och kultur. Sedan läggs industrin ner och därefter bildningen.

Finns det ett svar?

Lärarutbildningen i Kajana upplever med jämna mellanrum att man vill lägga ner verksamheten. Och varje gång lyckas man övertyga beslutsfattare och politiker om att den skall få fortsätta. Men 2010 är det sedan definitivt stopp. Trots att man kan visa upp goda resultat, är kostnadseffektiv och framgångsrik.

Och det är här nånstans som blodtrycket börjar stiga. För det hela blir så obegripligt. Varför lägger man ner nåt som fungerar så bra?

Dokumentären är ett försök att förstå varför. De som medverkar är bl.a. professor Juhani Suortti, den sista chefen för utbildningsenheten och Toivo Peppanen och Veikko Leinonen som sätter upp en dokumentarisk teaterföreställning ”Oikeusjuttu” som skildrar händelseförloppet. Ledande politiker (som t.ex. utbildningsminister Henna Virkkunen) och byråkrater hade man gärna hört mer av – för jag vill ju tro att det finns nåt vettigt svar på frågan: varför lades utbildningen ner?

Se Markku Heikkinens dokumentär Talvivaaran miehet på Arenan

Kaurismäki & Co firar 30 år med Sodankylä filmfestival

$
0
0

Festivalen som skakar om ens dygnsrytm fyller trettio år i år. Firar gör man med stjärnor som Mike Leigh och given publiksuccé. Men visste ni att Aki Kaurismäki var beredd att lägga ner festivalen efter fem år?

Men låt oss börja med att snabbspola tillbaka till 1985. Året då filmskaparna Aki & Mika Kaurismäki tillsammans med kollegan Anssi Mänttäri drog upp planerna för en festival långt från urbana filmsalonger och trendiga miljöer.

En festival på en plats där solen aldrig går ner. Bokstavligen.

I samråd med representanter för den lilla kommunen Sodankylä beslöt man att vika en knapp vecka åt möjligheten att njuta av både klassiska och nya filmer. Dygnet runt. Mitt ute i den lappländska naturen skulle filmskapare och publik få en chans att mötas.

Trettio år senare står Aki Kaurismäki och Anssi Mänttäri i det stimmiga sorlet på bar Dubrovnik i Helsingfors och tar del av hur nytillträdde festivalchefen Timo Malmi presenterar årets program.

- Såhär såg programbladet ut 1986, säger Malmi och håller upp ett tummat papper som ryms i hans innerficka. - Årets broschyrversion går väl på ett par hundra sidor, konstaterar han och utlovar i rask takt gamla filmer i nytt tält, många stjärnor och långa samtal. Plus stor von Bagh-satsning, polska nyheter, slovenska klassiker och "sing along"-version av ”Purple Rain".

Bland annat. Mycket annat.

Medan Malmi pratar sneglar jag försynt bakåt för att se om Kaurismäki ännu står kvar vid dörren. Och det gör han. Aki Kaurismäki dyker sällan upp på presstillfällen och håller låg profil de gånger han gör det. Men svarar på frågor om Sodankylä - det gör han gärna.

Aki Kaurismäki: Stumfilm och fotboll

- Jag har tusentals minnesbilder från det där första året. Det var en sådan kraftansträngning, en ansats sprungen ur tomma intet.

Aki Kaurismäki vid filmfestivalen i Cannes 17.5.2011
Aki Kaurismäki vid filmfestivalen i Cannes 17.5.2011 Bild: EPA / Christophe Karaba

Jag minns t ex att Samuel Fuller gjorde ett otroligt starkt intryck, han satte sin prägel på allt. Vi arrangörer hade fullt upp med att försöka hänga med i svängarna, säger auteuren som i det skedet mest fick ägna sig åt praktiska saker.

- Vi släpade utrustning hit och dit och jag fick en tre dagars kurs i att sköta teknik. Solljuset sipprade genom hålen i duken – men filmen rullade. Då fylldes jag av en stor, sentimental känsla.

Trots att succéerna avlöste varandra var Kaurismäki efter bara fem år beredd att lägga ner hela festivalen.

- Jag tyckte att det hade varit fem så fantastiskt bra år att det var omöjligt att festivalen skulle kunna fortsätta hålla samma nivå. Men Peter von Bagh stod på sig. Och det var ju tur det, ler Kaurismäki som ändå är benägen att säga att mycket ändrat under åren som gått.

- Visst har helheten blivit allt mer slipad och i viss mån har oskuldsfullheten gått förlorad. Men publiken håller liv i andan. Allt kretsar fortfarande kring film och därmed har festivalen bevarat sin grundtanke.

När jag ber Kaurismäki fånga festivalen i en bild funderar han en lång stund och säger slutligen:

- Publiken filmad bakifrån, med "Rovaniemen markkinat" på duken framför sig och ett live-ackompanjemang i bakgrunden. Det är nog det som är det riktigt stora - en stumfilm, livemusik och tusen personer i publiken.

Bilden hänger högtidsfullt i luften i några sekunder innan den ger plats för en annan - betydligt mera jordnära variant.

- Jag kan ju inte gärna säga att det är bilden av mig själv när jag gör självmål i en av festivalens fotbollsmatcher. Jag försökte bara fälla en motståndare, men dribblade samtidigt bort målvakten...

Liselott Forsman: von Bagh och Leigh

Kaurismäki har varit med sedan festivalens första år och detsamma gäller Liselott Forsman - idag ansvarig producent på Yle. Hon säger att hon hoppas att det team som satt ihop årets upplaga skall lyckas upprätthålla den anda som Peter von Bagh representerade.

Liselott Forsman
Liselott Forsman Bild: YLE/Liselott Forsman

- Han var en professionell filmexpert, men också en otroligt varm, social och frikostig människa.

- Och det är de två sakerna som skall kombineras: alla skall känna sig välkomna i Sodankylä, ingen får exkluderas - men samtidigt skall diskussionerna hålla en hög professionell nivå, säger Forsman och levererar en anekdot som bevisar att det ena inte behöver utesluta det andra.

- Jag hade en kompis som efter sitt första besök på festivalen beskrev hur han tre på natten såg en berusad man antasta von Bagh i kön till korvkiosken. "Hördu - vilken film tycker du jag borde gå och se" sluddrade han fram och von Bagh gick genast in för att ta frågan på allvar och så inleddes en diskussion om film.

- Med andra ord: ingen är någonsin i så dåligt skick att den inte skulle kunna vara en fullvärdig medlem i den här festivalgemenskapen.

Von Baghs bortgång i september ifjol fick många att undra hur den festival han kommit att prägla överhuvudtaget skulle kunna leva vidare. Det var ju inte bara det att han satte sin prägel på det hela med sin personlighet - var det inte hans kontaktnät som möjliggjorde det mesta?

- Jo, men samtidigt hann han ju under åren skola in mängder med nya människor. T ex Timo Malmi som nu har tillträtt som konstnärlig ledare har ju jobbat med utbudet i många år, konstaterar Forsman och fortsätter:

- De som var unga i början av festivalens karriär har idag kontakter till det äldre gardet medan de unga medarbetarna håller koll på det som händer på annat håll. Det är många åldersgrupper som samarbetar.

Forsman själv brukar alltid leda den diskussion om inhemsk film som i Sodankylä äger rum mellan inhemska filmskapare och deras publik - och det är naturligtvis något hon brinner för. Men hon ser också fram emot att möta Mike Leigh. Igen.

- Jag gjorde faktiskt ett radioprogram med honom för länge sedan - om hans spännande sätt att regissera sina skådespelare. Jag minns hur jag då tyckte att han såg ut som en söt, äldre julgubbe. Och på något sätt har tiden stått stilla - han ser fortfarande likadan ut och är lika full av livsglädje, experimentlusta och kärlek till filmen. Åren har gått och vi blir alla äldre - men Leigh är sig lik, avslutar Liselott Forsman.

Minuten innan vi skall gå in i biosalongen för att se en av festivalens filmer - "Phoenix" av den tyske regissören Christian Petzold som är en av årets huvudgäster - kommer Anssi Mänttäri förbi. Jag rycker honom i ärmen och hinner få ytterligare några minnesbilder av det där magiska året 1986.

Och just när vi högljutt informeras om att "NU BÖRJAR FILMEN!!" sätter Mänttäri fingret på det som utgör en viktig kugge i det positiva atmosfärbygge som utgör Sodankylä filmfestival:

- Det här är en festival där man inte tävlar med varandra. Det är det som är det fina.

Ögonblicket efter det släcks lamporna. Och ännu en film kan börja.


Attans Hägerstrand till att göra snygga låtar

$
0
0

Det här är skrivet med den allra största kärlek och respekt, men jag måste ändå säga det – attans Peter Hägerstrand.

Inte nog med att den där åländske skärgårdsmusikanten tillhör den där lilla, men ack så irriterande kategorin människor det är väldigt svårt att hitta något ont att säga om. Han är genomsympatisk, otroligt snäll och alldeles för snygg för sitt eget bästa.

Till råga på allt gör han bland den bästa popmusik Svenskfinland någonsin har hört. Någonsin. Attans Hägerstrand.

Tog andan ur mig

Men skämt åsido var det inte utan att jag baxnade en aning när Peter för ca två år sedan första gången spelade upp en demo av Solsystem för mig – hans färska singel som släpps idag (08.05.15). Den tog genast litet andan ur mig och jag sade ärligt att det var den bästa låt han någonsin gjort.

Och Peter Hägerstrand har alltså aldrig släppt ifrån sig en dålig eller ens en halvdålig låt. All musik han gör är alltid bra eller mycket bra. Det finns inte många musiker och kompositörer man kan säga det om.

Peter Hägerstrand
Peter Hägerstrand Peter Hägerstrand Bild: YLE / Dan Eskil Jansson

Den version av Solsystem han nu gett ut är dessutom snäppet bättre än demon (som redan den lät så bra att man hade kunnat ge ut den). Han har satt med litet extra energi här som får det hela att lyfta ytterligare en bit ovanför marken. Och jag baxnar ännu litet till. Attans Hägerstrand.

Greppar tag direkt

Solsystem hör till de sällsynta låtar som genast greppar tag om ens innersta och inte riktigt vill släppa taget ens efter att den tystnat. Det är som om Solsystem öppnar dörrar till nya världar inom mig jag inte visste fanns. To boldly go where no Jansson has gone before...

Texten är lagom poetisk på ett nära plan som alla kan förstå, men ändå var och en på sitt sätt. Refrängen är så vacker att jag nästan får en tår i ögat.

Det är alltså något speciellt när man har kompisar som kan prestera så här fantastiskt fina saker. Själv kan jag inte ens dricka kaffe utan att det rinner litet längs med koppens sida.

Lovande musikår

Solsystem är kanske den bästa finlandssvenska singeln hittills i år. Och då har vi redan fått otroligt snygga låtar med bl.a. Peter Emas Ungdomsorkester och Burning Hearts. Om detta fortsätter får vi det bästa finlandssvenska musikåret på länge.

Dessutom har jag fått förhandslyssna på Peter Hägerstrands kommande album Den blåa skogen. Den skivan har egentligen bara ett fel – den är alldeles för kort. Och så kan den inte ges ut fort nog. En platta full med guld. Sanna mina ord.

Kom hit skall jag bjussa dig på en öl och en whisky igen, min vän! Attans Hägerstrand till att göra snygga låtar.

Den som flyr blir melankolisk och arg

$
0
0

Den kinesisk-engelska författaren Xiaolu Guo skriver om hur svårt det är att byta land och kultur. För henne har språket blivit en ny hud.

Som ung läste jag den ryske författaren Ilja Ehrenburgs memoarer. Boken hette I livets ström och handlade bland annat om hur Ehrenburg flyttade från Moskva till Paris.Jag nålade fast ett citat ur boken på min anslagstavla: ”Jag hade ännu inte lämnat Moskva och hade ännu inte nått Paris. Det var kanske ett slags nonexistens."

Ungefär så skrev han, men faktum var, att han hade den här känslan långt efter att han kommit fram till Frankrike. Att lämna det förflutna och komma tillrätta i det nya är en process, som tar tid och kanske aldrig leder till en syntes.

Välfärdsexil eller flykt

Att jag fäste mig vid citatet av Ehrenburg handlade säkert om att jag, liksom så många andra, lämnade landsbygden och bondesamhället bakom mig för att bli en del av medelklassen i olika städer i samma land. Inte mycket till exil att tala om, men ändå en förändring som är präglande, en slags välfärdsexil. Åtminstone då, på 1970-talet.

Redan som barn hade jag älskat Vilhelm Mobergs böcker om de svenska utvandrarna, de som sökte sig en ny tillvaro för att de inte kunde överleva där de var. Att någon kunde äta ihjäl sig på gröt efter att ha svultit länge skrev han om, och det gav ett medvetande om utsatthet.

Och så var det ju själva äventyret som lockade.

När den kinesiske författaren och filmaren Xiaolu Guo lämnade Kina, var det för att hon tvingades till censur och självcensur. Hon flydde till Europa, till London, men att byta ut en diktatur mot demokrati går inte heller i en handvändning. I sina böcker skildrar hon tomrum och ensamhet.

författaren Xiaolu Guos dedikation
Xiaolu Guos dedikation till mig. författaren Xiaolu Guos dedikation Bild: Yle/Gungerd Wikholm

På bottnen av en brunn

I sina nya roman Jag är Kina skriver Xiaolu Guo om Kinas första punkrockare Jian, som delvis har en förebild i verkligheten. Jian kommer till olika flyktinganläggningar i Europa, i England, Schweitz och Grekland.

Längtan efter hemlandets slätter, vattenbufflar och skrynkliga bönder med spaden på ryggen trotsar vetskapen om att han varken vill eller kan resa tillbaka till Kina. Hans hemlängtan väcks av det kyliga livet i vår världsdel.

Han ser ensamma kvinnor rensa i sina trädgårdar, han ser teveapparater stå påslagna i ödsliga rum. Han tycker det här livet liknar en tillvaro på botten av en brunn.

Det kluvna jaget

Efter drygt tio år i exil har Xiaolu Guo lärt sig att en migrant utvecklar två jag. Ett melankoliskt, tillbakablickande och ett nytt aggressivt, som tävlar om att komma först. Som offrar vänskaper och varma känslor för att klara sig. Det är en sammansatthet, som är mer än välbekant för henne själv.

Ändå har hon lyckats kombinera det asiatiska och det europeiska och hon skriver faktiskt på engelska. Hon älskar ord och språk och har gjort engelskan till sin vid sidan av kinesiskan.

Hon ansluter sig till raden av författare som har blivit kända för att skriva på något annat språk än sitt modersmål. Bland dem irländska Samuel Beckett , som skrev på franska. Tjeckiske Milan Kundera, som också gör det. Ryske Joseph Brodsky övergick i exilen i USA till att skriva essäer på engelska.

Människor är inte stater

Sonja Ahlfors läser i studion
Sonja Ahlfors läser ur Xiaolu Guos roman Sonja Ahlfors läser i studion Bild: Yle/Gungerd Wikholm

Xiaolu Guos romaner betonar individen. En människa representerar inte en stat och får inte utnyttjas när stater gör propaganda. Enligt Xiaolu Guo kan både Amerika och Kina ,som i Allen Ginsbergs dikt, ”knulla sig själv” med sin atombomb.

Hon är helt förvissad om att konst är större än politik. Att skriva är en intellektuell utläggning i gestaltad form, men syftet är större än enbart att ta ställning för eller emot något. Människor dör, regeringar byts ut, men stjärnhimlen är oändlig och ofattbar.

Det är lätt att hålla med Xiaolu Guo om det.

Dokumenterat: Jag är Kina i Radio Vega 10.5 kl. 9:03 och 13.5 kl. 11:03
Uppläsning Sonja Ahlfors och Oskar Pöysti.
Redaktör: Gungerd Wikholm.

Kitts chaufför utmanare på Vegatoppen

$
0
0

Det har hänt mycket på Vegatoppen under veckan som gick. Två av utmanarna kom in på listan medan Saara och Joakim Berg & Lisa Nilsson tog farväl.

Den finlandiserade engelsmannen Paul Oxley med band gick rakt upp till första plats och Mariah Carey kom in på en sjätte plats.

Om sin låt har Oxley sagt att den handlar om en period i hans liv då allt kändes väldigt motigt. Men fansen gav honom styrka och de bidrog till att han skrev just den här låten. Gruppen kommer att turnera en del under sommaren och spelar tillsammans med Scorpions i Jakobstad och med Tomas Ledin i Borgå och Ekenäs.

Hasselhoff och Jannike

Nya utmanare den här veckan är bland andra finlandssvenska Jannike och före detta Kitt-mannen David Hasselhoff som nu är aktuell i Finland med en egen talk-show. Jannike kommer också att publicera en video som är gjord i Los Angeles.

Du kan lyssna på alla låtar på Arenan och du har tid på dig att rösta fram till torsdag 14.5 klockan 10.00.

Hon är kvinnan alla vill tala med

$
0
0

Hon är Europas just nu mest omtalade och prisbelönade unga teaterregissör. Tyska Susanne Kennedy, känd för ett helt eget teaterspråk som kunde kallas för en slags installationsteater som sätter gester och ord under ett mikroskop.
- Jag söker inte explosioner med min teater, utan implosioner.

Alla vill tala med Susanne Kennedy just nu.

Hon får pris och uppmärksamhet, och att som under 40-åring bjudas in till jättelika tyska Best Of-festivalen Theatertreffen två gånger i rad är mycket ovanlig. Det har aldrig tidigare under festivalens över 50-åriga historia hänt en kvinnlig regissör.

När jag träffar henne i Berlin, vittnar trötta ögon om utmattning. Inte nog med att festivaldagarna har varit intensiva, framgången gör att många vill tala med detta teaterns unga stjärnskott.

- Det har gjort att jag nu kan välja vad jag vill göra och hur jag vill arbeta, berättar hon.

- När jag för första gången bjöds hit i fjol blev jag vansinnigt glad, det kändes så fantastiskt, och att nu vara här igen... ja, då vet jag att jag inte är nån dagslända. Samtidigt så är det ju tungt också, det här med få så mycket uppmärksamhet och känna att man hela tiden måste bevisa någonting...

Blir del av kultteatern Volksbühne

Nu är Kennedy inte omtalad bara på grund av framgångarna som regissör.

För några dagar sedan blev klart att hon om två år dessutom blir en del av Berlinteatern Volksbühnes konstnärliga team efter kultregissören Frank Castorf. Därför vill alla nu också ha programförklaringar av henne, ”och sådana har vi inte ännu, jag har inte ens hunnit träffa alla de andra ännu”.

Ändå vill alla ha en bit av henne nu.

- Jag har varit tvungen att börja tacka nej till intervjuer, suckar hon när jag frågar om det är "för mycket" av allt nu.

Men svenska Yle väljer hon att träffa. Hon följer till och med ut till festivalens idylliska innergård för ett foto fast hon egentligen redan vill vidare, och ”du har ju det där pressfotot”.

Trots hennes nya stjärnstatus är hon ändå långt ifrån någon arrogant konstnär som inte skulle orka upprepa sig. Tvärtom ger hon sitt analytiska jag plats, och svarar hur engagerat som helst på frågor om hennes mycket ovanliga och personliga teateruttryck.

regissören Susanne Kennedy på festivalens gård.
Susanne Kennedy på teaterfestivalens innergård. regissören Susanne Kennedy på festivalens gård. Bild: Tomas Jansson/YLE

Innan hon får gräva djupare i det hon gör; några ord om VAD hon gör.

Det här är nämligen teater som inte finns i Finland.

Implosion istället för explosion

I de två uppsättningar av henne som jag har sett, har hon drivit sin stil till sin spets. Skådespelarna bär masker, replikerna kommer från band, av ett traditionellt skådespeleri finns ingenting kvar.

Men det fascinerande är att det inte förvandlar skådespelarna till marionetter.

Ta bara en Cigdem Teke, hon lyckas fylla sin figur med känslor, hur litet man än ser av dem.

Scen ur föreställningen.
Cigdem Teke, Christian Löber och Walter Hess i Susanne Kennedys regi. Scen ur föreställningen. Bild: (c) JUOstkreuz

- Vi jobbar med en form av implosion istället för en explosion, förklarar Kennedy.

- Jag vill ifrågasätta de här bilderna vi har av vad en ”äkta” människa är. Är man mera äkta om man skriker och gråter på en scen? Finns det andra sätt att vara ”äkta”?

Tillsammans med skådespelarna visar hon att man med minimalism kan nå hur djupt som helst. Jag har sällan sett en atmosfär av klaustrofobi och främlingskap och ångest jagas fram så effektivt som av Kennedy.

Tema Främlingskap och Tomhet

När Susanne Kennedy i fjol bjöds in till Theatertreffen var det med en ruffig uppgörelse med katolicismen och småstadsliv.

Läs allt om den föreställningen här

I år hämtar hon igen med sig temat småborgerlighet till festivalen, med en föreställning från München som visas på Berlins Deutsches Theater.

bild av teaterhuset Deutsches Theater
Deutsches Theater. bild av teaterhuset Deutsches Theater Bild: Tomas Jansson/YLE

Warum läuft Herr R. amok? (Varför löper Herr R. amok) är en tysk 70-talsfilm av Fassbinder och Michael Fengler som beskriver en byråanställd medelålders man vars liv är trivialt och inlåst av tvång och anpassning. Berättelsen består av banala vardagssituationer, fram tills att denna herr R. tar livet av sin fru och sitt barn och en granne, och hänger sig på arbetsplatsen.

Buster Keaton möter David Lynch

I uppsättningen utförs morden i slowmotion, som i en stumfilm med Buster Keaton, och självmordet ser vi aldrig. Istället väljer Kennedy att avsluta föreställningen med ett dansnummer av en äldre kvinna – utan mask.

Det leder till att en mystikfylld stämning á la filmregissören David Lynch fyller salongen.

- Det hade varit för lätt att visa självmordet och sluta där, men jag vill inte göra det så, berättar Kennedy.

- Jag måste få något mera till slut, något livsbejakande.

Historien utspelas i ett slags träpanelbastuomklädningsrum. Oberoende av om scenanvisningen som inleder varje scen säger ”i bilen” eller ”i vardagsrummet” eller ”på byrån”, är rummet detsamma.

Och liksom i fjolårets festivalgästspel, spelar skådespelarna med ett slags vaxmasker med hål utklippta för ögonen samtidigt som alla repliker, som den här gången inte ens är inlästa av skådespelarna själva, kommer från band.

Influenser från Holland

När vi börjar tala om varifrån Susanne Kennedys influenser kommer, handlar mycket om Holland där hon studerade och inledde sin karriär. Det handlar om film och bildkonst, dans och performance. Hon har ofta sagt att hon egentligen känner sig främmande i teatervärlden.

”Så varför vill du ändå jobba med teater”?

- För att teatern har en så stor kraft. Det här med en grupp människor som går med på att sitta i ett mörkt rum i två timmar, det här omedelbara här och nu, det finns en väldig kraft i det, och det är väldigt intressant att undersöka just den här konstformens gränser.

Festivalaffischen
Festivalaffischen Festivalaffischen Bild: Berliner Festspiele

Det är något med teaterns koncentration som lockar Kennedy, och jag minns att hon i Berlin i fjol talade om att "publiken på museer bara springer omkring medan man på teater sitter stilla och koncentrerar sig”.

Att sätta masker på skådespelare som ska agera minimalistiskt och låta replikerna komma från band, det är just ett sätt att undersöka gränser. Och det man i bästa fall uppnår, är att man som åskådare kan märka saker som annars skulle gå en förbi.

- Det är som när man hör ett ord som upprepas ofta, börjar hon.

- Då blir ordet något besynnerligt, det förlorar sin ursprungliga betydelse. Det är som om man verkligen studerar hur någon dricker ett glas vatten, något som man bara gör utan att tänka efter hur man gör det. Men när man verkligen ställer det som under ett mikroskop börjar man också ställa frågor, varför gör jag just så, varför rör jag handen så.

- När man börjar tänka på saker som normalt är självklara, då kan det börja hända saker i ens huvud.

Vad betyder det "att tala"

- Det är på samma sätt med replikerna, när de kommer från band.

- Normalt på teatern tänker man bara på vad som sägs, inte på hur, eller varför man överhuvudtaget talar. Det handlar igen om sådana saker som man tar som självklara och som är spännande att ifrågasätta.

- När orden kommer så här, från band, då väcks tankar, vem är det som talar, varför talas det, talar dom överhuvudtaget själva, vad betyder det att tala.

Som avslutning på vårt samtal berättar hon om kommande projekt. Närmast blir det en operaregi, hennes första någonsin, hon ska gästregissera på den spännande Maxim Gorki-teatern i Berlin, och så väntar det nya Volksbühne - temat som jag blivit ombedd att inte ta upp under intervjun.

När vi ändå kommer in på det, av misstag egentligen, säger hon att hon bara inte orkar prata om något som hon ännu inte har något att säga om.

- Det är tyska medier som är otåliga, och det kan jag ju förstå, Volksbühne är en så viktig teater för så många, också för mig.

”Hörpjäs” från Hannover

Det är förstås inte bara Susanne Kennedy som experimenterar med form i Tyskland. Det speciella med henne är att hon har utvecklat ett helt eget formspråk som ursprungligen kommer från andra konstformer, och att hon drar sitt språk till sin spets.

Scen ur föreställningen från Hannover.
Magisk teaterscen ur Hannover-föreställningen. Scen ur föreställningen från Hannover. Bild: © Karl-Bernd Karwasz

Och förstås; att det fungerar osannolikt bra.

I Berlin skulle för all del allt jag hinner se under Theatertreffen karaktäriseras som ”formexperiment” i Finland.

Uppsättningen av Elfriede Jelineks senaste pjäs har jag redan kommenterat, men jag hinner också se ”Atlas der abgelegenen Inseln” (Atlas över avlägsna öar), något som av regissören Thom Luz kallas för en ”hörpjäs för flera stämmor”.

I Hannover spelades produktionen i ett gammalt bibliotek, scenbilden här invid är därifrån.

I Berlin hittade man ett gammalt gymnasium i utkanten av staden där publiken sitter uppdelade på tre olika plan i den härligt ekande trappuppgången. Skådespelarna springer upp och ner (den vanligaste repliken är ”jag är strax tillbaka”) tillsammans med musiker – en blåsare och tre stråkinstrument – som jagar fram magiska ljudbilder i utrymmet.

Storyn handlar om upptäcktsresande och avlägsna öar, Judith Schalanskys text för oss till 50 onåbara platser. De historierna hamnar för all del helt i bakgrunden, men ljudbilderna är spännande.

Som Luz har sagt; ”jag gör teatern för öronen, när man uppfattar saker med öronen blir så mycket mer möjligt”. Och visst, ett spännande experiment är det, men föreställningen visar också att formexperiment inte betyder någonting i sig.

Uppsättningen från Hannover glömmer jag rätt fort efter att jag lämnat teaterrummet. Susanne Kennedys teater vet jag att jag ännu kommer att återvända till många gånger.

Lyssna till Susanne Kennedy i Kulturmagasinet på onsdagen den 13 maj, kl. 20:30 med repris samma kväll kl. 23.03, då talas det också om David Lynch.

Vi söker lyckan på fel ställen

$
0
0

Vi har det bättre än någonsin. Vi har hus, bilar, jobb, familj och sommarstuga. Vi åker på semesterresor och tar bilder på våra proteinstinna, vältränade kroppar som vi sedan laddar upp på sociala medier för att stoltsera med hur lyckade och lyckliga vi är. Men hur lyckliga är vi egentligen?

Trots yttre bevis på ett lyckat och lyckligt liv upplever många i dagens samhälle en brist på mening. En ekande tomhet, en saknad efter riktning och något som på riktigt berör och betyder något.

Mela Nyholm är livscoach
Mela Nyholm är livscoach. Mela Nyholm är livscoach Bild: Yle / Hannah Norrena

Coachen Mela Nyholm besöker Lördax-studion en solig lördag i maj för att tala om lycka, prestation, mod och hur vi ska hitta vår inre röst.

- Vi tror att vi söker lyckan på fel ställen. På något sätt har vi kommit till en tillvaro där allt kretsar kring utseende och yta. Värdet på oss som människor bestäms utgående från hur vi ser ut och skönhet definieras enligt fettprocent och muskelmassa.

- Jag tycker att det är lite oroväckande att vad vi än gör så behöver vi applåder, det verkar som att vi inte längre kan göra något utan publik. Vad det än gäller så måste vi bli bekräftade utifrån för att känna att vi duger.

Vi styr våra känslor med järnhand

Känslan av att man bara är så lyckad som antalet likes på den senaste Instagram-uppdateringen anger får oss att piska oss själva till allt bättre prestationer. Vi tänjer gränserna på hur mycket vi tål och hur långt vi kan gå i jakten på Det Ultimata Jaget. Denna ständiga strävan efter förbättring, denna längtan efter perfektion och bekräftelse, vad ger den oss?

- Den ger tillfredsställelse då det gäller kontroll. Vi lever i en värld där vi har möjlighet att kontrollera det mesta men våra känslor och vårt känsloliv är inte lika lätt att hålla ordning på. Det att man t.ex. kontrollerar sin kropp, tränar väldigt mycket eller kontrollerar det man äter ger en känsla av kontroll men jag tror att det egentligen är ett sätt att hantera obekväma känslor som man inte vågar möta.

Vi lever i en värld där vi har möjlighet att kontrollera det mesta men våra känslor och vårt känsloliv är inte lika lätt att hålla ordning på.

Längtan efter lösare tyglar

- Den andra ytterligheten är en längtan efter brist på kontroll. T.ex. alkohol får oss att släppa taget och tappa kontrollen - eller åtminstone ge den lösare tyglar. Den frihet som människan känner då hen är påverkad ger ett skönt avbrott i den annars så kontrollerade vardagen. Bäst vore det såklart om man inte behövde t.ex. alkohol för att uppleva den känslan.

Hur ska vi då bli nöjda med oss själva som de vi är idag och kanske t.o.m. känna lycka?

- Först måste vi definiera för oss själva vad lycka är. Gå inåt i själen och lyssna till våra hjärtan. Vi måste vara uppmärksamma på våra egna känslor och våga fundera över frågor som Vem är jag? Vad vill jag? Vad behöver jag? Sen tror jag att lycka väldigt långt handlar om små stunder i vardagen som vi bara borde lära oss se och tillåta oss att känna.

Förnuftet vs magkänslan

Ibland finner man sig ståendes inför en situation som man helt enkelt inte vet hur man ska hantera. Man funderar och ältar, vänder och vrider på saken men har ändå svårt att se vad som är rätt och hur man ska göra. Varför är magkänslan och intellektet oftast av olika åsikt och vilken ska man följa?

- Jag har en god vän som för två år sedan insjuknade i cancer. Jag frågade henne vad hon ångrar i livet. Hon skrattade och sa att hon ångrar att hon inte hade skiljt sig tidigare. Men sedan på en allvarligare not tillade hon att hon ångrar att hon använt sig av sitt förnuft för mycket, att hon borde ha följt sitt hjärta mera. Det klingar i mina öron nästan varje dag. Det finns en fin sanning i det.

- Det är inte alltid så lätt att veta vad man egentligen känner och vill. Vi stressar så mycket och maler envist på i våra rutiner att det kan vara svårt att hinna höra vad hjärtat säger om vi inte stannar upp och lyssnar.

Simhopp
Simhopp Bild: YLE

Vikten av att våga vara modig

Då man kommer på sig själv med att inte leva det liv man vill kan det vara både en inspirerande men samtidigt skrämmande insikt. Man klamrar sig fast i sin bekvämlighetskokong och minns mammas ord om att ”man vet vad man har men vet inte vad man får…” och det sista man vill är att ta ett språng rakt ut i det okända. Hur ska man då veta vad man ska göra och om det är värt det?

Ibland säger hjärtat sådant som vi inte vill höra och då krävs det mod för att inte stoppa fingrarna i öronen.― Mela Nyholm

- Man kan börja med att fundera på sitt liv och sina val och vad det är som hindrar en från att ta steget ut i det okända. Om du aldrig tar ett steg åt något annat håll och vågar dig bort från din egen bekvämlighetszon så kommer du aldrig heller att uppleva något annat än just den. Våga lyssna inåt. Ibland säger hjärtat sådant som vi inte vill höra och då krävs det mod för att inte stoppa fingrarna i öronen.

- Det är klart, vi ska inte vara dumdristiga och kasta oss huvudstupa in i vad som helst utan någon som helst eftertanke men vi måste komma ihåg att hjärtat sitter på visdom som förnuftet inte kan överträffa.

Mela Nyholm gästade Lördax på Radio Vega 9 maj 2015 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.

Viewing all 1688 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>