
Hur ska Clara veta om hennes gamla katt har smärta? Vad borde Majvor tänka om sin gräsätande bichon frisé och vad ska Hildas matte göra med sin taxdam som tuggar på textilier? Det här och mycket mera fick veterinären Lotta Axelson ta ställning till under Experttimmen Husdjur (16.10) som även engagerade lyssnarna att komma med goda råd till varandra.
Den inkontinenta taxen
Det första samtalet kom från Maria som bekymrar sig över en sju år gammal tax med inkontinensbesvär. Tiken, som är steriliserad, läcker tidvis urin då hon sover. Veterinären Lotta Axelson säger att problemet förr eller senare måste åtgärdas eftersom hunden lätt kan drabbas av urinvägsinfektion. Medicinering är det första alternativet. Om det inte hjälper kan man åtgärda problemet på kirurgisk väg genom att spänna till lite så att kisset inte rymmer okontrollerat ur blåsan. Man kan också pröva med ett ingrepp kallat cytoskopi. Då för man en kamera in i urinblåsan och sprutar in fiberproteinet kollagen som spänner till läckaget. Det här är dock ett ingrepp som ofta måste göras på nytt.
Frågeställaren undrar om mellangärdsgymnastik likt den ”medelålders damer utför” kunde hjälpa taxen men Axelson säger att hos hundar är det fråga om hormonellt förslappade slutarmuskler i urinblåsan, gympa hjälper alltså inte här.
Svårt bedöma katters smärta
Clara oroar sig över sin 17 år gamla katt som trots ledstyvhet och dålig hörsel verkar må rätt så bra. Det som bekymrar frågeställaren är att katten rätt ofta byter plats då den sover. Kan det här vara ett tecken på smärta?
Det kan vara väldigt knepigt att utreda katters smärta, intygar veterinären och tillägger att smärta inte är uteslutet i det här fallet.
- Det kan eventuellt bero på höftledsartros vilket innebär att brosket i leden förändras och tunnas ut. Genom att låta röntga katten får man svar på frågan.
Axelson rekommenderar i det här fallet att pröva med värkmedicin i några dagar. Men det är skäl att diskutera, i synnerhet katters värkmedicinering, med en veterinär och eventuellt låta kolla njurvärden innan.
Majvors bichon frisé tror sig vara ko?
Majvor ringer in och är förbryllad över sin kinkiga hund som betar som en kossa. Lotta Axelson undrar om Majvor har avmaskat hunden sin, vilket hon har.
- Vissa hundar tycker helt enkelt att det är roligt att äta gräs eller så är de bara snåla. En del kan ha magproblem och då känns det skönt att få något i magen. Om den inte har diarré och äter normalt skulle jag inte stressa, säger Axelson.
Om en hund äter mycket gräs kan den få förstoppning, tillägger veterinären. Man kunde försöka avleda hunden ett tag och kasta boll eller dylikt när man är ute med den för att se om den ändrar sitt beteendemönster.
Mysteriet med den darrande katten
Hankatten som plötsligt trampar upp och ner med baktassarna vid matskålen och dessutom darrar och viftar med svansen engagerar lyssnarna och förbryllar veterinären. Helst skulle Axelson se en video av beteendet för att kunna säga mer.
- Om det plötsliga darrandet kommer omedvetet då och då skulle det kunna vara ett epileptiskt beteende. Situationen tyder dock inte på det. Det skulle också kunna vara ett slags dominansbeteende, funderar Axelson vidare. Katten försöker berätta för omvärlden att kom inte hit.166942
Micke ringer in och är inne på samma linje som kvällens expert. Han flaggar för revirbeteende vid matskålen.
Birgitta undrar om katten i fråga kan lida av diabetes?
Lotta Axelson är tveksam.
- För att katten ska darra på grund av diabetes borde den vara väldigt hypoglykemisk (ha lågt blodsocker). I det här tillståndet borde katten nog vara mera trött och fumlig, säger Axelson och tillägger att det även kan vara fråga om ett neurologiskt darrande.
Närmare sanningen kommer veterinären inte denna gång, trots gott samarbete med lyssnarna, utan att undersöka djuret i fråga.
Napp och snuttetrasa
Hildas matte undrar varför hennes taxdam börjat bita på textilier som täcken och lakan. Hunden biter med framtänderna utan att söndra tyget. Det här sker ofta nattetid. I övrigt är jakthunden pigg och kry. Ska Hildas matte oroa sig över beteendet?
Vissa hundar tycker att det är en trevlig hobby att tugga på mjukisdjur, tygstycken eller sina naglar. En del suger på en dyna som om de skulle dia, säger Axelson.
- Jag har sett flera hundar som direkt njuter av beteendet likt en bebis som ammas eller suger på en napp. Vissa hundar kan börja först som äldre.
Lotta Axelson har själv haft hundar med motsvarande beteende.
- Det bästa hunden visste efter ett träningspass var att få magen mätt, gå i fåtöljen med sin dyna som den sög på tills den somnade.
Hildas matte behöver alltså inte oroa sig för beteendet konstaterar veterinären. För att undvika att vovven biter på olovligt material, kunde den få en egen snuttetrasa.
Följande gång du har möjlighet att ställa frågor till veterinären Lotta Axelson inom ramarna för Experttimmen Husdjur är 4.12 2014.