Quantcast
Channel: Radio Vega | svenska.yle.fi
Viewing all 1688 articles
Browse latest View live

Mats ”Massi” Wickman - om musik, maskiner och mobbning

$
0
0

Mats "Massi" Wickman växte upp i Monäs bland traktorer och andra jordbruksmaskiner, och han började tidigt skruva ihop motorer av olika slag. Han utbildade sig till verkstadsmekaniker och har aldrig ångrat sitt yrkesval. Också musiken kom tidigt in i Mats Wickmans liv. I "Samtal om livet" pratar Mats om maskiner, musik och mobbning - samt om att kombinera föräldraskap och arbetsliv.

En kort tid i början av det här årtusendet hade en ung kille hyrt huset bredvid vårt i Nykarleby. Killen var Mats ”Massi” Wickman, men jag lärde egentligen aldrig känna honom på den tiden.

Däremot blev jag bekant med Massis svartvita katt Otto, för han trivdes jättebra med våra tre frassar. Så fort katten fick en chans smet han in i vårt hus, och han lärde sig snabbt var matkoppen fanns. Den sommarnatt när Otto första gången klättrade upp längs den lodräta stegen och hoppade in genom takfönstret förstod jag att den här katten hade bestämt sig för att bo med oss, så när Massi sedan flyttade bort kom vi överens om att Otto skulle få stanna kvar.

Det har gått ganska många år. Otto bor fortfarande hos oss, och Mats Wickman har med tiden blivit en stadgad familjefar med fru och barn och egnahemshus och katter.

I något skede blev jag facebookskompis med Massi, och jag kunde ta del av hans ofta underfundiga uppdateringar om familj, arbetet och musik.

Mats Wickman år 2009
Mats Wickman år 2009 Mats Wickman år 2009 Bild: Privat foto

Musiken

När jag frågade om Mats Wickman ville berätta om sig själv i ett Samtal om livet så visste jag att vi säkert skulle komma att prata om musik, eftersom Massi i många år på sin fritid har spelat i coverbandet FlashBack.

Jag hade också fått veta att han numera också är sångare i Kaos Krew - ett band som har gett ut några skivor med en musikstil som Massi beskriver som ”industriell elektronisk heavy”.

Det jag däremot inte visste var att Mats Wickman som 11-åring spelade i ett dansband som hette Antonios

- Folk som känner mig idag har svårt att tro att jag som ung har spelat dansbandsmusik, säger Massi.

Samtal om livet
Massi när han var ca 7 år Samtal om livet Bild: Yle / privat

Uppvuxen bland maskiner

Mats ”Massi” Wickman växte upp på landet, i Monäs, som är en del av Munsala som i sin tur är en del av Nykarleby.

- När jag var barn hade jag kritvitt hår, och gjorde ofta en massa hyss, jag var lite som Emil i Lönneberga, berättar Massi.

Mats stortrivdes när han fick vistas i traktorhytten med gubbarna i byn, och han blev tidigt intresserad av motorer av alla de slag.

- Musiken och ’skruvandet’ var mina största intressen, säger Mats Wickman.

Efter grundskolan valde Mats Wickman att utbildade sig till verkstadsmekaniker, och han har aldrig ångrat sitt yrkesval

Familjefar

I programmet berättar Massi också om hur han träffade sin blivande fru och ganska snabbt blev familjefar.

I familjen finns nu två barn.

Mats Wickman med barnen 2011
Massi Wickman med barnen år 2011 Mats Wickman med barnen 2011 Bild: Privat foto

- Jag tog ut min "pappamånad" med första barnet, och på det sättet fick hon och jag en bra kontakt. Men ibland kändes det lite otryggt att vara ensam med henne, för jag var ju inte så van, berättar Massi.

Sådana gånger ringde han och frågade frun om råd, för hon hade ju många månaders erfarenhet.

För Mats Wickman är det självklart att båda föräldrarna ägnar tid åt barnen.

- Jag tror att pappor idag är mycket mera engagerade i sina barn än tidigare, då man kanske ansågs att pappan i huvudsak skulle vara familjeförsörjare.

Samtalet glider också in på ämnen som skolmobbning, dåligt självförtroende och hur svårt det är att våga tro att man är bra på nånting.

- Det var kanske så att jag som barn väldigt lätt tog åt mig när jag blev retad, och då var det förstås också roligare för mobbarna att ge sig just på mig, säger Mats Wickman.

Vi får också höra hur en tragisk mopedolycka får en tonårspojke att inse att han inte är odödlig.

Samtal om livet med Mats ”Massi” Wickman kan man höra i Radio Vega torsdagen den 10.7 kl. 13.03, med en andra sändning lördagen dem 12.7 kl. 20.03

Programmets sändes första gången i augusti 2013, och den musikfria versionen av programmet finns fortfarande kvar på Arenan.

Redaktör: Ann-Sophie Sandström

Sedan det här programmet sändes första gången har KaosKrew spelat in en video till låten "Planet Madness" - och den som är nyfiken på videon hittar den här!


Min musik: Från motorcykelmusik till smörpop

$
0
0

Ann-Cathrine Engström-Käld bor i Kronoby och har en halvtimmes arbetsväg och under den brukar hon alltid lyssna på musik i bilen. I sin musiklista har hon plockat sin favoritmusik som påminner om mänskorna som står henne nära.

Hon jobbar som äldre kriminalkonstapel och har arbetat med misshandlade och sexuellt utnyttjade barn i flera år. Jobbet är emellanåt tungt och hon är mån om att koppla av ordentligt på fritiden. Det gör hon bland annat rider hon eller kör motorcykel.

- Jag gillar hästkrafter året om: under vinterhalvåret på hästryggen och sommarhalvåret på min Harley-Davidson.

Hon bor ute på landet tillsammans med sin man Tommy, fyra strävhåriga taxar, frassen Finus och en sköldpadda som heter Sven. Hennes två pojkar är redan utflugna och bor i Vasa.

- Jag lyssnar ofta till musik i bilen på väg till eller ifrån arbetet. Jag är nog en allätare som gillar allt från ballader till heavymetall. Oftast blir jag på gott humör och sjunger friskt med i texten, även när mina medbilister stirrar på mig där jag sitter med vidöppen mun och vrålar. Jag tror att ingen mår bra utan musik!

På sin musiklista tillägnar hon lillasyster en sång, en till sin man och en till sina pojkar. Hon avslutar programmet med en sång till de misshandlade och utnyttjade barnen som hon jobbar med.

- Ha en skön stund tillsammans med mig och min musik!

Måndag 7.7.2014 kl 19.30 och söndag 13.7 kl 8.05

1. FÖR ATT DU FINNS Sonja Aldén
2. HÅLL MITT HJÄRTA Björn Skifs
3. MERCY Duffy
4. DRY MY SOUL Amanda Jensen
5. SLOW HAND The pointer sisters
6. BORN TO BE WILD Steppenwolf
7. SET FIRE TO THE RAIN Adele
8. RÖR VID MIN SJÄL Sanna Nielsen
9. HAVE YOU EVER SEEN THE RAIN Creedence clearwater revival
10. YOU'RE THE INSPIRATION Chicago
11. BURNING DOWN THE HOUSE Tom Jones & Nina Persson
12. LIFE IS A ROLLERCOASTER Ronan Keating
13. WHAT A WONDERFUL WORLD Louis Armstrong

Små stunder som blivit stora

$
0
0

- Varje ögonblick är en möjlig början på berättelsen om ett liv menar författare och sommarpratare Kjell Westö.

Kjell Westö

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Kjell Westö
Det är också just dessa kanske till synes obetydliga stunder och ögonblick som är stommen i Kjell Westös sommarprat i Radio Vega. Stunder som trots sin litenhet fortfarande finns kvar i minnet ännu år och årtionden efteråt. Stunder som format författaren Kjell Westö till den han är idag.

Kjell Westö som barn på 60-talet
Kjell somaren -66 Kjell Westö som barn på 60-talet Bild: Privat/Kjell Westö

Berättelsen börjar i Småland, på sjuttiotalet, Kjell är 12 år. Han tillbringar en sommarmånad på annan ort, närmare bestämt i Ideshult hemma på gården hos Hasse och Märta där Kjells pappa varit krigsbarn ett antal år tidigare. Det är här insikten infinner sig

- Jag är inte är ett barn längre, jag är redan något alldeles annat.

Stunden är starkt förknippad med musik som så många av Kjells ögonblick i sommarpratet. I det här fallet är det frågan om Jeff Lynnes och Electric Light Orchestras legendariska version av Chuck Berrys "Roll over Beethoven".

Magiska stunder i augusti

I sitt sommarprat berättar Kjell om magiska ögonblick varje augustimånad "ögonblicket då jag återvände till stan efter månader på landet." Det handlar om förorten där det fanns en stor livshunger ännu på 70-talet, "där förorterna stod för luft och ljus och framtidstro". Men det handlar också om stunden då omtanke och vänlighet från en person visar sig vara avgörande för att lyckas och gå vidare.

Pojke med boll. Kjell Westö som barn på 70-talet
Kjell i mitten av sjuttiotalet Pojke med boll. Kjell Westö som barn på 70-talet Bild: Privat/Kjell Westö

- Jag lärde mig att tro på att man kan överraska både sig själv och andra om man arbetar hårt och vägrar ge upp.

Kjell Westö är en prisbelönt författare som så sent som i maj 2014 belönades i Sverige med Samfundet De Nios stora pris. Enligt prismotiveringen är Westös författarskap episkt, och av stor bredd och hög intensitet. Kjell Westö tilldelades Finlandiapriset 2006.

Bland annat den här musiken spelar Kjell Westö i sitt sommarprat:

Kjell Westö sommarpratar den 8 juli kl. kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Kjell Westö sommarpratar i år både i Radio Vega och i Sveriges radios populära Sommar i P1.

Några frågor till dagens sommarpratare - Kjell Westö

Listen2 min 42 s
Spela upp klipp på Arenan: Några frågor till dagens sommarpratare - Kjell Westö

Läs också:
Kjell Westö får stort svenskt litteraturpris

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Dags för dansbandens egen Grammis

$
0
0

Guldklavengalan i Malung fyller 15 år och för första gången sänds galan i TV. SVT Play bjuder på två timmar direktsändning från galan på söndagkväll 13 juli. Thomas Deutgen, som producerar galan, leder också radioprogrammet i P4 Dans.
- En av danssveriges höjdpunkter, helt klart, säger dansbandsprofessor Thomas Deutgen, som också gästar Vega Dans denna vecka.

Guldklavengalan är dansbandsbranschens egen grammisgala och startskottet på den årliga dansbandsveckan i Malung.

Kategorierna är Årets Dansband, Årets Låt, Årets Album, Årets Sångare, Årets Sångerska och Årets Musiker.

Hittills har ingen prisnominering landat i Finland, men San Marino & Linda samt Tommys har också i år fått en inbjudan att spela under dansbandsveckan. En höjdpunkt i sig för ett finlandssvenskt dansband.

Nominerade för Årets Dansband är denna gång Arvingarna, Sannex och Streaplers.

Och två av dem spelar också Thomas Deutgen när han gästar Vega Dans och väljer "Det bästa i danssverige just nu".

Thomas Deutgen i Vega Dans

- Generellt kan man säga att de band som var störst för 20-30-40 år sedan - de är fortfarande störst. säger Deutgen. Men glädjande nog finns det också många unga band på kommande. Bredden är jättestor i Sverige just nu.

När Deutgen väljer de bästa blir det självklart Lasse Stefanz och Streaplers, men också ungdomarna i Elisa´s och Donnez.

- Faran med de yngre banden är att de gör så mycket pop som möjligt. Men dansband ska låta dansband, menar Deutgen som själv är en gammal vän av mogendans.

- Det finns inget dansband som gjort popmusik och lyckats slå igenom. Dansband är helt enkelt bäst på dansbandsmusik!

Det började med bugg

Thomas Deutgen är idag känd från radioprogrammet P4 Dans.

Hans karriär som dansbandsredaktör började 1999 då han erbjöds programledarskapet för I afton dans.

Men han blev rikskändis för hela svenska folket i och med Dansbandskampen 2008. Där fungerade Deutgen som juryordförande och kommentator.

Sen dess har det varit dans för Deutgen hela tiden. På proffessionell nivå. Han programleder, fungerar som konferencier och står som dansarrangör för många danstillställningar i Sverige.

Och Thomas Deutgen är du med hela dansbandseliten. Han skriver också låtar åt många band.

- Jag har hört många urusla texter i dansbandslåtar, så jag tyckte att det måste gå att skriva bättre!

Intresset för dans fick sin början för ganska länge sen. I unga år reste Deutgen nämligen runt i danssverige för att - dansa helt enkelt!

- Kalendern var fullspikad med danser runt hela halva Sverige, berättar han. Men idag har jag lagt buggskorna på hyllan och sköter dansen från den proffessionella sidan.

Möt alltså Thomas Deutgen i veckans Vega Dans!
Radio Vega tisdag kl. 13.03 och söndag kl. 14.06.

Magisk sommar i Tadzjikistan

$
0
0

Den finländska sommaren skulle gärna få vara både längre och varmare, tycker Natalia Pada, bosatt i Korsholm. Hon kommer ursprungligen från Tadzjikistan, som är en stat i Centralasien som gränsar till Afghanistan, Kina, Kirgizistan och Uzbekistan.

Natalia är ryskspråkig, och tillhörde alltså den ryskspråkiga befolkningen i Tadzjikistan. Till Finland kom hon för åtta år sedan.

Natalia Pada om finsk vs tadzjikistansk sommar

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Natalia Pada om finsk vs tadzjikistansk sommar

- På sommaren är vi ute nästan hela tiden. Vi far gärna på picknick eller åker och tittar på djur eftersom vi har små barn, säger hon. Och så gillar de att vara ute på sommarstugan.

Då hon kom hit fascinerades hon av det finländska sättet att fira midsommar.

- Jag tycker om förberedelserna kring midsommaren och så klart själva firandet, det är nästan en större högtid än jul här, säger Natalia.

Den tadzjikiska fruktträdgården

Då Natalia var 17 år flyttade familjen till Moskva. Men hurudana var somrarna där hon växte upp i Tadzjikistan?

- Det är långa och varma somrar. Våren börjar redan i mars och då börjar allt blomma, säger hon.

I juli brukade det bli så varmt i Tadzjikistan att Natalias föräldrar skickade iväg barnen till Ryssland. Då hade blommorna blommat ut och gräset torkat bort. I Tadzjikistan finns det mycket berg, och bergskedjan Pamir var ett populärt utflyktsmål för Natalias familj.

- Det var så vackert på våren i bergen, alla blommor och växter och färger var helt magiska, man kan inte ens föreställa sig det om man inte sett det, säger hon.

Då det var varmt åkte familjen varje helg till sjöar där de badade och åt färsk frukt som växte vilt. De hade även en egen datja, där de odlade all möjlig frukt.

- Frukterna mognade snabbt, det var bara att gå omkring i trädgården och plocka; äppel, persika, päron, aprikoser, vindruvor, minns Natalia.

Hon har även ett speciellt minne av sommaren i sitt forna hemland:

- Då det var som allra varmast brukade de gamla tadzjikerna samlas vid tehus och insvepta i heta, tjocka bomullsrockar sörplade de grönt te hela dagarna eftersom kombinationen gjorde att kroppen svalkades ner, säger Natalia.

I Radiohusets sommarserie om inflyttade finländare har vi också träffat Paul Dunn från Australien och Olaniyi Makinde från Nigeria. Tisdagen den 15 juli jämför John Stolker från Nederländerna sommaren i sitt forna hemland med sommaren i Finland.

Bland måttband och champagne

$
0
0

- Jag hör om flickor som opererar bort revben för att få smalare midja och tänker, det kunde ju vara något för mig.

Mia Ehrnrooth

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Mia Ehrnrooth
Mia Ehrnrooth sommarpratar om sitt liv som tonårsmodell i Milano. Om skådespelardrömmar som blir sanna, om glamour i helsingforsnatten och om Dancing on Ice. Men också om hur det är att växa upp med dyslexi och fusk-le sig igenom skolan. Och om att pressa sig själv så hårt att man till sist inte känner igen sig själv längre.

Mia Ehrnrooth har gjort sig känd som Cindy i tv-serien Salatut Elämät, men också genom tv-showen Dancing on Ice. Mia är född i Esbo, bor i Helsingfors och har sommarställe på Kimito.

Bland annat den här musiken spelar Mia Ehrnrooth i sitt sommarprat:

Mia Ehrnrooth sommarpratar den 9 juli kl. 10.05 och kl. 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Hipp hurra för bamsefar!

$
0
0

"Jag skulle väl ha börjat på Hanken, fast jag är helt ointresserad av ekonomi, och så hade jag med stor glädje spelat sommarteater på Raseborg, och så skulle jag dricka kaffe ur små arctica-koppar."

Mark Levengood

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Mark Levengood
Hur hade Mark Levengoods liv sett ut om han hade stannat i Finland? Och varför bar det egentligen av till Stockholm? Varför kunde han inte utveckla sin speciella talang här?

Om att stå i ständigt spagat över Östersjön, om skillnaden mellan svenskar och finländare, och om Mark själv - handlar det här sommarpratet. Här rullas drömmar och anekdoter fram på ett hjärterått sätt a la Mark, och allt varvas med lätt nostalgisk musik.

Lyssnarna bjuds bland annat på ett litet guldkorn producerat enbart för just det här programmet: Ett utdrag ur Erna Taunos höstvisa, sjungen av Lill-Babs - på finska!

Några frågor till dagens sommarpratare - Mark Levengood

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Några frågor till dagens sommarpratare - Mark Levengood

Förresten är sändningsdatum för programmet noggrant utvalt - Mark Levengood fyller nämligen 50 år, just precis i dag. Och Lill-Babs sjunger höstvisan - på finska! Bara för oss finlandssvenska lyssnare.

Bland annat den här musiken spelar Mark Levengood i sitt sommarprat:

Mark Levengood sommarpratar den 10 juli kl. 10.05 och kl. 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Catwalk i fiskskinn

$
0
0

Kläder av fiskskinn, catwalk på solvarma klippor i Österbotten, en graviditet som man inte läser om i babytidningarna och ett arbetsliv som samtidigt är en livsstil. Kläddesigner Marja Rak berättar om sin färd från finska Harjavalta till svenska Jakobstad.

Marja Rak

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Marja Rak
Marja Rak är konstmagister och kläddesigner. Hennes slutarbete var en kollektion av kläder i fiskskinn.

Hon mötte sin man Jonas och det uppstod ljuv musik mellan Jonas från Jakobstad och Marja från Harjavalta.

- Vår förstfödda, Mathilda, har format vårt liv rätt mycket. Då jag blev klar från Konstindustriella högskolan, var jag gravid. Ett rutinmässigt blodprov berättade att vårt bilvande barn eventuellt har Downs syndrom.

Marja och hennes man uppmanades att fundera på saken och överväga abort.

- Vi vakade en natt och bestämde oss att vi tackar och tar emot barnet, oberoende. Nästa ultraljusundersökning visade också vattenskalle och klumpfot hos fostret. Vi fick mer eller mindre order att ta fostervattenprov, för barnets skull. Svaret var Downs syndrom. Då fortsatte undersökningarna som visade ett jättestort hjärtfel, som borde opereras så fort barnet föddes. Prognosen för att hon överhuvudtaget överlever fram till födseln var dålig. Till vård- och omsorgssidans nästan harmfulla förvåning envisades vi trots allt med att inte göra abort.

- Hur kunde man överhuvudtaget kräva av oss att ta ställning över hennes liv? Vilket grymt krav att ställa på unga kommande föräldrar. För oss fanns aldrig det alternativet, hon skulle få sin chans.

Matilda föddes tio veckor för tidigt men det visade sig att hon hade varken klumpfot eller hjärtfel.

-Vi var verkligen så glada över henne att läkarna och psykologen ville ha ett allvarligt samtal med oss. Har ni faktiskt förstått att ni har en prematur som dessutom har Downs Syndrom? Ja det hade vi!

Företagandet – en livsstil

- Hela den här processen har gett oss massor med mod också att vara företagare - våga ta lån, tro på sina egna idéer och våga satsa. Oftast gäller det ändå bara pengar, det är inte fråga om liv och död.

Som ung studerande trodde Marja Rak att livet som kläddesigner skulle vara typ ”bold and beautiful” - göra karriär och fixa några barn, så där lite med vänster hand.

Finne i svenska Österbotten

- Inte ens i mina vildaste fantasier hade jag tänkt att jag skulle flytta till svenska Österbotten, ha tre svenskspråkiga barn och dessutom ha svenska som hemmaspråk. Eller mina barn är egentligen fullständigt tvåspråkiga, med dem har jag väldigt konsekvent talat finska. Jag kan nog sjunga på svenska, men kvällssagor går alltid på finska. För mig är det känslospråket som jag kan paja och pussa och trösta med och fortsätta traditionen med de barnsånger och ramsor jag själv har lärt mig som barn.

Bland annat den här musiken spelar Marja Rak i sitt sommarprat:

Marja Rak sommarpratar den 11 juli kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!


Nattsnack med Eftersnack

$
0
0

Svenskfinland behöver live-nattradio! Åtminstone ibland. På fredag 11 juli kl. 22.15 inträffar just detta då gänget bakom Eftersnack samlas till traditionellt Nattsnack.

På agendan står att göra upp om sommaren. Det blir högt och lågt, seriöst och eh, mindre seriöst. Under nästan fyra timmar ryms ju faktiskt det mesta in. Med i studion är Maria Wasström, Joel Backström och Jeanette Björkqvist. Dessutom ringer vi upp Eftersnackare i regionen och vidare är det fritt fram för lyssnarna att ringa in och berätta vad som är på g. Programledare är Magnus Londen.

Radio Vega, fredagen den 11 juli kl 22.15 - 02.00.

Lider du med Brasilien?

$
0
0

Brasilien. En splittrad både rik och fattig nation som lever och dör med fotboll. Och nu gick de på den yttersta sportsliga förnedringen. På hemmaplan.

För oss i Finland kan en förlust i en semifinal låta trivialt – inget som ska krossa ett folk och en nation – men för de flesta i Brasilien är förlusten synonymt med äkta landssorg.

Och det är en förlust som också kan få samhälleliga konsekvenser. Speciellt då arrangemangen kring VM präglats av korruption och bisarra storsatsningar på nya flygfält och nya arenor.

Så frågan är: Lider du med Brasilien? Hade du önskat att Tyskland inte hade varit så grymma? Hade du hoppats på att Brasilien hade fått sitt guld? För landsfredens skull?

Eller ser du det på ett annat sätt? Att Brasilien borde mogna, inse att fotboll bara är en sport? Att man inte kan bygga sin identitet och sitt framtidshopp på elva killar som jagar en boll?

I sommarens Nattsnack ska vi älta frågan. Men vi behöver din input! Svara på vår enkät nedan och skriv en kommentar så spinner vi vidare i studion.

Lider du med Brasilien?

Nattsnack – Eftersnacks nattradio – på Radio Vega fredag 11 juli kl. 22.15 - 02.00.

Picata på kyckling med tomatsås och örtrostad palsternacka

$
0
0

Picata på kyckling med tomatsås och örtrostad palsternacka

Picata

Kycklingfiléer
Vetemjöl
Ägg
Ströbröd
Finriven parmesanost
Salt o peppar

Bulta kycklingfiléerna tunna
Vänd i mjöl, ägg och till sist i ströbröd blandad med finriven parmesan, salt och svartpeppar
Lägg de panerade kycklingarna att torka en stund före stekning.
Stek i i olja och smör.

Tomatsås

500 g tomater
1 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 -msk olivolja
2 msk tomatpuré
salt och svartpeppar
1 msk socker
1/2 dl strimlad färsk basilika
1 msk hackad rosmarin
1tsk hackad timjan

Skålla, skala, kärnas ur och hacka tomaterna.
Finhacka lök och vitlök. Fräs detta i oljan i en kastrull tills löken är blank.
Häll i tomaterna och rör ner tomatpurén. Koka tomatsåsen i minst 45 minuter på svag värme under lock. Smaka av med salt och peppar samt en aning socker. Vänd ner basilika, rosmarin och timjan i den färdiga såsen.

Örtrostad palsternacka

3 Palsternackor
4msk olivolja
Salt och peppar
rosmarin

Skala några palsternackor och skär i stavar.
Lägg på ugnsplåt, ringla över olivolja,salt, peppar och hackad rosmarin.
Rosta i ugnen på 200c tills de är mjuka och är gyllenbruna.

Mamma som 15-åring

$
0
0

Plötsligt en dag var de nya jeansen för små. Det var då Sofia Stolpe började misstänka att hon var gravid. Ett besök hos skolans hälsosyster bekräftade att hon skulle få barn efter cirka fyra månader. Då var Sofia 15 år och hennes blivande man Andreas var 18.

Sofia Stolpe i Tenala blev gravid en kort tid efter sin konfirmation. Sonen Sebastian föddes i maj 2001, några veckor innan Sofia gick ut grundskolan. För Sofia var graviditeten ingen katastrof, trots att de första dagarna efter graviditetstestet var rätt kaotiska.

- Graviditeter är sånt som bara händer andra och menstruationen är ju oregelbunden i tonåren, resonerade Sofia. Det var egentligen bara Andreas som funderade några gånger under höstens lopp.

- Kanske man innerst inne hade en del aningar, men just då var det lättare att förneka det!

Efter några dagars kaos, såväl i Sofias huvud som i den närmaste omgivningen, beslöt sig både Sofia, Andreas och bägges föräldrar att "det här fixar vi". Det blev aldrig ens tal om abort, men Sofia tror att hon skulle behållit barnet också om graviditeten skulle ha upptäckts i ett tidigare skede.

Den första sommaren som mamma, minns Sofia som varm och att kompisarna fanns där för henne och Sebastian. Sofia och hennes man bodde turvis hos varandras föräldrar. Redan samma höst började Sofia i gymnasiet, medan hennes man Andreas först slutförde sina studier i Pargas och därefter avtjänade sin värnplikt i Dragsvik. Men Sofia trivdes aldrig i gymnasiet, trots goda vitsord och framgångar. När Sebastian insjuknade i diabetes beslöt sig Sofia och hennes man att det är bättre att hon stannar hemma för att sköta sonen och hans medicinering. Då var Sebastian knappt tre år gammal.

- Att höra att ens barn är sjukt var en större chock än graviditeten och förlossningen. Jag hade hemskt svårt att acceptera det.

I början fick Sebastian injektioner men numera sköts hans diabetes med hjälp av en insulinpump som underlättar vardagen. I och med att Sofia blev hemmamamma beslöt hon och mannen Andreas att de lika gärna kan skaffa flera barn med en gång, i stället för att vänta tills man är i "rätt ålder".

Nästan som i bullerbyn

I dag har Sofia och Andreas Stolpe tre barn. Sebastian är tolv, Samuel åtta och Amelia är sex år. Sofia är 28 år och har varit mamma nästan halva sitt liv. Familjen bor på en gård med Sofias föräldrar och syskon som närmaste grannar. Det betyder att här finns rätt många barn som alla springer över till varandra eller till mor- eller farföräldrarna.

Sebastian säger att han är rätt mycket hos sin mormor.
-Alltid när jag vill vara i fred så far jag till mommo, säger Sebastian.

Mamma Sofia Stolpe 28 år och sonen Sebastian 12 år
Mamma Sofia Stolpe 28 år och sonen Sebastian 12 år Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Sofia bekräftar att Sebastian trivs med att vara hos sina morföräldrar.
- De första två åren, när Andreas ännu studerade, bodde vi mest hos mamma och pappa.

Sofia beskriver sig själv som sprallig, men ändå som kontrollfreak som står med fötterna stadigt på jorden. Sebastian säger att hans mamma är bestämd, men bra.
Sofia tycker också det är bra med regler.
- Folk har sagt att jag borde släppa lite på mina regler, men det är inte min taktik... att man säger en sak och sen gör nånting annat.

När Sofia är 40 är sonen Sebastian 25 år. Det känns onekligen rätt spännande att vara mamma till vuxna barn när man ännu är så pass ung. Å andra sidan är världen redan nu rätt öppen, barn är inget hinder, säger Sofia.

- Jag tror inte att åldern spelar någon roll, det gäller att ta dagen som den kommer, oberoende om man är 15 eller 35 år när man blir mamma!

Hör mera i Samtal om livet den 17.07 kl 13.03 och 19.07 kl 20.03. Programmet är en repris från december 2013.

Jag saknar mammatjatet så det gör ont i hela kroppen

$
0
0

Journalisten Jeanette Björkqvist talar om moderskap och moderskärlek i dubbel bemärkelse. Hon berättar om den enorma tröttheten och de svarta tankar som dyker upp när det lilla spädbarnet inte kan sova. Jeanette talar också om saknaden efter sin egen mamma, som nog lever, men efter en hjärnblödning inte längre är samma mamma.

Jeanette Björkqvist

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jeanette Björkqvist
- I dag ska jag tala om moderskap, om min egen mamma, om förluster och sorg.

En sak som grämer Jeanette Björkqvist är att hon inte lyssnade, hörde eller memorerade allt det som hennes mamma ville tala om. Det som var viktigt för mamman. Begravning, testamente, råden hur man uppfostrar barn, receptet på kantarellsåsen, mammatjatet.

- Det där tjatet som jag nuförtiden ibland saknar så att det gör ont i hela kroppen.

Jeanettes mamma fick en omfattande hjärnblödning i maj 2012.

Min flicka kunde inte sova

Jeanette berättar också om sin tid som nybliven mamma. Den där fantastiska babytiden som hon gick miste om eftersom den lilla flickan inte kunde sova. En stor del av det första året försvann i ett hål av sömnlöshet och utmattning.

- Den nyblivna mamman satt där i ett hörn och grät i kapp med barnet.

Den allra första tiden fanns Jeanettes mamma ännu där, det vill säga den tiden när Jeanettes mamma ännu kunde prata. Mommo hjälpte, vandrade runt med den lilla sömnlösa flickan och tvingade sin egen dotter i säng.

Pappan

Jeanette Björkqvist pratar kort också om sin pappa, en pappa som drack på veckosluten och som misshandlade sin fru.

- Det är klart att det måste ha funnits bra stunder med pappa också. Men av någon underlig orsak kommer jag inte ihåg dem.

Melankoli och tacksamhet

Fortfarande är Jeanette ledsen över de ombytta mammarollerna. Men hennes mamma verkar ha kommit till ro. Numera sitter hon i rullstol. Tal- och skrivförmågan har inte kommit tillbaka, men hon tränar hela tiden.

Några frågor till dagens sommarpratare - Jeanette Björkqvist

Listen1 min 51 s
Spela upp klipp på Arenan: Några frågor till dagens sommarpratare - Jeanette Björkqvist

Vännerna påminner om att de fortfarande finns kvar. Jeanettes lilla baby är idag en busflicka på 2,5 år och så finns mannen där. Som haft oskäligt mycket med sina egna grejer, men som ändå orkat. Och funnits där när det varit som jobbigast.

- Det finns såna där ensamma kvällar där jag tillåter mig själv att vältra i självömkan en stund. Men uppriktigt sagt tycker jag det är ganska bortkastat att göra det numera.

Bland annat den här musiken spelar Jeanette Björkqvist i sitt sommarprat:

Jeanette Björkqvist sommarpratar den 14 juli kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Svenskjäveln från Björneborg

$
0
0

Jan Sundberg är född och uppvuxen i helfinska Björneborg. När kvarterspolisen kom på besök för att föra i väg någon överförfriskad pappa, ville poliserna veta vems pojke man var. De andra pojkarna skötte presentationen genom att upplysa polisen om att Jan var en hurri, en svenskjävel. Som vuxen disputerade han om svenskhetens dilemma i Finland. I dag är Vegas sommarpratare Jan Sundberg professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet

Jan Sundberg

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Jan Sundberg
I sitt sommarprat berättar Jan Sundberg om sin uppväxt i ett kvarter, inklämd mellan två stora fabriker. Utan att förstå det själv gjorde han observationer om det sociala livet omkring sig

- De barn vars pappor började jobbet klockan sju på morgonen hejade alla på ett AIF-lag. Vi som var barn till pappor som började jobba klockan åtta, hejade på ett borgerligt lag.

Som barn gällde det att övervinna otaliga slagsmål. Långt senare skrev han sin doktorsavhandling kring fenomenet klass och etnicitet.

Som socialarbetare i Uppsala blev jag flera gånger knivhotad av drogade klienter

Jan Sundberg berättar också om sin studietid, bland annat i helsvenska Ekenäs. Han berättar om flower power, fredssångerna, vänstervågen och flytten till Sverige, när han inte fick jobb i sitt hemland.

- Som socialarbetare i Uppsala blev jag flera gånger knivhotad av drogade klienter och började därför gå på gym, något jag har fortsatt med fram till i dag. Mera muskler och mindre rädsla fick klienterna att lugna ner sig.

- Men här gäller det att följa Bamses råd: När man är stark ska man vara snäll!

Skärgårdsfrälst

Längtan till skärgården fick Jan Sundberg med familj att flytta tillbaka till Finland. Idag försöker han driva att studenterna vid Helsingfors universitet får en bra undervisning på svenska. Sommartid kan man se honom åka runt i Åbolands skärgård, antingen på sin Pappa-Tunturi eller i sin gamla fiskebåt. Men när andra semesterfirare solbadar, trivs Jan runt köksborden hemma hos skärgårdsborna. Där intervjuar han dem för tidningen RoHit, som han själv varit med om att grunda.

Några frågor till dagens sommarpratare - Jan Sundberg

Listen3 min 31 s
Spela upp klipp på Arenan: Några frågor till dagens sommarpratare - Jan Sundberg

Bland annat den här musiken spelar Jan Sundberg i sitt sommarprat:

Jan Sundberg sommarpratar den 15 juli kl. 10.05 och kl. 18.03 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Den vackra holländska himlen

$
0
0

John Stolker från Groningen i Holland gillar de finländska somrarna. De är inte så heta som i Holland och det är inte lika stressigt som under det övriga året. Han trivs med den avslappnade atmosfären på sommaren.

John kom till Finland för snart 15 år sedan, och bor nu mera i Korsholm. Det han ogillar med de finländska somrarna är ljuset om nätterna, eftersom det är så svårt att sova då.

- Klockan 23 på kvällen är det alltid helt mörkt i Holland, säger han.

John och hans familj gillar att surfa, simma och att resa och passa på att träffa släktingar på sommaren. Familjen har ännu inte fallit för den finländska traditionen och skaffat sig en sommarstuga, men man vet aldrig, menar John.

Den vackra holländska himlen

Listen4 min 28 s
Spela upp klipp på Arenan: Den vackra holländska himlen

- Om vi hittar ett bra ställe så kanske vi slår till, säger han.

Segling populärt

Det vad John minns från sina barndomssomrar i Nederländerna är att de seglade mycket, eftersom de hade en yacht. Det finns många öar vid den nederländska kusten, till exempel Texel är ett populärt resemål. Också i städerna fylls kanalerna med små båtar. Parkerna är dessutom fulla av människor på picknick och terrasserna är fyllda till bristningsgränsen.

Många holländare åker till de olika sjöarna som finns i Nederländerna och testar olika vattensporter eller bara hänger på stranden.

Eftersom Nederländerna är beläget vid Nordsjön har man ett typiskt milt kustklimat. Det här gör att det regnar rätt ofta där. Nederländerna är med andra ord kanske inte direkt känt för sitt vackra väder, men däremot är det känt för sin vackra himmel. De så kallade cumulusmolnen har inspirerat många berömda holländska målare genom tiderna. Holländskan har olika namn för olika typer av moln, beroende på vilken form de har och vad de liknar.

John tycker det är för varmt i Holland på somrarna, och han tycker att vädret har ändrat under de senaste åren och att det blivit blåsigare både där och här i Finland. En annan sak länderna har gemensamt vad gäller sommaren är det ivriga grillandet.

- Men i Nederländerna är det ofta så varmt att det inte rekommenderas, säger han.


Hur kuttrade min svenska mormor med helfinska morfar?

$
0
0

Tvåspråkighet och språklig identitet är vad förlagschef Mari Koli funderar på i sitt sommarprat. Med avstamp i sina morföräldrars harmoniska äktenskap spinner hon vidare till dagens språkdebatt. Mari berättar också när hon som femåring hittade sin pappa död efter ett självmord.

Mari Koli

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Mari Koli
När Mari Kolis finskspråkiga morfar Yrjö friade till mormor Naemi på Vasklot bro lär de ha behövt en ordbok för att försäkra sig om att de förstod varandra rätt.

- Till Yrjös ära måste sägas att han aldrig försökte tvinga eller locka mormor Nammi till språkbyte, vilket inte var ovanligt under de ännu språkpolitiskt heta åren fram till världskriget.

- Jag har ibland undrat hur deras kärleksspråk lät. Kuttrade de på två olika språk lika konsekvent som i vardagen eller skapade de ett eget blandkärleksspråk?

Tvåspråkigheten blev således en naturlig del för Maris mamma, hennes morbror och moster. Maris mamma gifte sig i sin tur med en helt finskspråkig man, Paavo Koli.

- I mitt barndomshem florerade finskan och svenskan minst lika fritt som i mammas barndomshem, men med den skillnaden att det speciellt efter pappas död inte fanns någon tydlig konsekvens i med vem man talade vilket språk.

- När jag var barn på 60- och 70-talet funderade man inte så mycket på språkpedagogik och språkkonsekvens för att inte tala om någon medvetet driven språkpolitik.

Också Mari Koli gifte sig med en finskspråkig man. Hon har konsekvent talat svenska med barnen, hennes man finska.

- Med varandra talar vi alltid finska.

Rotlöshet i en tvåspråkig identitet

-Ibland får jag en konstig flytande känsla av att vara ständigt på väg in eller ut ur mig själv, men aldrig riktigt framme i det som är jag.

-Det går inte att tala flera språk samtidigt, att vara två språk samtidigt. För det finns skillnader i de språkliga identiteterna.

Pappa begick självmord

- Min pappa tog livet av sig våren 1969 i vårt hem i Tammerfors.

Innan sin död hade pappan länge kämpat med sömnlöshet och mot djupa svackor av depression. Krigets fasor hann till slut ikapp honom.

På grund av sin samhällsstatus, nationell krigshjälte, doktor i sociologi och rektor för Tammerfors universitet, blev pappans självmord offentlig på ett sätt som inte annars skulle ha varit fallet.

- Det var jag som hittade min pappa död fast jag inte kommer något ihåg av det. Inte ens efter att jag i vuxen ålder frågat mina systrar hur pappa tog livet av sig kan jag följande morgon minnas vad jag fått höra.

Mari Koli har sent omsider gått hos en psykiater i helt andra sorger och då har hennes minneslucka diskuterats.

- Det är barnet i mig som för att skydda sig själv kapslat in minnet av min självmordsdöda pappa, förklarade psykiatern vänligt.

Mari har under hela sitt vuxna liv fört en envis dialog med sig själv att inte låta det förflutnas trauman ta kontrollen över sitt liv. Också då när hennes enda bror valde samma utväg som pappan.

Rädslan har hon inte blivit kvitt, men hon kan idag tacka skuggan för sin genuina kärlek till den igenkännbara, gråtrista vardagen, den som hon delar med de människor hon älskar och bryr sig om.

- Och som älskar mig trots mina brister och jobbiga sidor. Jag tror det är min kärlek till vardagen som gör mig till en lycklig människa.

Bland annat den här musiken spelar Mari Koli i sitt sommarprat:

Mari Koli sommarpratar den 16 juli kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Willes hjärta klappar för finlandssvenska artister

$
0
0

- Allt skulle ha gått så bra här i livet, men så en vacker dag fick jag en stroke, en propp i hjärnan. Jag blev förlamad och jag var riktigt, riktigt sjuk. Nuförtiden är jag återställd och njuter av en andra start.

Wille Wilenius

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Wille Wilenius
Vegas sommarpratare, Wille Wilenius är företagare inom kommunikation. Han berättar om sin kärlek till det finlandssvenska artisteriet och Radio Vega som var hans sällskap i sjukhussängen då han varken kunde tala eller röra sig.

Wille Wilenius har gjort sig känd som radiopratare, tv-producent, teaterarbetare, reklambyråkille och manager. Han är född och uppvuxen i Helsingfors, men bor numera i Karis med sin familj.

Wille berättar om sina projekt bland annat på Yle och Svenska Teatern. Han spelar upp en sketch från 80-talet, där den unge Wille bjuder på sina skådespelartalanger.

- Idag är jag inte längre rolig.

Slaganfall vid 40+

Blodproppen i hjärnan är en orsak till att Wille inte anser sig vara speciellt rolig. Mitt i en spännande karriär var det ytterst nära att Wille dog. Rehabiliteringen har varit lång. När det var som värst kunde Wille varken tala eller röra sig. Han var också deprimerad. Stroken kom för sex år sedan. I dag är Wille Wilenius lite på 50 och återställd.

Strax efter sjukdomsattacken genomgick Wille en magnetröntgen. I hörlurarna spelades skvalmusik, varvat med reklam.

Då märkte jag hur bra program radion gör.

- Det här passade jättedåligt in eftersom jag var väldigt, väldigt sjuk. Det kändes eländigt.

Följande minne av radio var i sjukhussängen. Wille var förlamad och kunde inte tala, men någon hade ställt in radion i kudden på Vega. Han kom att höra på allt som sändes på kanalen.

- Då märkte jag hur bra program radion gör. Jag tror att det här påverkar den finlandssvenska musiken. Vi har många bra finlandssvenska artister.

Vilken är den bästa finlandssvenska sången?

Till Willes tidigare meriter hör tv-serien 16 och teatermusikalen Hype. Wille Wilenius är också mannen eller managern bakom Linda Lampenius. Det här får ni höra mera om i Willes sommarprat.

I Vegas sommarpratare berättar Wille Wilenius också vilken finlandssvensk sång han anser är den bästa och han avslöjar också sin nya hobby – ett fritidsintresse som får honom att gråta.

Bland annat den här musiken spelar Wille Wilenius i sitt sommarprat:

Wille Wilenius sommarpratar den 17 juli kl 10.05 i Yle Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

Åttiotalet gjorde mänska av mig

$
0
0

- Det låg optimism i luften. Det är min generations goda fé-gåva. Förvissningen om att om vi bara kavlade upp ärmarna, spottade i nävarna och hjälptes åt skulle allt bara bli bättre och bättre och bättre.

Ulrika Bengts

Listen52 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Ulrika Bengts
Så inleder filmregissör Ulrika Bengts sitt sommarprat i Radio Vega. Det är en generationsskildring, ett försök att komma underfund med varför vi blev som vi blev, och varför världen idag ser ut som den gör.

Hon bjuder oss lyssnare på en tidsresa som sträcker sej från 1960-talets österbottniska landsbygd till 2010-talets Los Angeles. Med upptäckarlusten i fokus besöker vi butiksbilar, bensinstationer, the Doors replokal i LA, Kåren i Åbo och Dödens ö.

- Jag älskade bilar, vägar, bilfärder. Kromen och lacken. Doften av bensin. Den klibbiga känslan av baksätets galonklädsel. Att vara på väg: vem vet vart?

Hör om Batmandyrkan, skogsfobi, hur man pimpar ett par Algotsjeans och förlorar sej i elegisk skräckfilmssorg i Ulrika Bengts sommarprat den 18 juli kl. 10.05 och 18.03 i Radio Vega.
Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Bland annat den här musiken spelar Ulrika Bengts i sitt sommarprat:

År 2013 var filmen Lärljungen Finlands kandidat i Oscarsnomineringen till Bästa utländska film. Ulrika Bengts stod för regin och det var hennes andra långfilm.
Läs också: På fyrön hör ingen dig skrika

Här hittar du en lista på alla Vegas sommarpratare 2014!

"Allt skit ut bara"

$
0
0

Att skapa och framföra musik är att utsätta sig för all världens beundran och förakt. Den som gör det, den är modig.

Jean Sibelius lär ha sagt att musiken tar vid där språket tar slut. Att om han hade kunnat uttrycka samma saker med ord som han kunde med toner, hade han inte blivit kompositör. Samtidigt var Sibelius en besvärad själ. Han plågades av känslor av otillräcklighet och självförakt till viss mån förorsakade av just musiken.

Givet är att de flesta av oss har ett nära förhållande till musik och få skulle väl säga att de inte gillar någon form av musik alls. Men kan musik för en del vara alldeles livsnödvändigt?

Minnen av musik

Jag är tretton år gammal och råkar vara hos min moster då hon behöver något från källarskrubben. I källarskrubben ligger en gammal gitarr med svag hals och inga strängar, inget märke har den heller. Den härstammar antagligen från en resa till något soligt land i en annan tid för det finns kitshiga bilder av blåa kolibrifåglar tryckta på lådan som skiftar i rött och gult. Jag fattar omedelbart tycke för det vackra instrumentet. (Fem år tidigare har gitarrer gett mig rysliga våndor på musiklektioner i skolan, men det hör inte hit. Eller kanske gör det det …)

Lyssna! Berättelser, första säsongen

Den är din, säger moster - och jag knäpper och funderar och lyssnar och ljuder och sjunger och drar och knäpper lite till. Hemma på sängen tar låtarna "Mitt röda moln" och "Kom med mig till kollektivet" form några år senare. Sen också "Hej på dig längtan" och "Neighbours Newborn Boy Child". Jag är sexton. De handlar om det innersta. Det hemliga och det som är fåfängt i mig. Det som inte blottas men som precis alla jag känner bär på. Ve och fasa om någon skulle höra dem. Och ändå, kanske någon borde få höra dem… kanske ens han som just nu heter han i mina tre senaste dagböcker. Det är musiken och det privata.

Musik som terapi

Jag har till och från sjungit i kör sen jag var tio år gammal. Körsång är terapi. Körsång är att pröva sig, sin röst, sin förmåga att skapa i grupp. Att lyssna, lyfta, men också våga göra bort sig inför andra utan att tystna efter det. Körsång är acceptans och att mötas i respekt och kärlek för det man tillsammans lyckas skapa eller återskapa. Kören finns alltid där, man är aldrig ensam, det finns en gemenskap att vila i. En trygghet och en kraft som bär. Det är musiken och det gemensamma.

Den livsviktiga musiken

I dag arbetar jag som radioredaktör i viss mån med musik, hur det nu kom sig, men det är alltid andras musik. Andra som kanske precis som jag hatat C ackord på musiklektionerna i lågstadiet, andra som skrivit kampsånger och sånger om längtan som sextonåring eller som förälskat sig i souvenirgitarrer från soliga länder, som sjungit i kör till och från. Jag tror att vi är många som aldrig tar det där steget längre än så.

Bandet Vintage Puppys
Vintage Puppy Bandet Vintage Puppys Bild: Janne Wass

Men för en del är musik livsviktigt och för Jason Weckman i kortdokumentären här intill har musiken haft en kanske avgörande roll. "Allt skit ut bara" handlar om det privata som blir allmänt - och om att våga ta steget, för att det ibland är alldeles nödvändigt.

Lyssna! Berättelser: Året då skivan Noir kom ut är en radiokortdokumentär av Heidi Grandell-Sonck. Den sänds i Yle Radio Vega 23.7.2014 kl. 11.48 och 19.22, samt i Radiohuset.

Läs mer om gruppen Vintage Puppy här. http://www.vintagepuppyofficial.com/

Läs också: Ögonblicken som förändrade livet

Sepon salonki - om en baby och en pappa. Av Charlotte Sundström

Listen4 min 50 s
Spela upp klipp på Arenan: Sepon salonki - om en baby och en pappa. Av Charlotte Sundström

Missnöjd. Om plastikkirurgi

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Missnöjd. Om plastikkirurgi

Mina gamla pappa, jag och vår katt Oranja av Sune Bergström

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Mina gamla pappa, jag och vår katt Oranja av Sune Bergström

Sommarprinsessan av Annvi Gardberg

Listen4 min 3 s
Spela upp klipp på Arenan: Sommarprinsessan av Annvi Gardberg

Sömnlös i Helsingfors av Annvi Gardberg

Listen6 minuter
Spela upp klipp på Arenan: Sömnlös i Helsingfors av Annvi Gardberg

Dagens mattips: Pulled beef à la Mats Sabel

$
0
0

Mats Sabel är kock och krögare i Vasa och denna vecka delar han med sig en variant på finländarnas nya passion långkok. Idag står pulled beef på högrev på menyn.

"Pulled beef är en nära släkting till pulled pork och det är bland det godaste du kan äta om man räknar in hur lite jobb som krävs. Fläskvarianten har karré som bas, nötvarianten använder däremot högrev. Jag brukar oftast äta pulled beef i tortillabröd med hemmagjord guacamole, enkelt och supergott. Andra alternativ är att äta det mellan två bröd med coleslaw, likt en hamburgare alltså."

Mats Sabel är körgare i Vasa
Mats Sabel är krögare i Vasa. Mats Sabel är körgare i Vasa Bild: Hannah Norrena / Yle

Ingredienser (ca 8 pers)

• 1 kilo benfri högrev
• 1 gul lök (ta 2 om du gillar lök)
• 4 klyftor vitlök
• 1 deciliter ketchup
• 1 matsked chipotlepulver
• 1 matsked farinsocker
• 0,5 matsked mald spiskummin
• 1 matsked whisky

Så här gör du

1. Se till att du har en ugnssäker gryta med lock,. Lägg ner högreven i grytan (du behöver inte putsa köttet).
2. Skala gul lök och vitlök, vitlöken skär du i små bitar och den gula löken skär du i tjocka skivor. Blanda de andra ingredienserna och bred på köttet. Lägg sen gul lök och vitlök ovanpå karrén.
3. Sätt in i ugnen och värm till 125°C. Låt grytan tillagas i ungefär 4 timmar, i vissa fall kan det längre och då får det ta den tiden.
4. Kolla ungefär en gång i timmen så att det inte bränner i botten. Om du märker att det blir alldeles för vattnigt, sätt locket på glänt och låt det ångas bort.
5. Din pulled beef är färdiglagad när köttet faller isär om du drar det försiktigt med en gaffel.
6. Dra isär köttet med en stor gaffel och bland runt alltsammans i grytan. Om du ska bjuda på receptet passar det utmärkt att göra dagen före och sen värma på runt 100 grader i ugnen en stund innan du ska servera maten.

Viewing all 1688 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>