Quantcast
Channel: Radio Vega | svenska.yle.fi
Viewing all 1688 articles
Browse latest View live

Barbro Björkfelt: Varning för smärta

$
0
0

Det går inte att ta sig igenom Helsingfors centrum utan att stöta på tiggare som sitter på knä på den allt kallare asfalten med nerböjda huvuden. Jag brukar ofta ge dem slantar. (När mitt barn är med täcks jag aldrig låta bli.) Men att ge slantar tar inte bort obehagskänslan, utan öppnar en dörr på glänt till något som är djupt störande.

Exkluderande design som börjar förekomma i Europas storstäder har vi igen läst om; bänkar som är gjorda för att man inte ska kunna ligga på dem, eller ens kunna sitta länge på dem. Bultar och vassa spikar på trappsteg och avsatser som ska hålla hemlösa och tiggare borta.

Engagemang gör ont. I den stund jag börjar bry mig om en medmänniska utsätter jag mig för en risk - att behöva dela smärta. Därför är det tryggare att välja att inte känna medkänsla inför vissa människor.

Hemlösas och utsattas liv, kan vi väl föreställa oss, innehåller mycket smärta av olika slag. Dels fysisk smärta: hunger, törst, köld, sjukdomar och skador som de inte blir vårdade och medicinerade.
Och psykisk smärta: förtvivlan, ilska, desperation över den egna situationen, skam, sorg över en massa enskilda situationer i livet som gått fel, frustration över att inte kunna erbjuda sina egna barn ett hyfsat liv, att inte kunna ta hand om sina föräldrar osv. Utanförskapet, ensamheten. Politisk ilska kanske, om man kan formulera den.

Ja, allt det här tror jag inte att vi tänker fullt ut när vi snabbt går förbi en hemlös eller en tiggare. Men vi vet med varje cell av vår kropp att det inte är roligt att vara den andra. Att vi inte skulle vilja vara i hennes situation.

Om vi faktiskt lät oss känna medkänsla, medlidande, så skulle vi kunna få lust att hjälpa henne. Och vad skulle då hända? Kanske man kan hjälpa på något sätt, åtminstone i stunden.
Personligen är jag kanske mest rädd för att engagera mig i någon som är utsatt och utstött p.g.a. risken att jag trots mitt försök skulle tvingas inse att problemen är så stora att jag inte kan hjälpa så mycket jag vill - och då skulle jag förstås känna smärta. Den hemska smärta som den känner som valt att öppna sitt hjärta.

Att gå med på att känna empati för utsatta personer är en risk, för vi vet instinktivt att det är smärta på kommande om vi gör det.

Därför är det lätt att i stället välja avhumanisering, och tänka att de personer vi ser på gatan INTE ÄR SOM VI. Tanken att de säkert har gjort något för att förorsaka sin egen situation är frestande lätt att ta till, för den tanken utlovar lättnad och befrielse.

Och om det här inte räcker, om blotta närvaron av de utblottade i stadsrummet ändå blir för smärtsam - och den är ju smärtsam för varenda kännande varelse - ja, då kan vi frestas att vilja mota bort dem. Så som man sätter nät runt träden mot harar och rådjur.

Det är ju vår egen livssmärta vi försöker jaga bort med spikar och förbud mot tiggeri. För att de hemlösa och de utsatta påminner oss om att vår egen livssmärta alltid finns precis bakom hörnet.
Men jag tror att rädslan för smärtan är mycket värre än själva smärtan.
Jag tror det är bättre att stanna upp och se människan.

Barbro Björkfelt
är dokumentärregissör på Svenska Yle

läs också Annika Sylvin-Reuter om att bry sig här
och Charlotte Lindroos om hemlöshet här
Du kan titta på arkivprogrammet om hemlöshet här

Kommande program: Älska din nästa? Radio Vega 23.11.14 kl 10.03
Ett samhälle kan dömas utgående hur det behandlar sina mest utsatta. Hur ser det ut hos oss? Hur ska vi hantera de hemlösa, tiggarna, missbrukarna och de med grava psykiska problem. NIMB; inte på min bakgård, exkluderande design med parkbänkar som det inte går att ligga på. Orkar du bry dig? Att våga se betyder smärta säger journalisten Barbro Björkfelt i sin kolumn. Pia Abrahamsson diskuterar med teologen Patrik Hagman och krispsykologen Ferdinand Garoff om hurdant ansvar vi har för vår nästa.


Mormors och farfars bästa talesätt

$
0
0

Den 22 november startar den riksomfattande kampanjen Använd hjärtat vars syfte är att sammanföra yngre med äldre, visa hur mycket generationerna har gemensamt och förhoppningsvis inspirera till mer umgänge, åldersskillander till trots.

Äldre människor har givetvis mycket att ge och lära de yngre, både vad gäller livserfarenhet och historia men även i språkligt uttryck. De flesta är bekanta med saker som mormor eller farfar brukar säga och i Lördax fick folket dela med sig av sina släktingars bästa talesätt.

Nedan ett axplock ur programmet:

”När mösset är mätt är mjölet beskt.”

”Kan så vara - ska man säga när gammalt folk ljuger”

”Om alla spottar på samma sten blir den snart våt”

”A kan it foder veti tär it e finns.” (Man kan inte fodra vett där det inte finns)

”Alltid är det till, det som rinner från näsan till mun.”

”Den som skrattar på morgonen hamnar i hökröven innan kvällen”

”Det var ingen glädje med den sorgen, sa gumman, när hon grät vid fel grav.”

”Man blir aldrig så mätt så att man inte kan äta en middag till”

”Fast man är från Houtskär kan man vara en bra människa ändå.”

Har du roliga talesätt som dina äldre brukar använda sig av får du gärna dela med dig av dem i kommentarsfältet nedan.

Granska eller polera

$
0
0

- Det pågår en kamp om språket hela tiden. På alla arenor pågår en kamp om hur budskap formas och sprids, om hur image skapas.

Sovra, gräva, leverera - ett program om varför journalistik behövs

Listen45 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Sovra, gräva, leverera - ett program om varför journalistik behövs

Enligt professor Anu Koivunen är demokratin utmanad i dagens medieklimat. Politiker och näringslivstoppar sysselsätter horder av informatörer som strävar efter att polera sina klienters medieprofiler.

- Politiska medarbetare och politiker flyttar över till PR-industrin. De jobbar för företag och organisationer som har intressen, och som förmedlar sin syn på verkligheten med mycket makt, mycket tillgång, mycket skicklighet. Intressenterna har mer och mer makt över hur vi förstår vårt samhälle. Jag ser det som en maktförskjutning bort från medborgarna.

Journalister går över till andra sidan

Som motvikt krävs, enligt Koivunen, journalister som granskar de politiska och finansiella makthavarna. Men på grund av de massiva nedskärningarna inom medievärlden kan vi istället se hur skiljelinjen mellan journalistens och kommunikatörens yrkesroller suddas ut.

- Allt färre journalister har heltidsarbete inom medieindustrin. Väldigt många framstående journalister och till och med chefer för nyhetsredaktioner tar steget över till andra sidan. Nog är det ju intressant att till exempel Jouni Kemppainen, som har varit chef för YLE nyheter, nu bara ett halvt år inför valet, jobbar som kommunikationsdirektör vid Finlands Näringsliv EK!

Olika former av makt

Jouni Kemppainen själv ser inget problematiskt med bytet av arbetsplats.

- Det är fråga om helt olika slags arbete. Säkert finns det makt i mitt nuvarande uppdrag, och makt fanns i mitt förra uppdrag. I båda fallen är det fråga om ansvarsfull verksamhet. Inte ser jag det som någon kappvändning.

Olika former av makt, säger du. Men som nyhetschef ledde du granskningen av makthavarna. Som kommunikationsdirektör vid Finlands Näringsliv sköter du om medieprofilen för en av landets mäktigaste organisationer. Är det inte motsatta sysslor?

- Det tycker jag inte alls. I mitt nuvarande uppdrag värnar jag om näringslivets intressen med kommunikation och med andra medel. Det är öppen, genomskinlig verksamhet. Inte är det något särskilt med det. Men alldeles olika arbetsuppdrag är det för all del fråga om.

Hålla alla dörrar öppna

I det krassa sysselsättningsklimatet är informatörsarbetet en möjlighet som diskuteras redan bland förstaårsstudenterna på journalistlinjen vid Svenska social- och kommunalhögskolan.

- PR-branschen är säkert lite lockande för många journalister, eftersom det finns bättre med pengar i den branschen. Jag tror ändå att många journalister känner att deras yrke är så ädelt att de inte vill gå över till PR. I alla fall inte direkt. Men man ska definitivt inte utesluta möjligheten att vi kanske någon dag jobbar med PR, eftersom vi som journalister nu måste hålla precis alla dörrar öppna som vi bara kan, säger Emil Enström.

Enligt Jonas Forsbacka handlar det om att acceptera realiteterna.

- Vi har ju bara fått inse att alla inte kommer att bli den här tvättäkta journalisten. Alla kommer inte att få vara grävande journalister, alla kommer inte att få jobba med underhållande journalistik.

Ida Kronholm lyfter upp en diskrepans mellan olika journalistroller.

- En fotojournalist kan göra fotojobb för reklamföretag, utan att det är något problem. Samma sak för en skrivande journalist ses som ett problem. Sedan vet jag inte vilken väg man borde gå. Är det bättre att försöka göra fotojournalisterna till mera renodlade journalister, eller kommer vi att se en utveckling där också skrivande journalister kan göra både och, både reklam och journalistik, utan att det stör så mycket.

Tre ser på vår tid

$
0
0

Radioteatern gav tre författare, Tove Appelgren, Merete Mazzarella och Kjell Lindblad, fria händer och femton minuter var, med uppdrag att skriva något om vår tid och vårt samhälle. Vi var nyfikna på hur de – tiden, samhället – kunde tänkas se ut, iakttagna genom tre mycket olika författartemperament.

De tre författarna har skrivit var sin kortpjäs som alla sänds under onsdagskvällen och ett står klart – det är tre väldigt olika berättelser som får dela på sändningstiden. Uppskruvad satir möter lågmäld monolog som möter mångbottnad dystopi.

Det är Tove Appelgren som står för satiren och i hennes MyPoop möter vi ett medelålders par som har hittat en ny hobby. En blogg med magstarkt innehåll och rekordmånga följare, som gett deras liv mål och mening. Tove Appelgren drar sig inte för det drastiska när hon gisslar sina karaktärer Ester och Svejk – säkert två av de mest osympatiska karikatyrer som nånsin satt sin fot i en radiopjäs. Och ändå så igenkännbara.


Merete Mazzarella, just nu aktuell med sin bok om Mary Shelley och Frankenstein, låter i sin monolog Noterat en pensionerad läkare göra en närläsning av tidningarnas smånotiser. ”Det var som pensionerad jag fastnade i notiserna. Till en början uppfattade jag dem som nöjsam kuriosa” konstaterar hon – bara för att småningom inse att de har börjat gå under huden på henne. Kanske för att de i själva verket avslöjar så mycket om vår tid och våra värderingar?

I Kjell Lindblads suggestiva och kusligt aktuella dystopi Språk är det en åldrande författare som har ordet. Hon har i 60 år gett ut sina böcker ” först på det ena förlaget och sen på det andra som blev det enda”. Nu är hon inte längre önskvärd. Hennes böcker säljer inte längre. Hon själv säljer inte längre. ”Så enkelt är det.” Men det hela stannar inte vid förlagsvärlden. För det handlar också om det ena språket och det andra språket. Som blev det enda.

Tre historier: MyPoop, Noterat och Språk

Listen47 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Tre historier: MyPoop, Noterat och Språk

Jessica Edén har regisserat de tre kortpjäserna och Niko Ingman står för den tekniska regin. I rollerna hör vi Anna Hultin, Christian Lindroos, Linda Mattsson, Mikael Strömberg (MyPoop), Lilga Kovanko (Noterat), Sue Lemström, Sonja Ahlfors och Rabbe Smedlund (Språk). Produktionskoordinator var Sonja Loikkanen. Produktion: Svenska Yle Fakta och Fiktion 2014.

Radio Vega onsdag 26.11 kl. 21.05 och därefter 30 dagar på Arenan

Auschwitz tur och retur

$
0
0

Vad fick mig som tolvåring att bli så intresserad av Förintelsen? Jag satt på biblioteket efter skolan och tittade i böcker med bilder av de utmärglade judarna, brännugnarna, högarna av hår, skor och resväskor.

Joars resa av Gungerd Wikholm

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Joars resa av Gungerd Wikholm

Det var ofattbart att tänka sig att den här dödsindustrin hade funnits. Hur kunde flere miljoner människor utrotas så enkelt, så systematiskt? Tåg som kom och gick och skylten över allt: ”Arbeit macht frei”.Vad betydde det?

Jag minns inte säkert, men den här skräck- och obehagsblandade fascinationen fick nog sin början när jag läste Anne Franks dagbok. Det värsta var att hon dog strax innan befrielsen av fångarna i koncentrationslägren. Hon var förälskad, men blev berövad sitt vuxna liv. Sina barn, sina barnbarn. De tankarna gjorde ont och vreden över Hitler och hans gelikar var enorm hos mig. Jag skulle alltid göra motstånd mot övermakten, i synnerhet mot nazism, fascism och rasism tänkte jag, då på 1960-talet.

Och jag började också läsa skönlitterära böcker om judeutrotningarna, som till exempel Fania Fenelons bok Kvinno-orkestern, som kom ut i slutet av 1970-talet. Jag lärde mig något om grundläggande mänskligt beteende: att en del människor kan säga ifrån och att andra är medlöpare. Men de flesta vacklar när det gäller svåra ställningstaganden.

Varning för farfar

Att nazisterna i sitt systematiska utrotande inte var monster, var en svår tanke att ta till sig. Rudolf Höss, den ordningsälskande kommendanten för Auschwitz läste sagor för sina barn om kvällarna. Han var en knapptryckare, som ville behaga sina överordnade. En kugge i ett system.

Människor kan fortfarande fås att göra vad som helst. Det är ingen gåta att Förintelsen kunde äga rum. Och högerextremismen lever i ett uppsving igen. Hur ska historien kunna låta bli att upprepa sig?

Rainer Höss
Rainer Höss Rainer Höss Bild: Wikipedia

Rainer Höss, Auschwitz-kommendantens sonson, reser omkring i Europa och USA med en varning för det hans farfar stod för. Och han har ända in på huden fått känna vad uppgörelsen med det onda kostar: att bryta med sin familj, att rannsaka sig själv och att oförtröttligt tro på att det goda kan segra. Rainer Höss har inga hakkors tatuerade på sitt bröst. Nej, i stället siffror som judiska överlevare burit i koncentrationslägren.
I sin enkelhet visar tatueringarna, att en enda människas revolt kan ha betydelse.

Men för att bryta mönster måste man ha kunskap och kunna dra slutsatser.
Rainer Höss har tagit sina barn och barnbarn med på besök till Auschwitz och tillsammans har det gått igenom både sin släkts, sitt lands och Europas historia.

Lyssna på Dokumenterat: Aska på jordgubbarna, om Rainer Höss här

Joars resa

För två år sedan åkte Joar från Åbo, då åtta år gammal, med sin pappa Basse på en rundresa till Polen. De vandrade i Tatra-bergen, simmade så ofta de hade en möjlighet, pratade och bara var tillsammans.

Joar på resa
Joar på resa Bild: Sebastian Bergholm

På programmet stod också ett kort besök till Auschwitz, som enligt Joar hade en hemsk, kall och tyst stämning. Han såg brännugnarna, högarna av resväskor …

- Men, säger Joar, man behöver känna till historien, hur det har varit.

Nu ska han småningom börja läsa om nazismen i skolan.

- Hitler ville bara ha makt. Han vill att hela världen skulle vara ett stort Tyskland, säger Joar, som inte längre tänker på vad han såg i Auschwitz.

Men han glömmer det inte heller.

Lyssna! Berättelser: Joars resa av Gungerd Wikholm i Radio Vega onsdagen den 26.11. kl. 11.48 och 19.22.

"Rensa upp i utereklamdjungeln"

$
0
0

Om man går på en promenad i centrum av Vasa märker man fort att olika stilar och alla möjliga sorters skyltar och ljusreklam blandas friskt om varandra.

- Det ser ganska råddigt ut, säger Tuija Arina-Sundelin, konstnär och grafiker, när hon blickar ut över utereklamfloran i sin hemstad Vasa.

På en del platser lyckas det bättre och på andra sämre. Arina-Sundelin gläds då hon ser lyckade exempel som t.ex. när en äldre byggnad har fått reklam i retrostil, som passar in och känns nostalgisk. När det gäller nyare reklamer nämner hon HS-center som ett exempel där man lyckats skapa en klar, tydlig och åskådlig reklamskylt för de butiker som verkar där.

- Men det är en knepig fråga. Alla företag vill få fram sin egen logo samtidigt som den också måste skilja sig ur mängden, vilket betyder att det blir svårt att skapa en enhetlig linje.

När Arina-Sundelin ser på reklamdjungeln med det konstnärliga ögat skulle hon gärna vilja minimera utbudet, samtidigt vill vi ju veta var firmorna finns och hur vi hittar dit.

Utereklamen koncentreras till torget

- Det som är typiskt för just Vasa är att så mycket reklam är koncentrerad runt torget, säger Arina-Sundelin. Om du däremot har ärende till en butik bara något kvarter från torget så är det svårt att hitta dit, för där råder motsatt läge.

Tuija Arina-Sundelin förklarar också att hon retar sig på sådana fall där skyltar för firmor som gått i konkurs bara ersätts med en ny logo utan någon eftertanke. Det är fult. Hon betackar sig också för söndriga, sladdriga och smutsiga flaggor som verkligen inte är något snyggt visitkort för turister.

- Knappast gillar heller arkitekterna att deras skapelser blir helt överhängda med reklamskyltar. De täcker över fasadlösningarna och andra detaljer som t.ex. fönsternas rytm. Det känns säkert inte bra för dem.

Utereklamen politiskt het potatis i Lund

Emeritusprofessor Lars-Johan Lindqvist om utomhusreklam
Lars-Johan Lindqvist Emeritusprofessor Lars-Johan Lindqvist om utomhusreklam Bild: Yle / Peter Fahllund

I Finland är debatten hittills väldigt tam när det gäller utereklamens plats i det offentliga rummet. Annat är läget i Lund i Sverige, där vänsterpartiet nu kräver att reklamen i stadsmiljön skall begränsas. Kommunstyrelsen har redan röstat ja till en motion som partiet lämnade in och nästa steg är att fullmäktige fattar det avgörande beslutet.

Reklampromenad i Vasa med Lars-Johan Lindqvist

Listen7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Reklampromenad i Vasa med Lars-Johan Lindqvist

- I ett demokratiskt samhälle borde medborgarna slippa få budskap upptryckta i ansiktet och nerkörda i halsen, säger Mats Olsson som står bakom motionen i Lund.

Han anser att det är orättvist eftersom det är den som har råd att köpa reklamplatsen som bestämmer vad vi skall titta på. Dessutom förfular en alltför vildvuxen reklamflora stadsbilden.

Hur ser då Emeritusprofessorn i marknadsföring, Lars-Johan Lindqvist, på situationen i Vasa? Vi tog en sväng på stan tillsammans med honom.

- Trots den stora mängden utomhusreklam som finns på husväggar och på gatorna runt torget så känns det ändå ganska tomt, Vasa har så stora och breda esplanader att reklamfloran inte känns för trång, konstaterar Lindqvist.

I Lund är gatorna mycket smalare och då blir det besvärligare att flanera.

- Reklamen blir helt enkelt betydligt mera påtaglig då, säger Lindqvist.

Utereklamens brister är t.ex. att de kan vara förfulande och i vissa fall miljöförstörande. Dessutom kan den i värsta fall vara trafikfarlig ifall bilisternas blickar dras till de nya, starkt lysande och rörliga ljustavlorna.

Hitta tillbaka till nuet med mindfulness

$
0
0

Mindfulness, eller medveten närvaro har fått allt större fotfäste under de senaste åren då människor söker efter sätt att hitta balans i sina stressiga liv. Yoga, meditation och olika metoder att fokuserande på den inre rösten hjälper den moderna livspresteraren att komma i kontakt med det jag som lätt blir nedtrampat och kvarglömt i dammolnet då man ständigt jagar vidare på livets travbana.

När Kim Wikström införde mindfulnessövningar som en del av sitt dagliga arbete med sina elever i Mattlidens gymnasium var det mest som ett experiment. 2,5 år senare är han en del av ett större forskningsprojekt som undersöker vilken effekt medveten närvaro har på inlärning och det allmänna välbefinnandet hos eleverna. Men vad exakt är mindfulness?

- Mindfulness är ett tillstånd där du är närvarande i det som råder i just den stunden du befinner dig i för tillfället, du är aktivt medveten om dina tankar, känslor och sinnesintryck. Våra sinnen är vanligtvis frånvarande och vi går omkring och tänker på det som hänt eller oroar oss för saker som ligger i framtiden och problemet är att vi oftast inte ens är medvetna om att vi är frånvarande i vårt eget liv. Den medvetna närvaron innebär att du hämtar dig tillbaka till den rådande stunden och fokuserar på den. Det är en enkel metod som vem som helst kan lära sig och den är alltid tillgänglig. Det är inget hokus pokus utan det är dina egna erfarenheter under övningen som är din lärare.

Mindfulness-övning med Kim Wikström

Listen5 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Mindfulness-övning med Kim Wikström

Svåra saker kan bli dina bästa redskap

Då man talar om mindfulness är en vanlig uppfattning att det enbart är fråga om att träna sin fokus eller att det bara är en form av avslappningsövningar. Kim menar att det är viktigt att man närmar sig sitt sinne med en viss attityd och med vissa värderingar, att man odlar vänlighet gentemot sig själv och inte är dömande.

Det handlar inte enbart om att träna hjärnan att fokusera utan det är samtidigt karaktärsbyggande.

- När du sitter och tränar mindfulness håller du uppmärksamheten fäst vid kroppen och lyssnar efter vilka signaler den sänder och trots det kommer det in tankar och känslor som stör dig och då gäller det att inte kritisera ditt sinne för att det beter sig som det gör. Det handlar inte enbart om att träna hjärnan att fokusera utan det är samtidigt karaktärsbyggande.

Det brukar sägas att om man behandlade sina vänner lika illa som man behandlar sig själv skulle man snart inte ha några vänner kvar. I mindfulness är det viktigt att inte vara dömande mot sig själv utan våga möta även svåra och krävande tankar och känslor med en välkomnande attityd.

- Du kan inte bara bestämma dig för att bli mindre dömande mot dig själv eftersom det är mönster som sitter i från så många år tillbaka och går så djupt. När du ger dig själv mera tid och allt mer bekantar dig med hur ditt sinne egentligen beter sig och vilka reaktionsmönster som finns i ditt medvetande börjar du se dem klarare och de tappar sitt järngrepp om dig.

Mindfulness i skolan

Kim är en del av ett större forskningsprojekt som görs i samarbete med Helsingfors universitet och Folkhälsan där man undersöker vilken effekt medveten närvaro har på inlärning och det allmänna välbefinnandet hos eleverna. Då han för 2,5 år introducerade sina elever till mindfulness var det inte så många som visste vad det var men idag är det flera som efterlyser övningarna ifall han själv glömmer bort att ha dem.

- Det första året bad jag om feedback och ungefär 75 av 80-90 elever tyckte att det var bra och flera berättade också att de hade kunnat använda sig av metoderna då de fann sig i en stressande situation, t.ex. under ett körprov eller ett uppträdande. Genom att fokusera på sin andning och förankra sig i stunden hade de lättare att hantera en svår situation.

Det kan finnas stress i ditt liv men du ÄR inte din stress. Målet är att kunna möta sin stress som en gammal bekant och välkomna den vid dörren utan att låta den ta över hela showen.

Mindfulness som hjälp vid stressiga situationer

- Genom att du har tränar din uppmärksamhet kan du lära dig att tydligare urskilja vad stress orsakar hos dig. Då du lär dig känna igen dina stressymptom kan du skilja på dig själv och din stress. Det kan finnas stress i ditt liv men du ÄR inte din stress. Målet är att kunna möta sin stress som en gammal bekant och välkomna den vid dörren utan att låta den ta över hela showen.

Kim Wikström är mindfulnessinstruktör och gymnasielärare. Han gästade Lördax på Radio Vega 22 november 2014 och intervjuades av Hannah Norrena och Jukka Isojoki.

Naturväktarna sänder året om

$
0
0

Det händer och sker en hel del i naturen också under vinterhalvåret.

Därför är Naturväktarna med hela året i Radio Vega. Så passa på att fråga om och diskutera aktuella frågor om växter, djur och övrigt som man observerat i skog och mark. Givetvis är frågor om annat som man upplevt under året också välkomna.
På plats är Anders Albrecht och Jörgen Palmgren. Programledare är Björn Federley.

Här en del publikbilder från säsongen:

Bilder från hela säsongen finns i Naturväktarna bildbloggar

Naturväktarna sänds den sista torsdagen i månaden (dock inte på juldagen) kl. 19.30-21.00. Årets sista program sänds torsdagen den 27.11.14. Telefonslussen öppnar redan kl. 19 och numret till studion är 0600-11 12 13. Skicka frågor gärna med bild till e-post adressen vega.natur@yle.fi

Det första programmet nästa år sänds torsdagen den den 29 januari.


Asta bor ensam med sina katter

$
0
0

- Det kanske kommer en dag när jag inte längre klarar mig på egen hand, och då får jag väl finna mig i min situation, säger 85-åriga änkan Asta Lassila i Lepplax, som idag bor ensam i ett hus i skogen med sina två katter.

Samtal om livet

Listen57 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Samtal om livet

Om kampanjen Använd hjärtat

Använd Hjärtat

Asta och min mor, Karin Sandström, är barndomsvänner. De växte upp i samma by i Purmo, och de har hållit kontakt hela livet. Idag är de båda änkor. De ringer ofta till varandra, men de träffas ganska sällan. En regnig tisdag åkte vi till Lepplax, min mor och jag, för att besöka Asta.

Ensam

Astas man Erling dog för knappt sex år sedan, men han vistades på ett äldreboende under de sista åren av sitt liv, så Asta har bott ensam ganska länge. Hon har numera svårt att röra sig, och använder rollator.

Asta och Erling Lassila, förlovningsfoto
Asta och Erling Lassilas förlovningsfoto Asta och Erling Lassila, förlovningsfoto Bild: Privat foto

Asta har inga syskon, och hon och Erling fick inga barn.
- Speciellt vid storhelger är det lite ensamt, säger hon. Då minns man hur det var förr, när Erling fortfarande var i livet.

Asta och Erling fick många år tillsammans. De förlovade sig på nyårsafton 1951, och gifte sig på midsommaren år 1955. Det var samma år som Asta skulle fylla 26.

Jag frågar henne om barnlösheten, och Asta svarar att det bara blev så att de inte fick barn.
- Men det är kanske så att det man aldrig har haft så det saknar man inte heller…

Jag frågar Asta hur det kom sig att det blev just hon och Erling.
- Jag tyckte bra om honom, och så var han en ordentlig man som varken rökte eller drack, säger Asta.

När Erling efter en höftoperation fick svårt att gå, och flera gånger föll omkull, så flyttades han till Pedersheim, ett äldreboende i Bennäs.
- Han var ju en stor karl, och jag klarade inte av att få upp honom när han föll. Jag besökte honom flera gånger i veckan, och jag fick också vara med på slutet när han blev riktigt dålig.

Asta saknar fortfarande sin Erling, men det var värst de första åren, sen blev sorgen lättare att stå ut med.

Asta Lassila (till vänster) och barndomsvännen Karin Sandström när de var i övre tonåren
Asta Lassila (till vänster) och barndomsvännen Karin Sandström när de var i övre tonåren Asta Lassila (till vänster) och barndomsvännen Karin Sandström när de var i övre tonåren Bild: Privat foto

Lepplax

Asta växte upp i Purmo, i en liten stuga precis bredvid landsvägen och med grannar runt omkring. När hon år 1957 flyttade till det nybyggda huset i Lepplax, i Pedersöre, där hon fortfarande bor, var det en stor omställning, för huset låg i skogen,ganska avsides, och det var långt till närmaste granne.

- Det var inte tänkt att vi skulle flytta hit, men sen blev det ändå så, säger Asta, och medger att det till en början var ganska långtråkigt.

När Asta ännu var ogift arbetade hon flera år på ett barnhem i Jakobstad, men hon slutade jobba när hon gifte sig. Varför det?

- Det blev bara så, för jag behövdes här hemma. Vi hade några kor, och Erling hade hästar - och på somrarna var han ofta i byggarbete.

Med tiden började Asta trivas bättre i Lepplax, och de fick nya grannar som de umgicks flitigt med. På somrarna hjälptes man åt med höbärgning och andra sysslor.

- Vi var fyra par som bodde nära varandra, och vi hade väldigt roligt tillsammans. Ingen av dem bor längre kvar, de är antingen döda eller på något äldreboende, säger Asta.

När man får leva länge, som Asta, så blir man med tiden allt mer ensam.

- Men det är tidens gång, det är bara så det är, säger Asta.

Katter

Asta Lassilas kattungar Missan och Rambo
Asta Lassilas oplanerade kattungar Asta Lassilas kattungar Missan och Rambo Bild: Privat foto

Astas katter heter Missan och Millan. Millan är lite blyg och håller sig för sig själv, åtminstone gjorde hon det när vi var på besök, men Missan är social och hoppar upp i Astas famn och smiter sen vidare upp på bordet så att man riktigt får beundra henne.

På köksbordet har Asta också ett foto av två otroligt söta kattungar – det är Missans ungar som nu har fått ett nytt hem.

- Jag ger nog mina katter p-piller, men i våras föll jag och skadade ryggen, och medan jag var på sjukhus så lyckades Millan ställa till det så där…

Asta har aldrig varit utan katt, och de katter hon har idag är släkt med den svarta kattunge som hon och Erling tog från Purmo när de just hade flyttat in i huset i Lepplax.
- Vi hade ingen bil på den tiden, så vi cyklade till Purmo, dit det är 25 kilometer, och så satte vi kattungen i en låda och transporterade hit den på cykel.

Vill bo hemma

Trots att Asta Lassila till en början inte trivdes så bra i huset i Lepplax så vill hon bo kvar så länge det är möjligt, trots att hon numera har svårt att gå. Hur klarar hon sig?

- Det kommer hemvårdare flera gånger om dagen, och så har jag ett trygghetslarm, säger hon och visar mig armbandet där det finns en röd larmknapp.

- Jag har ju inga nära släktingar, men jag har väldigt fin kontakt med hemvårdarna, så jag träffar ju någon varenda dag, och vi har riktigt roligt tillsammans. Jag är ju inte sådan att jag bara sitter och jämrar mig, utan jag är glad och social, och jag har inga problem med minnet, säger Asta och skrattar.

Asta Lassila och Karin Sandström vid Astas köksbord
Asta Lassila och Karin Sandström, samt katten Missan Asta Lassila och Karin Sandström vid Astas köksbord Bild: Yle/Ann-Sophie Sandström

Men Asta är förstås medveten om att ifall hon skulle få sämre hälsa, eller om det skulle gå så att minnet börjar svika så då kan hon inte längre bo kvar ensam i huset, och i det skedet blir hon kanske tvungen att flytta till ett äldreboende.
-Men ”ha ska int fundeer på ha daan som int a ha siitt”, säger Asta, som inte tänker så mycket på framtiden utan tar en dag i taget.

Missan kryper ihop i Astas famn och börjar spinna.

27.11.14 Asta Lassila PODCAST

Listen41 minuter
Spela upp klipp på Arenan: 27.11.14 Asta Lassila PODCAST

Samtal om livet med Asta Lassila sänds en andra gång på lördag, 29.11, kl. 20.03

Hundraårig bluesman hyllar Helsingfors

$
0
0

År 1970 bosatte sig den amerikanske bluessångaren och pianisten Eddie Boyd Helsingfors där han sedan kom att tillbringa de sista dryga tjugo åren av sitt liv.

Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Listen45 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Även om han vid det här laget närmade sig de 60 var han ingalunda någon avdankad föredetting utan snarare en veteran med semilegendarisk status då han varit med sedan slutet av 1940-talet och för det legendomsusade Chicago-bolaget Chess spelat in en räcka hittar av vilka 24 Hours och Third Degree räknas bland de mer kända. Hans mest kända låt torde ändå vara Five Long Years, en Rhythm & Blues #1-singel från 1952, som genom åren har tolkats av alla bluesens största börjande från B.B. King och Muddy Waters till Buddy Guy och för många andra för att räknas upp.

Till Helsingfors kom Boyd alltså via en Europa-turné där han hade uppträtt som en del av American Folk Blues Festivals program, och som många andra afro-amerikanska musiker var han tagen av den entusiasm och brist på fördomar som den europiska publiken hade visat. Led och besviken som han var på den rasism som han ständigt mött i sitt hemland valde han att förlänga sin vistelse och så kom det sig att han slog sig ner i Helsingfors där han kom att bo tillsammans med sin blivande fru Leila i Berghäll.

En skojig parentes i blueshistorien

Så är väl också det mest speciella med Eddie Boyd ur ett inhemskt musikperspektiv, att han redan samma år, 1970 för det inhemska Love-bolaget spelade in skivan Praise to Helsinki. Just det - smaka på den titeln - en kärleksfull hyllning så fin som någon inte bara till vår fina huvudstad utan också till vårt gästvänliga och varmhjärtade folk. Ja, så sjunger han faktiskt.

Det kan ju tänkas att det själsliga klimatet var annorlunda då, att Eddie var nyförälskad och blev väl bemött i de kretsar där han rörde sig, men lite förbluffad blir jag onekligen när jag hör texten till hans fina basbluesnummer. Jag menar, visst älskar jag också min nuvarande hemstad och visst finns här fina människor, men ändå. Att höra en afro-amerikansk musiker så här oförbehållsamt hylla oss finnar är förvisso överraskande. Och min reaktion säger väl också någonting om hur vi förhåller oss till beröm?

Men skojigt är det förstås också och på det hela taget utgör Eddie Boyds koppling till Finland och Berghäll, Helsingfors en intressant och lite udda parentes i blueshistorien. Som sådan värd att påminna om då det i tisdags, den 25 november hade det gått 100 år sedan Eddie Boyd föddes.

I Vega Groove hör du originalversionen av Praise to Helsinki, som f.ö. också finns i en lite senare version med Albert Järvinen på gitarr och Ronnie Österberg på trummor. Kolla också in den här arkivpärlan: Praise to My Baby

En trippel souldamer och färsk jazz

Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Listen55 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jazz, soul, blues och annan skön groovemusik

Vid sidan om Helsingfors-hyllningen spelar vi också Eddie Boyds kändaste låt, Five Long Years i en frän 1960-tals live-version med Tina Turner. Som vi för övrigt har anledning att fira på grund av 75-årsdagen igår, den 26 november. En närmare presentation av henne tänker jag inte gå in på här, men konstaterar bara vidare att hon är en av tre födeledagsaktuella souldamer på vår repertoar.

I första delen tar vi upp bland annat en av den unga bluesens stora hopp, gitarristen Gary Clark Jr. som är aktuell med en ny live-platta. För kvällens jazznummer står Jussi Fredriksson Trio med den enigmatiska(?) skivan ? (frågetecknet är titeln) och Oulu All Star Big Band som på nya skivan 70's Revisited fokuserar på de inhemska fusionsjazzstorheterna Olli Ahvenlahti och Eero Koivistoinen. Slutligen plockar vi också ett spår från den svenska trombonisten och sångaren Nils Landgrens färska dubbel-cd-samling; han framför en överraskande fräsch cover på en mycket välbekant, för att inte säga sliten disco-pärla.

Låtlista

Del 1:
1. Oulu All Star Big Band feat. Olli Ahvenlahti & Eero Koivistoinen: Grandma's Rocking Chair
2. Jussi Fredriksson Trio: Aei-Man Kaeki
3. Gary Clark Jr.: When The Sun Goes Down
4. Booker T. Jones (feat. Jay James [Picton]): Broken Heart
5. Gregory Porter (w. Zbonics): Issues of Life
6. Teppo Mäkynen (& band): All The Things You Are
7. Nils Landgren: I Will Survive

Del 2:

1. Willie "The Lion" Smith: Fading Star
2. Paul Desmond: Embarcadero
3. Little Richard: All Night Long
4. Eddie Boyd: Praise to Helsinki
5. Ike & Tina Turner: Five Long Years
6. Betty Everett & Jerry Butler: Just Be True
7. Jimmy Ruffin: Don't Feel Sorry For Me
8. Jean Terrell: Rising Cost of Love

Vinterkriget berör

$
0
0

Vinterkriget för 75 år sen skakade om alla som var med. Årsdagen uppmärksammas med många olika evenemang. I Åbo diskuterar man speciellt Sveriges roll under kriget.

75 år sen vinterkriget (Kvanthopp 27.11.14)

Listen7 minuter
Spela upp klipp på Arenan: 75 år sen vinterkriget (Kvanthopp 27.11.14)

- Det kommer fortfarande fram ny information om vinterkriget, konstaterar Nils Erik Villstrand, professor i nordisk historia vid Åbo Akademi och en av dem som håller i trådarna för det seminarium som på lördag hålls för allmänheten i Åbo. Det arrangeras gemensamt av Åbo Akademi, Åbo universitet och Åbo arbetarinstitut. Temat är hur omvärlden uppfattade vinterkriget och betoningen läggs på Sveriges roll.

Ryssland då och nu

Nu med ett militärt allt aktivare Ryssland känns hela saken kanske mer närmare vårt liv idag än den gjort på många år? Har det eventuellt märkts som ett ökat intresse inför diskussionen?

- Det har jag inte snappat upp, men det är ju naturligt att det kommer närmare i en situation som börjar få vissa likheter med kalla kriget. Det var ju som att vi kunde börja se fram emot en tid i Europa utan stora konflikter, men nu är vi på något sätt tillbaka i kallakrigsmentaliteten. Men får vi salen full (på lördag) då säger det ju någonting, konstaterar Villstrand.

Radiosändningarna från den 30 november 1939 tar dig med till då det hände. Du kan höra delar av dem i inslaget här intill artikeln.

Läs också:

Seminariet i Åbo

Vinterkrigsföreningen

Lyssna:

Veckans Kvanthopp (30 dagar på arenan)

Titanix testas för första gången

$
0
0

Dansbandet Titanix debuterar som utmanare på Danslistan. Bandet från Valdemarsvik har spelat allt sen 1979 och nu testas låten Kyss mig från nya albumet Om då var nu. Upphovsmännen till detta bonusspår är samma gävletrio som skrev Brandsta City Släckers melodifestivallåt Kom och ta mig år 2002.

Nya albumet Om då var nu, som är producerat av Lars "Dille" Diedricson, är lite av en nostalgiplatta med dansbandslåtar från det glada 70-talet. Bandmedlemmarna i Titanix växte alla upp under denhär tiden och plattan är en kärleksförklaring till hela dansbandskulturen.

Titeln Om då var nu kommer från TV-programmet Så mycket bättre. Enligt gänget i Titanix skulle en dansbandsversion enligt samma koncept vara toppen för svensk TV.

Idag består Titanix av ursprungsmedlemmen, gitarristen Stefan Rolf, hans lillebror Jerry Rolf på keyboard, Stefans hustru Maria Rolf, solist i bandet samt Henry Kieksi på bas och Magnus Löfving på trummor.

Kyss mig är albumets bonusspår och till den gjordes också en video.


Måste glömma Carina

Veckans andra utmanare från Sverige är älvdalsbandet Larz-Kristerz, som släppt skivan 40 mil från Stureplan. Utmanarlåten är Jag måste glömma Carina, skriven av dalasonen Erik Morell, känd också under artistnamnet Billy Ope.


Låten är en uppföljare till succélåten Carina, som tog Larz-Kristerz till seger i Dansbandskampen 2008.

Carina fick 13 veckor på dåvarande Vegalistan år 2009.

Sedan dess har Larz-Kristerz återkommit flera gånger på Danslistan, bland annat med Skyll på lantbrevbärarens moped och med Det måste gå att dansa till från förra skivan.

Veckans tredje utmanare kommer från Norge, en duo med namnet Nordans. Deras bidrag är en ledsam historia om obesvarad kärlek, Kjære Lise.


Häng också du med i röstningen på Danslistan!
I Vega på söndag kl. 14.06 och tisdag kl. 13.03.

Min musik: Pia spelar 80-tals hittar

$
0
0

Pia Honkasalo, som var ung på 80-talet, har valt musiken den här gången. Musik som funnits inspelad på c-kasett och på skrapiga vinylskivor. Och man kan tala om bred musiksmak då det på samma låtlista ryms Baccara och Guns n' roses

Pia kommer från början från Dalsbruk men bor nu med min man i Pikis / St.Karins där hon driver ett hundhotell.

- Mina hotellgäster lyssnar på Radio Vega dygnet runt, och därför har även jag vant mig vid att lyssna på nästan alla program på denna kanal.

Min Musik tycker hon att var ett jättebra tillfälle att få välja ut låtar som hon inte har hört sen 1980 och -90talen, och som väldigt sällan spelas nånstans. Med på listan finns också nyare låtar. Alla har iallafall en viss betydelse för henne.

Förutom hennes jobb, som egentligen inte är ett jobb utan en stor hobby och livsstil, lyssnar hon på radio, hänger vid datorn, går på gympa och yoga, och med sina egna hundar på agility, utställningar, lydnad och hör till Kennelklubbens Kompishundar som besöker bla ålderdomshem.

- Jag har fyra egna hundar: tre tibetanska spaniels (Nalle, Nova och Happy) och en pyreneisk mastiff som heter Heavy. Heavy är med både på bilden och i bakgrunden på min lista.

Söndagen den 30.11 kl 8.05

1. TRACEY ULLMAN - Sunglasses
2. UGLY KID JOE - Cats in the cradle
3. BANANARAMA - Venus
4. BONEY M - Rivers of Babylon
5. BON JOVI - Livin' on a prayer
6. BACCARA - Sorry I'm a lady
7. MADONNA - Material girl
8. CAROLA - Främling
9. BRYAN ADAMS - Cloud nr 9
10.THE WEATHER GIRLS - It’s Raining men
11.ELTON JOHN - Candle in the wind
12.BANGELS - Manic Monday
13.GUNS N' ROSES - November rain

Här lyssnar man i stället för att läxa upp

$
0
0

Dagisbarnen i Ängbybarnens förskolor i Bromma utanför Stockholm har inga time out-bänkar eller straff som väntar när de pucklat till kompisen. Ingen läxar upp dem och lär dem veta hut. Här har man ett helt annat sätt att förhålla sig till känsloutbrott och konflikter.

- Vi tror att barn behöver bli förstådda och lyssnade till. När det blir en konflikt är vi inte där för att snabbt lösa den och sätta någon på straffbänken. Konflikter får finnas, säger Veronica Norberg som jobbar på förskolan. Hon ger ett exempel.

En snart treårig flicka gråter på dagisgården för att hon vill ha kompisens leksak, en geometrisk triangel. Ofta reagerar vi vuxna med att bestämt förklara att det finns tre precis likadana leksaker som är lediga. Barnet får lov att ta någon av dem. Så säger inte Veronica Norberg till barnet.

Pedagogiken i Ängbybarnens förskolor

Listen16 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Pedagogiken i Ängbybarnens förskolor
- Istället upprepar jag det som den lilla flickan säger, så att hon förstår att jag hör henne och förstår varför hon är ledsen. Vi får kontakt. Det får vi inte om jag genast anser att flickan ska ta en ledig leksak som hon inte vill ha. När flickan får bekräftelse för sina känslor lugnar hon sig och kan gå med på att inte få det hon vill ha, i det här fallet kompisens triangel.

Lär sig uttrycka behov

personal i Ängbygårdens förskola
Veronica Norberg och Joel Nordeman tror på empatisk kommunikation personal i Ängbygårdens förskola Bild: YLE/Annika Löfgren

Men hur är det möjligt att diskutera varje enskilt barns känslor och behov på ett stort daghem med en massa barn?

- Det beror på vad du vill lägga tid på, säger Veronica. Är det viktigaste att barnen följer ett förutbestämt schema och allt går snabbt och smidigt? Eller lägger vi hellre tid på att lyssna empatiskt på barnen, så att de känner sig hörda. Vad är viktigare för oss?

Ängbybarnens förskolor har inspirerats av non violent communication och Reggio Emilia-pedagogiken. Tanken är att barnen ska lära sig uttrycka sina egna behov och kunna se andras. Resultatet blir i slutändan empatiska barn med stark självkänsla.

Pedagogerna tar avstånd från time out-bänkar och andra straffmetoder som fortfarande har visat sig vara vanliga på daghem, framför allt i Finland. Metoderna härstammar från en uppfostringssyn som bygger på lydnad. Genom att barnen känner skam ska det lära sig bete sig på önskat sätt.

- Barn som straffas och läxas upp känner sig kränkta – de tror att de själva ÄR fel, säger pedagogen Joel Nordeman. Skulle de i stället få hjälp i att förstå varför de GÖR fel, så har de bättre förutsättningar att handla på ett bättre sätt nästa gång.

Flextid vid lunch

På Ängbybarnens förskolor är man noga med att låta barnen känna sig kompetenta. Ett exempel är lunchsystemet. Barnen tågar inte iväg i samlad tropp när den vuxna hojtar att det är mat, utan man får själva välja när man äter.

- Vi har ett tidsspann på en dryg timme. Under den tiden kan barnen komma till bordet. Det gör att de kan avsluta ett pussel eller en lek de håller på med eller känna efter när de på riktigt är hungriga. De får också stiga upp när de ätit klart.

Är det här samma sak som att låta barnen ta över och göra som de vill?

- Nej, absolut inte. Det är ett vanligt missförstånd. Vi ger barnen det ansvar de är kompetenta nog att ta. Barnen mår bra av att känna att de kan vara med och bestämma, säger Joel.

Joel Nordeman berättar om en episod på förskolan som han tycker att visar vad man eftersträvar med att gå in för att lyssna och förstå barnen.

- En treåring satt och grät på trappan efter mamma. Då kom kompisen och sa med sin lilla röst: ”Du saknar mamma”. Jaa, hulkade treåringen vidare. Kompisen satte sig bredvid. Det var hans sätt att trösta. Efter en stund gick de två treåringarna och lekte.

Helgens konserttips: Eternal Erection och bröderna Haavisto

$
0
0

Svenska Yles musikredaktion ger tips på konserter och musikaliska evenemang under veckoslutet. Det bjuds på stort födelsedagskalas, norsk metall, finländsk spacerock och hårt svängande funk.

Henrik Svahn

Redaktör för Café Continental och Vega Groove

Vad: Janne & Olli Haavisto 50/60 år.
Var: Tavastia i Helsingfors
När: Söndag 30 november kl. 17-02
Varför: Bröderna Janne och Olli Haavisto, två stöttepelare inom finländsk populärmusik, firar gemensam födelsedagsfest med en sju timmar lång maratonkonsert. Mer än femtio musiker medverkar i sammansättningar från duoformat till storband. Ett tjugotal solistgäster utlovas, däribland brödernas pappa, 84-åriga vibrafonisten Jukka Haavisto.
Extra: Mer än fyrtio år av finländsk populärmusik passerar revy. Musik ur alla tänkbara genrer med inhemska toppförmågor.

Dan Eskil Jansson

Redaktör för Hitmen och Vega Rock, blogg: Dan Eskils Musikbar

Vad: Borknagar (NOR)
Var: Nosturi, Helsingfors
När: Lördag 29.11
Varför: Melodisk progressiv black metal med influenser från både viking- och folk metal, kryddat med aromer från de symfonirockande dagarna på 1970-talet. Ja, det är en intressant och uppfriskande metallblandning norska Borknagar levererar. Det är inte för inte de ibland kallas för "The Pink Floyd of Black Metal".
Extra: Inget att vara rädd för.


Michael Cronström

Redaktör för Vega Rock och Kors och ters

Vad: Hidria Spacefolk/The Wyman Family
Var: Bar Loose, Annegatan 21, Helsingfors
När: Lördag 29.11 kl. 21.00
Varför: Om du vill glömma arbetsveckan och vardagen kan du söka dig till helt andra sfärer då inhemska Hidria Spacefolk bjuder på sin progressiva space-rock, eller Astro-Beat som de själva kallar sin musikstil. Rymdfolket har sina rötter i en tvättäkta hippiekommun och här bryr man sig inte om hitsinglar och andra kommersiella aspekter. Trots det, eller kanske just därför, är de ett känt namn bland vänner av progressiv rock runt om i världen.
Extra: Uppvärmaren The Wyman Family lönar sig också att lyssna på. Bäst att vara på plats i tid!


Monica Eklund

Musikproducent, Svenska Yle

Vad: Eternal Erection skivrelease
Var: Virgin Oil, Helsingfors
När: Fredag 28.11 kl.22
Varför: Det här är funk som svänger lika hårt som femton kärlekskranka älgar på en gummiflotte. Det är show, det är glitter, det är Sam Huber, det är svettigt och det är så långt från det grådaskiga novembermörkret man kan komma.
Extra: Eternal Erection har uppnått den mogna åldern 20 år i år och jubileumsåret kulminerar i kvällens skivrelease. Nya plattan It's Easy släpps 5.12 och är bandets sjätte skiva. SinglarnaSingalong och Let's Twerk kan du höra här: https://soundcloud.com/eternalerection. Biljetter till kvällens spelning kan köpas via Tiketti, http://www.tiketti.fi


"Tusen bitar" blir till ett porträtt

$
0
0

Under en period var Björn Afzelius den artist som sålde flest skivor i Sverige. En artist som älskades av publiken i allmänhet och av kvinnorna i synnerhet. Samtidigt var han den som fick mest stryk av kritikerna. Om och om igen.

För den som var ung på 1970-talet leder namnet Björn Afzelius (1947-99) snabbare än tåget mot Hoola Bandoola Band, Globetrotters och proggmusikens gyllene era. För den som var ung på 1980-talet leder associationsspåren ungefär lika snabbt i riktning mot Mikael Wiehe och diverse skolkörers mer eller mindre lyckade arrangemang av ”Sång till friheten”.

Oberoende av hur mycket förhandsinformation man har med sig i bagaget när man bänkar sig inför dokumentären ”Tusen bitar” så blir man antagligen både överraskad, rörd och upprörd av det porträtt som möter en.

Inte för att det är vare sig formmässigt revolutionerande eller innehållsmässigt uttömmande. Inte heller för att det får en att känna att man kommit människan bakom framgången särskilt nära, utan för att det säger mycket om vad som driver en artist. Och mycket om det drev som pressen har potential att piska igång.

Ensam tillsammans

Titeln ”Tusen bitar” fungerar på flera plan. Den musikaliska hänvisningen är naturligtvis uppenbar, men därtill är Magnus Gerttens och Stefan Bergs porträtt uppbyggt ungefär som en mosaik – man får en bit här och en bit där och av dessa förväntas man skapa en egen bild av vem människan Afzelius var.

Några djupintervjuer med honom själv bjuds det inte på utan man får nöja sig med korta nedslag i gamla arkiv i kombination med nya kommentarer av de som levde i hans närhet. I första hand kollegan Wiehe, mångåriga kärlekspartnern Marianne Lindberg de Geer, de två döttrarna och några vänner.

Visst kan man irriteras av att filmskaparna framhåller att sångtexterna fungerar som nycklar till hans personlighet utan att bjuda på några större ansatser till textanalys, men trots detta räcker fragmenten till för att skapa en suggestiv bild av en hemlighetsfull person som ingen egentligen kände.

En pojke vars mamma tog livet av sig och en man som varvade otaliga kvinnor i jakten på den förlorade tryggheten. Som drömde om kärlek, solidaritet, rättvisa, mål och mening.

Idel överraskningar

För en som vuxit upp med bilden av Afzelius & Wiehe som en sammansvetsad enhet i stil med Ulvaeus & Andersson är det redan i sig en överraskning att inse att det inte alls var någon självklarhet att de agerade som en duo. Att det handlade om två ganska olika artister som råkade förenas av en samhällssyn som kom att genomsyra allt de gjorde.

Mikael Wiehe, Björn Afzelius
Mikael Wiehe, Björn Afzelius Bild: Oy KinoScreen Illusion ltd

Inte heller är det givet att man känner till att den ena hälften av duon var ett sexobjekt som lägrade kvinnor till höger och vänster – åtminstone inte om man missat Hoola Bandoola-tiden och snarast förknippar dem med trubardurbilden av hyggliga farbröder med världsförbättrarambitioner.

Det är inte heller sagt att man är beredd på det musikaliska bombardemang av minnen som riktas mot en under filmens lopp. ”Sång till friheten” och ”Tusen bitar” är säkert bekanta för många, men man väntar sig kanske inte att varannan melodislinga skall få en att nynna med. Men så kan det gå när man inser att den var hans! Och den också! Och den...

Pressen med pressen

Det som får ”Tusen bitar” att bli mer än ett porträtt av just Björn Afzelius är skildringen av pressens bemötande av honom. Det bemötandet visar nämligen obarmhärtigt tydligt hur lätt det är att falla in i något slags kollektiv jargong där det är acceptabelt att tävla i elakhet.

Åtminstone när det gäller vissa stjärnor. Som Michael Jackson, Britney Spears, Tom Cruise och Björn Afzelius. Eftersom alla gör det måste det ju vara okej? Eller hur?

Vid flera tillfällen skämtas det om att Wiehe fick kritikerna på sin sida medan Afzelius fick publiken på sin. Han skämtar själv om att han ”fick stryk” i pressen och det talas om hur han blev ett slags ”spottkopp” för den.

Det skämtas om allt detta, men det är naturligtvis inte ett dugg roligt.

Faktum är att en av filmens mest berörande scener ställer en kritiker inför en gammal intervju som radar upp elakhet efter elakhet. Scenen är inte berörande på grund av det som sägs utan på grund av det som inte sägs – här finns ingen ansats till ursäkt, inget ”jag var ung och dum”.

Vilket gör att tankarna går till Anna Odells ”Återträffen” – vad göra när mobbaren inte inser vidden av sitt beteende? Eller när det stora flertalet agerar tysta medlöpare genom att köpa dessa elakheter?

Läser man de reaktioner som dokumentären gett upphov till i kulturkretsar så inser man dock glädjande nog att den verkar ha tryckt på rätt knappar. Bengt Ohlsson skriver i Dagens nyheter (27.09.2014) att han i mitten av åttiotalet själv "sågade Afzelius så att spånet yrde" och reflekterar sedan kring vad det berodde på.

Ingen vill tänka på sig själv som en del av ett drev. Drevet är alltid de andra. När jag ser liveupptagningarna funderar jag över vad det var hos Afzelius som provocerade oss kritiker så mycket. Kanske var det hans enastående uttryckslöshet. Trettio år senare är det så uppenbart att det är en sabbad människa som står vid mikrofonen. En säregen kombination av snudd på autistisk träighet, och texter som envist vägrar att göra sig till för oss, att hoppa genom brinnande ringar eller spela svåråtkomlig.

Någon vecka innan Ohlsson var Marcus Birro ute med en minst lika personligt hållen text i Expressen. Den 19 augusti frågar han sig varför en människa måste dö för att få sin rättmätiga uppskattning och avslutar sedan sin text med ett några rader som kan göra anspråk på beteckningen "ord och inga visor".

Skulden är tung över alla de uppburna kulturpåvar som år ut och år in tog heder och ära av Sveriges kanske ömtåligaste och ärligaste artister.
Björn Afzelius blev bespottad för det han borde blivit hyllad för. Han vågade visa sig taffligt sårbar och fick betala straffet. Det är häpnadsväckande läskigt när man tänker på det.

Autolla Nepaliin – tre män i en bil

$
0
0

Många drömmer om att påverka situationen i världen. Få gör mer än att betala en slant för att döva samvetet. Men det finns de som åstadkommer något konkret. Till dessa hör ett gäng unga män från Finland.

Det började som en dröm om att kunna göra något för utsatta kvinnor och barn i Nepal. En vilja att återgälda något av den trygghet man själv kunnat ta för given. Ett behov av att komma åt en orättvis världsordning.

Och naturligtvis en stor dos idealistisk övertygelse om att det är ens plikt att göra vad man kan för att påverka.

När drömmen väl slagit rot hos Juho Leppänen beslöt han sig för att med bil ta sig från Finland till Nepal i hopp om att sponsorer, facebook-gillare och pressen skulle uppmärksamma det udda projektet. Allt för att samla in så mycket pengar som möjligt.

Med på noterna var snart både Mikael Hautala och Rico Pircklén – unga killar med framåtanda och en beredskap att ta ut svängarna. Det är nämligen inte någon semesterresa som väntar när man kör fjorton timmar om dygnet samtidigt som man ständigt filmar, editerar och uppdaterar en videoblogg.

Det som började som en videoblogg har nu i Timo Peltokangas regi blivit en dokumentär redo för biografdistribution. En roadmovie som tar oss över ryska stäpper, genom kinesiska småstäder och via översvämmade vägar i Pakistan till en slutdestination som bjuder på känslosamma överraskningar.

Det är verkligen skäl att understryka att dokumentären är sprungen ur en videoblogg - annars är det möjligt att man förväntar sig alltför mycket av den dramaturgiska bågen, strukturen och estetiken.

Tempot är hetsigt och såväl logiska transportsträckor som intervjuer med ortsbor saknas helt. Här är det istället ”direkt till kameran”-kommentarer och bilder av förbiilande landskap som dominerar.

Detta är med andra ord en film som fokuserar på själva resan, på dessa tre män i en bil. Men även om resan är poängen med filmen så framgår det tydligt att det är målet som räknas när det gäller själva syftet med den.

Känslosam resa

Innan trion når slutdestinationen har den mått illa både fysiskt och psykiskt. Man har gråtit, längtat hem, varit utmattad, sjuk och rädd. Och man har inte ryggat för att visa allt detta för publiken. De tårfyllda scenerna är resultatet av att man tidigt fattade beslutet att aldrig tala om upplevelser och känslor innan någon hunnit få fram kameran.

Öppenheten har naturligtvis också att göra med ett stort förtroende de unga männen emellan. Eller för att citera Juho: "den här produktionen avviker från andra i och med att den skildrar en resa vänner emellan".

Det är befriande att inse att ”Autolla Nepaliin” helt enkelt visar upp en ny och underbart fräsch bild av den finske mannen – en man som inte är rädd för att vare sig drömma eller visa sina känslor.

En man fjärran från den stereotypa och påtagligt föråldrade bild som inhemska spelfilmer under decennier envisats med att odla.

Den ifrågasatta godheten

Drivkraften bakom projektet må ha varit att uträtta något gott för sämre lottade medmänniskor, men säg den godhet som inte ifrågasätts? Redan i ett tidigt skede fanns det de som var övertygade om att det hela var ett sätt att finansiera en snärtig resa för tre äventyrslystna killar.

Mikael och Juho säger att de var beredda på kritiken och att de därmed varit måna om att kunna redogöra för varje cent. ”Sist och slutligen svarar var och en inför sig själv när det gäller att redovisa för sina intentioner” konstaterar Juho.

I detta nu går även biljettintäkterna till verksamheten i Nepal och de smycken som killarna importerar drar också in pengar. Filmen visar dock att projektet fått ringarna att sprida sig även på det lokala planet - en ny skola byggdes för de kastlösa barnen i en av de byar de besökte och killarna har all anledning att vara stolta över det de fått till stånd.

Men visst är det intressant att det är så svårt att tro att någon faktiskt är beredd att göra något gott av pur vilja att göra något gott.

Det kristna hotet

Om det är fascinerande att det är så svårt att tro på den goda viljan hos folk så är det minst lika fascinerande att inse att killarna valt att inte tala högt om att de delar en religiös övertygelse.

Frånsett det faktum att Mikael i dokumentären bär ett kors runt halsen och att det förekommer en förstulen replik om att han bett för Juho när denne blev sjuk väljer de att tiga om det kristna perspektivet. Detta eftersom det uppenbarligen finns få saker som är så tabubelagda som att medge att man tror på Gud.

"Hade vi dragit för mycket på den kristna tråden finns det många som helt hade vägrat lyssna på vad vi hade att säga" konstaterar Mikael. Och på tal om repliken om bönen och tillfrisknandet har Juho inget annat att tillägga än ett roat: "Om det innebär att Gud var en del av den här resan, så är det väl så".

Nu spelar visserligen den religiösa biten ingen roll för vare sig dokumentärens utformning eller syftet med den, men det oaktat är det intressant att temat är så eldfängt. Handlar det om en ovilja att höra människor använda begrepp som "Gud" eller om misstanken att någon form av missionsiver legat och lurat i bakgrunden?

Om det är det sistnämnda som oroar så tar filmen effektivt udden av dylika tankegångar - "Autolla Nepaliin" ger inte utrymme för så mycket annat än insikten om att detta varit en strapatsrik resa för ett gäng unga killar på jakt efter en mening med tillvaron. En resa som inneburit en inre tillfredsställelse för dem själva och konkret nytta för en mängd nepalesiska kvinnor och barn.

Räcker inte det?

Inhemska låtar populära på Vegatoppen

$
0
0

Det är finländskt och svenskt så det förslår på Vegatoppen den här veckan.

Frida Andersson och Nina Lassander toppar fortfarande listen men både Paul Oxley´s Unit och Mando Diao blev inte långt efter. Himlen är oskyldigt blå är fortfarande en stor favorit bland lyssnarna och på femte och sjätte plats finns österbottningarna Fredrik Furu och humorgruppen KAJ.

Av utmanarna var det Taylor Swift som var närmast att komma in på listen men rösterna räckte trots allt inte riktigt till. Nya utmanare är Amanda Jenssen som gjort succé i programmet Så mycket bättre samt låten Cheerleader med gruppen OMI som är en hit i Europa för tillfället.

Det skall också bli intressant att se hur One Direction som kommer till Finland nästa sommar klarar sig på listan.

Lyssna på låtarna på Vegatoppens webbplats.

Taylor Swift möter Chris Robinson Brotherhood

$
0
0

Frida Lindholm från Hon som inte rodnar och Stiftelsen i Radio X3M och Michael Cronström, redaktör för Kors och ters och Vega Rock i Radio Vega, bekantade sig med varandras musiksmak. Vad anser Michael om Taylor Swift? Och Chris Robinson Brotherhood, är det kanske Fridas nya favoritband?

Chris Robinson Brotherhood - Phosphorescent Harvest

Michael Cronström
Michael Cronström Michael Cronström Bild: Svenska YLE

Michael Cronström: Phosphorescent Harvest är Chris Robinson Brotherhoods tredje album. Chris är ju känd som sångaren i den framgångsrika gruppen Black Crowes vilket betyder att han kan ta ut svängarna med sitt sidoprojekt utan att tänka alltför mycket på de ekonomiska konsekvenserna. Efter 25 år och dryga 30 miljoner sålda Black Crowes-album torde det finnas så mycket pengar på kontot att Chris kan göra mer eller mindre vad han vill musikaliskt när Crowes tar paus, vilket de ju har gjort ganska ofta under de senare åren.

Phosphorescent Harvest öppnar sig inte lika snabbt och lätt som föregångaren Behind The Magic Door. Första gången jag lyssnade blev jag litet besviken, men sakta och säkert har albumet börja låta bättre. Och det är ju ofta så att man lätt tröttnar snabbare på sådant som genast låter bra. Här är ett album som säkert kommer att höra till mina favoriter långt in i framtiden.

Chris Robinson har tillsammans med låtskrivarpartnern och gitarristen Neal Casal (känd bl.a. från Ryan Adams kompgrupp) skapat en platta som låter självsäker, lugn och fylld av skaparglädje. En salig blandning av rock, americana och psykedeliska tongångar. Jag tycker i synnerhet om Chris Robinsons avspända och melodiska sång. Phosphorescent Harvest funkar som albumhelhet, man kommer in i en groove och vaknar till 65 minuter senare förvånad över att det redan är slut. Sällsynt i dessa dagar.

Så här bra kan det låta när mänskor som kan sin sak får göra vad de vill utan att skivbolagsfigurerna* står i studion och pekar menande på klockan och gnäller om avsaknaden av potentiella hitsinglar. Synd att inte alla har möjligheten att göra musik på det här sättet.

*Chris Robinson Brotherhoods skivor ges ut på bolaget Silver Arrow som delvis ägs av Chris själv. Han är alltså sin egen skivbolagschef.

Favoritlåt: Badlands Here We Come
Skolvitsord: 9
Kuriosa: CRB skulle ursprungligen bara vara ett lokalt LA-band med Kalifornien som verksamhetsområde. Nu turnerar de flitigt överallt i USA. Jag skulle gärna se dem live i Europa. Få se….

Frida Lindholm
Frida Lindholm Frida Lindholm Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Frida Lindholm: En vinter hyrde vi bil i Kanada med några vänner. Med en gammal Chrysler åkte vi genom Klippiga Bergen. Nu och då såg vi en skylt där det stod 200 km till nästa bensinstation. Just på den resan skulle Chris Robinson Brotherhood passa perfekt.

En morgon på väg till jobbet lade jag på Phosphorescent Harvest av Chris Robinson Brotherhood. Skivan höll mig vaken, men jag kände mig irriterad och trött när jag kom fram. Klockan nio på morgonen när min kropp vill piggna till, skratta och ladda upp ny energi fungerar det inte att byta ut morgonradio mot Chris och hans brotherhood.

Schysst som jag är ger jag skivan en chans till. En sen natt nästan ensam på motorvägen mellan Helsingfors och Borgå lyssnar jag igen och då känns rytmen en annan. De sex minuter långa låtarna är tillräckligt långa. Melodierna lugnar min körstil och det trygga soundet passar ihop med asfaltens färg.

Jag har fått höra att du aldrig skall jämföra en artist med en annan, en regel jag alltid bryter mot. Jag kan inte låta bli att tänka på Eagles. Släkt? Fans? Bröder? Grannar? Ludikusiner? Och så tänker jag på Johnny Cash. Fast det är nog främst vildmark och amerikansk brytning.

För mig känns Chris Robinson Brotherhood som ett band som spelar lite för långa låtar och lite tråkigare versioner av Eagles hittar. Musiken lämnar mig ifred och låter min hjärna tänka helt egna tankar, men den ger mig inget nytt. Men, för att försvara bandet: Trots att Phosphorescent Harvest inte lyckas hålla i mig betyder det inte att den ensamma lastbilschauffören, honom man ser i tv-serien Ice Road Truckers på väg till Alaska på en isig och mörk väg, inte spelar Chris på repeat.

Vitsord: 6
Favoritlåt: Badlands Here We Come

Här kan ni se Badlands Here We Come med Chris Robinson Brotherhood.


Taylor Swift - 1989


Bry dig inte om vad folk säger. Skaka av dig det, sjunger hon i Shake It Off. Det är ett fantastiskt budskap, speciellt då det är så lätt att vara anonym och säga vad som helst åt vem som helst på nätet. Samma gäller ju i verkliga livet också, låt inte någon trycka ner dig

Frida Lindholm: Jag lyssnar ofta på musiker jag tycker är häftiga på något sätt (fast det gör väl alla). För mig är utstrålningen det viktigaste, den skall höras i låtarna. Taylors megahit Shake It Off är en sån. Den föll just ner till plats nummer tre på amerikanska Billboardlistan. Nummer ett är Taylors nya singel Blank Space. Hon är den första kvinnan någonsin att peta ner sin egen hit från plats nummer ett.

Taylors kamp mot streamingsajters utnyttjande av artister är modig (trots att jag själv blev irriterad då jag insåg att jag inte kunde lyssna på skivan via Spotify utan var tvungen att hitta ett fysiskt exemplar någonstans). I varje fall, smart gjort att kräva rätt lön för rätt mängd arbete. Det verkar ju ha fungerat eftersom hon med sin skivförsäljning också toppar Billboards albumlista just nu.

Vad gäller själva skivan 1989 är den inte lika superb som helhet. Den blir ganska snabbt tråkig och många av låtarna påminner om varandra. Men som Michael säger, man plockar några låtar här och där och lyssnar en lite dos varje dag.

"I stay out too late, got nothing in my brain, that's what people say... Cause the players gonna play, play, play, play, play, And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate. Baby, I'm just gonna shake, shake, shake, shake, shake. I shake it off, I shake it off". Bry dig inte om vad folk säger. Skaka av dig det, sjunger hon i Shake It Off. Det är ett fantastiskt budskap, speciellt då det är så lätt att vara anonym och säga vad som helst åt vem som helst på nätet. Samma gäller ju i verkliga livet också, låt inte någon trycka ner dig. Så när jag ber någon lyssna på Taylor är det för att jag tycker att hon är sjukt cool och har en skön attityd.

Vitsord: 8
Favoritlåt: Shake It Off

Michael Cronström: 1989 är Taylor Swifts femte studioalbum. För två år sedan kunde man se henne stå på scen spelande banjo men nu låter det helt annorlunda. 1989 (vilket är hennes födelseår) är ett försök att göra modern pop tillsammans med de svenska hitmakarna och producenterna Max Martin och Shellback. Gitarrerna (och banjon) får samla damm i sina fodral medan syntarna och trummaskinerna tar deras plats.

Det är ju ganska modigt att förändra sound och stil till den här graden då man är en så kommersiellt framgångsrik artist som Swift. Rädd och ängslig är hon ju inte annars heller med tanke på att hon mera eller mindre ensam har gett sig in på en konflikt med streamingtjänsten Spotify som en protest mot hur litet de betalar artister och låtskrivare.

Friskt vågat, hälften vunnet. Men tyvärr bara hälften vunnet. Taylor Swift är inte tillräckligt bra som sångerska för att man skall kunna koncentrera sig på hennes röst och låta de ofta ganska klumpiga arrangemangen hållas i bakgrunden. Nu blir åtminstone jag ofta irriterad på diverse trummaskinsound och liknande. Många av sångmelodierna låter rytmiskt onaturliga, ungefär som. om. man. skulle. skriva. så. här. Svängen och grooven fattas. Det känns inte helt äkta eller naturligt.

Taylor har själv sagt att hon har tittat tillbaka på år 1989 och många av tidens artister som hon nämner som inspirationskällor, bl.a. Annie Lennox och Madonna. Tyvärr låter det här inte alls som någondera av dem.

I likhet med Frida lyssnade jag på det här albumet i bilen på vägen till jobbet på morgonen. Och i likhet med Frida kände jag mig också stressad och irriterad när jag kom fram. I andra situationer fungerade det bättre, men det här kommer knappast att bli ett av mina favoritalbum. Av de tretton låtarna på albumet finns tre fyra som låter ganska bra, resten är ganska irriterande. Vill jag lyssna på den här sortens musik finns det andra som gör det bättre.

Två till tre låtar åt gången är OK, att lyssna på hela albumet i ett sträck är ganska ansträngande.

Favoritlåt: I Know Places
Skolvitsord: 6,5
Kuriosa: Den internationella Deluxe-versionen av 1989 innehåller förutom tre vanliga bonusspår också tre spår där Taylor Swift spelar upp snuttar av tidiga låtskrivardemon bandade med telefonen och där hon berättar om skrivarprocessen.

Svenskfinlands bästa spartips!

$
0
0

I dagens ekonomiskt skakiga tider är det många som ser över sin pengaanvändning och hyvlar en hel del av sina kvitton och räkningar genom att jämföra kilopriser och elbolag, förhandla om villkoren med banken eller välja en förmånligare butikskedja. Dessa är såklart vettiga sätt att lösgöra lite extra pengar i slutet av månaden men även mindre logiska spartips blomstrar i Svenskfinland.

Lördax gjorde en empirisk undersökning bland folket för att hitta och dela de bästa och roligaste sätten att spara slantar, vara snällare mot miljön eller annars bara få en känsla av kontroll. Några av de vanligaste var att klippa upp förpackningar för att kunna använda även de sista slattarna på bottnen, att dela på hushållspapper och återanvända servetter men även att man på bekostnad av sina fingertoppars säkerhet envisas med att försöka tända alla ljus i huset med en och samma tändsticka.

Nedan ett urplock ur invånarnas djupa led.

”Om min man har varit och tvättat bilen och det blir dåligt väder använder han MIN bil istället för att spara på sin egen bils renhet så länge som möjligt. Suck. ” – Kristina

”Den som tror att lådvinet är slut då kranen börjar droppa går miste om mycket. Om man klipper upp boxen och tar ut påsen kan man gott klämma ut något glas till.” – Eva

”Jag brukar köpa tunna tyger på lopptorg, t.ex. gamla tyllgardiner och så syr jag små påsar av dem som jag tar med mig till butiken så slipper jag ta plastpåsar för frukt och grönsaker.”
- Gun

”Om jag betalat för parkeringstid men är klar en halvtimme för tidigt kan jag bra sitta i bilen tills tiden gått ut bara för att få full valuta för pengarna. – Johan

”Jag klipper foten av gamla, håliga strumpbyxor och använder dem t.ex. i flygplan där det kan vara skönt med ett extra lager under byxorna. Sedan kan man med gott samvete slänga dem och slippa släpa hem extra tvätt.” - Berit

”Jag köper fina stickade tröjor på loppis som jag sprättar upp och så stickar jag sockor och vantar av dem. På så sätt slipper jag köpa dyrt nytt garn i butiken.” - Suli

”Mitt bästa spartips är att låta bli att köpa” - Hilkka

Viewing all 1688 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>